Vind de beste dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Bitumen dakbedekking prijs per m2

Bitumen dakbedekking prijs per m2

Minimale kosten
€ 3.000
Gemiddelde kosten
€ 4.200
Maximale kosten
€ 5.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.400 - € 5.000

Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is veel terug te vinden op de Nederlandse platte daken. Dit komt omdat bitumen ijzersterk is en vaak tot wel 30 jaar zorgt voor een waterdicht dak. Ben jij benieuwd wat bitumen dakbedekking precies is en hoeveel het kost voor jouw dak? Lees in dit artikel handige informatie over bitumen dakbedekking en krijg een beeld van de gemiddelde kosten.

Wat kost bitumen dakbedekking per m²?

Bitumen dakbedekking is een van de goedkoopste vormen van dakbedekking. Gemiddeld gezien ligt de prijs ongeveer tussen de € 50 en € 90 per m². Ondanks de relatief lage kosten beschermt bitumen dakbedekking jouw huis, schuur of garage decennia lang. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van een bitumen dak per m².

WerkzaamhedenPrijs per m² (incl. arbeidskosten en btw)
Bitumen over oude dakbedekking aanbrengen € 50
Oude dakbedekking verwijderen en bitumen dakbedekking plaatsen € 90

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bitumen dakbedekking

Wat is bitumen dakbedekking? 

Bitumen is een vorm van dakbedekking die in Nederland al tientallen jaren veelal gebruikt wordt op platte daken. Bitumen wordt ook wel bitumineuze dakbedekking of dakleer genoemd. Het is een materiaal gemaakt uit aardolie wat voorheen werd gecombineerd met glasvlies. Aangezien die combinatie ervoor zorgde dat de dakbedekking niet uv-bestendig was wordt er tegenwoordig vaak kunststof aan toegevoegd. In de meeste gevallen is dit APP of SBS. 

Bitumen dakbedekking kost over het algemeen minder dan andere soorten dakbedekking, maar gaat daarentegen ook weer minder lang mee. De levensduur is ongeveer 30 jaar. 

Dakbedekking van bitumen wordt standaard geleverd in het zwart, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld rood, bruin of wit. De kleur van bitumen bepaald niet alleen het uiterlijk van je woning, maar heeft ook invloed op de temperatuur van je dak. Witte dakbedekking reflecteert het zonlicht, waardoor het dak koeler blijft op warme dagen. Terwijl zwarte bitumineuze dakbedekking juist erg warm wordt op hete dagen. 

Welke soorten dakbedekking van bitumen zijn er? 

Bitumen is van nature een niet elastisch materiaal. Dat is de reden dat bitumen vaak eerst wordt bewerkt voordat het als dakbedekking gebruikt wordt. De twee meest voorkomende soorten bewerkte bitumen zijn APP en SBS bitumen. 

APP staat voor Atactisch Polypropyleen en SBS voor Styreen Butadieen Styreen. Beide soorten zijn een uitstekende vorm van dakbedekking en dakdekkers zijn bekwaam in het leggen van zowel APP als SBS bitumen. 

APP bitumen 

APP is een combinatie van bitumen en plastische kunststof. Door de toevoeging van kunststof kan de dakbedekking tegen extreme temperaturen en is het uv-bestendig. Daarnaast zorgt het ook voor een langere levensduur. 

SBS bitumen 

SBS is samengesteld uit elastomeer. Het is een synthetisch rubber dat zorgt voor een grotere elasticiteit van de bitumen. Hierdoor kunnen de dakbanen meebewegen wanneer het dak uitzet of krimpt. 

Het grootste verschil tussen deze twee soorten is dat APP beter bestand is tegen uv-straling dan SBS, doordat er aan APP veel kunststof is toegevoegd. SBS kun je daarentegen ook beschermen tegen uv-straling door hier een speciale coating op aan te brengen. 

Alle verschillen en prijzen zie je in de vergelijkingstabel hieronder.

Soorten bitumen APP bitumenSBS bitumen
Gemiddelde prijs per m² (incl. arbeidskosten en btw) € 48 - € 53€ 50 - € 55
LevensduurOngeveer 30 jaarOngeveer 30 jaar
Voordelen- Goed bestand tegen UV-straling
- Onderhoudsarm
- Eenvoudig te repareren
- Sterke hechtkracht aan de ondergrond
- Elasticiteit zorgt ervoor dat het onderliggende materiaal door temperatuurschommelingen kan groeien en krimpen
- Eenvoudig te repareren
Nadelen- Kwetsbaar voor wortelgroei en onkruid- Bij een hoge UV-straling wordt het materiaal poreus, daardoor is grind nodig ter bescherming
- Kwetsbaar voor wortelgroei en onkruid

Hoe wordt het aangebracht op je dak? 

Bitumen dakbedekking kan over een oude laag heen gelegd worden, maar het is ook mogelijk om eerst de oude laag te verwijderen en vervolgens de nieuwe aan te brengen. Bitumen wordt geleverd op een rol en wordt in stroken op je dak aangebracht. Het is hierbij belangrijk dat de stroken minimaal 10 cm overlappen om lekkages te voorkomen. 

Er zijn vier manieren waarop bitumen geplaatst kunnen worden: 

  1. Losgelegd systeem
  2. Volledig gekleefd systeem 
  3. Mechanisch bevestigd systeem 
  4. Partieel gekleefd systeem

Losgelegd systeem 

Bij deze manier wordt de onderlaag los op de ondergrond aangebracht. Waarna de bitumen laag vast gebrand wordt op de onderlaag. Doordat de bitumen niet gehecht is aan de ondergrond ontstaan er minder snel scheuren en beschadigingen. Om het geheel te beschermen wordt er nog een extra ballastlaag aangebracht. Deze ballastlaag weerkaatst de uv-straling waardoor het dak minder snel verouderd. Er wordt hierbij vaak gekozen voor grind of tegels. 

Volledig gekleefd systeem

Bij deze methode wordt de bitumen dakbedekking volledig vastgehecht aan de ondergrond van het dak. In de meeste gevallen wordt hiervoor een gasbrander gebruikt, maar het kan ook met koude kleefstoffen of door middel van de gietmethode. 

Mechanisch bevestigd systeem 

Bij een mechanisch systeem wordt er eerst een onderlaag geplaatst die wordt vastgezet met dakboorschroeven en volgringen. Vervolgens wordt de bitumen dakbedekking op deze onderlaag vastgebrand. 

Partieel gekleefd systeem

Wanneer er een nieuwe laag bitumen over een oude laag wordt gelegd wordt er vaak gekozen voor een partieel gekleefd systeem. Deze methode voorkomt blaasvorming waardoor er dus geen vocht of waterdamp onder de dakbedekking komt.

Wat zijn de voor- en nadelen van bitumen dakbedekking? 

Bekijk hieronder de voor- en nadelen van bitumen dakbedekking en bepaal of deze soort dakbedekking geschikt is voor jouw dak. 

Voordelen

  • Sterk materiaal 
  • Hoge waterdichtheid 
  • UV-bestendig (bij APP of een coating) 
  • Kleefkracht is erg groot

Nadelen

  • Hoge brandbaarheid 
  • Relatief lange levensduur, maar minder lang dan andere soorten dakbedekking.

Hoe is de prijs opgebouwd?

Kostenverdeling bitumen dakbedekking prijs per m2

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat kost een bitumen dak per m²? 

Dakbedekking van bitumen kost gemiddeld € 50 tot € 90 per m². De totale prijs is afhankelijk van je dakoppervlakte en of je eerst de oude dakbedekking laat verwijderen of het over de oude heen laat aanbrengen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om erachter te komen hoeveel jouw project gaat kosten.

Hoelang gaat een bitumen dakbedekking mee?

De gemiddelde levensduur van bitumen dakbedekking is ongeveer 30 jaar. Dit is een relatief lange tijd, maar vergeleken met andere soorten dakbedekking een stuk korter. 

Wat is beter bitumen of EPDM?

EPDM en bitumen zijn beide veel gekozen vormen van dakbedekking en zijn uitermate geschikt voor platte daken. Allebei de soorten hebben hun voor- en nadelen. EPDM is een soort rubberfolie, heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar en ligt qua prijs over het algemeen iets hoger dan bitumen. Bitumen is gemaakt uit aardolie en heeft een iets kortere levensduur van gemiddeld 30 jaar, maar is wel weer goedkoper. 

Homedeal bespaartips

Let op keurmerken

Zoek je een dakdekker? Vergeet dan niet op keurmerken te letten. Een voorbeeld hiervan is het KOMO keurmerk. Dit keurmerk stelt eisen aan de kwaliteit van je dak met name rondom de veiligheid en kwaliteit. Zo weet je zeker dat je een goed dakdekkersbedrijf inschakelt en voorkom je dat je een andere dakdekker moet inschakelen om eerder gemaakte schade te herstellen.

Overleg met de buren

Grenst het dak waar de nieuwe bitumen op komt aan het dak van je buren? Vraag dan aan hen of zij hun bitumen dakbedekking ook willen laten vervangen. Door een groter project te laten uitvoeren, ontvang je vaak kwantumkorting bij de dakdekker. Zo zijn jij en je buren voorzien van goede dakbedekking en betalen jullie minder.