Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Bitumen dakbedekking prijs per m2

Bitumen dakbedekking prijs per m2

Minimale kosten
€ 3.000
Gemiddelde kosten
€ 4.200
Maximale kosten
€ 5.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.400 - € 5.000

Benieuwd naar de bitumen dakbedekking prijs per m2? Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is veel terug te vinden op de Nederlandse platte daken. Dit komt omdat bitumen ijzersterk is en vaak tot wel 30 jaar zorgt voor een waterdicht dak. Wil je weten wat bitumen dakbedekking precies is en hoeveel het kost voor jouw dak? Lees in dit artikel handige informatie over bitumen dakbedekking en krijg een beeld van de gemiddelde kosten, per type bitumen dakbedekking en per m².

Inhoudsopgave

Wat kost bitumen dakbedekking per m²?

Bitumen dakbedekking is een van de goedkoopste vormen van dakbedekking. In vergelijking tot andere dakbedekking typen liggen de kosten laag. Gemiddeld gezien ligt de bitumen dakbedekking prijs ongeveer tussen de € 50 en € 90 per m². Ondanks de relatief lage kosten beschermt bitumen dakbedekking jouw huis, schuur of garage decennia lang. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van een bitumen dak per m².

WerkzaamhedenPrijs per m² (incl. arbeidskosten en btw)
Bitumen over oude dakbedekking aanbrengen € 50
Oude dakbedekking verwijderen en bitumen dakbedekking plaatsen € 90

Zoals je ziet, is het goedkoper om een nieuwe laag dakbedekking over de bestaande dakbedekking te plaatsen. Dit kost gemiddeld € 50 per m2. Dit is mogelijk wanneer je oude dakbedekking nog in relatief goede staat is en het dak niet te zwaar wordt. Wanneer een nieuwe laag dakbedekking plaatsen over de bestaande niet mogelijk is, dan zul je eerst het dakleer moeten verwijderen. In totaal kost dit ongeveer € 90 per m2. Voor een exacte indicatie van de kosten vraag je offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten bitumen dakbedekking en hun prijs per m2

Bitumen is van nature een niet elastisch materiaal. Dat is de reden dat bitumen vaak eerst wordt bewerkt voordat het als dakbedekking gebruikt wordt. De twee meest voorkomende soorten bewerkte bitumen zijn APP en SBS bitumen. 

APP staat voor Atactisch Polypropyleen en SBS voor Styreen Butadieen Styreen. Beide soorten zijn een uitstekende vorm van dakbedekking en dakdekkers zijn bekwaam in het leggen van zowel APP als SBS bitumen. 

APP bitumen kosten per m2

APP is een combinatie van bitumen en plastische kunststof. Door de toevoeging van kunststof kan de dakbedekking tegen extreme temperaturen en is het uv-bestendig. Daarnaast zorgt het ook voor een langere levensduur. APP bitumen dakbedekking kost gemiddeld € 48 tot € 52 per m2 en gaat zo’n 30 jaar mee.

SBS bitumen kosten per m2

SBS is samengesteld uit elastomeer. Het is een synthetisch rubber dat zorgt voor een grotere elasticiteit van de bitumen. Hierdoor kunnen de dakbanen meebewegen wanneer het dak uitzet of krimpt. SBS bitumen dakbedekking kost gemiddeld € 50 tot € 55 per m2 en gaat zo’n 30 jaar mee.

Het grootste verschil tussen deze twee soorten is dat APP beter bestand is tegen uv-straling dan SBS, doordat er aan APP veel kunststof is toegevoegd. SBS kun je daarentegen ook beschermen tegen uv-straling door hier een speciale coating op aan te brengen. 

Alle verschillen en bitumen dakbedekking prijzen per m2 zie je nogmaals in de vergelijkingstabel hieronder.

Soorten bitumen APP bitumenSBS bitumen
Gemiddelde prijs per m² (incl. arbeidskosten en btw) € 48 – € 53€ 50 – € 55
LevensduurOngeveer 30 jaarOngeveer 30 jaar
Voordelen– Goed bestand tegen UV-straling
– Onderhoudsarm
– Eenvoudig te repareren
– Sterke hechtkracht aan de ondergrond
– Elasticiteit zorgt ervoor dat het onderliggende materiaal door temperatuurschommelingen kan groeien en krimpen
– Eenvoudig te repareren
Nadelen– Kwetsbaar voor wortelgroei en onkruid– Bij een hoge UV-straling wordt het materiaal poreus, daardoor is grind nodig ter bescherming
– Kwetsbaar voor wortelgroei en onkruid

Hoe is de bitumen dakbedekking prijs opgebouwd?

In de gemiddelde bitumen dakbedekking prijzen per m2 die hierboven zijn besproken, zitten de materiaalkosten, arbeidskosten afvoerkosten en voorrijkosten verwerkt. De kosten van bitumen dakbedekking leggen zijn voornamelijk afkomstig van het materiaal en het werk van de dakdekker. Dakleer vervangen is een project dat veel tijd en materiaal vergt. Een heel klein gedeelte van wat bitumen dakbedekking per m2 kost is afkomstig van de afvoerkosten en de voorrijkosten. Je betaalt dus voornamelijk voor het materiaal en het werk van de dakdekker. De prijs verschilt ook qua type project. Een dakleer reparatie heeft een andere prijs dan bijvoorbeeld nieuw dakleer branden.

Kostenverdeling bitumen dakbedekking prijs per m2

Over bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een van de populairste soorten dakbedekking in Nederland. Je kent het ook wel als dakleer. Dit materiaal bestaat uit een combinatie van aardolie en kunststof, zoals polyester. De levensduur van dakleer en de lage kosten maken dit materiaal heel geliefd. Het is super sterk en makkelijk op maat te maken, terwijl het relatief weinig kost. De dakdekker rolt het materiaal uit over je dak en snijdt het op maat. Met branders of lijm maakt hij het dak helemaal waterdicht. Het is mogelijk om zelf je dak te bedekken met bitumen, maar dit laat je bij voorkeur door een professional doen. Zo krijg je bitumen dakbedekking een levensduur waar je jarenlang mee vooruit kunt.

Hoe wordt bitumen op je dak geplaatst? 

Er zijn vier manieren waarop je bitumen dakbedekking kunt aanbrengen

 1. Losgelegd systeem
 2. Volledig gekleefd systeem 
 3. Mechanisch bevestigd systeem 
 4. Partieel gekleefd systeem

Het dak heeft eerst een dakbedekking onderlaag nodig. Hier wordt vervolgens een toplaag overheen gelegd. Bitumen wordt meestal gebrand door de dakdekker. Hierbij wordt de dakbedekking gesmolten, waardoor het zich goed kan hechten. Een andere mogelijkheid is bitumen lijmen. Dit is iets duurder, maar minder gevaarlijk de branden.

Wat zijn de voor- en nadelen van bitumen dakbedekking? 

Bekijk hieronder de voor- en nadelen van bitumen dakbedekking en bepaal of deze dakbedekking geschikt is voor jouw dak. 

Voordelen

 • Sterk materiaal 
 • Hoge waterdichtheid 
 • UV-bestendig (bij APP of een coating) 
 • Kleefkracht is erg groot
 • Relatief lage kosten per m2 in vergelijking tot andere soorten dakbedekking

Nadelen

 • Hoge brandbaarheid 
 • Relatief lange levensduur, maar minder lang dan andere soorten dakbedekking.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat kost bitumen dakbedekking per m2?

Dakbedekking van bitumen kost gemiddeld € 50 tot € 90 per m². De totale prijs is afhankelijk van je dakoppervlakte en of je eerst de oude dakbedekking laat verwijderen of het over de oude heen laat aanbrengen. Vraag gratis en vrijblijvend dakdekker offertes aan om erachter te komen hoeveel jouw project gaat kosten.

Hoelang gaat een bitumen dakbedekking mee?

De gemiddelde levensduur van bitumen dakbedekking is ongeveer 30 jaar. Dit is een relatief lange tijd, maar vergeleken met andere soorten dakbedekking een stuk korter. 

Wat is beter bitumen of EPDM?

EPDM en bitumen zijn beide veel gekozen vormen van dakbedekking en zijn uitermate geschikt voor platte daken. Allebei de soorten hebben hun voor- en nadelen. EPDM is een soort rubberfolie, heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar en ligt qua prijs over het algemeen iets hoger dan bitumen. Bitumen is gemaakt uit aardolie en heeft een iets kortere levensduur van gemiddeld 30 jaar, maar is wel weer goedkoper. 

Homedeal bespaartips

Let op keurmerken

Zoek je een dakdekker? Vergeet dan niet op keurmerken te letten. Een voorbeeld hiervan is het KOMO keurmerk. Dit keurmerk stelt eisen aan de kwaliteit van je dak met name rondom de veiligheid en kwaliteit. Zo weet je zeker dat je een goed dakdekkersbedrijf inschakelt en voorkom je dat je een andere dakdekker moet inschakelen om eerder gemaakte schade te herstellen.

Overleg met de buren

Grenst het dak waar de nieuwe bitumen op komt aan het dak van je buren? Vraag dan aan hen of zij hun bitumen dakbedekking ook willen laten vervangen. Door een groter project te laten uitvoeren, ontvang je vaak kwantumkorting bij de dakdekker. Zo zijn jij en je buren voorzien van goede dakbedekking en betalen jullie minder.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden