Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Asbest dakbeschot herkennen en verwijderen

Asbest dakbeschot herkennen en verwijderen

Heb je een huis dat is gebouwd tussen 1945 en 1993 dan is er een redelijke kans aanwezig dat je huis een asbest dakbeschot heeft. Vanwege de positieve eigenschappen van asbest werd in dit tijdvak asbest namelijk veelvuldig gebruikt. Tegenwoordig weten we hoe schadelijk losse asbestvezels kunnen zijn. Wil jij weten of je mogelijk een dakbeschot van asbest hebt? Wil je ook weten hoe je een asbest dakbeschot kan herkennen en wat bij een asbest dakbeschot verwijderen de kosten zijn? Lees dan snel verder!

Wat is dakbeschot

Een dakbeschot bestaat uit de platen die je dak winddicht maken. Deze platen bevatten tegenwoordig vaak al isolatiemateriaal en anders wordt aan de onderzijde van deze platen de isolatie aangebracht. Aan de buitenzijde van de platen wordt de dakbedekking geplaatst. Deze dakbedekking bestaat bijvoorbeeld uit dakpannen. Het dakbeschot vormt dus de basis van je dak.

Het dakbeschot kan van verschillende materialen gemaakt worden, maar met name hout is populair. Denk aan OSB-platen, underlayment of platen van vurenhout. Tussen 1945 en 1993 werden echter ook veel platen met asbesthoudend materiaal gebruikt. Een dakbeschot van asbest was in deze periode populair vanwege de eigenschappen van asbest. Asbest is bestand tegen hoge temperaturen, slijtvast en was goedkoop.

Asbest dakbeschot verwijderen kosten

Bij een asbest dakbeschot verwijderen zijn de kosten hoofdzakelijk arbeidskosten. Daarnaast heb je bij het asbest dakbeschot verwijderen kosten om het asbest af te voeren. De precieze kosten hangen voornamelijk af van het aantal vierkante meters aan asbest dat verwijderd moet worden. In onderstaande tabel is een indicatie opgenomen van een asbest dakbeschot verwijderen en de kosten die hierbij horen:

Aantal m2Kosten
10 m2€ 700
20 m2€ 800
30 m2€ 875
40 m2€ 925
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbest dakbeschot herkennen

Een asbest dakbeschot kan je herkennen door de platen van het dakbeschot van dichtbij te bekijken. Hiervoor zal je een dakpan moeten optillen. De platen van een asbest dakbeschot zien eruit als een grijze, harde plaat. Vaak heeft de plaat een vezelachtige structuur. Dit betekent niet dat als de plaat een ander uiterlijk heeft dat dit per definitie geen asbest is. Asbest, en ook de platen waarin asbest verwerkt is, kan namelijk verschillende kleuren, vormen en structuren hebben.

Ook zonder het dakbeschot tot in detail te bestuderen kan je indicaties verkrijgen dat je dakbeschot asbest bevat. Zo werd asbest alleen tussen 1945 en 1993 gebruikt. Na 1993 werd het verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Is je woning van na 1993 dan bevat je dakbeschot geen asbest. Een tweede indicatie is het uiterlijk van je dakpannen. Als deze wit zijn uitgeslagen met een gespikkeld patroon dan betekent dit dat het onderliggende dakbeschot mogelijk asbest bevat.

Hoe wordt asbest dakbeschot verwijderd?

Bij een asbest dakbeschot verwijderen is het zaak om de platen van het dakbeschot zo min mogelijk te beschadigen. Door deze platen zo min mogelijk te beschadigen komen er geen schadelijke asbestvezels vrij. Het is dan ook zaak dat het gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijf zorgvuldig te werk gaat. Daarom dragen de vakspecialisten bij deze klus ook altijd beschermende kleding. De vakspecialisten gaan zorgvuldig te werk door bij een asbest dakbeschot eerst de panlatten de tengels te verwijderen. Vervolgens worden de platen van het asbest dakbeschot in zijn geheel van het dak verwijderd. De platen worden in een container geplaatst en afgevoerd. Het afval wordt apart ingezameld bij afvalverwerkers. Hierna wordt het, afgedekt en ingepakt, op speciale stortlocaties gestort.

Asbest dakbeschot

Asbest dakbeschot verwijderen offertes

Bij een asbest dakbeschot verwijderen moet je kosten maken. Een dakbeschot van asbest mag alleen verwijderd worden door gecertificeerde vakspecialisten. Dit is wettelijk geregeld vanwege de volksgezondheid. Je mag dus in geen geval zelf je asbest verwijderen. Dit is ook niet aan te raden, omdat het verwijderen van een dakbeschot van asbest vakwerk is. Voer je de werkzaamheden niet zorgvuldig uit dan loop je het risico gezondheidsschade op te lopen.

Via Homedeal kan je offertes opvragen bij meerdere vakspecialisten die zijn gecertificeerd als asbestverwijderingsbedrijf en een asbestinventarisatie kunnen uitvoeren.. Door meerdere offertes op te vragen kan je vergelijken op prijs, maar je doet er goed aan om ook te vergelijken op het inhoudelijke aanbod van de vakspecialist. Je wilt immers niet alleen je asbest dakbeschot laten verwijderen en je dakbeschot vervangen, je zal ook een nieuw dakbeschot en een nieuwe dakbedekking nodig hebben. Vraag daarom aan de vakspecialist daarom niet alleen een offerte om een dakbeschot van asbest te verwijderen maar ook voor deze overige werkzaamheden. Mogelijk bieden de verschillende vakspecialisten hierbij ook verschillende technische oplossingen aan voor jouw dakbeschot en dakbedekking.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is asbest dakbeschot gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk op het moment dat losse asbestvezels vrijkomen. Komen de asbestvezels in de lucht en adem je deze in dan kan dit zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Asbest is in vaste vorm niet gevaarlijk. Ga je echter in een plaat die asbestvezels bevat zagen, dan kunnen de asbestvezels vrijkomen en ontstaat een gevaarlijke situatie.

Hoe kan ik een asbest dakbeschot herkennen?

Om een asbest dakbeschot te herkennen moet je weten dat dit eruitziet als een grijze, harde plaat. Door een dakpan op te tillen kan je zien of het dakbeschot er daadwerkelijk dit uiterlijk heeft. Daarnaast is het goed te weten dat asbest na 1993 niet meer is gebruikt.

Wat te doen met asbest dakbeschot?

Als het dakbeschot niet beschadigd is dan is er geen directe noodzaak om het dakbeschot te verwijderen en te vervangen. Dit is anders op het moment dat het dakbeschot beschadigd is of als je bijvoorbeeld een dakkapel wilt laten plaatsen. Asbest mag alleen verwijderd worden door gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. Je mag dit dus niet zelf verwijderen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden