Vergelijk asbest offertes
Vind dé asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbestinventarisatie

Asbestinventarisatie

Sinds 1993 is het gebruik van asbest als bouwmateriaal verboden. Is jouw huis voor 1 januari 1994 gebouwd en wil je verbouwen of slopen? Dan ben je verplicht om een asbestinventarisatie te laten doen. Hoe gaat zo’n asbestinventarisatie in zijn werk en wat kost het? Lees in dit artikel alles over asbestinventarisatie.

Wat is asbestinventarisatie?

Een asbestinventarisatie is een onderzoek naar asbest in een gebouw of object. Hierbij worden de aanwezige asbestverdachte materialen in kaart gebracht. Alle bevindingen worden vervolgens in een asbestinventarisatierapport inzichtelijk gemaakt.

Wat kost een asbestinventarisatie?

De kosten van een asbestinventarisatie zijn afhankelijk van het type onderzoek en de grootte van je woning. Een inventarisatie is al mogelijk vanaf € 300. Zie onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde kosten van een asbestinventarisatie.

Type asbestinventarisatieGemiddelde kosten
Inventarisatie zichtbaar materiaal
(vroeger type A)
€ 300 - € 500
Volledige inventarisatie
(vroeger type B)
Vanaf € 450

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wanneer laat je een asbestinventarisatie doen?

Asbest komt vrij wanneer het materiaal waarin de asbest verwerkt zit beschadigd. Het inademen van de asbestvezels is zeer schadelijk voor je gezondheid, zo kan het bijvoorbeeld asbestkanker of longkanker veroorzaken. Het is daarom wettelijk verplicht om bij gebouwen of objecten die vóór 1 januari 1994 gebouwd zijn een asbestinventarisatie uit te voeren wanneer:

  • Je het gebouw wilt verbouwen of onderhouden;
  • Je het gebouw (gedeeltelijk) wilt slopen;
  • Je asbest wilt laten saneren;
  • Er een incident heeft plaatsgevonden.

Als je je woning van voor 1 januari 1994 gaat verkopen ben je niet verplicht om een inventarisatie te laten doen. Wel kan de koper dit belangrijk vinden en in de koopakte laten opnemen. Maak onderling afspraken over wie verantwoordelijk is voor de inventarisatie en de bijbehorende kosten.

Hoe werkt een asbestinventarisatie?

Om voor een verbouwing, renovatie of het slopen van een gebouw of object zeker te weten of je woning asbest bevat, laat je een asbest inventarisatie uitvoeren. Asbestinventarisaties mogen alleen uitgevoerd worden door bedrijven die daartoe gecertificeerd zijn om op een veilige manier een asbestinventarisatie uit te voeren. De inventarisatie bevat meerdere stappen.

1. Bureauonderzoek

Eerst wordt de historie van het gebouw of object in kaart gebracht. Dit doet het bedrijf bijvoorbeeld door documenten als bouwkundige tekeningen, oude bouwaanvragen en andere relevante gegevens te onderzoeken. Op basis hiervan kunnen ze bepalen waar mogelijk asbestverdachte materialen aanwezig zullen zijn.

Geef bovendien ook bij het bedrijf aan wat jouw plannen zijn. Op basis hiervan kan worden besloten welke soort inspectie uitgevoerd moet worden. Mocht je later ontdekken dat het inventarisatiebedrijf terug moet komen omdat de inventarisatie niet volledig genoeg was voor jouw doel, dan kost je dat namelijk meer. Ook kun je enkel een gedeelte van je woning laten inventariseren, bijvoorbeeld als je enkel de badkamer wilt renoveren.

2. Inspectie op locatie

De inspectie van het gebouw wordt uitgevoerd door een DIA: deskundig inventariseerder asbest. Er zijn twee soorten inspecties:

  • Inventarisatie zichtbaar materiaal (vroeger type A)
  • Volledige inventarisatie (vroeger type B)

Tijdens de inspectie worden alle ruimtes systematisch onderzocht op asbestverdachte materialen of objecten. Wordt er verdacht materiaal gevonden, dan neemt de vakspecialist monsters af.

In het geval van een inventarisatie van zichtbaar materiaal worden enkel zichtbare plekken gecontroleerd. Er worden hierbij geen (lichte) sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Bij een volledige inventarisatie bestaat wel de mogelijkheid dat de vakspecialist zaken als muren of plafonds (deels) weg breekt om te zien wat erachter zit. Ze kunnen vervolgens ook, indien nodig, de herstelwerkzaamheden uitvoeren.

3. Rapportage

Na de inspectie worden de afgenomen monsters geanalyseerd. Alle bevindingen worden vervolgens uitvoerig beschreven in het asbestinventarisatie rapport. Dit rapport kun je gebruiken om benodigde vergunningen aan te vragen en asbestsanering te laten uitvoeren.

In het asbestinventarisatie rapport staat onder andere alle informatie rondom de (eventueel) aangetroffen asbesthoudende materialen, de bijbehorende risico’s hiervan, adviezen over vervolgstappen en een kostenindicatie van een eventuele asbestsanering.

asbestinventarisatie

Asbest gevonden tijdens de asbestinventarisatie, wat nu?

Asbest heb je in diverse kleuren. Ook worden twee soorten structuren onderscheiden:

  • Hechtgebonden asbest
  • Losgebonden asbest

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest hoef je meestal niet direct te laten verwijderen. De asbestvezels zitten namelijk stevig vast in het materiaal. Zolang het materiaal in goede staat is en niet bewerkt wordt, levert het geen direct gevaar op. De vezels laten namelijk alleen los wanneer het materiaal beschadigd. Een voorbeeld van hechtgebonden asbest is asbestcement en asbest golfplaten.

Asbestbeheersplan

Soms zit er asbest in een gebouw, maar is dit niet schadelijk voor de gezondheid. Je hoeft de asbest dan niet te laten verwijderen. Zorg er wel voor dat de situatie in de toekomst ook veilig is. Hiervoor laat je een asbestbeheersplan opstellen met maatregelen die het gebruik van het gebouw zonder risico’s garanderen.

Als uit de asbestinventarisatie naar voren komt dat de asbest een risico voor je gezondheid vormt, moet je de asbest laten verwijderen.

Losgebonden asbest

Bij losgebonden asbest, ook wel niet hechtgebonden asbest genoemd, zijn de gezondheidsrisico’s groter. De vezels zitten bij deze asbestsoort namelijk niet vast in een ander materiaal. Deze vezels komen daardoor gemakkelijker vrij in de lucht, waardoor de kans dat je ze inademt groter is. Losgebonden asbest moet dan ook verwijderd worden. Een voorbeeld is spuitasbest. Spuitasbest werd vroeger regelmatig gebruikt als isolatiemateriaal.

asbestinventarisatie dak

Veelgestelde vragen over asbestinventarisatie

1. Kan er asbest aanwezig zijn dat niet gevonden is na de asbestinventarisatie?

Dit is zeker mogelijk. Een inventarisatie rondom zichtbaar materiaal (vroeger type A) kijkt alleen naar direct waarneembaar asbest en een redelijk vermoeden van asbest op andere locaties. Onvoorziene asbest kan je echter overal tegenkomen, bijvoorbeeld in sloopresten tussen plafonds. Denk je dat er wel asbest in je huis zit, maar is dit niet duidelijk terug gekomen in de asbestinventarisatie? Neem dan contact op met jouw asbest specialist.

2. Welke documenten heb ik nodig voor een asbestinventarisatie?

Voor het uitvoeren van een asbestinventarisatie heb je geen speciale documenten nodig. Wel kan het helpen om de bouwtekeningen van je huis aan de asbestspecialist te geven, zodat deze weet waar de asbest eventueel kan zitten.

3. Er is geen asbest gevonden tijdens mijn inventarisatie, wat nu?

Als er geen asbest gevonden is tijdens je asbestinventarisatie, is het veilig om te beginnen met de verbouwing, renovatie of sloop van het gebouw. Let wel op eventuele bouwvergunningen die je nodig hebt. Controleer daarom altijd bij de gemeente welke stappen je moet nemen voor je gaat beginnen met de verbouwing.

4. Moet asbest per se verwijderd worden?

Asbest hoef je niet te verwijderen, mits dit geen risico vormt voor je gezondheid of die van je buren. Zit er asbest in je pand maar laat je dit niet verwijderen? Zorg er dan voor dat je een asbestbeheersplan hebt om gezondheidsrisico’s, zoals asbestkanker, te voorkomen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden