Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbestinventarisatie

Asbestinventarisatie

Sinds 1993 is het gebruik van asbest als bouwmateriaal verboden. Is jouw huis voor 1993 gebouwd en wil je gaan verbouwen? Dan is het verplicht om een asbestinventarisatie te laten doen. De kans is dan namelijk groot dat er asbest in jouw woning verwerkt is en als dat vrijkomt tijdens je verbouwing kan dit grote gevolgen voor je gezondheid hebben. Maar hoe gaat zo een asbestinventarisatie eigenlijk in zijn werking en wat kost het? Lees in dit artikel wat je moet weten over het laten doen van een asbestinventarisatie.

Wanneer laat je een asbestinventarisatie doen?

Asbest komt vrij wanneer het materiaal waarin de asbest verwerkt zit beschadigd. Het inademen van de asbestvezels is zeer schadelijk voor je gezondheid, zo kan het bijvoorbeeld asbestkanker of longkanker veroorzaken. Het is daarom wettelijk verplicht om een asbestinventarisatie uit te voeren wanneer je woning voldoet aan twee voorwaarden:

  • het is in 1993 of eerder gebouwd;
  • je gaat je woning verbouwen of slopen.

Als je je woning van het jaar 1993 of eerder gaat verkopen ben je niet verplicht om een asbestinventarisatie te laten doen. Wel kan de koper dit belangrijk vinden en in de koopakte laten opnemen.

Hoe werkt een asbestinventarisatie?

Om zeker te weten of je woning asbest bevat, laat je een asbestinventarisatie uitvoeren. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk?

Asbestinventarisaties mogen alleen uitgevoerd worden door bedrijven met een SC-540 certificaat. Dit certificaat geeft aan dat bedrijven geschikt zijn om op een veilige manier een asbestinventarisatie uit te voeren. De specialist voert vervolgens een van de onderstaande vier onderzoek bij jou thuis uit in de zoektocht naar de aanwezigheid van asbest:

  • Type 0 onderzoek: Een type 0 onderzoek stelt vast of er een blootstellingsrisico aan asbest is in een gebouw dat nog gebruikt wordt. Het is een visuele beoordeling en geeft alleen een indicatie, het is daarom niet geschikt voor een sloopmelding. Bij het type 0 onderzoek geef je zelf aan welke materialen je wilt laten testen. De asbest specialist voert dan ook geen inspectie uit, maar neemt alleen monsters van de aangewezen materialen mee.
  • Type A onderzoek: Bij het type A onderzoek kijkt de asbest specialist naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die direct waarneembaar zijn. Hierbij gebruikt de specialist handgereedschap, zonder of met licht destructief onderzoek. Dit onderzoek laat je uitvoeren voordat je een sloopmelding indient bij de gemeente en helpt de asbestverwijderaar om een plan te maken.
  • Type B onderzoek: Als er tijdens het type A onderzoek uitkomt dat er mogelijk niet waarneembare asbest aanwezig is, voert de specialist een type B onderzoek uit. Dit onderzoek voert de specialist vlak voor de totaalsloop uit en is een aanvulling op het type A onderzoek. Tijdens dit onderzoek is er sprake van destructief onderzoek. Hierbij haalt de asbest specialist bijvoorbeeld een deel van een plafond of muur weg. Van ieder verdacht materiaal wordt een monster genomen, dat de specialist test op de aanwezigheid van asbest in een laboratorium.
  • Type G onderzoek: Het type G onderzoek is ook een uitbreiding op het type A onderzoek en is een risicobeoordeling gericht op de gebruikssituatie. De asbest specialist kijkt of de aanwezigheid van asbest een risico vormt voor het doel waar het gebouw voor gebruikt wordt. Vanuit het type G onderzoek stelt de specialist een asbestbeheersplan op. Hierin staat hoe je met de asbesthoudende materialen moet omgaan als je besluit deze niet te laten verwijderen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA). De DIA neemt bij twijfel een monster mee om te testen of het materiaal wel of niet asbesthoudend is. De DIA brengt het materiaal dan naar een laboratorium om te controleren of er asbestvezels in het materiaal aanwezig zijn. Als het onderzoek afgerond is stelt de DIA een asbestinventarisatierapport op met de uitkomsten van het onderzoek. Dit rapport heb je nodig voor het indienen van een sloopmelding bij de gemeente.

asbestinventarisatie

Wat kost een asbestinventarisatie?

De kosten van een asbestinventarisatie zijn afhankelijk van het type onderzoek en de grootte van je woning. Zie onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde kosten van een asbestinventarisatie.

Type asbestinventarisatieGemiddelde kosten
Type 0€ 100 - € 200
Type A€ 300 - € 400
Type B€ 650 - € 1500
Type G€ 450 - € 750

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbest gevonden tijdens de asbestinventarisatie, wat nu?

Er zijn twee soorten asbest die gevonden kunnen worden tijdens een asbestinventarisatie:

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest hoef je meestal niet direct te laten verwijderen. De asbestvezels zitten namelijk stevig vast in het materiaal. Zolang het materiaal in goede staat is en niet bewerkt wordt levert het geen direct gevaar op. De vezels laten namelijk alleen los wanneer het materiaal beschadigd. Zolang de hechtgebonden asbest niet in je dak zit, is het geen probleem om dit te laten zitten. Asbestdaken zijn namelijk vanaf 2024 officieel verboden. Je bent dan ook verplicht om deze te laten verwijderen. Een voorbeeld van hechtgebonden asbest is asbestcement en asbest golfplaten.

Soms zit er asbest in een gebouw, maar is dit niet schadelijk voor de gezondheid. Je hoeft de asbest dan niet te laten verwijderen. Zorg er wel voor dat de situatie in de toekomst ook veilig is. Hiervoor laat je een asbestbeheersplan opstellen met maatregelen die het gebruik van het gebouw zonder risico’s garanderen. Als uit de asbestinventarisatie naar voren komt dat de asbest een risico voor je gezondheid vormt, moet je de asbest laten verwijderen.

Niet hechtgebonden asbest

Bij niet hechtgebonden asbest zijn de gezondheidsrisico’s veel groter, omdat de vezels niet vastzitten aan het materiaal.  Bij niet hechtgebonden asbest komen de vezels gemakkelijker vrij in de lucht, waardoor de kans dat je ze inademt groter wordt. Niet hechtgebonden asbest moet dan ook verwijderd worden. Een voorbeeld van niet hechtgebonden asbest is spuitasbest. Spuitasbest werd vroeger regelmatig gebruikt als isolatiemateriaal.

Voor het laten verwijderen van asbest schakel je een Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA) in. Maar waar vind je deze specialist? Het is natuurlijk niet handig om een specialist uit Limburg in te huren terwijl je in Utrecht woont. Ga daarom op zoek naar een specialist bij jou in de buurt, zodat je niet onnodig veel voorrijkosten betaalt. Verder moet je DTA  in het bezit zijn van een Procescertificaat Asbestverwijdering.

asbestinventarisatie dak

Veelgestelde vragen over asbestinventarisatie

1. Kan er asbest aanwezig zijn dat niet gevonden is na de asbestinventarisatie?

Dit is zeker mogelijk. Een type A onderzoek kijkt alleen naar direct waarneembaar asbest en een redelijk vermoeden van asbest op andere locaties. Er wordt dus niet gekeken naar het gehele huis. Onvoorziene asbest kan je echter overal tegenkomen, bijvoorbeeld in sloopresten tussen plafonds. Denk je dat er wel asbest in je huis zit, maar is dit niet duidelijk terug gekomen in de asbestinventarisatie? Laat dan een type B asbestinventarisatie uitvoeren, waarbij er verschillende monsters worden getest op de aanwezigheid van asbest.

2. Welke documenten heb ik nodig voor een asbestinventarisatie?

Voor het uitvoeren van een asbestinventarisatie heb je geen speciale documenten nodig. Wel kan het helpen om de bouwtekeningen van je huis aan de asbestspecialist te geven, zodat deze weet waar de asbest eventueel kan zitten. Om een sloopmelding te maken bij de gemeente heb je wel een asbestinventarisatierapport nodig. Voer daarom als eerste een asbestinventarisatie uit, voor je gaat verbouwen.

3. Er is geen asbest gevonden tijdens mijn inventarisatie, wat nu?

Als er geen asbest gevonden is tijdens je asbestinventarisatie, mag je gewoon gaan beginnen met het verbouwen van je huis. Let wel op eventuele bouwvergunningen die je nodig hebt. Controleer daarom altijd bij de gemeente welke stappen je moet nemen voor je gaat beginnen met de verbouwing.

4. Moet asbest per se verwijderd worden?

Asbestdaken zijn vanaf 2024 bij wet verboden en moet je dus laten vervangen. Om je hierin tegemoet te komen heeft de overheid een asbest subsidie voor het verwijderen van je asbestdak. Asbest in overige materialen hoef je niet te verwijderen, mits dit geen risico vormt voor je gezondheid of die van je buren. Zit er asbest in je pand maar laat je dit niet verwijderen? Zorg er dan voor dat je een asbestbeheersplan hebt om gezondheidsrisico’s, zoals asbestkanker, te voorkomen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden