Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Wat is asbest

Wat is asbest

Voordat de risico’s van asbest duidelijk waren, is het voor het verbod in 1993 veel gebruikt in de bouw. Daardoor is asbest in oudere huizen vaak terug te vinden, ondanks dat het schadelijk is voor onze gezondheid. Maar wat is asbest precies en wat moet je doen als je asbest in huis hebt? Lees het in dit artikel.

Asbest in de bouw

Op het internet is veel informatie te vinden over het verwijderen van asbest, hoe gevaarlijk asbest is en de gezondheidsrisico’s. Toch vragen veel mensen zich af wat asbest is. Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Deze asbestvezels zijn erg sterk, slijtvast, goedkoop en brandwerend. Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat asbest vanaf de jaren 40 tot in de jaren 80 veel gebruikt is in de bouw. Sinds 1993 is het gebruiken en toepassen van asbest verboden, omdat er steeds meer onderzoek werd gedaan naar wat asbest is. Uiteindelijk werd het duidelijk dat asbest erg slecht is voor de gezondheid. Omdat asbest slecht is voor de gezondheid moet asbest in huis vaak zo snel mogelijk verwijderd worden door een asbestsaneringsbedrijf.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is asbest

De verschillende soorten asbest

In het vorige kopje werd de vraag “Wat is asbest?” beantwoord en uitgelegd dat er zes verschillende soorten asbest zijn. Deze zes asbest soorten hebben allemaal een eigen naam, maar worden vaak genoemd bij de kleur van de asbestvezel. Zo is er bijvoorbeeld blauwe en witte asbest. Er zijn 3 soorten asbest die voor commerciële doeleinden zijn gebruikt en dus het vaakst voorkomen: wit, bruin en blauw asbest. In Nederland is witte asbest verreweg het vaakst gebruikt. Bekijk hieronder een overzicht van de 6 asbestsoorten. De asbestsoorten zijn ook verdeeld in twee groepen: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Een uitleg over deze soorten vind je onder de tabel. Om te begrijpen wat er gevaarlijk is aan asbest, is het belangrijk om meer te lezen over wat het verschil is tussen deze asbestsoorten.

AsbestsoortKleuren asbestBinding
ChysolietWitte asbestHechtgebonden asbest
TremolietGrijze asbestHechtgebonden asbest
ActinolietGroene asbestHechtgebonden asbest
AnthofyllietGele asbestHechtgbeonden
CrocidolietBlauwe asbestNiet-hechtgebonden
AmosietBruine asbestNiet-hechtgebonden
Hechtgebonden asbest

Wanneer asbestvezels gebruikt zijn om een ander materiaal te versterken, spreken we van hechtgebonden asbest. Hierbij zijn de asbestvezels sterk verbonden in een ander materiaal, waardoor de kans klein is dat de asbestvezels vrijkomen. Enkele voorbeelden van hechtgebonden asbest materialen zijn: dakbeschot en hittebestendige platen achter cv-ketels.

Niet-hechtgebonden asbest

Niet-hechtgebonden asbest of losgebonden asbest is de gevaarlijkste soort asbest, omdat de asbestvezels niet zijn verwerkt in een ander materiaal. De asbestvezels zijn niet ingesloten in een ander materiaal, daarom komen de asbestvezels makkelijker vrij. Enkele voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest materialen zijn: isolatieplaten, stopverf en beglazingskit.

Hoe herken ik asbest?

Als je goed kijkt naar wat asbest is, wordt al snel duidelijk waarom het herkennen van asbest erg lastig is. Asbestvezels zijn namelijk erg klein en niet te zien met het blote oog. Daarnaast heeft het ook geen geur. De eerste stap om na te gaan of je met asbest te maken hebt, is door de productiedatum van producten en materialen te controleren. Alles dat na 1 januari 1994 is geproduceerd, bevat geen asbestvezels. Let vooral goed op bij huizen die vóór 1993 zijn gebouwd. In de jaren 70 en jaren 80 werd asbest namelijk veel gebruikt in onder andere isolatiematerialen, rioolbuizen, kozijnen en vensterbanken. Als je in een oudere woning uit deze periode woont is een asbestinventarisatie verplicht wanneer je gaat verbouwen of renoveren. Asbest werd ook veel verwerkt in golfplaten op daken van schuren en garages. In het geval van golfplaten is er een duidelijke manier om te herkennen of je met asbest te maken hebt. Vaak staat er een productiedatum op de golfplaten. Een datum na 1 januari 1994 betekent dat er geen asbest in verwerkt is. Op golfplaten zijn ook bepaalde codes gedrukt. Aan de codes herken je of je te maken hebt met asbest golfplaten, bekijk de codes en afkortingen hieronder:

Asbesthoudende golfplatenAsbestvrije golfplaten
NF Non FriableAV Asbest Vrij
CAF Compressed Asbestos FibresNA Non Asbestos
At Asbestos TechnologyAF Asbestos Free
AFM Asbestos Free Material
AP Amiante Pas
NT New Technology

Hoe gevaarlijk is asbest?

Door het asbestverbod wordt asbest tegenwoordig niet meer toegepast in de bouw. Maar wat is er gevaarlijk aan asbest en wat doet asbest met je lichaam? Het gevaar van asbest zit hem met name in het inademen van de asbestvezels. Deze asbestvezels zijn schadelijk voor je longen en kunnen bij langdurig asbest inademen zorgen voor ernstige ziekten. Deze ziekten als gevolg van asbest treden alleen op bij langdurige blootstelling en het inademen van grote hoeveelheden asbestvezels. Wanneer je asbest inademt, merk je dit niet. Je gaat er bijvoorbeeld niet van hoesten. Maar de ingeademde asbestvezels brengen langzaamaan schade aan, hierdoor duurt het soms tot wel tientallen jaren voordat er een ziekte ontstaat. Laat asbest dus altijd verwijderen door een asbestsaneringsbedrijf.

Asbest in huis, wat nu?

Asbest herkennen met het blote oog is nagenoeg onmogelijk. Dit is ook wel logisch, als je kijkt naar wat asbest is. Het zijn hele kleine vezeltjes die alleen te zien zijn met een microscoop. Voor het herkennen van asbest schakel je een asbestspecialist in. Deze specialist weet waar hij op moet letten en voert bepaalde testen uit waarmee hij achterhaalt of er asbest aanwezig is. Zo neemt de specialist bijvoorbeeld monsters af en laat deze onderzoeken door een onafhankelijk laboratorium. Het is nu duidelijk wat asbest is en wat het gevaar van asbest is, bekijk hieronder wat je precies moet doen wanneer je asbestverdacht materiaal in huis hebt.

  • Om zeker te weten of je asbest in huis hebt, laat je een asbestinventarisatie uitvoeren. Als je asbest wilt laten verwijderen, is het verplicht om een asbestinventarisatierapport op te laten stellen. De specialist stelt met een asbestinventarisatie vast om welk soort asbest het gaat. Vervolgens zijn er twee opties: een asbestsanering of een asbestbeheersplan.
  • Hechtgebonden asbest hoeft niet altijd verwijderd te worden, in sommige gevallen is het een optie om een asbestbeheersplan op te laten stellen. Dan mag de asbest blijven zitten, zolang dat op een veilige manier mogelijk is.
  • Bij aanwezigheid van gevaarlijke asbest is de volgende stap om een asbestsanering uit te laten voeren. Wat is asbest saneren?  Asbest saneren is het vakkundig laten verwijderen van asbest. Asbest zelf saneren is erg gevaarlijk, kies daarom voor een specialist met het Ascert certificaat. Dan ben je zeker van een professionele en zorgvuldige asbestsanering. Wat kost asbest verwijderen? Bekijk het in onderstaande tabel.
Asbestsanering projectGem. kosten, incl. btw
Asbest verwijderen
- 1 ruimte tot 35m2€ 1.050
- 2 ruimtes tot 40m2€1.150
- 3 ruimtes tot 50m2€ 1.450
- 2 ruimtes tot 70m2€ 1.700
Asbesthoudend materiaal verwerken
- Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 - €30 (geschikt voor 1.500 kg)
- Asbesthoudend materiaal storten€ 0 - € 25 per 100 kg

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal asbestsanering tips

Kies voor een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf

Het is belangrijk om te kiezen voor een gecertificeerde asbestverwijderaar. Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een professional die veel kennis heeft over wat asbest is en de klus op een veilige manier uitvoert. Wil je iets meer zekerheid van een veilige asbestsanering? Vraag dan van tevoren bij het asbestsaneringsbedrijf na of ze gebruik maken van speciale stofzuigers en of er bij de klus een gecertificeerde Deskundig Toezichthouder Asbest (DTA) aanwezig is.

Wacht niet te lang met het saneren

Als het blijkt dat er asbest aanwezig is in je huis, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten verwijderen. Hoe langer de asbest aanwezig is, hoe meer risico je loopt op nadelige gevolgen voor je gezondheid. Voor de asbestinventarisatie en asbestsanering schakel je aparte bedrijven in, wel adviseren asbestinventarisatiebedrijven vaak over welke asbestsaneringsbedrijven je klus kunnen uitvoeren.

Vraag meerdere offertes aan

Het saneren van asbest is een flinke klus dat ook aardig wat kosten met zich meebrengt. Om een geschikte asbestsaneringsbedrijf te vinden met een redelijke prijs, vraag je offertes aan bij meerdere asbestsaneringsbedrijven. Vergelijk deze offertes om de geschikte specialist te vinden voor jouw klus.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden