Vergelijk asbest offertes
Vind dé asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Wat is asbest

Wat is asbest

Voordat de risico’s van asbest duidelijk waren en asbest in 1993 verboden werd, is asbest veel gebruikt in de bouw. Daardoor is asbest in oudere huizen vaak terug te vinden, ondanks dat het schadelijk is voor onze gezondheid. Wat is asbest en wat moet je doen als je asbest in huis hebt? Lees het in dit artikel.

Wat is asbest eigenlijk?

Asbest is een verzamelnaam voor een zestal natuurlijke mineralen. Deze mineralen hebben een vezelstructuur en zijn erg sterk, slijtvast, goedkoop en brandwerend. Juist die eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat asbest vanaf de jaren ’40 tot in de jaren ’80 veel gebruikt is in de bouw.

Sinds 1993 is het gebruiken en toepassen van asbest verboden, omdat uit onderzoek bleek dat asbest erg slecht is voor de gezondheid. Waar asbest mogelijke gezondheidsrisico’s vormt, of bij verbouwingen of sloopwerkzaamheden moet asbest in huis daarom verwijderd worden door een asbestsaneringsbedrijf.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Asbest

Verschillende soorten asbest

De zes verschillende soorten asbest hebben elk een eigen naam, maar worden vaak genoemd bij de kleur van de asbestvezel. Denk bijvoorbeeld aan blauwe en witte asbest. Er zijn 3 soorten asbest die voor commerciële doeleinden zijn gebruikt en dus het vaakst voorkomen: witt, bruin en blauw asbest.

In Nederland is wit asbest, oftewel chrysotiel, verreweg het vaakst gebruikt. Blauw asbest (amosiet) en bruin asbest (crocidoliet) zijn gevaarlijker dan wit asbest. Bekijk hieronder een overzicht van de asbestsoorten.

AsbestsoortKleuren asbest
ChysotielWit asbest
TremolietGrijs asbest
ActinolietGroen asbest
AnthophyllietGeel asbest
CrocidolietBlauw asbest
AmosietBruin asbest

De asbestsoorten zijn naast kleur ook onder te verdelen in twee groepen: hechtgebonden en losgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

Wanneer asbestvezels gebruikt zijn om een ander materiaal te versterken en dus in dit materiaal vastzitten, spreken we van hechtgebonden asbest. Bij dit soort asbest is de kans klein is dat bij bewerking of sloop asbestvezels vrijkomen. Een voorbeeld van hechtgebonden asbestmaterialen is asbestcement golfplaten.

Losgebonden asbest

Losgebonden asbest (of niet-hechtgebonden asbest) is de gevaarlijkste soort asbest, omdat de asbestvezels niet of nauwelijks gebonden zijn aan een ander materiaal. Daardoor komen de asbestvezels makkelijker vrij. Enkele voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest materialen zijn: spuitasbest, stopverf en beglazingskit.

Hoe herken ik asbest?

Het herkennen van asbest kan erg lastig zijn. Asbestvezels zijn namelijk erg klein en niet te zien met het blote oog. Daarnaast heeft het ook geen geur. De eerste stap om na te gaan of je met asbest te maken hebt, is door de productiedatum van producten en materialen te controleren. Alles dat na 1 januari 1994 is geproduceerd, bevat geen asbestvezels.

Let vooral goed op bij huizen die vóór 1 januari 1994 zijn gebouwd. In de jaren ’70 en jaren ’80 werd asbest namelijk veel gebruikt in onder andere isolatiematerialen, rioolbuizen, kozijnen en vensterbanken. Als je in een oudere woning uit deze periode woont is een asbestinventarisatie verplicht wanneer je gaat verbouwen of renoveren.

Asbest werd ook veel verwerkt in golfplaten op daken van schuren en garages. In het geval van golfplaten is er een duidelijke manier om te herkennen of je met asbest te maken hebt. Vaak staat er een productiedatum op de golfplaten. Een datum na 1 januari 1994 betekent dat er geen asbest in verwerkt is. Op golfplaten zijn ook bepaalde codes gedrukt. Aan de codes herken je of je te maken hebt met asbest golfplaten. Bekijk de codes en afkortingen hieronder:

Asbesthoudende golfplatenAsbestvrije golfplaten
NF Non FriableAV Asbest Vrij
CAF Compressed Asbestos FibresNA Non Asbestos
At Asbestos TechnologyAF Asbestos Free
AFM Asbestos Free Material
AP Amiante Pas
NT New Technology

Hoe gevaarlijk is asbest?

Het gevaar van asbest zit hem met name in het inademen van de asbestvezels. Asbestvezels zijn schadelijk voor je longen en kunnen bij langdurig asbest inademen zorgen voor bijvoorbeeld kanker. Deze ziekten als gevolg van asbest treden alleen op bij langdurige blootstelling aan en het inademen van grote hoeveelheden asbestvezels.

Asbest inademen gaat ongemerkt. Je gaat er bijvoorbeeld niet van hoesten. Laat asbest dus altijd verwijderen door een asbestsaneringsbedrijf om er zeker van te zijn dat je het niet inademt als het loskomt.

Asbest in huis, wat nu?

Voor het inventariseren van asbest schakel je een asbestspecialist in. Deze vakspecialist weet waar die op moet letten en neemt monsters af om te bepalen of materialen inderdaad asbest bevat. Wat doe je als je vermoed dat je asbest in huis hebt?

  • Om zeker te weten of je asbest in huis hebt, laat je een asbestinventarisatie uitvoeren. Als je asbest wilt laten verwijderen, is het verplicht om een asbestinventarisatierapport op te laten stellen. De vakspecialist stelt met een asbestinventarisatie vast om welk soort asbest het gaat. Vervolgens zijn er twee opties: een asbestsanering of een asbestbeheersplan.
  • Hechtgebonden asbest hoeft niet altijd verwijderd te worden. Soms is het een optie om een asbestbeheersplan op te laten stellen. Dan mag de asbest blijven zitten, zolang dat op een veilige manier mogelijk is.
  • Bij aanwezigheid van gevaarlijke asbest moet de asbest verwijderd worden. Asbest zelf saneren kan gevaarlijk zijn. Kies daarom voor een vakspecialist met een Ascert certificering. Dan ben je zeker van een professionele en zorgvuldige asbestsanering.

Wat kost asbest verwijderen? Bekijk het in onderstaande tabel.

ProjectGem. kosten, incl. btw
Asbestinventarisering (voor woonhuis)
- Inventarisatie zichtbaar materiaal€ 300 - € 500
- Volledige inventarisatievanaf € 450
Asbest verwijderen
- 1 ruimte tot 35 m2€ 900 - € 1.100
- 2 ruimtes tot 40 m2€ 1.100 - € 1.300
- 3 ruimtes tot 50 m2€ 1.300 - € 1.500
- 2 ruimtes tot 70 m2€ 1.600 - € 1.800
Asbesthoudend materiaal verwerken
- Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 - € 30 (geschikt voor 1.500 kg)
- Asbesthoudend materiaal storten€ 0 - € 25 per 100 kg
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal asbestsanering tips

Kies voor een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf

Het is belangrijk om te kiezen voor een gecertificeerde asbestverwijderaar. Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een professional die het project op een veilige manier uitvoert.

Wacht niet te lang met saneren

Als het blijkt dat er asbest aanwezig is in je huis, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten verwijderen. Hoe langer de asbest aanwezig is, hoe meer risico je loopt op nadelige gevolgen voor je gezondheid. Voor de asbestinventarisatie en asbestsanering schakel je aparte bedrijven in. Wel adviseren asbestinventarisatiebedrijven vaak welke asbestsaneringsbedrijven je project kunnen uitvoeren.

Vraag meerdere offertes aan

Het saneren van asbest is een flink project, afhankelijk van de hoeveelheid gevonden asbest. Om een geschikte asbestsaneringsbedrijf te vinden met een redelijke prijs, vraag je offertes aan bij meerdere asbestsaneringsbedrijven. Vergelijk deze offertes om een geschikte vakspecialist te vinden voor jouw project.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden