Vergelijk asbest offertes
Vind dé asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest verwijderen particulier

Asbest verwijderen particulier

Als jouw huis voor 1 januari 1994 gebouwd is, is de kans dat er asbest aanwezig is vrij groot. Als je gaat verbouwen of slopen komt de asbest vrij, wat zeer schadelijk is voor je gezondheid. Denk je dat je asbest in je huis hebt en wil je dit laten verwijderen als particulier? Lees in dit artikel alles asbest verwijderen voor particulieren.

Wat kost asbest verwijderen voor particulieren?

De kosten van het verwijderen van asbest hangen af van verschillende factoren:

 • De hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden;
 • Omstandigheden die het verwijderen moeilijker maken, bijvoorbeeld wanneer de asbest moeilijk te bereiken is;
 • Grootte van de ruimte;
 • Type asbestinventarisatie.

Zie onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen voor het verwijderen van asbest als particulier:

ProjectGem. kosten, incl. btw
Asbestinventarisering (voor woonhuis)
- Inventarisatie zichtbaar materiaal€ 300 - € 500
- Volledige inventarisatievanaf € 450
Asbest verwijderen
- 1 ruimte tot 35 m2€ 900 - € 1.100
- 2 ruimtes tot 40 m2€ 1.100 - € 1.300
- 3 ruimtes tot 50 m2€ 1.300 - € 1.500
- 2 ruimtes tot 70 m2€ 1.600 - € 1.800
Asbesthoudend materiaal verwerken
- Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 - € 30 (geschikt voor 1.500 kg)
- Asbesthoudend materiaal storten€ 0 - € 25 per 100 kg
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Asbest verwijderen particulier

Waar moet je als particulier aan denken bij asbest verwijderen?

Bij het verwijderen van asbest zijn er veel dingen waar je als particulier rekening mee moet houden. Volg daarom onderstaand stappenplan om zeker te weten dat je niets vergeet.

Stap 1: Asbestinventarisatie

Wil je als particulier een gebouw verbouwen of slopen en is het voor 1 januari 1994 gebouwd? Dan is het verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Asbestinventarisaties mogen alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven.

Stap 2: Asbestinventarisatie rapport

De bevindingen van de asbestinventarisatie worden vastgelegd in het asbestinventarisatie rapport. Hierin staat of er wel of geen asbest aanwezig is in je huis, in welke hoeveelheden en met welke risico’s. Ook worden er aanbevelingen gegeven voor vervolgstappen en een inschatting van de kosten voor het verwijderen van asbest gemaakt. Dit rapport heb je nodig om bijvoorbeeld vergunningen aan te vragen, of te kunnen beginnen met slopen.

Stap 3: Sloopmelding

Zit er inderdaad asbest in het gebouw? Dan moet voor de verwijdering een sloopmelding gedaan worden. Onder deze melding verstaat de overheid zowel het afbreken van een gebouw als een gedeelte ervan. Ook bij verbouwingen kan een sloopmelding dus verplicht zijn.

Een sloopmelding kun je doen via het Omgevingsloket of bij jouw gemeente, maar meestal doet het asbestbedrijf dit voor je. Twijfel je of een sloopmelding voor jou verplicht is? De vakspecialist of jouw gemeente kunnen je hierbij helpen.

Stap 4: Asbest verwijderen

Als de gemeente je sloopaanvraag heeft goedgekeurd begint de asbestspecialist met het verwijderen van de asbest. Er zijn verschillende methoden om asbest te verwijderen, deze vindt je verderop in dit artikel.

Hoe werkt het verwijderen van asbest voor particulieren?

Er zijn verschillende methoden om asbest te verwijderen. De ene methode is meer gecontroleerd dan de andere, waardoor de kans kleiner is dat er asbestvezels vrijkomen. De asbestspecialist gebruikt een van de volgende methoden om de asbest te verwijderen:

 • Containment methode
 • Couveuse methose
 • Openlucht methode

Containment methode

Dit is de veiligste methode om asbest te verwijderen, maar kan alleen binnenshuis gebruikt worden. Asbestdaken of muren kunnen hier dus niet mee verwijderd worden. Met folie bouwt de vakspecialist een ruimte om de asbestbron heen. Hierbinnen wordt vervolgens met behulp van speciale apparatuur, waaronder luchtreinigers en asbeststofzuigers, onderdruk uitgevoerd op de asbest. Hierdoor komen de asbestvezels vrij en kunnen ze weggefilterd worden.

Couveuse of glove bag methode

Bij de couveuse methode werkt de asbest specialist met een couveusezak, waarmee de specialist de ruimte rondom de asbestbron afsluit. De asbest kan zonder gevaar vrijkomen in de zak, omdat de vezels hierin blijven zitten. Vervolgens gaat de vakspecialist de ruimte binnen om de asbestbron schoon te maken met een speciale stofzuiger.

Door het dragen van een speciaal pak beschermt de asbestspecialist zichzelf tegen de loskomende asbest. Al het afval en de vrijgekomen vezels worden opgevangen in de zak. Deze methode wordt onder andere ingezet bij het verwijderen van plafonds of ontluchtingsbuizen.

Openlucht methode

Deze methode gebeurt alleen voor asbest dat zich buiten bevindt. Op het dak van een schuur of garage bijvoorbeeld. Doordat de asbest verwijdering in de open lucht plaatsvindt, is deze methode de minst beheersbare. Het asbesthoudende materiaal wordt zo heel mogelijk verwijderd en wordt vervolgens veilig ingepakt en afgevoerd.

Asbest particulier

Asbest verwijderen: zelf doen of uitbesteden?

Het uitgangspunt van asbest verwijderen is: doe het niet zelf. De regelgeving rondom asbest is erg streng om zowel mens als milieu te beschermen. Er kleven namelijk grote gezondheidsrisico’s aan. Laat asbest verwijderen daarom over aan een vakspecialist.

Onder strenge voorwaarden mag je bepaalde asbesthoudende zaken zelf verwijderen, al wordt dit afgeraden. Verkeerd verwijderen is namelijk gevaarlijker dan het te laten zitten. Denk bijvoorbeeld aan platen die vastgeschroefd zijn of losliggende vloertegels. Let op: verwijder nooit zelf dingen die losgewrikt of getrokken moeten worden.

Voorwaarden voor zelf verwijderen zijn:

 • Het toale oppervlak is minder dan 35 m2.
 • Het hele oppervlak moet in 1 keer verwijderd worden.
 • Het materiaal is niet beschadigd én de asbest is hechtgebonden.
 • Je hoeft niet te trekken, wrikken of breken om het materiaal los te krijgen.
 • Je verwijderd het materiaal in z’n geheel. Je mag ook daarna niets in kleinere stukken breken of zagen om het makkelijk te vervoeren.
 • Je doet van te voren een sloopmelding. Je mag enkel verwijderen met toestemming van de gemeente.

Een asbestdak verwijderen mag niet zelf als:

 • jouw dak groter is dan 35 m2;
 • er dakleiden op het dak liggen;
 • het gevaarlijk is om het dak te verwijderen omdat je bijvoorbeeld deels moet slopen;
 • je je niet kan of wil houden aan de gemeentelijke voorwaarden;
 • het gaat om een bedrijfspand of bedrijfsmateriaal.

Kijk voor meer informatie op de website van het Informatiepunt Leefomgeving. Schakel bij twijfel altijd een asbestsaneringsbedrijf in. Zij hebben de juiste gereedschappen en kennis om de asbest veilig te verwijderen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Moet je asbest verwijderen bij de verkoop van je huis?

Bij het verkopen van je huis hoef je asbest niet te verwijderen, zolang de asbest geen gevaar oplevert voor mens en milieu. Ga je een huis kopen en weet de verkoper niet of er asbest verwerkt zit in het huis? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. De kosten van de inventarisatie en verwijdering van de asbest bepalen jullie onderling.

Moet asbest per se verwijderd worden?

Nee, als de asbest geen directe gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, dan mag je de asbest laten zitten. In plaats daarvan stel je een asbestbeheersplan op. In dit plan staat op welke manier het gebouw nu en in de toekomst veilig gebruikt kan worden.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden