Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest verwijderen particulier

Asbest verwijderen particulier

Als jouw huis voor 1993 gebouwd is, is de kans dat er asbest aanwezig is vrij groot. Als je gaat verbouwen of slopen komt de asbest vrij, wat zeer schadelijk is voor je gezondheid. Vooral bij asbestdaken komen de vezels makkelijk vrij, waardoor asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn.

Denk je dat je asbest in je huis hebt en wil je dit laten verwijderen als particulier? Lees in dit artikel alles over de kosten, subsidies en hoe het verwijderen van asbest voor particulieren in zijn werk gaat.

Wat kost asbest verwijderen voor particulieren

De kosten van het verwijderen van asbest hangen af van verschillende factoren:

 • De hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden
 • Omstandigheden die het verwijderen moeilijker maken, bijvoorbeeld wanneer de asbest moeilijk te bereiken is
 • Grootte van de ruimte
 • Type asbestinventarisatie

Zie onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen voor het verwijderen van asbest als particulier:

Asbestsanering projectGem. kosten, incl. btw
Asbestinventarisering (voor woonhuis)
- Type 0€ 150
- Type A€ 350
- Type B€ 650 - € 1.500
Asbest verwijderen
- Golfplaten 1 - 10 m2€ 675
- Golfplaten 11 - 20 m2€ 800
- Golfplaten 21 - 30 m2€ 850
- Golfplaten 31 - 50 m2€ 925
- 1 ruimte tot 35m2€ 1.050
- 2 ruimtes tot 40m2€ 1.150
- 3 ruimtes tot 50m2€ 1.450
- 2 ruimtes tot 70m2€ 1.700
Asbesthoudend materiaal verwerken
- Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 - € 30 (geschikt voor 1.500 kg)
- Asbesthoudend materiaal storten€ 0 - € 25 per 100 kg

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbest verwijderen particulier

Waar moet je als particulier aan denken bij asbest verwijderen?

Bij het verwijderen van asbest zijn er veel dingen waar je als particulier rekening mee moet houden. Volg daarom onderstaand stappenplan om zeker te weten dat je niets vergeet.

Stap 1: Asbestinventarisatie

Wil je als particulier je huis gaan verbouwen of slopen en is het voor 1993 gebouwd? Dan is het verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Deze inventarisatie geeft aan of er wel of geen asbest aanwezig is in je huis. Asbestinventarisaties mogen alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Wil je hier meer informatie over, lees dan het artikel: asbestinventarisatie.

Stap 2: Risicobeoordeling

Als er asbest gevonden is tijdens de asbestinventarisatie, beoordeelt de asbestspecialist welke asbesthoudende materialen verwijderd moeten worden. Als er een acuut risico is dat de asbest vrij kan komen, vindt er een risicobeoordeling plaats. Asbestvezels die vrij komen kunnen namelijk onder andere asbestkanker en longkanker veroorzaken en zijn dus erg schadelijk voor onze gezondheid. Deze beoordeling wordt meegenomen in het asbestinventarisatierapport, wat nodig is om te beginnen met saneren.

Stap 3: Sloopmelding

Voordat de asbest verwijderd mag worden, maak je een sloopmelding bij de gemeente, de certificerende instelling en de inspectie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Je asbestspecialist voert deze meldingen voor je uit, zodat je je hier zelf geen zorgen over hoeft te maken. Het aanvragen van een sloopvergunning duurt ongeveer 6 weken.

Stap 4: Asbest verwijderen

Als de gemeente je sloopaanvraag heeft goedgekeurd begint de asbestspecialist met het verwijderen van de asbest. Er zijn verschillende methoden om asbest te verwijderen, deze vindt je verderop in dit artikel.

Stap 5: Subsidie aanvragen

Als je je asbestdak hebt laten verwijderen kun je in aanmerking komen voor een subsidie. De laatste stap is dan ook om deze subsidie aan te vragen. Ontdek verderop in dit artikel wat je moet doen om deze subsidie te krijgen.

Hoe werkt het verwijderen van asbest voor particulieren?

Er zijn verschillende methoden om asbest te verwijderen. De ene methode is meer gecontroleerd dan de andere, waardoor de kans kleiner is dat er asbestvezels vrijkomen. De asbest specialist gebruikt een van de volgende methoden om de asbest te verwijderen:

 • Containment methode: Dit is de veiligste methode om asbest te verwijderen, maar kan alleen binnenshuis gebruikt worden. Asbestdaken of muren kunnen hier dus niet mee verwijderd worden. Eerst bepaalt de specialist waar de asbest zich bevindt, om vervolgens met folie een ruimte te bouwen om de asbestbron. Met behulp van speciale apparatuur, waaronder luchtreinigers en asbeststofzuigers, voert de specialist druk uit op de asbest. Hierdoor komen de asbestvezels vrij, waarbij ze opgevangen worden in de speciale asbeststofzuigers.
 • Couveuse methode: Bij de couveuse methode werkt de asbest specialist met een couveusezak, waarmee de specialist de ruimte rondom de asbestbron afsluit. De asbest kan zonder gevaar vrijkomen in de zak, omdat de vezels hierin blijven zitten. Vervolgens gaat de specialist de ruimte binnen om de asbestbron schoon te maken met een speciale stofzuiger. Door middel van een speciaal pak loopt de asbestspecialist geen gezondheidsrisico. Al het afval en de vrijgekomen vezels worden opgevangen in de zak, waardoor ze geen gevaar vormen voor de buitenwereld. Deze methode wordt onder andere ingezet bij het verwijderen van plafonds of ontluchtingsbuizen.
 • Openlucht methode: De openlucht methode is de goedkoopste, maar ook de minst efficiënte methode om asbest te verwijderen. Bij het gebruik van de openlucht methode is het doel om ervoor te zorgen dat het asbesthoudende materiaal te allen tijden niet beschadigd raakt. Als dit wel gebeurt komen de vezels vrij in de lucht en kunnen mensen deze inademen. Bij deze methode wordt het asbesthoudende materiaal verwijderd in de open lucht, waarbij de asbestspecialist het materiaal nat maakt om te voorkomen dat de vezels vrij komen.

Subsidies voor asbest verwijderen particulieren

Omdat asbestdaken vanaf 1 januari 2024 verboden zijn, komt de overheid particulieren tegemoet door een asbest subsidie beschikbaar te stellen. Voor asbesthoudend materiaal op andere plekken dan het dak, bijvoorbeeld het riool, de schoorsteen of binnenshuis, is geen subsidieregeling, omdat de kans dat de vezels vrij komen hier kleiner is dan bij een asbestdak.

Er zitten verschillende voorwaarden aan de subsidie voor het verwijderen van je asbestdak:

 • Degene die de factuur betaalt is dezelfde persoon als degene die de subsidie aanvraagt. De factuur is meegestuurd met de subsidieaanvraag.
 • De verwijdering is gestart en voltooid tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019.
 • Het dak, dat in contact staat met de buitenlucht, is verwijderd door een gecertificeerd bedrijf.
 • De subsidie is uiterlijk 6 maanden na verwijdering aangevraagd.
 • De verwijdering is gemeld in het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS).
 • Er is maximaal 1 subsidie mogelijk per adres.

Wil je meer weten over de subsidie? We hebben er een apart artikel over geschreven, lees het hier: asbest subsidie

Asbest verwijderen particulier huis

Asbest verwijderen voor particulieren: zelf doen of uitbesteden?

Als je zelf asbest gaat verwijderen en afvoeren, terwijl dit volgens de wetgeving niet is toegestaan, kun je hoge boetes krijgen. Deze boete kan oplopen tot duizenden euro’s. Wees daarom voorzichtig en verwijder niet zomaar bijvoorbeeld je golfplaten dak om geld te besparen. De regels omtrent asbest zijn er om een veilige en gezonde leefomgeving te garanderen voor jou en anderen.

Aan het verwijderen van asbest zitten strenge regels gebonden, omdat het verwijderen gevaarlijk is voor zowel de verwijderaar als de leefomgeving. Je mag daarom niet zomaar zelf asbest verwijderen. Alleen kleine hoeveelheden, namelijk minder dan 35 m2, mogen zelf verwijderd worden. Verder mogen er bij het verwijderen geen asbestvezels vrij kunnen komen, je kunt dus alleen hechtgebonden asbest zelf verwijderen. Voor het verwijderen van asbest heb je verschillende materialen nodig. Denk bijvoorbeeld aan mondkapjes en veiligheidskleding, maar ook aan verpakkingsmaterialen om de asbest in te verpakken.

Omdat het verwijderen van asbest specialistische kennis vereist en gevaarlijk is voor de gezondheid is het verstandiger om dit uit te besteden. Asbestsaneringsbedrijven hebben de juiste gereedschappen en kennis om de asbest veilig te verwijderen.

Veelgestelde vragen asbest verwijderen particulieren

1. Moet je asbest verwijderen bij de verkoop van je huis?

Bij het verkopen van je huis hoef je asbest niet te verwijderen, zolang de asbest geen gevaar oplevert voor het milieu of de gezonde leefomgeving. Ga je een huis kopen en weet de verkoper niet of er asbest verwerkt zit in het huis? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. De kosten van de inventarisatie en verwijdering van de asbest zijn voor de nieuwe huiseigenaar, tenzij dit anders afgesproken is in de koopovereenkomst.

2. Waar moet je melden dat er asbest in je huis zit?

De aanwezigheid van asbest hoef je alleen maar te melden als je dit laat verwijderen of gaat verbouwen of slopen in een ruimte met asbest. Vanaf 1 maart 2017 is het gebruik van het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) verplicht voor asbestinventarisaties en verwijderen van asbest. In het LAVS meld je de aanwezigheid van asbest voor je een sloopvergunning kunt aanvragen.

3. Moet asbest per se verwijderd worden?

Op dit moment is het nog niet verplicht om bestaand asbest te verwijderen. Echter zijn asbestdaken vanaf 2024 verboden. Is de asbest verwerkt op een plek waar je makkelijk bij kunt? Dan is het verstandig om het toch te laten verwijderen. Zo loop je geen risico dat de vezels vrij komen en creëer je een veilige leefomgeving.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden