Homedeal.nl Asbest verwijderen Zelf asbest verwijderen

Zelf asbest verwijderen

Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus, toch zijn er veel mensen die hun asbest graag zelf willen verwijderen. Vaak heeft dit te maken met het besparen van kosten. Het is geen optie meer om asbest te laten zitten, nu het duidelijk is dat asbestdaken verplicht verwijderd moeten zijn voor 2025. Lees dit artikel om er achter te komen hoe je asbest zelf verwijdert, welke kosten daarbij komen kijken en welke klussen je beter uit handen geeft.

De kosten van asbest verwijderen

Asbest is een vezelachtige, onbrandbare en warmte-isolerende stof, die sinds 1993 in de bouw verboden is door de kankerverwekkende werking. Of je zelf aan de slag mag met het verwijderen van asbest hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, omdat de stoffen die vrij komen erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Om een goed beeld te krijgen van de asbestsanering kosten per m2 wanneer je er toch voor kiest het professioneel te laten saneren, lees je de onderstaande tabel. Subsidies voor het verwijderen van asbest zijn niet meer beschikbaar.

Asbestsanering projectGem. kosten, incl. btw
Asbest verwijderen
– Golfplaten 1 – 10 m2€ 600 – € 800
– Golfplaten 11 – 20 m2€ 700 – € 900
– Golfplaten 21 – 30 m2€ 800 – € 1.000
– Golfplaten 31 – 50 m2€ 900 – € 1.100
– 1 ruimte tot 35 m2€ 900 – € 1.100
– 2 ruimtes tot 40 m2€ 1.100 – € 1.300
– 3 ruimtes tot 50 m2€ 1.300 – € 1.500
– 2 ruimtes tot 70 m2€ 1.600 – € 1.800
Asbesthoudend materiaal verwerken
– Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 – € 30 (geschikt voor 1.500 kg)
– Asbesthoudend materiaal storten€ 0 – € 25 per 100 kg

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zelf asbest verwijderen

Zelf asbest verwijderen

Het is in veel gevallen niet toegestaan om asbest zelf te verwijderen, maar kleine hoeveelheden mag je eventueel wel zelf verwijderen. Is dit niet het geval, dan ben je verplicht om een asbestinventarisatierapport op te vragen en het asbest professioneel te laten verwijderen. Doe je dit niet, dan volgen hoge boetes. Zelf asbest verwijderen mag alleen wanneer:

  • De totale oppervlakte van het materiaal niet groter is dan 35 vierkante meter
  • Je er zeker van bent dat er geen asbestvezels vrij gaan komen (je breekt geen materialen)
  • Als het om de hechtgebonden variant van asbest gaat
  • Je een week van te voren een sloopmelding hebt gedaan bij de gemeente

Wel of niet-hechtgebonden

Hechtgebonden asbest mag je dus zelf verwijderen, maar hoe weet je of het asbest bij jou thuis wel hechtgebonden is? Door te kijken of het materiaal in een geheel te verwijderen is, zonder dat er materiaal afbrokkelt. Hechtgebonden asbest is een soort asbest waarbij de vezels stevig aan elkaar vastzitten. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij dakplaten en imitatiemarmer. Materiaal waarbij vaak niet-hechtgebonden asbest zit is bijvoorbeeld isolatiemateriaal en spuitasbest. Omdat het een stuk minder vast is, is er een grotere kans dat er asbestvezels vrijkomen. Ga dus goed na welke soort asbest je herkent, voordat je een sloopmelding indient om zelf asbest te verwijderen.

Is het veilig om zelf asbest te verwijderen?

Zolang je je houdt aan de regels die gelden omtrent het zelf verwijderen van asbest, is het in principe veilig. Toch is het erg belangrijk om heel voorzichtig te doen. Er is namelijk altijd veel kans dat er microvezels vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Zorg dat je goede beschermende kleding aantrekt en het is voor mannen aangeraden gezichtsbeharing te scheren, zodat het masker beter aansluit op de huid. Hechtgebonden asbest verwijderen is veiliger dan het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest, maar door de kankerverwekkende eigenschappen blijft het levensgevaarlijk. Daarom is het wel aan te raden om met alle klussen omtrent het verwijderen van asbest een professional in te schakelen. Doe je dit niet, dan moet je alsnog een bedrijf inhuren om je zelf-verwijderde materialen te laten ophalen en te vernietigen. Je mag je asbest als particulier ook afvoeren naar de plaatselijke milieustraat in minimaal twee lagen plastic folie. Dit wordt wel afgeraden vanwege breekgevaar.

Asbestsanering zelf doen

Hoe verwijder je asbest

Er zijn drie verschillende methodes om asbest te verwijderen. Alleen de eerste methode is toe te passen wanneer je toch besluit het als particulier te gaan verwijderen, de andere twee methodes zijn uitsluitend toe te passen door specialisten.

De openlucht methode

Asbest saneren in de openlucht is de minst goed beheersbare manier van asbest verwijderen. Het is daarom van groot belang dat je goed oplet tijdens het proces. Alle materialen moeten heel blijven om het vrijkomen van asbestvezels te voorkomen. Ben je bijvoorbeeld asbest golfplaten aan het verwijderen en breekt er wel een plaat, dan moet deze worden behandeld met speciale stoffen. Raadpleeg hier een specialist voor en probeer zelf zo min mogelijk in aanraking te komen met de materialen.

De containment methode

In tegenstelling tot de openlucht methode wordt bij deze methode de vezelemissie het beste beheerst. Deze methode is alleen toe te passen in binnenruimtes. Bij deze methode bepaalt de asbestspecialist eerst waar het asbest precies zit en daar omheen bouwt hij of zij een ruimte met een speciaal soort folie. Met behulp van apparatuur zet de asbestspecialist deze ruimte dan onder druk, waarbij asbestvezels vrij komen. Het apparaat vangt deze vezels dan meteen op en zo kom je af van het asbest in huis.

De glove bag methode

Deze methode is beter te controleren dan de openlucht methode, maar minder goed dan de contain methode. Het voordeel van deze methode is dat het zowel binnen, als buiten toe te passen is. Bij deze methode sluit de specialist eerst de bron van het asbest af door middel van een couveusezak. In deze zak komt het asbest zonder gevaar vrij, waarna de specialist deze volledig schoonmaakt. De specialist draagt voor de veiligheid tijdens de sanering een compleet afgesloten pak.

Wanneer heb je een verhoogde kans op asbest?

Er zijn bepaalde gevallen waarin je aanzienlijk meer kans hebt dat er asbest in je dak zit. Dit is alleen het geval bij huizen die zijn gebouwd voor 1993; daarna is het gebruik van dit materiaal namelijk verboden. Wanneer je huis voor 1993 gebouwd is en een dakleien of bitumen dak heeft, heb je een verhoogd risico op asbest. Is je huis voor 1994 gebouwd en heb je een rieten of dakpannen dak, dan weet je zeker dat je asbestvrij bent. Bij golfplaten zie je aan de code of ze wel of geen asbest bevatten. Staat er op je golfplaten een AT, NF of CAF code? Dan weet je zeker dat er asbest in het dak zit. Het dak zal dus compleet vervangen moeten worden. Vaak zijn dit Eternit golfplaten, dit bedrijf was de grootste producent van asbest. Staat er een AF, NT, AFM, NA, AP of AV code op je golfplaten? Dan zijn ze asbestvrij. Deze informatie geldt voor de dakbedekking van je schuur en woonhuis.

Check je asbestspecialist

Wanneer je het asbest verwijderen wel uit handen geeft of moet geven, is het belangrijk om zeker te weten dat je met een goede specialist in zee gaat. Om dit te kunnen checken heeft de Stichting Certificatie Asbest Ascert een zoekmachine gemaakt, waarin je makkelijk controleert of een bedrijf gecertificeerd is. Saneringsbedrijven die dit keurmerk dragen werken volgens de wettelijk verplichte regelgeving.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.