Vergelijk asbest offertes
Vind dé asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest herkennen

Asbest herkennen

Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels die een groot gevaar voor je gezondheid kunnen vormen. Het is dan ook van groot belang om asbest tijdig te herkennen. Zo kan de asbest, indien nodig, worden verwijderd door een asbestsaneringsbedrijf. Op deze pagina vind je alle informatie rondom asbest herkennen en de kosten die gepaard gaan met asbestverwijdering.

Asbest herkennen begint bij begrijpen wat asbest is

De term ‘asbest‘ is een verzamelnaam voor zes verschillende mineralen die in de natuur voorkomen. Deze mineralen bestaan uit vezels. In het verleden werd asbest regelmatig verwerkt in allerlei verschillende bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan golfplaten, cement, lijm of kunststof. Dit deden ze omdat het materiaal bekend stond sterk, goedkoop en brandwerend te zijn.

Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid op het moment dat de vezels loskomen en ingeademd worden. Dit gebeurt wanneer het asbesthoudend materiaal op de een of andere manier aangetast wordt (bijvoorbeeld door erin te zagen of boren, maar ook aantasting door het weer). Wanneer deze vezels ingeademd worden, tast dit de longen aan, met mogelijk kanker tot gevolg.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Het herkennen van materialen met hechtgebonden asbest

Asbest is niet altijd even gevaarlijk. Zoals hierboven al werd vermeld, is asbest onschuldig zolang er geen vezels vrijkomen. Bij hechtgebonden asbest is de kans dat vezels loskomen klein omdat de asbestvezels vast zitten in hard materiaal. Deze vorm van asbest is dus relatief ongevaarlijk. Tik je bijvoorbeeld met een schroevendraaier op hechtgebonden asbest, dan klinkt dit als tikken op een schoolbord. Hechtgebonden asbest is voor 1994 verwerkt in materialen als kunststof, lijm en cement.

Het herkennen van materialen met losgebonden asbest

In tegenstelling tot hechtgebonden asbest is losgebonden asbest erg gevaarlijk. Deze vorm van asbest is namelijk een stuk zachter, zit niet vast in ander materiaal, en brokkelt hierdoor snel af waardoor de vezels makkelijker vrijkomen. Losgebonden asbest werd tot de jaren ’80 regelmatig gebruikt in de bouw.

Asbest herkennen

Hoe herken je asbest?

Het asbest dat in Nederland veel is gebruikt is wit, blauw of bruin. Asbestvezels zijn microscopisch klein en zie je daardoor niet met het blote oog. Wat je gelukkig wel kan herkennen, zijn de materialen waarin de asbestvezels zijn verwerkt.

Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden, maar asbest kan zich nog steeds bevinden in producten, materialen en gebouwen van vóór die tijd. Kortom, een eerste stap in asbest herkennen is kijken naar jaartallen van producten of materialen in je huis.

Doordat asbest in het verleden in de meest uiteenlopende materialen en producten werd verwerkt, kan het lastig zijn om de mineralen te herkennen. Er zijn echter een aantal algemene eigenschappen die alle asbesthoudende materialen delen:

  • Asbest heeft een groot isolerend vermogen, zowel met betrekking tot geluid, warmte en elektriciteit. Asbest werd vroeger dan ook veel gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld rondom warme leidingen, bij plafonds en daken.
  • Asbest werkt niet alleen isolerend, maar is ook bestand tegen zeer hoge temperaturen en temperatuurschommelingen. Asbest werd daarom veel gebruikt voor kachelplaten, die op hun beurt weer verwerkt werden in haarden en cv-installaties.
  • Asbest is erg duurzaam en heeft een hoge slijtvastheid. Dit zie je ook terug in de oorsprong van de naam de mineralen. De naam ‘asbest’ komt namelijk van het Griekse ‘asbestos’, hetgeen onverwoestbaar betekent.

Asbest herkennen in golfplaten

Waar je in de meeste materialen het herkennen van asbest dus beter kunt overlaten aan ervaren asbestinventariseerders, kun je dit bij golfplaten wel makkelijk controleren. Op de één-na-laatste golfplaat staan namelijk letters.

  • Golfplaten bevatten géén asbest bij de letters: NT, AF, AFM, NA, AP of AV
  • Golfplaten bevatten wél asbest bij de letters: AT, NF, CAF

Waar kan asbest zitten in en rond je huis?

Asbest buitenkant woningType asbest
Schoorsteen- Asbestcement in de buis en kap
Dak, dakkapel of dakraam- Asbestcement gevelpaneel, spouw- en kozijnbekleding
- Asbesthoudende dakbeschot
- Asbesthoudende bitumineuze dakbedekking
- Asbesthoudende daklei
- Asbesthoudende kit tussen kozijn en muur
- Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen
- Afdichting metselwerk, voegen, sponningen, kozijnen
Regenpijp en dakgoot- Asbestcement buis
- Asbestcement vlakke plaat/bekleding
Gevelbekleding- Gevelpaneel en kozijn bekleding
- Spouwbekleding
- Asbesthoudende kit (vulmiddel) tussen kozijn en muur en in voeg
- Asbesthoudende lijmen
- Asbesthoudende structuurverf
- Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen
- Asbestvezels als wapening in kunststoffen
- Afdichting metselwerk, voegen, sponningen, kozijnen
Schuurdak- Asbestcement vlakke platen
- Asbestcementgolfplaat
- Asbesthoudende bitumineuze dakbedekking
- Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen
Balkonscherm/privacy schermen tussen balkon- Asbestcement vlakke paneel, spouw- en kozijnbekleding
Asbest binnenkant woningType asbest
Vloerzeil of vloertegels- Asbesthoudende vinyltegels
- Asbesthoudende lijm
- Vloerzeil met onderlaag van asbesthoudend papier
- Ondervloerplaten van asbesthoudend karton
Vensterbank en aftimmering onder kozijn- Vensterbank van asbesthoudend kunstmarmer
- Aftimmering van asbesthoudend cement, vezelplaat of karton
- Aftimmering achter radiator
Cv-ketel, boilers, geisers en andere installaties- Asbesthoudende plaat onder CV, gips of cement
- Pakkingen, afdichtkoord
- Afvoerbuis (riool, ventilatie) van asbestcement
- Isolatie rond afvoerbuis - asbesthoudend gips, cement, vezelplaat of karton
Meterkast- Aftimmering meterkast
- Bekleding deur en bovenlicht met asbesthoudend karton, vezelplaat of cement
- Afdekplaat kruipruimte luik van asbestcement
Tussenwand, verlaagd plafond, aftimmering zolder- Systeemwanden met asbesthoudend cement
- Aftimmering en bekleding met asbesthoudend cement, vezelplaat of karton
Stortbak toilet en riolering- Afdekplaat asbestcement op stortbak
- Riolering, standleiding van asbesthoudend cement
- Ventilatiekanaal van asbesthoudend cement
Afvoerpijp- Afvoerkanaal van asbesthoudend cement
- Aftimmering rondom dakdoorvoer asbesthoudend cement, karton of vezelplaat.

Herkenningstips voor verschillende soorten asbest

Het herkennen van asbest is essentieel voor de correcte verwijdering en veiligheid. Witte asbest (chrysotiel), blauwe asbest (crocidoliet) en bruine asbest (amosiet) zijn de meest voorkomende soorten asbest, elk met hun eigen unieke kenmerken.

Het meest voorkomende type asbest is wit asbest, dat bestaat uit fijne, krullerige vezels en vaak wordt gebruikt in plafondtegels en cement. Blauwe asbest werd voornamelijk gebruikt voor pijpisolatie en asbestcement. Het heeft een stuggere, vezelachtige structuur met een blauwachtige tint. Bruine asbest, dat een nog stuggere structuur heeft, werd gebruikt om zijn hittebestendige eigenschappen in thermische isolatieproducten te demonstreren.

Asbest is vooral gevaarlijk wanneer de vezels in de lucht komen en kunnen worden ingeademd. Als gevolg hiervan moet de verwijdering van asbest altijd worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Vermijd elke handeling die de vezels kan vrijmaken, zoals breken of boren, als je vermoedt dat een item asbest bevat.

Vakspecialisten starten met een visuele inspectie, gevolgd door een gedetailleerdere analyses zoals polarisatiemicroscopie, die helpt bij het identificeren van de kleur en vezelstructuur. Dit is essentieel voor het bepalen van de juiste verwijderingsstrategie. Asbest verwijderen vereist strenge veiligheidsmaatregelen om blootstelling aan asbestvezels te vermijden.

Asbestinventarisatie: wat kost dat?

Denk je asbest te herkennen in of rondom je woning? Voor de gezondheid van jou, je huisgenoten en de omwonenden is het verstandig om dit te laten controleren door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Zij kunnen met zekerheid zeggen of er asbest aanwezig is en je de asbest moet verwijderen.

Er zijn twee onderzoeken: een inventarisatie van zichtbaar materiaal en een volledige inventarisatie waarbij ook zaken worden weggebroken. Zie hieronder wat de gemiddelde asbestinventarisatie kosten voor elk type inventarisatie zijn:

Type asbestinventarisatieGemiddelde kosten
Inventarisatie zichtbaar materiaal
(vroeger type A)
€ 300 - € 500
Volledige inventarisatie
(vroeger type B)
Vanaf € 450

Veelgestelde vragen

Hoe kun je zien of het asbest is?

Het is moeilijk om te zien of een stof asbest bevat. Asbest kan in verouderde vloertegels, dakbedekking, isolatiemateriaal en bepaalde soorten plaatmateriaal voorkomen. Een monster van het materiaal moet worden genomen en in een laboratorium geanalyseerd om een nauwkeurige identificatie mogelijk te maken.

Hoe snel merk je asbest?

Asbest is een gevaarlijke stof die gezondheidsschade kan veroorzaken bij blootstelling, maar de effecten zijn niet onmiddellijk merkbaar. Ziekten veroorzaakt door asbest, zoals asbestose of mesothelioom, kunnen tientallen jaren na blootstelling optreden. Directe symptomen door kortstondige blootstelling zijn zeldzaam.

Is het verplicht om asbest te verwijderen?

In Nederland is het niet verplicht om asbest te verwijderen. Wel zijn asbestdaken per 2025 volledig verboden. Er zijn ook situaties waarin verwijdering nodig is, zoals wanneer een gebouw asbest bevat wat gesloopt of gerenoveerd wordt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden