Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest golfplaten verwijderen

Asbest golfplaten verwijderen

Is jouw schuur gebouwd voor 1994 en liggen er golfplaten op het dak? Dan is de kans groot dat deze golfplaten asbest bevatten. Omdat asbest zeer schadelijk is voor jouw gezondheid, maar ook die van je buren, heeft de overheid besloten dat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn. Controleer daarom snel of jouw dak asbest bevat zodat je voor deze deadline een asbestvrij dak hebt. Maar hoe herken je asbest en wat kost dit nu eigenlijk? En hoe zit het precies met regelgeving en subsidies? Lees alles over asbest golfplaten verwijderen in dit artikel.

Hoe herken je asbest golfplaten?

Asbestvrije golfplaten en asbest golfplaten lijken veel op elkaar. Hierdoor is het vaak lastig om te herkennen of je golfplaten dak wel of geen asbest bevat. Lees onderstaande tips om asbest te herkennen in je golfplaten:

 • Productiedatum: Zijn de golfplaten na 1 januari 1994 gemaakt? Vanaf dit moment is het gebruik van asbest in bouwmaterialen verboden in heel Europa, dus de in Europa gekochte golfplaten zijn asbestvrij.
 • Codering: Bij golfplaten controleer je eenvoudig of er asbest in verwerkt is aan de hand van verschillende codes. De coderingen zitten op de buitenkant van je golfplaat, vaak op de een-na-laatste golf. Het kan zijn dat de code onder een andere golfplaat verborgen zit, kijk daarom altijd op de kopse kant van het dakvlak. Deze codes geven aan of er asbest in verwerkt zit;
  • Golfplaten die geen asbest bevatten hebben de volgende codes: NT, AF, AFM, NA, AP of AV.
  • Golfplaten die wel asbest bevatten hebben de volgende codes: AT, NF of CAF.
 • Bouwtekeningen: Bekijk de bouwtekeningen van je schuur als je deze hebt. Hierop staat vaak het type dakbedekking genoemd. Staat hier ABC-golfplaat? ABC staat voor asbestcement, wat betekent dat je golfplaten asbest bevatten.
 • Uiterlijk: Asbest golfplaten herken je ook aan het uiterlijk. Ze zien er vaak verweerd uit en er groeit mos op. Verder is een wit gespikkeld patroon op de golfplaten een typisch kenmerk van asbest. Dit is echter niet altijd zichtbaar, bijvoorbeeld wanneer de golfplaten geverfd zijn. Zit er een honingraatstructuur aan de onderkant van je golfplaten? Ook dit is een teken van asbest. Schijn met een zaklamp op de golfplaten zodat je de honingraatstructuur goed ziet.
 • Specialist: Heb je een vermoeden dat er asbest in de golfplaten zit? Laat dan altijd een asbestspecialist er naar kijken.

Wat zijn de risico’s van asbest golfplaten?

Het vrijkomen van deze vezels neemt gezondheidsrisico’s met zich mee voor jou maar ook voor je buren, waardoor de overheid asbestdaken vanaf 2024 verboden maakt. Asbestvezels kunnen verschillende ziekten veroorzaken, namelijk; asbestose, asbestpleuritis, longkanker en mesothelioom (in je longvlies, buikvlies of hartzakje). De meeste van deze ziekten worden pas na tientallen jaren ontdekt en zijn niet of nauwelijks te genezen. Ieder jaar sterven er ongeveer 1600 Nederlanders aan asbestziekten. Deze ziekten komen voornamelijk voor na langdurige blootstelling, maar het inademen van één enkele vezel is al genoeg om een asbestziekte te krijgen. Het verwijderen van je asbestgolfplaten moet dan ook zeer voorzichtig gebeuren om het vrijkomen van de vezels te voorkomen.

Asbest golfplaten zijn gemaakt van asbestcement, waarbij de vezels stevig vast zitten aan het materiaal. Zolang de golfplaten in goede staat verkeren en onbeschadigd blijven, komen de asbestvezels niet vrij. Maar doordat golfplaten blootgesteld worden aan de buitenlucht, is de kans dat de vezels loskomen groter dan wanneer de golfplaten droog en onbeschadigd blijven. Sloopwerkzaamheden zijn de belangrijkste oorzaak voor het vrijkomen van asbestvezels.

Wat kost asbest golfplaten verwijderen?

De prijs van het laten verwijderen van asbest golfplaten is afhankelijk van de volgende factoren:

 • De oppervlakte van de golfplaten
 • Het soort asbest
 • De hoeveelheid asbestvezels
 • De asbestinventarisatie
 • Het afvoeren van de golfplaten

Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen van het verwijderen van asbest golfplaten.

Oppervlakte golfplatenGemiddelde kosten voor het verwijderen van golfplaten
1 - 10 m2€ 675
11 - 20 m2€ 800
21 - 30 m2€ 850
31 - 50 m2€ 925

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbest golfplaten verwijderen

Regelgeving voor asbest golfplaten verwijderen

Aan het verwijderen van asbest golfplaten zijn regels gebonden. Heeft je dak een van de volgende kenmerken, dan ben je verplicht om een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen.

 • Het dak is groter dan 35 m2.
 • Bij het verwijderen van het dak is het mogelijk dat het materiaal beschadigd en de asbest vrijkomt.
 • De golfplaten liggen niet los of zijn vastgemaakt met nieten, spijkers of lijm. Golfplaten die vastgemaakt zijn met schroeven mag je wel zelf verwijderen.
 • Het gaat om een bedrijfspand.

Verder ben je verplicht om een asbestinventarisatie en een asbestmelding te laten doen voor je de asbest golfplaten laat verwijderen. Als je dit niet doet wordt dit gezien als een zware overtreding en krijg je een hoge boete van de gemeente, die kan oplopen tot duizenden euro’s. Bij de asbestmelding vraagt de gemeente om de volgende dingen:

 • Een situatieschets, waarin je beschrijft hoe het verwijderen van de asbest invloed heeft op de omgeving;
 • de afmetingen van het gebouw;
 • de asbestinventarisatie rapport;
 • de sloopmethode en het sloopveiligheidsplan;
 • de hoeveelheid van het vrijkomende asbest.

Subsidie voor asbest golfplaten verwijderen

Om er voor te zorgen dat daken met asbest golfplaten verwijderd worden, heeft de overheid een subsidieregeling. De asbest subsidie is alleen geldig voor het verwijderen van asbestdaken van 35 m2 of meer. Verder moet de verwijdering plaatsvinden tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019. De subsidie bedraagt € 4,50 per m2 met een maximum van € 25.000 per adres.

Voor het aanvragen van de subsidie heb je een factuur van een asbestsaneringsbedrijf nodig, waar expliciet op staat aangegeven dat het gaat om het verwijderen van een asbestdak. Alleen verwijzen naar het verwijderen van asbest golfplaten is niet genoeg om een subsidie te krijgen. Gebruik je je golfplaten voor iets anders dan een dak? Dan is het niet mogelijk om een subsidie te krijgen vanuit de overheid. Wel bieden sommige gemeenten extra subsidies aan voor het verwijderen van asbest. Controleer daarom voor je gaat saneren altijd bij je gemeente of je hiervoor in aanmerking komt.

Hoe werkt het verwijderen van asbest golfplaten?

Het verwijderen van asbest golfplaten gaat in verschillende stappen:

Stap 1: Asbestinventarisatie

Het is wettelijk verplicht om een asbestinventarisatie uit te voeren voor je mag beginnen met het verwijderen van de asbest. In de asbestinventarisatie controleert de specialist of de golfplaten asbest bevatten en of ze beschadigd zijn. Aan de hand van de inventarisatie besluit de specialist hoe het proces er verder uit gaat zien.

Stap 2: Sloopmelding

Als de asbestinventarisatie uitgevoerd is maak je een sloopmelding bij de gemeente. Je hebt door de sloopmelding geen vergunning meer nodig om de asbest te verwijderen. Het verwerken van de sloopmelding duurt vier weken. Zorg er dus voor dat je deze op tijd indient.

asbest golfplaten verwijderen

Stap 3: Golfplaten verwijderen en vervangen

Als alle formaliteiten geregeld zijn begint de asbestsanering. De asbestspecialist bereidt zich voor door te onderzoeken hoe de asbest zo veilig en snel mogelijk verwijderd kan worden. Voor het verwijderen gebruikt de specialist professionele apparatuur, zoals asbeststofzuigers en filtersystemen. Na het verwijderen van de golfplaten vervangt de specialist het dak, zodat deze niet te lang open ligt. Dit doet de specialist bijvoorbeeld met nieuwe golfplaten die geen asbest bevatten, maar je kunt er ook voor kiezen om een ander soort dak te laten plaatsen door een dakdekker. Tijdens de werkzaamheden wordt het gebied voor omwonenden afgezet, om ervoor te zorgen dat niemand gevaar loopt.

Stap 4: Afval afvoeren

Om losvliegende vezels te voorkomen moet het asbestafval goed verpakt worden in speciaal folie of asbestzakken. De asbest specialist voert het afval graag voor je af, zodat je je hier geen zorgen om hoeft te maken.

Veelgestelde vragen

1. Zijn de kosten voor het verwijderen van asbest golfplaten aftrekbaar?

Bedrijven kunnen de kosten voor het verwijderen van asbest fiscaal aftrekken, maar voor particulieren is dit niet mogelijk. Wel worden de kosten gedeeltelijk gecompenseerd met een subsidie vanuit de overheid. Verder wordt je huis een stuk meer waard door het verwijderen van asbest.

2. Kan ik mijn asbest golfplaten zelf verwijderen?

Wil je als particulier zelf je asbest golfplaten gaan verwijderen? Dit is niet alleen een groot risico voor je gezondheid, het is ook niet zomaar toegestaan. Bij het breken van de asbestregels kun je ook nog eens een hoge boete krijgen, die kan oplopen tot duizenden euro’s. Neem daarom geen risico en zoek een specialist om je golfplaten dak te laten vervangen. Voldoe je wel aan de asbestregels en wil je zelf je golfplaten verwijderen? Maak de golfplaten dan goed nat en zorg ervoor dat ze niet beschadigen wanneer je ze van het dak haalt. Wikkel de golfplaten vervolgens stevig in asbestzakken. Als alle asbest goed verpakt is, breng je de zakken naar de vuilstort in je gemeente.

3. Ben ik verplicht om overige aanwezige asbest ook meteen te verwijderen?

Je bent niet verplicht om overige aanwezige asbest, bijvoorbeeld in schoorstenen of muren, te verwijderen. Alleen asbest dat in contact is met de buitenlucht moet verwijderd worden. Als je echter toch al bezig bent met het verwijderen van je asbest golfplaten bespaar je op de totale kosten door de overige asbest ook meteen te laten verwijderen. Hierdoor creëer je ook meteen een gezondere leefomgeving.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden