Vergelijk asbest offertes
Vind dé asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest golfplaten verwijderen

Asbest golfplaten verwijderen

Liggen er golfplaten op het dak van jouw schuur of garage en is deze voor 1994 gebouwd? Dan is de kans groot dat deze golfplaten asbest bevatten. Hoe herken je asbest en wat kost asbest golfplaten verwijderen eigenlijk? Lees er alles over in dit artikel.

Hoe herken je asbest golfplaten?

Asbestvrije golfplaten en asbest golfplaten lijken veel op elkaar. Hierdoor is het vaak lastig om te herkennen of je golfplaten dak wel of geen asbest bevat. Lees onderstaande tips om asbest te herkennen in je golfplaten:

 • Productiedatum: Zijn de golfplaten na 1 januari 1994 gemaakt? Vanaf dit moment is het gebruik van asbest in bouwmaterialen verboden in heel Europa, dus de in Europa gekochte golfplaten zijn asbestvrij.
 • Codering: Bij golfplaten controleer je eenvoudig of er asbest in verwerkt is aan de hand van verschillende codes. De coderingen zitten op de buitenkant van je golfplaat, vaak op de een-na-laatste golf. Het kan zijn dat de code onder een andere golfplaat verborgen zit, kijk daarom altijd op de kopse kant van het dakvlak. Deze codes geven aan of er asbest in verwerkt zit;
  • Golfplaten die geen asbest bevatten hebben de volgende codes: NT, AF, AFM, NA, AP of AV.
  • Golfplaten die wel asbest bevatten hebben de volgende codes: AT, NF of CAF.
 • Bouwtekeningen: Bekijk de bouwtekeningen van je schuur als je deze hebt. Hierop staat vaak het type dakbedekking genoemd. Staat hier ABC-golfplaat? ABC staat voor asbestcement, wat betekent dat je golfplaten asbest bevatten.
 • Uiterlijk: Asbest golfplaten herken je ook aan het uiterlijk. Ze zien er vaak verweerd uit en er groeit mos op. Verder is een wit gespikkeld patroon op de golfplaten een typisch kenmerk van asbest. Dit is echter niet altijd zichtbaar, bijvoorbeeld wanneer de golfplaten geverfd zijn. Zit er een honingraatstructuur aan de onderkant van je golfplaten? Ook dit is een teken van asbest. Schijn met een zaklamp op de golfplaten zodat je de honingraatstructuur goed ziet.
 • Vakspecialist: Heb je een vermoeden dat er asbest in de golfplaten zit? Laat dan altijd een asbestspecialist er naar kijken.

Wat zijn de risico’s van asbest golfplaten?

Het vrijkomen van asbest neemt gezondheidsrisico’s met zich mee voor jou maar ook voor je buren. Asbestvezels kunnen verschillende ziekten veroorzaken, waaronder longkanker. Het verwijderen van je asbestgolfplaten moet dan ook zeer voorzichtig gebeuren om het vrijkomen van de vezels te voorkomen.

Asbest golfplaten zijn gemaakt van asbestcement, waarbij de vezels stevig vast zitten aan het materiaal. Dat is goed nieuws. Zolang de golfplaten in goede staat verkeren en onbeschadigd blijven, komen de asbestvezels namelijk niet vrij. Sloopwerkzaamheden zijn de belangrijkste oorzaak voor het vrijkomen van asbestvezels.

Wat kost asbest golfplaten verwijderen?

De prijs van het laten verwijderen van asbest golfplaten is afhankelijk van de volgende factoren:

 • De oppervlakte van de golfplaten;
 • Het soort en de hoeveelheid asbest;
 • De asbestinventarisatie;
 • Het afvoeren van de golfplaten.

Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen van het verwijderen van asbest golfplaten.

Oppervlakte golfplatenGemiddelde kosten
1 - 10 m2€ 600 - € 800
11 - 20 m2€ 700 - € 900
21 - 30 m2€ 800 - € 1.000
31 - 50 m2€ 900 - € 1.100

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbest golfplaten

Regelgeving voor asbest golfplaten verwijderen

Aan het verwijderen van asbest golfplaten zijn regels gebonden. Heeft je dak een van de volgende kenmerken, dan ben je verplicht om een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen.

 • Het dak is groter dan 35 m2.
 • Bij het verwijderen van het dak is het mogelijk dat het materiaal beschadigt en de asbest vrijkomt.
 • De golfplaten liggen niet los, maar zijn vastgemaakt met nieten, spijkers of lijm. Golfplaten die vastgemaakt zijn met schroeven en zonder wrikken of breken los kunnen komen mag je wel zelf verwijderen.
 • Het gaat om een bedrijfspand.

Verder ben je verplicht om een asbestinventarisatie en een sloopmelding te laten doen voor je de asbest golfplaten laat verwijderen. Als je dit niet doet wordt dit gezien als een zware overtreding en krijg je een hoge boete van de gemeente, die kan oplopen tot duizenden euro’s. Bij de sloopmelding vraagt de gemeente om de volgende dingen:

 • Een situatieschets, waarin je beschrijft hoe het verwijderen van de asbest invloed heeft op de omgeving;
 • de afmetingen van het gebouw;
 • de asbestinventarisatie rapport;
 • de sloopmethode en het sloopveiligheidsplan;
 • de hoeveelheid van het vrijkomende asbest.

Hoe werkt het verwijderen van asbest golfplaten?

Het verwijderen van asbest golfplaten gaat in verschillende stappen:

Stap 1: Asbestinventarisatie

Het is wettelijk verplicht om een asbestinventarisatie uit te voeren voor je mag beginnen met het verwijderen van de asbest. In de asbestinventarisatie controleert de vakspecialist of de golfplaten asbest bevatten en of ze beschadigd zijn. Aan de hand van de inventarisatie besluit de vakspecialist hoe het proces er verder uit gaat zien.

Stap 2: Sloopmelding

Als de asbestinventarisatie uitgevoerd is maak je een sloopmelding bij de gemeente of laat je dit de vakspecialist doen. Het verwerken van de sloopmelding duurt enkele weken. Zorg er dus voor dat je deze op tijd indient.

Asbest golfplaten verwijderen

Stap 3: Golfplaten verwijderen en vervangen

Als alle formaliteiten geregeld zijn begint de asbestsanering. De asbestspecialist bereidt zich voor door te onderzoeken hoe de asbest zo veilig en snel mogelijk verwijderd kan worden. Voor het verwijderen gebruikt de vakspecialist professionele apparatuur, zoals asbeststofzuigers en filtersystemen.

Na het verwijderen van de golfplaten vervangt de asbestspecialist het dak, zodat deze niet te lang open ligt. Dit doet die bijvoorbeeld met nieuwe golfplaten die geen asbest bevatten, maar je kunt er ook voor kiezen om een ander soort dak te laten plaatsen door een dakdekker. Tijdens de werkzaamheden wordt het gebied voor omwonenden afgezet, om ervoor te zorgen dat niemand gevaar loopt.

Stap 4: Afval afvoeren

Om losvliegende vezels te voorkomen moet het asbestafval goed verpakt worden in speciaal folie of asbestzakken. De asbest specialist voert het afval graag voor je af, zodat je je hier geen zorgen om hoeft te maken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn asbest golfplaten zelf verwijderen?

In de regel gebeurt asbest verwijderen altijd door een asbestspecialist. Dit is wettelijk bepaald. Er kleven namelijk gezondheidsrisico’s aan het fout omgaan met asbest. Golfplaten mag je zelf verwijderen, mits je aan strikte voorwaarden voldoet.

Ben ik verplicht om overige aanwezige asbest ook meteen te verwijderen?

Je bent niet verplicht om asbest te verwijderen tenzij de asbest een gezondheidsrisico vormt. Voor asbest die je laat zitten, stel je een asbestbeheersplan op.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden