Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest soorten

Asbest soorten

Asbest is erg gevaarlijk, het inademen van asbestvezels heeft namelijk veel nadelige gevolgen voor je gezondheid. Er zijn verschillende asbestsoorten, die niet allemaal even schadelijk zijn. Zo zijn bruin- en blauw asbest bijvoorbeeld gevaarlijker dan wit asbest. Maar hoe herken je de verschillende asbestsoorten, en zijn alle soorten asbest schadelijk? Lees in dit artikel alles over de verschillende soorten asbest, hoe je ze herkent en hoe je ze moet laten verwijderen.

Welke asbestsoorten zijn er?

Alle soorten asbest bestaan uit kleine asbestvezels die niet met het blote oog te zien zijn. Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw, vanwege zijn sterke, slijtvaste, brandwerende en goedkope eigenschappen. Het werd veel gebruikt als isolatie of brandwerend materiaal. In totaal zijn er 6 verschillende soorten asbest, bekijk ze in de overzichtelijke tabel hieronder:

AsbestsoortKleuren asbestBinding
ChysolietWitte asbestHechtgebonden asbest
TremolietGrijze asbestHechtgebonden asbest
ActinolietGroene asbestHechtgebonden asbest
AnthofyllietGele asbestHechtgbeonden
CrocidolietBlauwe asbestNiet-hechtgebonden
AmosietBruine asbestNiet-hechtgebonden

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De kleuren die achter de asbestsoorten vermeld staan hebben te maken met de kleur van de soorten asbestvezels, die met het blote oog niet te zien zijn. Nadat asbestvezels verwerkt zijn, heeft asbest altijd een wit-grijze kleur. De asbestsoorten die het vaakst voorkomen zijn wit, bruin en blauw asbest . Dit zijn de enige soorten asbest die voor commerciële doeleinden gebruikt zijn. Wit asbest is het meest gebruikt, bij ongeveer 85% van de productie in Nederland. Wel is het belangrijk om te weten dat producten met asbest vaak niet alleen maar één asbestsoort bevatten. Als we kijken naar de binding van asbestvezels, zijn asbestsoorten te verdelen in twee groepen:

 • Hechtgebonden asbest
  Hechtgebonden asbestmaterialen zijn producten waarin asbest sterk verwerkt is. De asbestvezels zijn dan sterk verbonden in een ander materiaal, denk bijvoorbeeld aan asbestcement golfplaten. Omdat de asbestvezels sterk in het product zijn verwerkt is de kans klein dat er vezels vrijkomen, zolang het materiaal in goede staat verkeert en niet bewerkt of gesloopt wordt. In sommige gevallen hoeft hechtgebonden asbest niet verwijderd te worden, maar mag je het laten zitten. Laat hiervoor een asbestbeheersplan opstellen.
 • Niet-hechtgebonden asbest
  Bij losgebonden of niet-hechtgebonden asbestmateriaal is asbest niet sterk verwerkt in een ander materiaal. De vezels komen hierdoor makkelijker vrij, waardoor niet-hechtgebonden asbest erg gevaarlijk is. Bovendien heeft het ook een hoog asbestgehalte, ongeveer tussen de 75% en 100%.

Hoe worden de verschillende asbestsoorten toegepast?

Zoals je hebt gelezen zijn wit asbest, bruin asbest en blauw asbest de enige asbestsoorten die commercieel gebruikt zijn. Deze asbestsoorten vind je dan ook het vaakst terug. Asbest werd veel gebruikt in de bouw vanwege de sterke eigenschappen van de asbestvezels, hierdoor is het dus nog vaak terug te vinden in onze woningen. Asbest werd veel toegepast vanaf de jaren 40 tot in de jaren 80. Vanwege de gezondheidsrisico’s werd het in juli 1993 verboden om asbest verwerken en verkopen. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van hoe hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest voorheen gebruikt werden:

Hechtgebonden asbestNiet-hechtgebonden asbest
Golfplaten voor daken van schuren en garagesAfdichtkoord/asbestkoord in verwarmingstoestellen
Schoorsteen en luchtkanaalStopverf en beglazingskit
Hittebestendige platen achter cv-ketels en kachelsBrandwerende laag op gebouwen
Riolering-, gas- en waterleidingenIsolatiemateriaal, bijvoorbeeld in isolatieplaten.
DakbeschotVloerbedekking, bijvoorbeeld als onderlaag van een vloerzeil of verwerkt in vinylvloertegels. Vloerbedekking met asbest erin verwerkt was te koop tussen 1963 en 1985.

Hoe herken je verschillende asbestsoorten?

Asbest herkennen aan de kleur van de asbestvezels is onmogelijk, omdat het na verwerking altijd een wit-grijze kleur heeft. Daarnaast is het geurloos en zijn de asbestvezels niet zichtbaar met het blote oog. Ook komt het soms voor dat de natuurlijke kleur van asbest overgeverfd is met een andere kleur. Het herkennen van asbest an sich is dus al erg lastig, zelf bepalen om welk soort asbestvezel het gaat is daarom onmogelijk. De enige manier om zeker te weten of je te maken hebt met asbest, is om een specialist in te schakelen. Een specialist schakel je in als je asbestverdacht materiaal in huis hebt. Asbestverdacht materiaal herken je zo:

 • Een specialist herkent asbestverdacht materiaal aan de structuur en kleur. Producten met een zachte, vezelachtige structuur zijn vaak niet-hechtgebonden asbestvezels. Hechtgebonden asbestvezels zitten vaak verwerkt in harder materiaal, zoals golfplaten. Om asbestverdacht materiaal te herkennen voert de asbestverwijderaar een type A onderzoek uit. Als de specialist denkt dat er verborgen asbest aanwezig is, voert hij als aanvulling een type B onderzoek uit.
 • In sommige gevallen is de kleur een aanwijzing: asbest is vaak wit-grijsachtig, maar na langere periodes veranderen de kleuren mogelijk weer terug naar bruin of blauw.
 • De leeftijd van de asbestverdachte producten: vooral in oudere huizen van vóór 1994 kom je mogelijk op meerdere plekken asbest tegen. Tot 1983 zijn er veel producten gemaakt met niet-hechtgebonden asbest materialen. Tot 1983 werd er veel gebruik gemaakt van hechtgebonden asbest. Vanaf de jaren 80 kwam er steeds meer wet- en regelgeving over het gebruik en verkoop van asbesthoudende materialen.

Als je met de informatie hierboven denkt dat je asbestverdacht materiaal in huis hebt en wilt weten om wat voor soort asbestvezel het gaat, laat je een asbestinventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Het bedrijf kijkt dan door een microscoop naar een monster van het asbestverdachte materiaal. Dit is de enige manier om na te gaan of er echt asbest aanwezig is, om welk soort asbest het gaat en of je de asbest moet laten verwijderen.

Asbest soorten herkennen

Hoe gevaarlijk zijn de verschillende asbestsoorten?

Asbest in huis hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn, omdat asbest alleen gevaarlijk is als je asbestvezels inademt. Het risico op het inademen van asbestvezels verschilt per asbestsoort. Maar hoe gevaarlijk zijn de verschillende asbestsoorten dan?

Het is belangrijk om te weten dat  hechtgebonden asbestmaterialen minder gevaarlijk dan niet-hechtgebonden asbestmaterialen.

 • Bij hechtgebonden asbestmaterialen zit de asbest vast in een ander product. Hierdoor adem je geen asbestvezels in. Maar, er is nog steeds een risico: als je gaat verbouwen of er zijn beschadigingen/scheuren in het asbestmateriaal, dan komen er alsnog asbestvezels vrij. Om die reden moet je wel op de hoogte zijn of er asbestmaterialen in je huis aanwezig zijn.
 • Bij niet-hechtgebonden asbestmaterialen zijn de asbestvezels niet sterk verbonden met het product. Niet hechtgebonden asbestmaterialen zijn dus gevaarlijker, omdat er een grotere kans is dat er asbestvezels vrijkomen. Deze asbestvezels komen makkelijker vrij bij trillingen, aanrakingen of beschadigingen. Je ademt dan zonder dat je het weet asbestvezels in, omdat het niet op te merken is. Ook wordt je er niet direct ziek van, na een langere periode loop je wel kans op asbestziekten zoals asbestose.

Moeten alle asbestsoorten direct verwijderd worden?

Stel dat je een asbestinventarisatie laat uitvoeren en uit de test blijkt dat er asbest aanwezig is in uw huis. Dan hoef je niet altijd een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen, dit is afhankelijk van hoe schadelijk de aangetroffen asbest is.

 • Hechtgebonden asbest hoef je vaak niet direct te laten verwijderen. Dit vormt namelijk geen direct gevaar, zolang je het niet beschadigd of gaat verbouwen. Hier moet je wel een asbestbeheersplan voor laten opstellen. Er is één uitzondering op deze regel: hechtgebonden asbest in het dak moet wel direct verwijderd worden. Alle daken waar asbest in zit en die in contact staan met de buitenlucht moeten vóór 1 januari 2025 gesaneerd zijn. In de periode van 2018 tot 2024 moet je asbest dak dus verwijderd worden. Daar was een landelijke subsidie voor beschikbaar, maar eind 2018 werd bekend gemaakt dat het subsidieplafond bereikt was. Hierdoor worden nieuwe aanvragen automatisch afgekeurd.
 • Niet-hechtgebonden asbest moet je direct laten verwijderen, dit is namelijk erg schadelijk voor je gezondheid. Dit merk je niet zo snel, omdat je de nadelige gevolgen soms pas na tientallen jaren merkt. Neem bij bruin of blauw asbest (niet-hechtgebonden) dus zo snel mogelijk contact op met een asbestverwijderingsbedrijf.

Hoeveel kost het verwijderen van asbest?

Om uw veiligheid en die van uw huisgenoten te garanderen, kiest u voor een asbestverwijderingsbedrijf of asbestinventarisatiebedrijf met een Ascert certificaat van de Stichting Certificatie Asbest. Hierboven heeft u gelezen of asbest altijd verwijderd moet worden. Bekijk de gemiddelde kosten van asbest verwijderen in de overzichtelijke tabel hieronder:

Asbestsanering projectGemiddelde kosten incl. btw
Asbestinventarisatie (voor een woonhuis)
Type 0€150
Type A€350
Type B€650 - €1.500
Asbest verwijderen
Golfplaten 1 - 10 m2€675
Golfplaten 11 - 20 m2€800
Golfplaten 21 - 30 m2€850
Golfplaten 31 - 50 m2€925
1 ruimte tot 35 m2€1.050
2 ruimtes tot 40 m2€1.150
3 ruimtes tot 50 m2€1.450
2 ruimtes tot 70 m2€1.700
Asbesthoudend materiaal verwerken
Verpakking voor asbesthoudend materiaal€0 - €30 (geschikt voor 1.500 kg)
Asbesthoudend materiaal storten€0 - €25 per 100kg

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Doe een asbestsanering samen met de buren

Vaak zie je dat asbesthoudende dakbedekking niet alleen bij je eigen huis aanwezig is, maar ook overloopt naar je buren. Als het blijkt dat er bij de buren ook schadelijke asbest is aangetroffen, is het aan te raden om alle asbest samen in één klus te laten verwijderen. Voor een grotere klus betaal je namelijk relatief minder geld.

Vraag subsidies aan

Het is mogelijk dat je gemeente en provincies subsidies beschikbaar hebben voor het verwijderen van asbest. Het subsidieplafond voor het verwijderen van asbestdaken is eind 2018 bereikt, het is dus niet meer mogelijk om aanspraak te maken op de landelijke subsidie. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie en eventuele wijzigingen hierin.

Vraag meerdere offertes aan bij gecertificeerde asbestverwijderaars

Door meerdere offertes aan te vragen vind je gemakkelijk de asbestverwijderaar met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Via Homedeal vraag je gemakkelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden