Vergelijk asbest offertes
Vind dé asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest verboden

Asbest verboden

Het inademen van asbestvezels is erg slecht voor je gezondheid, vandaar dat het gebruik van asbest verboden is. Bekijk in dit artikel alle informatie over asbestregelgeving en in welke situaties je verplicht asbest moet verwijderen.

Sinds wanneer is asbest verboden?

Door de asbestregelgeving in Nederland werd het in 1993 verboden om asbest te gebruiken. Het mocht vanaf dat moment dus niet meer in nieuwe producten zitten. Voor 1993 werd asbest gebruikt in veel verschillende producten, zoals cv-ketels, kachels, vloerzeilen en cement.

Het eerste asbestverbod kwam in 1977, toen het gebruik van blauw asbest, een van de gevaarlijkste soorten asbest, verboden werd. Tussen 1977 en 1993 kwam steeds meer regelgeving rondom het produceren van asbestproducten en werd asbest verboden in de bouw. Voor het verwijderen van asbest schakel je een asbestverwijderingsbedrijf in.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Asbest verboden

Wanneer moet je verplicht asbest laten verwijderen?

Wanneer moet je asbest verplicht verwijderen en wat is de huidige regelgeving omtrent asbestsanering? Als er asbest in je huis is aangetroffen ben je niet altijd verplicht dit te verwijderen. Deze verplichting hangt af van het gevaar dat de gevonden asbest vormt. Om te achterhalen of je gevaarlijke asbest in huis hebt, laat je een asbestinventarisatie uitvoeren. Bekijk de kosten daarvan in onderstaande tabel.

Type asbestinventarisatieGemiddelde kosten
Inventarisatie zichtbaar materiaal
(vroeger type A)
€ 300 - € 500
Volledige inventarisatie
(vroeger type B)
Vanaf € 450

Verwijderen niet nodig

Als je een asbestinventarisatie laat uitvoeren en het blijkt dat de asbest geen direct gevaar vormt voor je gezondheid, dan hoef je de asbest niet verplicht te laten verwijderen. Een asbestspecialist stelt dan een asbestbeheersplan op, zodat de asbest tijdens de gebruik van het gebouw geen risico vormt. Belangrijk is dan dat het materiaal met asbest niet gesloopt, bewerkt of beschadigt zal worden.

Verplicht verwijderen

Als het blijkt dat het gaat om een asbesttoepassing waarbij de asbestvezels makkelijk vrijkomen, dan is asbest saneren verplicht. De gevonden asbest is dan erg gevaarlijk, omdat er een grote kans is dat je de vrijkomende asbestvezels inademt. In dit geval huur je een asbestsaneerder in om de gevonden asbest veilig te verwijderen.

Zijn alle soorten asbest verboden?

Zoals gezegd is asbest schadelijk wanneer je de asbestvezels inademt. Het risico op het vrijkomen en inademen van asbestvezels verschilt per asbestsoort. We onderscheiden twee soorten asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Dit is gebaseerd op de verwerking van de asbestvezels in een ander materiaal. Bekijk hieronder een korte verduidelijking:

  • Hechtgebonden asbest
    Als de asbestvezels sterk zijn verwerkt in een ander materiaal, spreken we van hechtgebonden asbest. De asbestvezels zijn dan gebruikt om het andere materiaal te versterken. De asbestvezels komen in dit geval minder snel vrij. Een veel voorkomende vorm van hechtgebonden asbest zijn asbest golfplaten voor daken van schuren en garages.
  • Losgebonden asbest
    Wanneer de asbestvezels niet sterk verwerkt zijn in een ander materiaal, spreken we van losgebonden of niet-hechtgebonden asbest. Doordat de asbestvezels niet sterk verbonden zijn met het andere materiaal, komen de asbestvezels sneller vrij. Deze vorm van asbest toepassen is dus gevaarlijker dan hechtgebonden asbest. Losgebonden asbest vindt je bijvoorbeeld in spuitasbest.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden