Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest verboden

Asbest verboden

Asbestdaken zijn vanaf 2025 verboden, alle asbest moet dan weg zijn. Het gevaar van asbestdaken zit hem in het vrijkomen van asbestvezels. Het inademen van deze asbestvezels is erg slecht voor je gezondheid, vandaar dat het gebruik van asbest sinds 1993 verboden is. Bekijk in dit artikel alle informatie over asbestregelgeving en in welke situaties je verplicht asbest moet verwijderen.

Sinds wanneer is asbest verboden?

Door de asbestregelgeving in Nederland werd het in 1993 verboden om asbest te gebruiken, het mocht vanaf dat moment dus niet meer in nieuwe producten zitten. Hiervoor werd asbest gebruikt in veel verschillende producten, zoals cv-ketels, kachels, vloerzeilen en cement. Het eerste asbestverbod kwam in 1977 op het gebruik van blauwe asbest, een van de gevaarlijkste soorten asbest. Tussen 1977 en 1993 kwam er door de jaren heen steeds meer regelgeving over het produceren van bepaalde asbestproducten en werd asbest verboden in de bouw. De meest recente wetgeving is de verplichting voor het verwijderen van asbestdaken. Voor het verwijderen van asbest schakel je een asbestsaneringsbedrijf in.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbest verboden

Verplicht asbest verwijderen

Wanneer moet je asbest verplicht verwijderen en wat is de huidige regelgeving omtrent asbestsanering? In het geval van een asbestdak moet je verplicht je asbestdak verwijderen voor 2025. Als er asbest in je huis is aangetroffen ben je niet altijd verplicht te verwijderen. Dat hangt af van het gevaar dat de gevonden asbest vormt. Om te achterhalen of je gevaarlijke asbest in huis hebt, laat je een asbestinventarisatie uitvoeren. Bekijk de kosten daarvan in onderstaande tabel.

OnderzoekGemiddelde kosten (incl. btw)Aanvullende informatie
Type 0 € 100 - € 200Het type 0 onderzoek is een visuele beoordeling of er asbestverdachte materialen aanwezig zijn die direct waarneembaar zijn.
Type A€ 300 - € 400Het type A onderzoek omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die ‘direct’ waarneembaar zijn.
Type B€ 650 - € 1.500Het type B onderzoek moet worden uitgevoerd wanneer tijdens het Type-A onderzoek wordt vermoed dat er niet waarneembaar asbest aanwezig is.
  • Als je een asbestinventarisatie laat uitvoeren en het blijkt dat de asbest geen direct gevaar vormt, dan hoef je de asbest niet te laten verwijderen. Een asbestspecialist stelt dan een asbestbeheersplan op, zodat de asbest geen risico vormt. Belangrijk is dan dat het materiaal met asbest niet gesloopt, bewerkt of beschadigt raakt.
  • Als het blijkt dat het gaat om een asbesttoepassing waarbij de asbestvezels makkelijk vrijkomen, dan is asbest saneren verplicht. De gevonden asbest is dan erg gevaarlijk, omdat er een grote kans is dat je de vrijkomende asbestvezels inademt.

Asbestdaken verboden vanaf 2025

In oktober 2018 werd bekend gemaakt dat daken met asbest vanaf 1 januari 2025 verboden zijn. Oorspronkelijk zou het verbod vanaf 2024 gelden, maar dit werd met een jaar uitgesteld. De reden hiervoor was dat de oorspronkelijke datum niet haalbaar was met het huidige tempo van asbestsanering. Asbestdaken zijn vanaf 2015 verboden, omdat het een bedreiging is voor de gezondheid en momenteel nog de grootste bron van asbest is. Wat gevaarlijk is aan asbestdaken, is dat ze in contact staan met de buitenlucht. Daardoor is er een groter risico dat de asbestvezels zich verspreiden. Je moet dus verplicht je asbestdak verwijderen vóór 2025. Voor het vervangen van een asbestdak was een subsidie beschikbaar, maar het subsidieplafond van 75 miljoen is in december 2018 al bereikt. Het saneren van je dak komt dus geheel voor eigen rekening. In sommige gevallen is er wel een subsidie beschikbaar bij je gemeente of provincie. De eerste stap is om de asbest te saneren, vervolgens moet je een nieuwe dak laten plaatsen. Bekijk in de tabellen hieronder de gemiddelde kosten van een asbest dak vervangen. Voor een schuin dak van 50 m2 kost het vervangen van een asbestdak in totaal gemiddeld € 5.225.

Asbest sanerenGemiddelde kosten (incl. btw)
1 - 10 m2€675
11 - 20 m2€800
21 - 30 m2€850
31 - 50 m2€925
Type dakGemiddelde kosten bij een dak van 50 m2 (inclusief arbeid en btw)
Plat
Bitumen€2.300
EPDM€3.300
PVC€4.000
Schuin
Dakpannen€4.300
Riet€4.300

Zijn alle soorten asbest verboden?

Alle soorten asbest zijn schadelijk wanneer je de asbestvezels inademt. Het risico op het vrijkomen en inademen van asbestvezels verschilt per asbestsoort. We onderscheiden twee soorten asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Dit is gebaseerd op de verwerking van de asbestvezels in een ander materiaal. Bekijk hieronder een korte verduidelijking:

  • Hechtgebonden asbest
    Als de asbestvezels sterk zijn verwerkt in een ander materiaal, spreken we van hechtgebonden asbest. De asbestvezels zijn dan gebruikt om het andere materiaal te versterken. De asbestvezels komen in dit geval minder snel vrij, omdat ze erg sterk verbonden zijn met het andere materiaal. Een veel voorkomende vorm van hechtgebonden asbest zijn asbest golfplaten voor daken van schuren en garages.
  • Niet-hechtgebonden asbest
    Wanneer de asbestvezels niet sterk verwerkt zijn in een ander materiaal, spreken we van hechtgebonden asbest. Doordat de asbestvezels niet sterk verbonden zijn met het andere materiaal, komen de asbestvezels sneller vrij. Deze vorm van asbest toepassen is dus gevaarlijker dan hechtgebonden asbest. Niet-hechtgebonden asbest zie je het vaakst terug in isolatieplaten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bespaartips voor je asbestsanering

Laat een asbestsanering uitvoeren met de buren

In veel gevallen is het voordeliger om een asbestsanering samen met de buren te doen. Vooral wanneer het gaat om een asbestdak die overloopt naar het dak van de buren. Door de klus samen te doen, deel je samen met de buren bijvoorbeeld de voorrijkosten.

Vraag meerdere offertes aan

Door offertes aan te vragen bij meerdere asbestsaneringsbedrijven bespaar je gemakkelijk op je asbestsanering. Vergelijk de offertes om de geschikte asbestspecialist te vinden voor jouw klus.

Laat asbest zo snel mogelijk verwijderen

Asbestdaken zijn vanaf januari 2025 verboden. Is je asbestdak niet verwijderd na 1 januari 2024, dan loop je het risico op een boete. De boete loopt steeds hoger op zolang je de asbest niet laat saneren.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden