Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbest in huis

Asbest in huis

Thuis voelen we ons veilig, beschermd, en op ons gemak. Dat zou waarschijnlijk veranderen als je erachter zou komen dat de materialen, verwerkt in je huis en/of spullen, een bedreiging voor je gezondheid zouden kunnen vormen.

Klinkt onwaarschijnlijk? Helaas is dit voor veel huishoudens werkelijkheid. Asbest, een groep mineralen die voorheen regelmatig werd gebruikt in de bouw van huizen en de fabricage van diverse producten, kan een levensbedreigend gevaar vormen voor de gezondheid wanneer het wordt ingeademd. Klinkt beangstigend? Geen paniek – op deze pagina lees je alles over asbest in huis. Hoe herken je het, en waar vind je een geschikt bedrijf om de asbest te laten verwijderen?

Wat kost het laten verwijderen van asbest in huis?

Wanneer je in je huis asbest tegenkomt, is het verstandig om de asbest te laten verwijderen door een asbestsaneringsbedrijf. Dit in verband met de gezondheidsrisico’s die het verwijderen van asbest met zich meebrengt voor jou maar ook je omgeving.

Helaas betekent dit ook dat het verwijderen van asbest gepaard kan gaan met kosten. Hieronder vind je een overzicht met de gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbest door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.

Het verwijderen van asbest in ruimten

Naast de verwerking in golfplaten had asbest nog vele andere bestemmingen. Zo werd asbest regelmatig verwerkt in gevels, schoorstenen, vinyltegels en rioleringen. Ook werd asbest gebruikt voor de isolatie van warme leidingen en werd het verwerkt in kachelplaten. De gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbest in ruimten zijn als volgt:

  • Het verwijderen van asbest uit 1 ruimte tot 35m2 kost €1050
  • Het verwijderen van asbest uit 2 ruimten tot 40m2 kost €1150
  • Het verwijderen van asbest uit 3 ruimten tot 50m2 kost €1450
  • Het verwijderen van asbest uit 2 ruimten tot 70m2 kost €700

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

asbest in huis

Het effect van asbest in huis op de gezondheid

Wat is asbest eigenlijk? ‘Asbest’ is een verzamelnaam voor een zestal mineralen. Deze mineralen bestaan op hun beurt weer uit microscopisch kleine vezels die niet met het blote oog te zien zijn. De mineralen komen voor in de natuur. Klinkt onschuldig toch? Laat je niet misleiden – asbest kan levensgevaarlijk zijn. Wanneer asbest in huis aangetast wordt, komen de vezels vrij. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er in asbesthoudend materiaal wordt geboord of gezaagd, of wanneer het asbesthoudend materiaal wordt blootgesteld aan de wind. Wanneer je deze vezeltjes inademt, kan dit de longen aantasten. Op de lange termijn kan dit zelfs aandoening zoals longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker veroorzaken. Deze ziektes kunnen zich tientallen jaren na het inademen manifesteren. Jaarlijks overlijden in ons land ongeveer 1.300 mensen aan een ziekte die (vermoedelijk) is veroorzaakt door het inademen van asbest.

Hoe groter de hoeveelheid vezels die je inademt in je leven, hoe groter de kans dat je slachtoffer wordt van een van de zogenaamde ‘asbestziektes’. Vooral mensen die door hun werk veel en langdurig zijn blootgesteld aan asbest, lopen een risico. Het incidenteel inademen van kleine hoeveelheden asbestvezels vormt daarentegen een veel kleiner gevaar voor de gezondheid. Als je asbest in huis aantreft, hoeft dit dan ook niet veel invloed te hebben op de gezondheid. Om te voorkomen dat jij, je huisgenoten en omwonenden echter onnodig aan asbest blootgesteld worden, is het echter toch raadzaam om de asbest te laten verwijderen door professionals.

Asbest in huis herkennen

Voordat je asbest kunt laten verwijderen, moet je natuurlijk wel op de hoogte zijn van het bestaan van asbest. Zoals hierboven al is vermeld, bestaat asbest uit microscopisch kleine vezels. Deze vezels zijn zo fijn, dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Het herkennen van asbestvezels is dus niet mogelijk. Wat wel mogelijk is, is het herkennen van materialen waarin asbest verwerkt is.

Hoe vind je de materialen waarin asbest in huis verwerkt is?

Om asbesthoudende materialen te vinden, is het verstandig om op de hoogte te zijn van de belangrijkste kenmerken van asbest.

  • Ten eerste heeft asbest een groot isolerend vermogen, zowel met betrekking tot warmte, als geluid en elektriciteit. Asbest werd in het verleden dan ook vaak gebruikt om bijvoorbeeld warme leidingen te isoleren. Ook vond je asbest vaak terug in kachelplaten, die op hun beurt weer gebruikt werden bij cv-installaties of haarden.
  • Ten tweede is asbest erg duurzaam en gaat het lang mee. De Griekse naam ‘asbestos’ betekent dan ook ‘onverwoestbaar’. Dit kan je helpen om asbesthoudende materialen te herkennen.
  • Ten slotte is asbest erg goedkoop. Het is dan ook waarschijnlijk dat asbest vooral werd verwerkt in goedkopere producten.

asbest in huis

Verschillende soorten materiaal

Asbesthoudend materiaal kan verschillende substanties hebben. Er kunnen twee soorten asbesthoudend materiaal worden onderscheiden: hechtgebonden materiaal, en niet-hechtgebonden materiaal.

  • Hechtgebonden materiaal voelt hard aan. Hierdoor is de kans dat asbestvezels loskomen relatief klein. Dit betekent dat deze materialen relatief ongevaarlijk zijn: asbest vormt immers enkel een bedreiging wanneer de vezels loskomen en ingeademd worden. Zolang de vezels niet loskomen, is er niks aan de hand. Hechtgebonden asbest is vaak te vinden in producten zoals kunststof, lijm of cement. Denk je hechtgebonden asbest te herkennen? Tik tegen het materiaal en luister aandachtig. Hechtgebonden asbest maakt namelijk een geluid dat vergelijkbaar is met het tikken op een krijtbord.
  • Niet-hechtgebonden materiaal is zacht. Hierdoor is de kans groter dat asbestvezels vrijkomen. Dit maakt niet-hechtgebonden materiaal een stuk gevaarlijker dan hechtgebonden materiaal.

Onderstaand zie je de meest voorkomende plekken voor asbest in huis:

Asbest binnenkant woningType asbest
Vloerzeil of vloertegels- Asbesthoudende vinyltegels
- Asbesthoudende lijm
- Vloerzeil met onderlaag van asbesthoudend papier
- Ondervloerplaten van asbesthoudend karton
Vensterbank en aftimmering onder kozijn- Vensterbank van asbesthoudend kunstmarmer
- Aftimmering van asbesthoudend cement, vezelplaat of karton
- Aftimmering achter radiator
Cv-ketel, boilers, geisers en andere installaties- Asbesthoudende plaat onder CV, gips of cement
- Pakkingen, afdichtkoord
- Afvoerbuis (riool, ventilatie) van asbestcement
- Isolatie rond afvoerbuis - asbesthoudend gips, cement, vezelplaat of karton
Meterkast- Aftimmering meterkast
- Bekleding deur en bovenlicht met asbesthoudend karton, vezelplaat of cement
- Afdekplaat kruipruimte luik van asbestcement
Tussenwand, verlaagd plafond, aftimmering zolder- Systeemwanden met asbesthoudend cement
- Aftimmering en bekleding met asbesthoudend cement, vezelplaat of karton
Stortbak toilet en riolering- Afdekplaat asbestcement op stortbak
- Riolering, standleiding van asbesthoudend cement
- Ventilatiekanaal van asbesthoudend cement
Afvoerpijp- Afvoerkanaal van asbesthoudend cement
- Aftimmering rondom dakdoorvoer asbesthoudend cement, karton of vezelplaat.

Tip: Infomil heeft handige afbeeldingen gemaakt waarin je per onderdeel van de woning kan zien waar zich welk type asbest kan bevinden in je woning.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden