Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Groendak subsidie

Groendak subsidie

Groene daken winnen in Nederland snel aan populariteit. Je kunt de kosten van jouw groene dak verlagen door het aanvragen van een groendak subsidie. De subsidie voor een groendak wordt door veel gemeenten en een enkele provincie verstrekt. Op deze pagina lees je niet alleen wat de mogelijkheden zijn van een groendak subsidie, je leest ook hoe hoog deze subsidie is en hoe je deze kunt aanvragen.

Inhoudsopgave

Subsidie op je groendak: de mogelijkheden en voorwaarden

Op dit moment is er geen landelijke groendak subsidie. Daarentegen hebben veel gemeenten en een enkele provincie een eigen regeling voor een groendak subsidie. Gemeenten tuigen deze subsidieregelingen op vanwege de bijdrage die groene daken leveren aan duurzaamheid en klimaatadaptatie, een van de grote voordelen van groene dak. Groene daken leveren als dakbedekking namelijk een bijdrage aan de biodiversiteit, zorgen voor verkoeling en houden regenwater vast.

Niet in iedere gemeente is er een groendak subsidie. Dit is afhankelijk van het beschikbare geld en de keuzes die de lokale politiek maakt. Doordat iedere gemeente of provincie zelfstandig beslist over een subsidie voor een groendak, zijn de voorwaarden die worden gesteld aan groene daken niet altijd gelijk. In de meeste subsidieregelingen worden in ieder geval onderstaande voorwaarden gesteld aan de toekenning van een groendak subsidie:

 • Specifieke doelgroep
  De groendak subsidie is vaak bestemd voor particulieren die een woning in bezit hebben of voor eigenaren van een bedrijfspand. De woning of het pand moet in een bepaalde regio liggen. Het is hierdoor niet mogelijk om subsidie aan te vragen bij een andere gemeente.
 • Eisen aan de planten op het groene dak
  Er zijn verschillende soorten groene daken. Denk hierbij aan een daktuin, biodivers groen dak en een standaard groen dak met voornamelijk mossen en sedum als beplanting. Subsidieverstrekkers stellen ook specifieke eisen aan de waterbergingscapaciteit en het soort planten op het groene dak.
 • Eisen aan het groene dak zelf
  Om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan klimaatadaptatie en duurzaamheid moet het oppervlak van het groene dak in veel gevallen minimaal 10 vierkante meter bedragen. Hierbij mag de hellingshoek bovendien niet groter zijn dan 35 graden en moet zowel een vegetatielaag, substraatlaag, drainagelaag als wortelwerende laag aangelegd worden.
 • Uitsluitend op aanlegkosten
  De subsidie voor het groendak wordt uitsluitend verstrekt voor de aanleg van het groene dak. De onderhoudskosten zijn vaak niet subsidiabel.
 • Specifieke periode
  Een subsidieregeling staat normaliter slechts een beperkte periode open. De aanleg moet dan ook in deze bepaalde periode plaatsvinden.
 • Eenmalig
  Groendak subsidie wordt eenmalig verstrekt per adres. Dit betekent dat je geen subsidie kunt krijgen als je eerst een groen dak op je woning aanlegt en later een groen dak op je schuur.
 • Vakkundige installatie
  Daarnaast geldt als voorwaarde voor de groendak subsidie dat het dak wordt aangelegd door een erkende dakdekker. De achtergrond van deze eis is dat de subsidieverstrekkers zeker willen weten dat het dak vakkundig wordt aangelegd. Zo is de kans namelijk het grootst dat het groene dak een lange levensduur heeft.
 • Uitsluitend op bestaande bouw
  Het is niet mogelijk om subsidie aan te vragen voor een nieuw aangelegd dak. Het dak van een nieuwbouwhuis komt dus niet in aanmerking, het dak van een gerenoveerde woning wel.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe hoog is de groendak subsidie?

Het subsidiebedrag voor het groendak is afhankelijk van verschillende variabelen. Zo is het van belang in welke gemeente of provincie jouw woning zich bevindt. Verschillende gemeentes hanteren namelijk verschillende subsidiebedragen. Daarnaast is het subsidiebedrag veelal afhankelijk van het soort platen op het groene dak. Ter voorbeeld zijn hieronder de hoogte van de subsidies opgenomen die worden verstrekt door de Provincie Zeeland:

 • Standaard groen dak € 25 per vierkante meter
 • Biodivers groen dak € 35 per vierkante meter
 • Daktuin € 75 per vierkante meter

Daarnaast hanteert de Provincie Zeeland, net als veel andere gemeenten, ook een maximale subsidie per aanvraag. In Zeeland bedraagt dit maximum € 5.000. Bovenstaande bedragen zijn ook gebruikelijk in subsidieregelingen van diverse Nederlandse gemeentes.

Groendak subsidie

Hoe vraag je subsidie aan voor een groendak?

De groendak subsidie vraag je aan bij de provincie of gemeente. Dit kan je meestal gedurende een bepaalde periode doen door een aanvraagformulier in te vullen op de website van de gemeente of provincie. De inhoud van dit aanvraagformulier is niet altijd gelijk. Je moet hier niet alleen je persoonsgegevens invullen, maar ook specifieke zaken invullen en aanleveren die relevant zijn voor het groene dak. Denk hierbij aan de offerte van een vakspecialist, de beoogde locatie van het groene dak en het totaal aantal vierkante meters van het groene dak. Het is verstandig om voor aanschaf en aanleg van jouw groene dak na te gaan wat de exacte subsidievoorwaarden zijn in jouw regio. Zo is de kans het grootste dat jij met jouw groene dak in aanmerking komt voor een subsidie.

Groendak offertes

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor jouw groene dak, moet je het laten aanleggen door een erkende vakspecialist. Via Homedeal vraag je eenvoudig dakdekker offertes aan bij erkende vakspecialisten. Zo krijg je niet alleen inzicht in de mogelijkheden en kosten van dakdekkers, maar je kunt ook precies berekenen hoeveel subsidie je zou krijgen. Daarnaast is het ook handig om te informeren naar de mogelijkheden voor onderhoud van je groene dak, zodat je ongeveer weet wat je hiervan kunt verwachten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel subsidie krijg je voor een sedumdak?

Een sedumdak kwalificeert als een standaard groen dak. De subsidie voor het groendak bedraagt dan € 25 per vierkante meter. Dit bedrag kan gemaximeerd zijn. Zo mag de subsidie niet hoger zijn dan 50% van de aanlegkosten. Ook is een maximaal subsidiebedrag, bijvoorbeeld € 5.000, per aanvraag gebruikelijk.

Is mijn dak geschikt voor een groen dak?

Heb je een dak dat plat is of een maximale hellingsgraad heeft van 25 graden, dan is het waarschijnlijk geschikt voor een groen dak. De kans dat het dak van jouw bungalow, schuur, aanbouw of carport geschikt is voor een groen dak is groot. Als dit niet het geval is, zijn er vele andere soorten dakbedekkingen waaruit je kunt kiezen.

Hoeveel kost een groen dak?

De kosten van het groene dak zijn afhankelijk van het soort groene dak dat je kiest. Een standaard groen dak, met sedum als belangrijkste beplanting, kost tussen de € 50 en € 85 per vierkante meter.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden