Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakpannen kopen

Dakpannen kopen


Wil je dakpannen kopen, maar wil je eerst meer informatie over de kosten, mogelijkheden en soorten dakpannen? Op deze pagina staat alles wat je moet weten over dakpannen kopen en daarnaast krijg je handige tips. Zo ben je goed voorbereid en koop je de juiste dakpannen voor de beste prijs.

Inhoudsopgave

Wat zijn de kosten van dakpannen kopen?

Voordat je nieuwe dakpannen koopt wil je een zo duidelijk mogelijk beeld van de kosten van dit project. Gemiddeld kost dit tussen de € 50 en € 80 per m². In onderstaand prijsoverzicht vind je de gemiddelde prijzen bij een dak van 60 m². Het leggen van de dakpannen is bij deze prijs inbegrepen.

Type dakpanGemiddelde prijs bij een dak van 60 m² (incl. btw)Gemiddelde levensduur
Beton€ 3.100 - € 3.50030 tot 40 jaar
Keramisch€ 4.000 - € 4.40050 tot 80 jaar

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten dakpannen zijn er?

Bij het kopen van nieuwe dakpannen heb je de keuze uit meerdere soorten, de meest gekozen zijn: betonnen of keramische dakpannen. Beide soorten komen met voor- en nadelen. Bij het kopen hiervan is het dus belangrijk om goed af te wegen voor welk soort dakpan je kiest. Deze twee soorten worden hieronder verder toegelicht. Lees meer over alle verschillende soorten dakpannen.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen worden gemaakt van cement, zand en eventuele toeslagstoffen. Deze dakpannen zijn gemakkelijk te leggen en goedkoper dan keramische dakpannen. Daarnaast hebben ze een relatief lange levensduur van gemiddeld 30 tot 40 jaar.

Keramische dakpannen

De keramische dakpan is de meest voorkomende dakpan in het Nederlandse straatbeeld. Deze dakpan wordt gemaakt van klei. Ze zijn kleiner dan betonnen dakpannen, waardoor het langer duurt om ze te leggen. De prijs van deze dakpannen ligt daarom ook hoger dan die van betonnen dakpannen, maar daarentegen gaan ze ook een stuk langer mee. Gemiddeld gezien hebben keramische dakpannen een levensduur van 50 tot 80 jaar.

Welke verschillende vormen dakpannen zijn er? 

Naast het soort dakpan kun je ook nog kiezen uit verschillende vormen. Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen twee typen: holle of platte dakpannen. De keuze voor het type dakpan is afhankelijk van de hellingsgraad van het dak. Het is erg belangrijk dat je hier rekening mee houdt, want anders wordt het regenwater niet goed afgevoerd en kan er waterschade ontstaan.

Holle dakpannen

Deze dakpannen hebben een gebogen vorm en zien er uit als een soort golven. Holle dakpannen zijn verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen: met sluiting, zonder sluiting en met een lichte golving. Lees hieronder meer over de verschillende uitvoeringen. 

Met sluiting 

Holle dakpannen met sluiting worden enkel gebruikt op daken met een hellingsgraad tussen de 22 en 25 graden. De sluitingen zorgen ervoor dat de dakpannen in elkaar vasthaken,  waardoor er geen regenwater onder de dakpannen kan komen. 

Zonder sluiting

Holle dakpannen zonder sluiting kunnen niet vastgehaakt worden en moeten daarom op een speciale manier gelegd worden om te voorkomen dat er vocht onder de dakpannen komt. Deze dakpannen hebben een licht gebogen vorm en worden enkel gebruikt bij daken met een minimale hellingsgraad van 25 graden. 

Met een lichte golving 

Dit type dakpan heeft een lichte golving en kan alleen ingezet worden bij licht hellende daken met een hellingsgraad van ongeveer 20 graden. 

Platte dakpannen

Platte dakpannen worden ook wel vlakke dakpannen genoemd. Deze dakpannen komen evenals holle dakpannen ook in drie verschillende uitvoeringen. 

Met ribben en sluitingen

Platte dakpannen met ribben en sluitingen hebben een licht golvende vorm en een rib die zorgt voor extra stevigheid. Deze dakpannen worden vaak ingezet bij daken met een hellingsgraad van 25 graden. 

Met sluitingen

Deze dakpannen hebben een vlakke vorm en zijn voorzien van een sluiting die voorkomt dat er vocht onder de dakpannen komt. 

Tegelpannen

Tegelpannen zijn platte dakpannen zonder sluiting. Deze dakpannen worden, zoals de naam al zegt, als tegels op het dak gelegd. De dakpannen worden wel iets over elkaar heen gelegd, zodat er geen vocht onder kan komen. Tegelpannen zijn enkel te gebruiken bij daken met een minimale hellingsgraad van 35 graden.

Dakpannen kopen

Hoe kun je dakpannen onderhouden?

Vaak zie je na een paar jaar na de aanschaf groene aanslag verschijnen op dakpannen, iets waar je over het algemeen niet blij mee bent. Waardoor ontstaat deze groene aanslag en wat kan je eraan doen? 

De groene aanslag die je ziet, bestaat uit mos en algen die zich vestigen op je dakpannen. Het komt voornamelijk voor bij daken die dichtbij bomen staan. Algen vestigen zich vaak als eerst op je dak en als ze niet snel genoeg verwijderd worden, ontstaat er ook mos. Mos en algen zitten graag op vochtige plekken en dakpannen zijn hiervoor de ideale plek. Er zijn gelukkig een aantal maatregelen die de groei van algen en mos tegengaan:

Breng een glazuurlaag aan

Je kunt je dakpannen laten coaten. Dit is als het ware een soort coating die groene aanslag door mos en algen tegengaat. Door het gladde oppervlak kunnen algen en mossen zich namelijk minder makkelijk hechten aan je dakpannen. Het is voor beide soorten dakpannen mogelijk om ze te laten glazuren.

Behandelen met een schimmelwerend product

Voor gemiddeld € 22 per liter behandel je je dakpannen met een schimmelwerend product dat de groei van algen en mossen tegengaat. Je kan dit zelf doen, maar veel dakdekkersbedrijven kunnen dit klusje ook gemakkelijk voor je uit handen nemen. 

Reinigen

Het regelmatig schoonmaken van je dakpannen gaat de groei van algen en mossen ook tegen. Doe dit het liefst met een borstel en een tuinslang, omdat sommige dakpannen niet tegen een hogedrukreiniger kunnen. Wil je zeker weten dat je dakpannen niet beschadigen? Laat de reiniging dan over aan een dakdekker.

Dakpannen kopen soorten

Wat zijn de voordelen van dakpannen? 

Dakpannen zijn een hele populaire soort dakbedekking, maar wat zijn nou de voordelen van dakpannen? Lees hieronder de belangrijkste voordelen: 

  • Lange levensduur 
  • Brandveilig
  • Relatief goedkoop
  • Onderhoudsarm
  • Snelle plaatsing 
  • Bestand tegen alle weersomstandigheden

Tips bij dakpannen kopen

Koop gebruikte dakpannen

Als je ervoor kiest om gebruikte dakpannen te kopen, kan je flink besparen op de kosten. Vaak hebben mensen nog stapels met ongebruikte dakpannen liggen die je kan overkopen. Zo hoef je niet de nieuwprijs te betalen en ben je toch de eigenaar van nieuwe dakpannen.

Koop meer dan nodig

Bij het kopen van dakpannen is het handig om een aantal extra dakpannen te kopen. Als er dakpannen kapot gaan, heb je altijd nog de extra dakpannen. Zo kan je de kapotte dakpannen sneller vervangen en hebben de vervangende dakpannen dezelfde kleur als de kapotte. Bekijk hoeveel dakpannen nodig zijn per m2.

Informeer naar isolatie

Is jouw dak nog niet geïsoleerd? Als je je dakpannen gaat vervangen is het handig om meteen je dak te isoleren. Ongeveer 30% van de warmte in je huis gaat verloren via het dak als deze niet geïsoleerd is. Door je dak goed te laten isoleren, bespaar je op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu. 

Isolatiemateriaal kost gemiddeld € 40 tot € 60 per m², inclusief btw en arbeid. De investering in het isoleren van je dak verdien je gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar terug. Vraag bij de dakdekker offertes op voor de exacte kosten en mogelijkheden. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een standaard dakpan?

Een standaard dakpan kost tussen de € 50 en € 80 per m², afhankelijk van het soort dakpan. Ben je benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere dakdekker offertes aan

Wat voor dakpannen zijn er? 

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten dakpannen, namelijk betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Deze dakpannen komen in verschillende vormen en uitvoeringen. 

Wat is de goedkoopste dakpan? 

Betonnen dakpannen kunnen tot wel € 15 goedkoper zijn per m² dan keramische dakpannen. Voor een gemiddeld Nederlands dak van 60 m² ben je ongeveer € 3.100 tot € 3.500 kwijt als je betonnen dakpannen laat leggen. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden