Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Hoeveel dakpannen per m2 heb je nodig?

Hoeveel dakpannen per m2 heb je nodig?

Benieuwd hoeveel dakpannen je nodig hebt per m2? AIs (een deel van) je dak toe is aan een renovatie, dan is het handig om te weten hoeveel dakpannen je nodig hebt om de oude dakpannen te vervangen. Dit artikel geeft je een duidelijker beeld van hoeveel dakpannen je ongeveer nodig zult hebben voor jouw dak.

Hoeveel dakpannen per m2: afhankelijk per soort

Hoeveel dakpannen per m2 je nodig hebt voor jouw nieuwe dak, is helemaal afhankelijk van het soort dakpan dat je kiest. De verschillende soorten dakpannen hebben namelijk niet exact de juiste afmetingen. Hieronder sommen we de meest gekozen dakpannen op, inclusief de hoeveelheid die je nodig hebt per m2.

Type dakpanhoeveel dakpannen per m2
Klassieke betonnen dakpannen12 stuks per m2
VH dakpannen16 stuks per m2
OVH dakpannen16 stuks per m2
Sneldek dakpannen10 stuks per m2

Zoals je ziet, is hoeveel dakpannen per m2 je nodig hebt dus behoorlijk verschillend en hangt af van het type dakpan.

Hoeveel dakpannen per m2: theorie vs praktijk

Zoals je hierboven kunt lezen, heb je 10 tot 16 dakpannen nodig per m2. Echter, in bovenstaand overzicht zijn we uitgegaan van een optimaal gebruik van dakpannen. Dit wil zeggen dat bovenstaande aantallen gebaseerd zijn op een theoretische situatie, waarbij het dak met de hoogste efficiëntie bedekt wordt.

In de praktijk is dit helaas vaak niet het geval. Dit heeft niets te maken met de vakkundigheid van de dakdekker, maar simpelweg met de constructie van het dak. Een dak heeft in de praktijk namelijk altijd hoeken, randen en plekken waar dakpannen elkaar overschrijden. Dit betekent dat je in de praktijk vrijwel altijd wat meer dakpannen nodig hebt. Tel daarom 15 tot 20 extra dakpannen bij je berekening op en je weet zeker dat je voldoende dakpannen hebt.

Hoeveel dakpannen per m2 nodig? Zo bereken je het totaal

Maar hoe kan je nu uitrekenen hoeveel dakpannen per m2 je nu echt nodig hebt? Simpel, je bepaalt eerst welke soort dakpan je wil gebruiken. Vervolgens achterhaal je het totale oppervlak van je dak. Wil je niet je hele dak voorzien van nieuwe dakpannen? Dan neem je alleen het deel waar je de dakpannen wil leggen mee in je berekeningen.

Voorbeeld: je wil jouw dak bedekken met de OVH dakpan, ook wel de opnieuw verbeterde Hollandse pan genoemd. Het totale oppervlak van je dak is 58 vierkante meter. Dit betekent dat je in theorie 960 dakpannen nodig hebt voor je nieuwe dak. Echter, zoals hierboven uitgelegd is de situatie in de praktijk vaak anders. Daarom tel je bij het aantal van 960 dakpannen voor de zekerheid nog 15 tot 20 extra dakpannen op. Zo kom je op een totaal van 975 tot 980 dakpannen.

Tips voor een geslaagde dakrenovatie

Nu je weet hoeveel dakpannen per m2 je nodig hebt, kun je jouw dakpannen gaan vervangen. Voor je daadwerkelijk dingen in gang gaat zetten, geven we je nog graag enkele tips voor een geslaagde dakrenovatie.

Kies de beste dakpan

Iedere soort dakpan heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Voor je een definitieve keuze maakt voor een nieuwe dakpan, is het goed om je hier wat meer in te verdiepen. Zo weet je zeker dat je de beste dakpan voor jouw nieuwe of vernieuwde dak kiest. Voor sommige soorten dakpannen heb je meer nodig per m2 dan van andere. Let bij het kiezen van de dakpannen ook op de levensduur van de dakpan, die verschilt namelijk per soort. Wil je meer weten over andere dakbedekking? Bekijk dan alle soorten dakbedekking.

Laat direct de dakgoten nakijken

Als (een deel van) je dak aan renovatie toe is, is de kans groot dat ook je dakgoten een flinke beurt kunnen gebruiken. Als er toch iemand het dak op moet om nieuwe dakpannen te leggen, kun je direct van dit moment gebruik maken door ook de dakgoten na te laten kijken. Zijn deze ook aan renovatie toe? Dan kun je dit direct in de offerte mee laten nemen. Misschien krijg je nog wat korting door deze werkzaamheden met elkaar te combineren.

Laat direct je dak isoleren

De meeste oudere huizen hebben geen dakisolatie. Als je toch al nieuwe dakpannen gaat kopen, is het interessant om direct in goede isolatie te investeren. Dit kost je op de korte termijn misschien extra geld, maar het levert je op de lange termijn wel veel op. Goede dakisolatie is op de lange termijn namelijk niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Laat je overige dakpannen coaten en reinigen

Wanneer je maar een gedeelte van je dak wil renoveren, kan het slim zijn om van de mogelijkheid gebruik te maken om gelijk de overige dakpannen te laten reinigen of te laten coaten. Zo ziet je dak er weer als nieuw uit en bovendien zorgt een beschermende coating ervoor dat je dakpannen langer meegaan.

Vraag offertes op bij verschillende partijen

Wil je zeker weten dat je de beste prijs betaalt voor jouw dakrenovatie? Vraag dan via Homedeal dakdekker offertes op bij verschillende vakspecialisten en vergelijk deze met elkaar. Een dakdekker kan dan meedenken over hoeveel dakpannen jij nodig hebt per m2, en zo krijg je inzicht in in de kosten van dakdekkers.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden