Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Hoe lang gaan dakpannen mee?

Hoe lang gaan dakpannen mee?

Een goed dak ziet er niet alleen mooi uit, maar beschermt je ook tegen de elementen. De juiste dakpannen kiezen, is dus belangrijk, maar hoe lang gaan dakpannen mee en welke soorten dakpannen zijn er? Hoe weet je of het tijd is om ze te vervangen? Wij geven antwoord op jouw vragen.

Inhoudsopgave

Hoe lang gaan dakpannen mee van verschillende materialen?

Hoe lang gaan dakpannen mee? Gemiddeld gaan dakpannen zo’n 40 jaar mee. Dit is grotendeels afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Populaire opties voor dakpannen zijn de betondakpannen en de keramische dakpannen. Welke voor- en nadelen hebben de materialen en hoe lang gaan de dakpannen mee? We bespreken de soorten dakpannen en hoelang ze gemiddeld meegaan.

Betonnen dakpannen

Betondakpannen zijn gemaakt van een mengsel dat bestaat uit cement, zand en toeslagstoffen. Het voordeel van deze dakpannen is dat ze goedkoop zijn. Vaak heeft deze soort dakbedekking bovendien een coating die ervoor zorgt dat mos en vuil zich niet makkelijk aan de dakpannen kan hechten. Deze beschermlaag verhoogt dan ook de levensduur van betonnen dakpannen.

Hoe lang gaan betonnen dakpannen mee?

Overweeg je betonnen dakpannen te nemen? ‘Hoe lang gaan betonnen dakpannen mee?’ vraag je je dan waarschijnlijk af. Mits je ze goed onderhoudt, af en toe reinigt en de dakpannen van de beschermende coating zijn voorzien, gaan ze wel 40 jaar mee. Beton is goed bestand tegen vorst en uv-straling en daarmee geschikt voor ieder klimaat.

De voordelen van betonnen dakpannen

  • Beton is een goedkoop materiaal. Je bent dan ook relatief weinig kwijt aan deze dakbedekking
  • Betonnen dakpannen zijn minder belastend voor het milieu dan dakpannen die gebakken moeten worden.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn van klei gemaakt. Ze worden daarom ook wel kleipannen genoemd. Als onderdeel van het productieproces worden de dakpannen gebakken. Hierdoor is het maken van deze dakpannen belastender voor het milieu dan het maken van betonnen dakpannen. De keramische dakpannen zijn duurder dan de betonnen varianten, maar je hebt wel veel meer keuze qua uiterlijk. Zo zijn keramische dakpannen in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Hoe lang gaan dakpannen mee van klei?

Hoe lang gaan dakpannen mee die van klei zijn gemaakt? Keramische dakpannen hebben een lange levensduur en kunnen tot wel 75 jaar meegaan, mits je ze goed onderhoudt. Daarnaast zijn ze, net als betonnen dakpannen, weerbestendig.

De voordelen van keramische dakpannen

  • Keramische dakpannen zijn kleurvast
  • Keramische dakpannen gaan lang mee
  • Tenslotte staan deze dakpannen bekend om een zeer mooi uiterlijk.

Wanneer dakpannen vervangen?

Hoe lang gaan betonnen dakpannen mee? Gemiddeld gezien 40 jaar. Dit betekent dat je na een jaar of 40 waarschijnlijk de dakpannen zal moeten vervangen. Als je voor keramische dakpannen kiest, hoef je ze waarschijnlijk maar één keer in je leven te laten vervangen. Dakpannen van klei gaan daarentegen nog langer mee. Ze hebben een levensduur van ongeveer 75 jaar. Hierdoor is er een grote kans dat je deze dakpannen na het plaatsen niet meer hoeft te vervangen. Als je dak lekt, kan dit veroorzaakt worden door verouderde dakpannen die het water niet goed meer tegenhouden. Het is mogelijk om te controleren of je dakpannen vocht vasthouden en verouderd zijn. Tik met je vingers op de pannen. Is het geluid helder? Dan nemen ze geen vocht op. Is het geluid dof? Dan betekent dit dat ze vocht opnemen en dat de kans op lekkages hoog is. Het is dan tijd om een vakspecialist in te schakelen en je dak te laten repareren of vervangen.

Hoeveel kosten nieuwe dakpannen?

Als het tijd is om je dakpannen te vervangen, kun je nieuwe dakpannen kopen. Als we uitgaan van een gemiddeld dak met een afmeting van 60 vierkante meter zul je voor betonnen dakpannen tussen de €3.100 en €3.500 kwijt zijn. Keramische dakpannen voor datzelfde dak zullen je tussen de €4.000 en €4.400 kosten. Dit lijkt een groot verschil, maar als je bedenkt hoe lang de dakpannen meegaan, ben je uiteindelijk goedkoper uit met keramische dakpannen. We raden altijd aan je nieuwe dakpannen te laten leggen door een vakspecialist. Zo weet je zeker dat ze correct worden gelegd, niet zullen lekken en lang mee zullen gaan.

Welke dakpannen gaan het langst mee?

Leien dakpannen gaan het langst mee. Deze dakpannen hebben een gemiddelde levensduur van 75 jaar. Als je deze dakpannen goed onderhoudt, zul je er waarschijnlijk je hele leven plezier van hebben.

Hoe lang gaan dakpannen mee als je ze goed onderhoudt?

Als je je dakpannen goed onderhoudt, geniet je van hun maximale levensduur. Dit kun je doen door de dakpannen zo nu en dan te reinigen met een hogedrukspuit. Zorg ervoor dat de druk niet te hoog is. Anders beschadig je de dakpannen. Vervolgens laat je je dak bewerken met een moswerend product om mosgroei tegen te gaan.

Dus: hoe lang gaan dakpannen mee?

Dakpannen gaan gemiddeld 40 jaar mee. En dakpannen van klei kunnen wel 75 jaar meegaan. Dakpannen van klei zijn duurder in de aanschaf, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit met dit materiaal.

Wil je nieuwe dakpannen laten leggen? Via Homedeal vraag je gratis offertes aan, waardoor je verschillende dakdekkers kunt vergelijken. Zo krijg je inzicht in de gemiddelde kosten van een dakdekker voor jouw project. Alle dakdekkers aangesloten bij Homedeal zijn erkende vakspecialisten die meestal ook garantie geven op hun werk. Dit geeft jou een extra stukje zekerheid. Vraag direct dakdekker offertes aan en start vergelijken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden