Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking PVC dakbedekking repareren

PVC dakbedekking repareren

PVC dakbedekking repareren kan de levensduur van je dakbedekking verlengen en lekkages verhelpen of voorkomen. Je dakbedekking van PVC heeft namelijk onder normale omstandigheden een lange levensduur, maar hiervoor is wel periodiek onderhoud nodig. Op deze pagina lees je daarom alles over hoe je jouw PVC dakbedekking kunt repareren en onderhouden.

Inhoudsopgave

PVC dakbedekking repareren of vervangen?

Het is verstandig om periodiek je PVC dakbedekking te inspecteren. Zo kan je beoordelen in welke staat de dakbedekking is en kan je lekkages en grote schade voorkomen. Op het moment dat je bij een dakinspectie vaststelt dat de dakbedekking niet meer in optimale staat is, zal je een afweging moeten maken of je kiest voor het repareren of vervangen van de PVC dakbedekking. Plaatselijk repareren is in veel gevallen goedkoper dan het volledig vervangen van je PVC dakbedekking. Het is in het algemeen verstandig om te kiezen voor reparatie op het moment dat de schade beperkt is en de dakbedekking in zijn totaliteit in goede staat is. Op het moment dat de dakbedekking het einde van zijn levensduur nadert, er grotere schades zijn of als de dakbedekking in slechte staat verkeert dan geniet vervanging vaak de voorkeur.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

PVC dakbedekking repareren: kosten reparatie door dakdekker

De kosten van reparatie door een dakdekker zijn afhankelijk van de aard van de schade, het oppervlak van het dak, de kleur van het PVC en de bereikbaarheid van dak. Als uitgangspunt wordt vaak gehanteerd dat een PVC dakbedekking repareren tussen de € 50 en € 70 per m2 kost. Deze stelregel geldt voor reparaties van enkele vierkante meters. Hoe groter het oppervlak, hoe lager de kosten per gerepareerde vierkante meter. Is de schade relatief groot, bijvoorbeeld als gevolg van lekkage, dan zijn de reparatiekosten vanzelfsprekend ook hoger.

Ongeacht de kosten van een dakdekker kan het verstandig zijn om een dakdekker in te huren en de reparatiewerkzaamheden niet zelf uit te voeren. Het repareren van PVC dakbedekking is namelijk geen alledaagse klus. Ga je als doe-het-zelver aan de slag en werk je niet nauwkeurig genoeg, dan kan het zo zijn dat je een reparatie niet goed uitvoert. Dit kan leiden tot verdere schade aan het dak of lekkages. Dit maakt dat de totale kosten hoger kunnen worden op het moment dat jij reparatiewerkzaamheden niet goed uitvoert. De kosten van PVC dakbedekking opnieuw plaatsen liggen namelijk hoger dan die van een reparatie. Ook als je het niet prettig vindt om op een dak te werken is het inschakelen van een dakdekker zeker de moeite waard.

PVC dakbedekking repareren: de benodigde materialen

Is de schade aan jouw PVC dakbedekking gering dan is de kans groot dat jij zelf de reparatiewerkzaamheden kunt uitvoeren. Hiervoor heb je wel onderstaande spullen nodig:

 • Reparatiepasta of rubbercoating
 • Een kwast, roller of spatel om de reparatiepasta mee aan te brengen
 • Verstevigingsmat
 • Stanleymes
 • Handschoenen
 • Zachte bezem of borstel
PVC dakbedekking rollen om de dakbedekking te repareren

Stappenplan PVC dakbedekking repareren

Met bovenstaande benodigdheden kan je aan de slag om zelf een reparatie uit te voeren aan je PVC dakbedekking. Voor het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden aan een scheur in de dakbedekking kan je onderstaand stappenplan volgen:

 • Stap 1: schoonmaken
  Maak de scheur schoon met een zachte bezem. Een schone ondergrond zorgt niet alleen voor goede hechting van de reparatiepasta, maar zorgt ook dat de vervuiling geen verdere beschadigingen kan veroorzaken.
 • Stap 2: snijden
  Met het stanleymes moet je de scheur kruislings insnijden. Hierdoor kan je beoordelen of er vochtproblemen aan de onderzijde van het PVC zijn.
 • Stap 3: reparatiepasta
  Breng met een kwast, roller of spatel de reparatiepasta aan op de dakbedekking. Vouw de dakbedekking dicht en breng extra reparatiepasta aan op de naden.
 • Stap 4: verstevigingsmat
  Plaats een verstevigingsmat bovenop de oude scheur. Deze verstevigingsmat is een waarborg dat de PVC dakbedekking goed waterdicht is. Om de verstevigingsmat goed te plaatsen breng je nog een laag reparatiepasta aan.
 • Stap 5: drogen
  De reparatiepasta moet in ieder geval 24 uur drogen.

Overige tips

Op het moment dat je bezig bent met de reparatie van je PVC dakbedekking is het goed om ook aan onderstaande zaken te denken:

 • Voer een dakinspectie uit
  Als je toch het dak op gaat is het handig om direct het hele dak te inspecteren. Kijk niet alleen naar de scheur die je gaat repareren, maar kijk of er ook op andere plekken (beginnende) scheuren of blaasjes in het PVC zitten. Door preventieve maatregelen uit te voeren aan je dak kan je mogelijk ergere schade voorkomen.
 • Controleer het daklood en de daktrimmen
  Beoordeel niet alleen de PVC dakbedekking zelf maar kijk ook naar het daklood en de daktrimmen. Mogelijk zijn ook deze aan vervanging toe.
 • Controleer de waterafvoer
  Controleer gelijk de waterafvoer en haal bladresten uit het bladbolrooster. Door plantenresten van het dak te verwijderen voorkom je toekomstige verstoppingen en lekkages.

Offertes PVC dakbedekking repareren

Is jouw PVC dakbedekking beschadigd en moet het gerepareerd worden? Vraag dan gratis dakdekker offertes aan via Homedeal. Ook als je nieuwe PVC dakbedekking wil kopen, kun je bij het best bij een ervaren dakdekker terecht. Je krijgt meerdere offertes toegestuurd, waardoor je een goed beeld krijgt van de dakdekker kosten en mogelijkheden voor jouw dak. Vraag direct offertes aan en begin met vergelijken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de levensduur van PVC dakbedekking?

De levensduur van PVC dakbedekking is afhankelijk van de dikte van het gebruikte folie. Is het folie dikker, dan is de levensduur langer. Is het folie 1,5 millimeter dik dan is de levensduur zeker 30 jaar.

Hoe kan ik een PVC dakbedekking repareren?

Een PVC dakbedekking repareren wordt vaak gedaan met reparatiepasta of rubbercoating. Naden, blaasjes en scheuren maak je hiermee gemakkelijk waterdicht. De reparatiepasta of rubbercoating kan je kopen bij nagenoeg iedere bouwmarkt.

Waar kan PVC dakbedekking niet tegen?

PVC dakbedekking is een kunststof. Dit is goed bestand tegen chemische middelen, maar niet tegen organische middelen. Bitumen is gemaakt van organische middelen. Op het moment dat je jouw PVC dakbedekking gaat repareren of vervangen kan je hier daarom geen bitumen op plaatsen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden