Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakgoot schoonmaken

Dakgoot schoonmaken

Je dakgoot schoonmaken is een uiterst belangrijk klusje dat door maar al te veel woningeigenaren wordt vergeten. Dit is ook niet vreemd. Zeg eens eerlijk: hoe vaak kijk jij nou naar je dakgoot? Vanwege het belang van dakgoten schoonmaken lees je op deze pagina meer over dit onderwerp. Je leest namelijk niet alleen over een dakgoot schoonmaken en de prijs hiervan, maar je krijgt ook een stappenplan om zelf je dakgoot schoon te maken.

Waarom dakgoot schoonmaken belangrijk is

Het is belangrijk om regelmatig je dakgoot schoon te laten maken. Je dakgoot heeft als doel het hemelwater dat op je schuine dak valt zorgvuldig af te voeren. Hierbij wordt het hemelwater afgevoerd naar het riool, de openbare weg of je tuin. Als je geen dakgoot zou hebben dan zou het water rechtstreeks van je schuine dak afstromen. Dit zorgt voor een hogere kans op lekkages in je woning. Je dakgoot is dus van groot belang. Daarnaast is ook je dakgoot schoonmaken van groot belang vanwege mogelijk wateroverlast en lekkages. Je wil natuurlijk niet vroegtijdig je dakgoot moeten vervangen door schade.

Het belang van je dakgoten schoonmaken komt pas goed naar voren als je dit niet zou doen. Op je dak vallen bladeren en takken en ook groeit er mos. Daarnaast kan er andere viezigheid op je dak en daarmee in je dakgoot komen. Al deze plantenresten en overig afval eindigen uiteindelijk in je dakgoot. Maak je je dakgoot niet schoon dan hoopt al dit vuil op in de dakgoot. Hierdoor kan het hemelwater niet meer goed wegstromen en ontstaan er lekkages. Hierbij kan het hemelwater in de muren en plafonds van je woning trekken. Dit zorgt voor schimmel en waterschade. Aan je woning, maar ook aan je interieur.

Dakgoot schoonmaken kosten

Je kan zelf je dakgoot schoonmaken. In dit geval kost het je niks. Ook kan je jouw dakgoot laten schoonmaken door een vakspecialist. Bij je dakgoot schoonmaken zijn de kosten voornamelijk arbeidskosten. De dakgoot schoonmaken prijs ligt gemiddeld op € 5 per meter. Deze prijs is een indicatie. Voor een exacte prijs voor jouw dak vraag je gratis en vrijblijvend dakdekker offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zelf je dakgoot schoonmaken: een stappenplan

Voor een dakgoot schoonmaken zijn de kosten dus hoofdzakelijk arbeidskosten. Vindt je voor een dakgoot schoonmaken de prijs te hoog? Of ben je een handige doe-het-zelver die niet terugdeinst om op een ladder te staan? Dan kan je natuurlijk ook zelf je dakgoten schoonmaken. Zelf je dakgoten schoonmaken doe je eenvoudig en effectief door onderstaand stappenplan te volgen:

 • Stap 1: de voorbereiding
  Pak je werkhandschoenen, een emmer, een ladder, een tuinschepje, de tuinslang en een zachte bezem. Zet de ladder stevig tegen de muur op een positie zodat je in de dakgoot kan kijken.
 • Stap 2: het grove werk
  Trek je handschoenen aan en klim op de ladder. Neem het tuinschepje en de emmer mee naar boven. Schep het vuil dat zich in de dakgoot bevindt op en stop dit in de emmer. Zit het vuil vastgekoekt aan de dakgoot? Dan kan het een goed idee zijn om het eerst nat te maken met water uit de tuinslang. Als het vuil nat is kan je het makkelijker opscheppen.
 • Stap 3: het fijnere werk
  Veeg de dakgoot schoon met de zachte bezem. Haal zoveel mogelijk van het vuil uit de dakgoot. Door het vuil uit de dakgoot te halen voorkom je dat dit in de regenpijp terechtkomt en zo voorkom je een eventuele verstopping in de regenpijp.
 • Stap 4: schoonspuiten
  Spuit met de tuinslang de dakgoot schoon. Spuit in de richting van de regenpijp.
 • Stap 5: hardnekkig vuil verwijderen
  Mogelijk ben je nog niet klaar met je dakgoot schoonmaken. Er kan nog hardnekkig vuil zijn achtergebleven. Je doet er verstandig aan om dit te verwijderen met een schuursponsje. Anders kan dit vuil de bron zijn van een verstopping.
 • Stap 6: opruimen
  Ruim de gebruikte spullen op. Gooi het vuil dat in de emmer zit weg. Mogelijk kan dit bij het gft.

Let bij het uitvoeren van bovenstaande stappen vanzelfsprekend goed op je veiligheid. Je staat immers op een ladder en werkt op hoogte. Daarnaast doe je er goed aan om tegelijkertijd de staat van de dakgoot te beoordelen. Zie je beschadigingen? Roest? Als dit het geval is doe je er goed aan om snel een dakdekker in te schakelen. Zo wordt ergere schade mogelijk voorkomen.

Dakdekker maakt dakgoot schoon met handschoenen

Voordelen dakgoot reiniging

Je dakgoot laten schoonmaken heeft tal van voordelen. Eerder is al genoemd dat je dakgoot schoonmaken lekkages en wateroverlast voorkomt. Dit is echter niet het enige voordeel:

 • Langere levensduur
  Periodiek je dakgoten schoonmaken zorgt voor een langere levensduur van de dakgoten.
 • Grote beschadigingen voorkomen
  Door jaarlijks je dakgoot te laten schoonmaken waarborg je dat ook jaarlijks de staat van je dakgoot wordt beoordeeld. Jij (of je vakspecialist) staat met je neus boven de dakgoot. Zie je eerste tekenen van slijtage dan kan dit in een beginnende fase vaak nog goedkoop gerepareerd worden. Zo voorkom je dus niet alleen lekkages, maar ook grotere reparaties met hoge kosten.

Dakgoot laten schoonmaken

Laat je een vakspecialist je dakgoot schoonmaken dan hoef je niet zelf de ladder te beklimmen. Dit is voor veel mensen een belangrijk voordeel om de dakgoot te laten schoonmaken door een vakspecialist. Daarnaast is bij een dakgoot schoonmaken de prijs vaak ook gering. Bij een dakgoot schoonmaken zijn de kosten zo’n € 5 per meter. Laat je de dakgoot tegelijkertijd schoonmaken met de buren dan deel je vaak ook nog eens de voorrijkosten. Of wanneer je een ander dakbedekking project wil laten uitvoeren, zoals dakgootbescherming laten plaatsen, dan is het vaak voordelig om het tegelijk te laten doen.

Om bij een dakgoot schoonmaken de kosten van een vakspecialist te drukken kan je verschillende offertes opvragen van vakspecialisten. Dit kan je vrijblijvend en gratis via Homedeal doen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is van een dakgoot schoonmaken de prijs?

Bij een dakgoot schoonmaken is de prijs normaliter zo’n € 5 per meter. Uiteindelijk is deze prijs afhankelijk van het uurtarief van de door jou ingehuurde vakspecialist. Daarnaast kan deze vakspecialist aanvullende kosten in rekening brengen zoals voorrijkosten. Bij sterk vervuilde dakgoten is schoonmaken meer werk en zullen de kosten ook hoger uitvallen.

Welke maand dakgoot schoonmaken?

Vuistregel is dat dakgoten een keer per jaar schoongemaakt moeten worden. Dit kan je het beste (laten) doen eind maart of begin september.

Hoe maak je een dakgoot schoon?

Trek je handschoenen aan en klim op de ladder met een tuinschepje en de emmer. Schep het vuil dat zich in de dakgoot bevindt op. Soms is het handig om het nat te maken, het vuil is dan makkelijker weg te halen. Vervolgens ga je met een bezem de rest van het vuil verwijderen en spuit je de dakgoot schoon met een tuinslang.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden