Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Hemelwaterafvoer plat dak

Hemelwaterafvoer plat dak

Een hemelwaterafvoer kan van een plat dak water afvoeren. Het belang van een goede hemelwaterafvoer is groot. Wil jij weten waarom? Wil jij bovendien weten wat de kosten van een hemelwaterafvoer op een plat dak van bitumen zijn? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat is hemelwaterafvoer plat dak?

De hemelwaterafvoer voor een plat dak is er in twee varianten: de stadsuitloop en de onderuitloop. Beide soorten worden in bouwmarkten en op het internet vaak afgekort tot HWA.

 • Stadsuitloop
  De feitelijke hemelwaterafvoer is een rechthoekige of ronde pijp die zich in de rand van het dak bevindt. De pijp is vaak gemaakt van pvc, maar kan ook van metaal gemaakt zijn. Deze hemelwaterafvoer op het plat dak is schuin geplaatst, waardoor het hemelwater naar de dakgoot of regenpijp kan stromen. Een ander woord voor stadsuitloop is zijuitloop.
 • Onderuitloop
  Op een onderuitloop wordt vaak een bladbolrooster geplaatst. Hierdoor komen er geen bladeren in de afvoer. Bij een onderuitloop stroomt het water recht naar beneden, vaak in een regenpijp. De afvoer bevindt zich in tegenstelling tot de stadsuitloop dus niet in de rand van het dak. Een ander woord voor onderuitloop is dakdoorvoer.

Kosten hemelwaterafvoer plat dak

Een hemelwaterafvoer op een plat dak van bitumen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Hoe hoog de kosten van een hemelwaterafvoer zijn hangt af van de gebruikte materialen en de kosten van de dakdekker. De kosten zullen hoger zijn als je een dakdekker speciaal voor deze klus laat komen, maar meestal wordt een hemelwaterafvoer op een plat dak met bitumen gelijktijdig met de dakbedekking geplaatst. De extra kosten van plaatsing van een hemelwaterafvoer zullen in totaal vaak rond de € 200 zijn.

Mocht je nog andere dakprojecten willen uitvoeren op je platte dak, zoals bijvoorbeeld een lichtkoepel plaatsen of bitumen dakbedekking over de bestaande dakbedekking plaatsen, dan is het handig om dit te combineren. Dit scheelt je in de totale kosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom hemelwaterafvoer plat dak?

Een hemelafvoer op een plat dak is heel belangrijk. Hier zijn een aantal argumenten voor:

 • Het gewicht van water
  Op het moment dat het hemelwater niet goed wordt afgevoerd blijft dit liggen op het platte dak. In tegenstelling tot een schuin dak blijft het water namelijk liggen op een plat dak. Dit is een probleem bij deze daksoort omdat water een groot gewicht heeft. Dit gewicht kan schade toebrengen aan de dakconstructie en de dakbedekking van het platte dak. In het ergste geval kan het extra gewicht van het hemelwater er zelfs voor zorgen dat het dak doorzakt of instort.
 • Snellere slijtage
  Als water op het platte dak blijft liggen, dan slijt de beschermende laag van de dakbedekking sneller. Dit gaat niet alleen ten koste van de levensduur van de dakbedekking, maar de kans op toekomstige lekkages wordt ook groter. Je wil natuurlijk niet onnodig je platte dak hoeven vervangen.
Hemelwaterafvoer plat dak

Hemelwaterafvoer plat dak bitumen

Een hemelwaterafvoer op een plat dak van bitumen kan zowel gevormd worden door een stadsuitloop als een onderuitloop. De hemelwaterafvoer kan vanzelfsprekend van verschillende materialen gemaakt worden, maar in het geval van een dakbedekking van bitumen is een afvoer van lood vaak de beste keuze. Lood heeft als voordelen:

 • Lange levensduur
 • Zeer sterk
 • Kan goed tegen wisselende weersomstandigheden
 • Duurzaam

Montage hemelwaterafvoer plat dak

De montage van een hemelwaterafvoer op een plat dak van bitumen (of een ander soort dakbedekking) wordt vrijwel altijd door een ervaren en deskundige dakdekker gedaan. Het plaatsen van een hemelwaterafvoer op een plat dak is namelijk specialistisch werk. Doe je dit niet goed dan neemt de kans op toekomstige lekkages significant toe. Een dakdekker heeft voor de montage van een hemelwaterafvoer op een plat dak als materiaal niet alleen de afvoer zelf (in de vorm van een stadsuitloop of onderuitloop) nodig, maar ook een regenpijp, primer en een bladvanger. Ook is er extra dakbedekking nodig (zoals EPDM of bitumen) om de omgeving rond de afvoer goed waterdicht te maken. De uiteindelijke montage is vaak geen grote klus: eerst wordt een gat in de dakbedekking gemaakt waar de uitloop in wordt geplaatst. Een specialistische dakdekker ziet vaak snel wat de beste plek is voor een hemelwaterafvoer. Vervolgens wordt hier de regenpijp op aangesloten. Tot slot wordt alles waterdicht afgewerkt. Let wel op: hemelwater mag niet worden afgevoerd op grond van de buren.

Offertes aanvragen hemelwaterafvoer plat dak

Via Homedeal kan je offertes aanvragen voor het plaatsen of repareren van de hemelwaterafvoer op een plat dak. Je vraagt vrijblijvend offertes op bij deskundige dakdekkers in jouw regio. Door meerdere offertes aan te vragen kan je deze met elkaar vergelijken en akkoord geven op de offerte die het beste aansluit bij jouw wensen. Zo kan je vergelijken op prijs, maar ook een oordeel vormen over de deskundigheid en betrouwbaarheid van de betreffende dakdekker.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe water afvoeren plat dak?

Water wordt van een plat dak afgevoerd met een hemelwaterafvoer. Al het water dat op het dak komt, of dit nu sneeuw, hagel of regen is, moet worden afgevoerd. Je mag hemelwater niet afvoeren op de grond van je buren. Dit moet op eigen grond of op de openbare weg gebeuren.

Is het erg als er water op plat dak blijft staan?

Of het erg is dat water blijft staan op een plat dak is met name afhankelijk van de hoeveelheid water die blijft staan. Water dat in grotere hoeveelheden op het plat dak blijft staan kan ernstige gevolgen hebben. Door het gewicht kan het zorgen dat de dakconstructie verzakt. Ook wordt de kans op lekkages vergroot als structureel water op het dak blijft staan.

Hoeveel hemelwaterafvoer is nodig op een plat dak?

Om te bepalen hoeveel hemelwaterafvoer er nodig is op een plat dak is er een vuistregel. Deze vuistregel stelt dat een vierkante centimeter afvoer nodig is per vierkante meter dakbedekking. Met deze vuistregel kan het plat dak ook in geval van hevige regenval het water nog afvoeren.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden