Vind de beste dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Kosten dakpannen vervangen

Kosten dakpannen vervangen

Minimale kosten
€ 1.450
Gemiddelde kosten
€ 6.875
Maximale kosten
€ 12.300
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 5.640 - € 8.115

Wist je dat dakpannen vervangen een positief effect heeft op de waarde van je huis? Door je oude of beschadigde pannendak te laten vervangen, is je huis namelijk weer jaren water- en windbestendig. Om jou de beste keuze te laten maken, zie je in dit artikel alle opties en kosten voor het vervangen van je dakpannen op een rij . Daarnaast lees je enkele bespaartips, zodat je nooit te veel betaalt.

Wat kost dakpannen vervangen?

Dakpannen vervangen is een arbeidsintensief project en gaat vaak gepaard met het plaatsen van nieuw isolatiemateriaal. Daarnaast is het ook mogelijk je dakpannen te laten impregneren. Door deze coating geniet je langer van je nieuwe dakpannen. Om je een beeld te geven van de kosten die gemaakt worden, bekijk je in onderstaande tabel de totale kosten voor het laten vervangen van 60m² pannendak. Dit is het gemiddelde dakoppervlak van een rijtjeshuis in Nederland.

WerkzaamhedenSoort dakpanPrijs
Dakpannen verwijderen en vervangenBeton€ 3.100 - € 3.500
Dakpannen verwijderen en vervangenKeramisch€ 4.000 - € 4.400
Dakpannen verwijderen, vervangen en coatenKeramisch€ 5.200 - € 5.500

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

wat kost dakpannen vervangen

Prijsvoorbeelden

In de prijzentabel zie je de verschillende mogelijkheden en bijbehorende prijzen voor het vervangen van de dakpannen. Wil je meer weten over deze opties voor het vervangen van je dakpannen? Bekijk hieronder 3 handige prijsvoorbeelden.

Zo goedkoop mogelijk

Is het echt nodig om je oude dakpannen te vervangen, maar wil je dit zo goedkoop mogelijk doen? Kies dan voor een betonnen dakpan. Het laten verwijderen van je oude dakpannen en nieuwe dakpannen leggen kost gemiddeld €3.100 à €3.500.

Duurzame keuze

Door het laten plaatsen van keramische dakpannen kies je voor een duurzame optie die nog jaren meegaat. De prijs voor het laten plaatsen van deze dakpannen ligt dan ook hoger dan die van de betonnen variant. De totale kosten komen neer op €4.000 à €4.400.

Alles-in-een

Het is ook mogelijk om je dakpannen extra te beschermen door middel van een coating. Naast de beschermende laag kan er ook gekozen worden om een kleur toe te voegen aan de coating. Het gehele project kost dan €5.200 à €5.500.

Prijsopbouw dakpannen vervangen

Kostenverdeling kosten dakpannen vervangen

Welke keuzes bepalen de prijs?

Bij het vervangen van je dakbedekking zijn er verschillende keuzes te maken. Iedere keuze heeft invloed op de uiteindelijke totaalprijs van je project. Hieronder lees je alle keuzes stap voor stap door.

Keuze 1: Soort dakpan
  • Keramische dakpan: deze dakpan gemaakt van gebakken klei zie je op de meeste Nederlandse daken. Doordat dit een arbeidsintensief product is, ligt de prijs hoger dan een betonnen variant. Echter gaat een keramische dakpan langer mee en is de kans op mos en algen vele malen kleiner.
  • Betonnen dakpan: koop je dakpannen van beton, dan kies je voor een sneldekpan. Zo worden ze genoemd omdat ze vaak groter zijn dan keramische dakpannen en het dus minder tijd kost om er een dak mee te bedekken. Echter gaat de betonnen variant minder lang mee dan keramische dakpannen omdat ze gevoelig zijn voor mos en algen.
Soorten dakpannenGemiddelde dakpannen kosten per m2, incl. btwLevensduur dakpannen
Betonnen dakpannen€ 50 per m230 jaar
Keramische dakpannen€ 60 per m250 jaar

betonnen dakpannen

Keuze 2: Isolatie

Het is mogelijk om tijdens het dakpannen vervangen isolatie te laten plaatsen. Dakisolatie zorgt voor minder warmteverlies en dus een lagere energierekening. Afhankelijk van het type isolatiemateriaal ben je tussen de €20 à €30 per vierkante meter extra kwijt. Kijk voor het plaatsen van dakisolatie altijd even op Rijksoverheid.nl om te kijken of je binnen een subsidieregeling valt. Je kan altijd een dakbedekking offerte laten opmaken met isolatie, alleen om te kijken wat het doet met de kosten.

Keuze 3: Coaten

Ook het coaten van je pannendak zorgt voor minder warmteverlies. Daarnaast zorgt de beschermlaag voor een glad oppervlak waardoor mos en algen minder kans krijgen om zich te vestigen op je dak. Het laten coaten van je nieuwe dak gaat prima samen met het dakpannen vervangen, en kost ongeveer €20 per vierkante meter.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Kwantumkorting

Woon je in een twee-onder-een-kapwoning of rijtjeshuis? Vergeet dan niet je buren te informeren over je plannen. Kan een specialist de dakpannen vervangen bij meerdere huizen tegelijk op dezelfde locatie, dan is het mogelijk dat een kwantumkorting afgesproken kan worden. Hierdoor bespaar jij nog meer op het laten vervangen van je pannendak.

Gebruikte dakpannen

Het is mogelijk om zelf het materiaal aan te leveren. Je kunt er dus ook voor kiezen om gebruikte in plaats van nieuwe dakpannen te gebruiken. Let hierbij wel op de kwaliteit en kleurverschillen tussen de dakpannen. Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het gebruik van tweedehands dakpannen. De kans op het aanschaffen van slechte dakpannen is bij deze bedrijven klein.

Dakpannen bewaren

Zorg altijd dat je na het laten vervangen van je dakpannen een aantal extra pannen overhoudt. Mocht er ooit een beschadiging plaatsvinden, dan vervang je deze gemakkelijker met de juiste dakpan. Hierdoor je dus dat je dit met een andere kleur moet doen.