Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen

Minimale kosten
€ 3.100
Gemiddelde kosten
€ 4.300
Maximale kosten
€ 15.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.500 - € 5.000

Wist je dat je dakpannen vervangen een positief effect heeft op de waarde van je huis? Door je oude of beschadigde dakbedekking te laten vervangen door nieuwe dakpannen, is je huis namelijk weer jarenlang water- en windbestendig.

Oude dakpannen vervangen

Om jou de beste keuze te laten maken, lees je in dit artikel alles over de mogelijkheden en kosten voor het vervangen van je dakpannen. Daarnaast krijg je enkele bespaartips voor jouw dakpannen, zodat je nooit teveel betaalt. 

Wat kost dakpannen vervangen?

Dakpannen vervangen is een arbeidsintensief project en gaat vaak gepaard met het plaatsen van nieuw isolatiemateriaal. Gemiddeld kost dakpannen vervangen € 50 tot € 150 per m². Daarnaast is het mogelijk om ze te laten impregneren. Hierdoor geniet je langer van je nieuwe dakpannen. Bekijk in onderstaande tabel de kosten voor het laten vervangen van dakpannen in de twee meest gekozen materialen: betonnen en keramische dakpannen.

WerkzaamhedenSoort dakpanPrijs
Dakpannen verwijderen en vervangenBeton€ 3.100 - € 3.500
Dakpannen verwijderen en vervangenKeramisch€ 4.000 - € 4.400
Dakpannen verwijderen, vervangen en coatenKeramisch€ 5.200 - € 5.500

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kosten dakpannen vervangen

Prijsvoorbeelden dakpannen vervangen

Om je een beeld te geven van de gemiddelde kosten staan hieronder prijsvoorbeelden van drie verschillende projecten weergegeven. Om de exacte kosten van jouw project te zien kun je gratis en vrijblijvend een dakdekker offerte aanvragen.

Zo goedkoop mogelijk

Zijn je dakpannen echt aan vervanging toe en wil je dit zo goedkoop mogelijk laten doen? Kies dan voor een betonnen dakpan. Het laten verwijderen van je oude dakpannen en nieuwe dakpannen leggen kost ongeveer € 3.100 à € 3.500 bij een gemiddeld Nederlands dak van 60 m².

Duurzame keuze

Door het laten plaatsen van keramische dakpannen kies je voor een duurzame optie die nog jaren meegaat. De prijs voor het laten plaatsen van deze dakpannen ligt dan ook hoger dan die van de betonnen variant. De totale kosten komen neer op € 4.000 à € 4.400 voor een dak van 60 m².

Alles-in-een

Het is ook mogelijk om je dakpannen extra te beschermen door middel van een coating. Naast de beschermende laag kan er ook gekozen worden om een kleur toe te voegen aan de coating. Het gehele project kost dan € 5.200 à € 5.500.

Wanneer moet ik dakpannen vervangen? 

Dakpannen hebben een relatief lange levensduur. Door de dakpannen goed te onderhouden en af en toe te reinigen kun je deze levensduur behalen of zelfs verlengen. Betonnen dakpannen gaan vaak 30 tot 40 jaar mee en keramische dakpannen zelfs 50 tot 80 jaar. Na deze tijd beginnen er vaak beschadigingen op te treden. In dat geval is het van belang dat de kapotte dakpannen zo snel mogelijk vervangen worden. Doe je dit niet? Dan is jouw huis niet meer goed beschermd tegen regen en zal er een lekkage ontstaan. 

Het kan ook voorkomen dat je tussentijds je dakpannen moet of wil vervangen. Dit kan het geval zijn wanneer één of meerdere dakpannen gebroken zijn, je een nieuwe uitstraling aan je huis wil geven óf wanneer je dakpannen zo ernstig vervuild zijn dat er niks anders op zit dan deze te vervangen. 

Wanneer je hiermee te maken hebt kun je je dakpannen laten vervangen. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar hou er rekening mee dat het een gevaarlijke klus kan zijn doordat je op hoogte werkt. Om er zeker van te zijn dat het project goed wordt uitgevoerd en veilig gebeurd raden we je aan om een dakdekker in te schakelen. De dakdekker heeft ervaring met dit project en kan het daarom zo snel en efficiënt mogelijk uitvoeren.

Hoe werkt het vervangen van dakpannen? 

Wanneer je ervoor kiest om je dakpannen te laten vervangen door een dakdekker zal de werkwijze vaak als volgt zijn: 

 1. De nieuwe dakpannen worden op jouw woonadres geleverd 
 2. De puincontainer wordt bij je huis geplaatst. 
 3. De dakdekker(s) bouwen de kraan op
 4. De oude dakpannen worden verwijderd 
 5. De onderste rij dakpannen wordt gelegd en vastgenageld aan de panlatten om eventueel schuiven te voorkomen. 
 6. De overige dakpannen worden van beneden naar boven gelegd. 
 7. De bovenste rij dakpannen, ook wel nokpannen genoemd, worden vastgezet. 
 8. Het bouwafval wordt opgeruimd en afgevoerd

Prijsopbouw dakpannen vervangen

Kostenverdeling kosten dakpannen vervangen

Welke keuzes bepalen de prijs?

Bij het kopen van nieuwe dakpannen zijn er verschillende keuzes te maken. Iedere keuze heeft invloed op de uiteindelijke totaalprijs van je project. Hieronder lees je alle keuzes stap voor stap door.

Keuze 1: Soort dakpan

Bij het kopen van dakpannen heb je de keuze uit verschillende soorten dakpannen. Bekijk hieronder wat de verschillende materialen kosten.

Soorten dakpannenPrijzen
Keramische dakpannen€ 40 tot € 70
Aluminium dakpannen€ 30 tot 80
Betonnen dakpannen€ 30 tot 40
Stalen dakpannen€ 15 tot 25

Naast verschillen in materiaalkosten, zijn er van sommige dakpannen meer nodig per m2 dan van andere. Bekijk hoeveel dakpannen je nodig hebt per m2.

Twijfel je of dakpannen de juiste keuze zijn? Bekijk alle soorten dakbedekking waar je uit kunt kiezen.

Keuze 2: Isolatie

Het is mogelijk om tijdens het dakpannen vervangen isolatie te laten plaatsen. Dakisolatie zorgt voor minder warmteverlies en dus een lagere energierekening. Afhankelijk van het type isolatiemateriaal ben je tussen de €20 à €30 per m² extra kwijt. Kijk voor het plaatsen van dakisolatie altijd even op de website van de Rijksoverheid om te kijken of je binnen een subsidieregeling valt. Je kan altijd een dakbedekking offerte laten opmaken met isolatie, alleen om te kijken wat het doet met de kosten.

Keuze 3: Coaten

Ook het coaten van je pannendak zorgt voor minder warmteverlies. Daarnaast zorgt de beschermlaag voor een glad oppervlak waardoor mos en algen minder kans krijgen om zich te vestigen op je dak. Het laten coaten van je nieuwe dak gaat prima samen met het dakpannen vervangen, en kost ongeveer € 20 per m².

Houd rekening met zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of overweeg je om zonnepanelen te nemen? Dan is het handig om dit project samen te nemen met het vervangen van de dakpannen of om hier rekening mee te houden bij het plaatsen van nieuwe dakpannen.

Heb je al zonnepanelen?

Als je je dak wil vervangen en je al zonnepanelen hebt, zullen we zonnepanelen eerst verwijderd moeten worden. Dit kan niet door elke dakdekker worden gedaan. Neem daarom contact op met een zonnepanelen vakspecialist. Dan kunnen de zonnepanelen op tijd van het dak worden gehaald, zodat de dakpannen vervangen kunnen worden.

Wil je zonnepanelen laten plaatsen?

Als je zonnepanelen wil laten plaatsen en je dakpannen wil laten vervangen, dan kun je kiezen voor geïntegreerde zonnepanelen. Dit zijn dakpannen en zonnepanelen in een. De zonnepanelen liggen dan op de hoogte van de dakpannen, wat zorgt voor een mooi resultaat.

Voordelen dakpannen vervangen

Tenslotte geven we je hier nog een kort overzicht van alle voordelen van het vervangen van dakpannen:

 1. Een waterdicht dak: Nieuwe dakpannen zorgen voor een betere waterdichtheid van je dak. Oude en beschadigde dakpannen kunnen leiden tot lekkages en waterschade aan de onderliggende dakstructuur. Dakpannen vervangen vermindert het risico op vochtproblemen en beschermt je huis tegen waterschade.
 2. Energie-efficiëntie: Moderne dakpannen zijn vaak voorzien van thermische isolatie, wat de energie-efficiëntie van je huis kan verbeteren. Deze isolerende dakpannen helpen de temperatuur in huis beter te reguleren, waardoor je minder kwijt bent aan energiekosten.
 3. Het ziet er mooier uit: Het vervangen van oude, versleten dakpannen kan de algehele uitstraling van je huis aanzienlijk verbeteren. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen, kleuren en materialen die passen bij de architectuur van je huis en je persoonlijke voorkeur. Dit geeft je huis een frisse, nieuwe uitstraling.
 4. Verhoogde waarde van het huis: Een nieuw dak met hoogwaardige dakpannen kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen. Potentiële kopers zullen eerder geneigd zijn om te investeren in een woning met een goed onderhouden dak, omdat ze weten dat ze zich in de toekomst geen zorgen hoeven te maken over dure reparaties of vervangingen.
 5. Lange levensduur: Moderne dakpannen zijn vaak duurzaam en bestand tegen weersinvloeden. Door je oude dakpannen te vervangen, verleng je de levensduur van je dak en hoef je minder vaak je dak te repareren. Dit kan op lange termijn kosten besparen en gemoedsrust bieden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Hoe vaak moet je dakpannen vervangen? 

Hoe vaak je je dakpannen moet vervangen is afhankelijk van de staat waarin ze verkeren. Over het algemeen geldt dat je betonnen dakpannen na 30 tot 40 jaar moet vervangen en keramische dakpannen na 50 tot 80 jaar. Wanneer de dakpannen in de tussentijd beschadigd raken zul je ze per direct moeten vervangen om lekkages te voorkomen.

Wat kost een nieuw pannendak per m²?

De kosten van een nieuw pannendak zijn afhankelijk van het soort dakpan. Bij betonnen dakpannen zal dit ongeveer tussen de € 50 en € 65 per m² kosten en bij keramische dakpannen tussen de € 70 en € 80 per m². Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte van dakpannen vervangen aan.

Kan je zelf dakpannen vervangen?

Je kunt dakpannen zelf vervangen, maar hou er wel rekening mee dat dit een gevaarlijke klus kan zijn. Doordat je werkt op hoogte is het belangrijk dat je goed weet wat je doet. Wij raden je daarom aan om hier een vakspecialist voor in te huren zodat het project veilig, snel en goed verloopt.

Dakpannen vervangen bespaartips

Kwantumkorting

Woon je in een twee-onder-een-kapwoning of rijtjeshuis? Vergeet dan niet je buren te informeren over je plannen. Wanneer de dakdekker in een buurt op meerdere daken dakpannen kan vervangen, dan is het mogelijk dat een kwantumkorting afgesproken kan worden. Hierdoor bespaar jij nog meer op het laten vervangen van je pannendak.

Gebruikte dakpannen

Het is mogelijk om zelf het materiaal aan te leveren. Je kunt er dus ook voor kiezen om gebruikte in plaats van nieuwe dakpannen te gebruiken. Let hierbij wel op de kwaliteit en kleurverschillen tussen de dakpannen. Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het gebruik van tweedehands dakpannen. De kans op het aanschaffen van slechte dakpannen is bij deze bedrijven klein.

Dakpannen bewaren

Zorg altijd dat je na het laten vervangen van je dakpannen een aantal extra pannen overhoudt. Mocht er ooit een beschadiging plaatsvinden, dan vervang je deze gemakkelijker met de juiste dakpan. In plaats van dat je dit met een andere kleur moet doen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden