Vind de beste dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Kosten dakpannen vervangen

Kosten dakpannen vervangen

Minimale kosten
€ 3.100
Gemiddelde kosten
€ 4.300
Maximale kosten
€ 5.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.500 - € 5.000

Wist je dat je dakpannen vervangen een positief effect heeft op de waarde van je huis? Door je oude of beschadigde pannendak te laten vervangen, is je huis namelijk weer jarenlang water- en windbestendig. Om jou de beste keuze te laten maken, lees je in dit artikel alles over de opties en kosten voor het vervangen van je dakpannen. Daarnaast krijg je enkele bespaartips, zodat je nooit teveel betaalt. 

Wat kost dakpannen vervangen?

Dakpannen vervangen is een arbeidsintensief project en gaat vaak gepaard met het plaatsen van nieuw isolatiemateriaal. Gemiddeld kost dakpannen vervangen € 50 tot € 80 per m². Daarnaast is het mogelijk om ze te laten impregneren. Hierdoor geniet je langer van je nieuwe dakpannen. Bekijk in onderstaande tabel de totale kosten voor het laten vervangen van een 60 m² pannendak. 

WerkzaamhedenSoort dakpanPrijs
Dakpannen verwijderen en vervangenBeton€ 3.100 - € 3.500
Dakpannen verwijderen en vervangenKeramisch€ 4.000 - € 4.400
Dakpannen verwijderen, vervangen en coatenKeramisch€ 5.200 - € 5.500

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kosten dakpannen vervangen

Prijsvoorbeelden

Om je een beeld te geven van de gemiddelde kosten staan hieronder prijsvoorbeelden van drie verschillende projecten weergegeven. Om de exacte kosten van jouw project te zien kun je gratis en vrijblijvend een offerte van dakpannen vervangen aanvragen.

Zo goedkoop mogelijk

Zijn je dakpannen echt aan vervanging toe en wil je dit zo goedkoop mogelijk laten doen?Kies dan voor een betonnen dakpan. Het laten verwijderen van je oude dakpannen en nieuwe dakpannen leggen kost ongeveer € 3.100 à € 3.500 bij een gemiddeld Nederlands dak van 60 m².

Duurzame keuze

Door het laten plaatsen van keramische dakpannen kies je voor een duurzame optie die nog jaren meegaat. De prijs voor het laten plaatsen van deze dakpannen ligt dan ook hoger dan die van de betonnen variant. De totale kosten komen neer op € 4.000 à € 4.400 voor een dak van 60 m².

Alles-in-een

Het is ook mogelijk om je dakpannen extra te beschermen door middel van een coating. Naast de beschermende laag kan er ook gekozen worden om een kleur toe te voegen aan de coating. Het gehele project kost dan € 5.200 à € 5.500.

Wanneer moet ik dakpannen vervangen? 

Dakpannen hebben een relatief lange levensduur. Door de dakpannen goed te onderhouden kun je deze levensduur behalen of zelfs verlengen. Betonnen dakpannen gaan vaak 30 tot 40 jaar mee en keramische dakpannen zelfs 50 tot 80 jaar. Na deze tijd beginnen er vaak beschadigingen op te treden. In dat geval is het van belang dat de kapotte dakpannen zo snel mogelijk vervangen worden. Doe je dit niet? Dan is jouw huis niet meer goed beschermd tegen regen en zal er een lekkage ontstaan. 

Het kan ook voorkomen dat je tussentijds je dakpannen moet of wil vervangen. Dit kan het geval zijn wanneer één of meerdere dakpannen gebroken zijn, je een nieuwe uitstraling aan je huis wil geven óf wanneer je dakpannen zo ernstig vervuild zijn dat er niks anders op zit dan deze te vervangen. 

Wanneer je hiermee te maken hebt kun je je dakpannen laten vervangen. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar hou er rekening mee dat het een gevaarlijke klus kan zijn doordat je op hoogte werkt. Om er zeker van te zijn dat het project goed wordt uitgevoerd en veilig gebeurd raden we je aan om een dakdekker in te schakelen. De dakdekker heeft ervaring met dit project en kan het daarom zo snel en efficiënt mogelijk uitvoeren.

Hoe werkt het vervangen van dakpannen? 

Wanneer je ervoor kiest om je dakpannen te laten vervangen door een dakdekker zal de werkwijze vaak als volgt zijn: 

  1. De nieuwe dakpannen worden op jouw woonadres geleverd 
  2. De puincontainer wordt bij je huis geplaatst. 
  3. De dakdekker(s) bouwen de kraan op
  4. De oude dakpannen worden verwijderd 
  5. De onderste rij dakpannen wordt gelegd en vastgenageld aan de panlatten om eventueel schuiven te voorkomen. 
  6. De overige dakpannen worden van beneden naar boven gelegd. 
  7. De bovenste rij dakpannen, ook wel nokpannen genoemd, worden vastgezet. 
  8. Het bouwafval wordt opgeruimd en afgevoerd

Prijsopbouw dakpannen vervangen

Kostenverdeling kosten dakpannen vervangen

Welke keuzes bepalen de prijs?

Bij het vervangen van je dakbedekking zijn er verschillende keuzes te maken. Iedere keuze heeft invloed op de uiteindelijke totaalprijs van je project. Hieronder lees je alle keuzes stap voor stap door.

Keuze 1: Soort dakpan

Bij het kopen van dakpannen heb je de keuze uit keramische of betonnen dakpannen. Allebei de soorten hebben hun voor- en nadelen. Lees hieronder welke dat zijn. 

  • Keramische dakpan: deze dakpan gemaakt van gebakken klei zie je op de meeste Nederlandse daken. Doordat dit een arbeidsintensief product is, ligt de prijs hoger dan een betonnen variant. Echter gaat een keramische dakpan langer mee en is de kans op mos en algen vele malen kleiner. De levensduur ligt gemiddeld tussen de 50 en 80 jaar. 
  • Betonnen dakpan: koop je dakpannen van beton, dan kies je voor een sneldekpan. Zo worden ze genoemd omdat ze vaak groter zijn dan keramische dakpannen en het dus minder tijd kost om er een dak mee te bedekken. Echter gaat de betonnen variant minder lang mee dan keramische dakpannen omdat ze gevoelig zijn voor mos en algen. De gemiddelde levensduur is 30 tot 40 jaar. 

Type dakpanGemiddelde prijs bij een dak van 60 m² (incl. btw)Gemiddelde levensduur
Beton€ 3.100 - € 3.50030 tot 40 jaar
Keramisch€ 4.000 - € 4.40050 tot 80 jaar

Keuze 2: Isolatie

Het is mogelijk om tijdens het dakpannen vervangen isolatie te laten plaatsen. Dakisolatie zorgt voor minder warmteverlies en dus een lagere energierekening. Afhankelijk van het type isolatiemateriaal ben je tussen de €20 à €30 per m² extra kwijt. Kijk voor het plaatsen van dakisolatie altijd even op de website van de Rijksoverheid om te kijken of je binnen een subsidieregeling valt. Je kan altijd een dakbedekking offerte laten opmaken met isolatie, alleen om te kijken wat het doet met de kosten.

Keuze 3: Coaten

Ook het coaten van je pannendak zorgt voor minder warmteverlies. Daarnaast zorgt de beschermlaag voor een glad oppervlak waardoor mos en algen minder kans krijgen om zich te vestigen op je dak. Het laten coaten van je nieuwe dak gaat prima samen met het dakpannen vervangen, en kost ongeveer € 20 per m².

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Hoe vaak moet je dakpannen vervangen? 

Hoe vaak je je dakpannen moet vervangen is afhankelijk van de staat waarin ze verkeren. Over het algemeen geldt dat je betonnen dakpannen na 30 tot 40 jaar moet vervangen en keramische dakpannen na 50 tot 80 jaar. Wanneer de dakpannen in de tussentijd beschadigd raken zul je ze per direct moeten vervangen om lekkages te voorkomen.

Wat kost een nieuw pannendak per m²?

De kosten van een nieuw pannendak zijn afhankelijk van het soort dakpan. Bij betonnen dakpannen zal dit ongeveer tussen de € 50 en € 65 per m² kosten en bij keramische dakpannen tussen de € 70 en € 80 per m². Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte van dakpannen vervangen aan.

Kan je zelf dakpannen vervangen?

Je kunt dakpannen zelf vervangen, maar hou er wel rekening mee dat dit een gevaarlijke klus kan zijn. Doordat je werkt op hoogte is het belangrijk dat je goed weet wat je doet. Wij raden je daarom aan om hier een vakspecialist voor in te huren zodat het project veilig, snel en goed verloopt.

Homedeal bespaartips

Kwantumkorting

Woon je in een twee-onder-een-kapwoning of rijtjeshuis? Vergeet dan niet je buren te informeren over je plannen. Wanneer de dakdekker in een buurt op meerdere daken dakpannen kan vervangen, dan is het mogelijk dat een kwantumkorting afgesproken kan worden. Hierdoor bespaar jij nog meer op het laten vervangen van je pannendak.

Gebruikte dakpannen

Het is mogelijk om zelf het materiaal aan te leveren. Je kunt er dus ook voor kiezen om gebruikte in plaats van nieuwe dakpannen te gebruiken. Let hierbij wel op de kwaliteit en kleurverschillen tussen de dakpannen. Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het gebruik van tweedehands dakpannen. De kans op het aanschaffen van slechte dakpannen is bij deze bedrijven klein.

Dakpannen bewaren

Zorg altijd dat je na het laten vervangen van je dakpannen een aantal extra pannen overhoudt. Mocht er ooit een beschadiging plaatsvinden, dan vervang je deze gemakkelijker met de juiste dakpan. In plaats van dat je dit met een andere kleur moet doen.