Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Rieten dak

Rieten dak

Het rieten dak is een schitterende dakbedekking voor allerlei soorten gebouwen. Vroeger zag je voornamelijk riet op daken van boerderijen en stallen. Tegenwoordig sieren rieten daken ook moderne villa’s, luxe vakantiewoningen en openbare gebouwen. Dit type dakbedekking dankt zijn populariteit onder andere aan zijn authentieke uitstraling en duurzaamheid. In dit artikel geven we je informatie over de kenmerken, de rieten dak kosten, het aanbrengen en het vervangen van rieten dakbedekking.


Inhoudsopgave

Wat is een rieten dak?

Rieten dakbedekking is een soort dakbedekking dat bestaat uit eenjarig riet. Meestal betreft het natuurlijk riet, maar het kan ook om kunstriet gaan. Het aanbrengen van een rieten dak is met name geschikt voor steile daken. Een hellingshoek van vijfenveertig graden of meer is aan te raden vanwege de levensduur en waterdichtheid van het dak. Dit heeft te maken met het indringen van regenwater in het riet. Hoe steiler het rieten dak, hoe sneller het dak water afvoert en weer opdroogt. Dit is een absolute voorwaarde om te garanderen dat het dak niet gaat lekken en rotten. Rietdekken is zeer specialistisch werk en daarom is het inschakelen van een vakman noodzakelijk als je een degelijk rietdak op je huis wilt hebben.

Rieten dak kosten

De kosten van een rieten dak liggen gemiddeld tussen € 27 – € 140 per m2 (inclusief btw). Prijsverschillen ontstaan vooral door de moeilijkheidsgraad van het werk, de actuele prijs van benodigde materialen en de gewenste kwaliteit. Ook maakt het uit of het gaat om het plaatsen van een nieuw dak of het vervangen van een oud dak. Verder zijn de kosten van een dak van natuurlijk riet een stuk lager dan die van kunstriet. We geven hieronder een prijsvoorbeeld met de gemiddelde kosten voor een rietdak van 60 m2.

Soort rietRietprijs per m²Totale prijs
Natuurriet€ 27 - € 36€ 7.400 - € 8.100
Patentriet€ 60 - € 80€ 11.500 - € 13.200
Novariet€ 120 - € 140€ 14.800 - € 16.400

In sommige gevallen is het mogelijk subsidie van de overheid te krijgen op het vernieuwen van een rietdak, bijvoorbeeld bij monumentale panden. Het loont dus zeker de moeite om bij je gemeente na te vragen of er subsidiemogelijkheden zijn. Gaat het om een rijksmonument? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de aftrek van onderhoudskosten, inclusief de vervanging, bij je belastingaangifte.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten rieten daken

Welk soort rieten dak wens jij op je woning? Je hebt de keuze uit een traditioneel rieten dak en een zogenaamd schroefdak. Traditionele rieten daken hebben een open constructie die de lucht eenvoudig door het materiaal laat circuleren. Dit betekent dat het riet op rietlatten is gebonden en dat het binnenshuis van onderaf te zien is. Bij schroefdaken is er sprake van een gesloten dak. Hierbij ligt het riet op een dichte constructie van platen. Dergelijke rieten daken zijn beter qua isolatie en brandveiligheid. Om het isolerend vermogen nog verder te verbeteren is het mogelijk extra thermisch isolatiemateriaal aan te brengen. Daarnaast heb je bij een schroefdak minder last van tocht en dat verhoogt het wooncomfort.

Het is ook mogelijk om zonnepanelen op het rieten dak te plaatsen. Zonnepanelen kunnen op een bestaand rieten dak en ook op een nieuw rieten dak geplaatst worden. Soms wordt er een gedeelte EPDM dakbedekking op het dak geplaatst waar de zonnepanelen op worden gemonteerd. Het kan echter ook op het riet zelf.

Voor- en nadelen van een rieten dak

Rieten dakbedekking heeft de volgende voordelen:

 • Mooie uitstraling: een rietdak geeft je huis, je schuur of je bungalow een prachtige authentieke look. Het oud-Hollandse karakter van riet op daken straalt gezelligheid en geborgenheid uit;
 • Zeer duurzaam: riet is een natuurlijk product met een lange levensduur. Het leent zich bovendien goed voor recycling;
 • Uitstekende dakisolatie: de holle stengels van het riet bevatten lucht en de buitenzijde reflecteert warmte. Dit is perfect voor de isolatie van je dak;
 • Brandveiligheid: een goed aangelegd rietdak met een gesloten constructie is even brandveilig als een ander type dak. Dit geldt iets minder voor traditionele rieten daken, omdat er gemakkelijker zuurstof bij het riet kan komen en een brand hierdoor snel kan uitbreiden.

Dit zijn de nadelen van riet op daken:

 • Veel onderhoud nodig: om je rietdak in goede conditie te houden is veel onderhoud nodig. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is aan te bevelen;
 • Korte levensduur: gemiddeld gezien valt de levensduur van rietdaken tegen ten opzichte van andere dakbedekking. Rieten dakbedekking gaat ongeveer vijfentwintig jaar mee, maar de levensduur is door goed onderhoud te verlengen tot wel veertig jaar;
 • Hoge prijs: met name de onderhoudskosten maken een rietdak duur;
 • Kans op schade: riet op daken is erg gevoelig voor vocht en vuil. Op een rietdak dat niet goed droogt en te weinig onderhoud krijgt, vormt zich mos en dit vermindert de optimale werking van het dak. Ook is het mogelijk dat je dak beschadigd raakt door het verrotten van het riet en de vorming van schimmels.
Rieten dak

Rietdekkersbedrijf inhuren

Voordat je een rietdekkersbedrijf inhuurt, is het zinvol om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over rietdaken. Pas als je een goed beeld hebt van de mogelijkheden, maak je een wensenlijst voor je dak. Hiermee benader je meerdere rietdekkersbedrijven voor een offerte. Ga in zee met een ervaren rietdekker die goede referenties van klanten heeft. Let hierbij ook op of de rietdekker een vakdiploma heeft en lid is van de Vakfederatie Rietdekkers. Leden van deze organisatie moeten voldoen aan strenge normen en dat garandeert vakmanschap.

Vervangen rieten dak

Op een bepaald moment zijn rieten daken aan vervanging toe. Bij een oud dak krijg je namelijk te maken met poreus riet en lekkages. Kies je dan opnieuw voor rieten dakbedekking of andere dakbedekking? Je hebt de volgende mogelijkheden: een compleet nieuw rietdak, de renovatie van het dak of het aanbrengen van andere dakbedekking. Als je kiest voor renoveren, heb je meerdere opties:

 • Bijsteken: het rietdekkersbedrijf maakt het dak goed schoon en plaatst riet bij op de plekken waar de rietlaag te dun is;
 • Overdekken: bij deze methode legt de rietdekker simpelweg nieuw riet over het oude rietdak heen. Je loopt hierbij wel het risico dat je problemen krijgt vanwege het oude riet;
 • Doordekken: verwijdering van de buitenste rietlaag en deze vervangen door een nieuwe laag riet.

Mocht je een dak van natuurlijk riet op je woning niet meer zo fijn vinden, dan is het mogelijk om te gaan voor kunstriet, dakpannen, een metalen dak of leien dakbedekking.

Levensduur en onderhoud

In de meeste gevallen is een dak van natuurlijk riet na ongeveer twintig of dertig jaar toe aan vervanging. Normaal gesproken bedraagt de levensduur minstens vijfentwintig jaar. Indien het dak van hoge kwaliteit is en je ieder jaar voor degelijk onderhoud van je rieten dak zorgt, is de levensduur op te rekken tot veertig jaar of meer. Veelal kiest een huiseigenaar voor vervanging van een verouderd dak vanwege esthetische redenen: het dak vernieuwen levert een mooiere uitstraling op. Dan laat hij het dak vervangen voordat de functionele levensduur voorbij is. Dit speelt minder bij rietdaken op boerderijen en schuren. Wil jij zo lang mogelijk genieten van een mooi rietdak? Laat je dak dan ieder jaar reinigen door een specialist. Hiermee verhoog je de droogcapaciteit van je dak en de levensduur. Doe je voordeel met de volgende onderhoudstips:

 • Laat de vakman mos, algen en vuil, zoals dode bladeren en takjes van bomen, verwijderen;
 • Vraag om een behandeling met algendodend middel;
 • Voorkom schaduw, vuil, erosie en vochtigheid op je dak door bomen die dicht op je woning staan weg te halen;
 • Plan na ongeveer acht jaar groot onderhoud in.

Rieten dak offertes

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en dakdekker kosten voor een rieten dak voor jouw woning? Via Homedeal kom je gratis en vrijblijvend in contact met ervaren dakdekkers. Vraag dakdekker offertes aan en ontvang de prijzen en mogelijkheden van verschillende dakdekkers. Zo kun je dakdekkers vergelijken en de dakdekker uitkiezen die het beste bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe goed isoleert een rieten dak?

Rietdaken isoleren uitstekend. Schroefdaken hebben een Rc-waarde van 4,2.

Is een rieten dak duurder dan een dakpannen?

Ja. Omdat rietdekken erg arbeidsintensief is, ligt de prijs van een rietdak vaak hoger.

Kun je zonnepanelen op rieten daken plaatsen?

Ja, het mogelijk om zonnepanelen te leggen op een rieten dak. Zowel op bestaande als nieuwe rieten daken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden