Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is een soort dakbedekking dat relatief weinig bekendheid geniet. Ten onrechte, vloeibare dakbedekking heeft een aantal waardevolle eigenschappen. Wil jij weten welke? Wil je bovendien alle voordelen en nadelen van vloeibare dakbedekking leren kennen? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat is vloeibare dakbedekking?

Vloeibare dakbedekking is dakbedekking die uitsluitend vloeibaar is op het moment van plaatsen. Nadat het is gedroogd wordt het hard. Vloeibare dakbedekking wordt name gebruikt bij reparaties en om complexe daken af te werken. Er zijn verschillende soorten dakbedekking die vloeibaar zijn:

 • Vloeibare polyurethaan
  Dit wordt ook wel vloeibare PU dakbedekking genoemd. Kan zowel op bestaande als op nieuwe daken worden aangebracht. Polyurethaan is vergelijkbaar met een gietvloer van kunststof. Het wordt in meerdere lagen aangebracht op het dak en is zowel flexibel als naadloos.
 • Vloeibare bitumen
  Kenmerkend voor bitumen is dat het elastisch is. Vanwege deze eigenschap zijn vloeibare bitumen zeer geschikt om scheuren mee te repareren. Wordt aangebracht in twee lagen: een hecht- en onderlaag die waterdicht is en een laag waar polyurethaan aan is toegevoegd.
 • Witte coating
  Dit is niet zo zeer een dakbedekking als wel een middel om de dakbedekking af te werken. De coating weerkaatst zonlicht waardoor het minder warm wordt op het dak. Witte dakbedekking is daarom handig om je huis te verkoelen.

Kosten vloeibaar dakbedekking

De kosten van een dakbedekking die vloeibaar is hangt af van een aantal factoren. Het gebruikte materiaal, het oppervlak van het dak en het eventuele gebruik van een coating hebben invloed op de hoogte van de prijs. Daarnaast komen er ook dakdekker kosten bij.

Type projectKosten
Vloeibare bitumen€ 50 - € 70 per m2
Vloeibaar polyurethaan € 60 en € 80 per m2
Witte coatingCirca € 20 per m2
Vakspecialist€ 35 - € 60 per uur

Voordelen en nadelen vloeibare dakbedekking

Het is goed om te weten wat de voordelen en nadelen van vloeibare dakbedekking zijn. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken als je dakbedekking die vloeibaar is overweegt:

 • Voordeel 1 Kan aangebracht worden op nagenoeg iedere ondergrond.
 • Voordeel 2 Is snel en gemakkelijk aan te brengen.
 • Voordeel 3 Heeft een hoge waterdichtheid. Dit komt niet alleen door de eigenschappen van bitumen en polyurethaan, maar ook doordat vloeibare dakbedekking naadloos is.
 • Voordeel 4 Zeer geschikt voor reparatie van daken.
 • Voordeel 5 Dakbedekking die vloeibaar is kan makkelijk op lastige stukken geplaatst worden.
 • Voordeel 6 Weinig onderhoud nodig.

Het overzicht van voordelen en nadelen van vloeibare dakbedekking wordt volledig door ook de belangrijkste nadelen te noemen. Een belangrijk nadeel is dat vloeibare dakbedekking niet op schuine daken geplaatst kan worden. Dit omdat het niet mogelijk is om op een schuin dak de vloeistof gelijkmatig aan te brengen. Een tweede nadeel is dat dakbedekking die vloeibaar is een kortere levensduur heeft dan andere soorten dakbedekking.

Vloeibare dakbedekking

Plaatsing vloeibaar dakbedekking dakbedekking

Nu je de voordelen en nadelen van vloeibare dakbedekking kent is het tijd om ons te richten op de manier van plaatsing van dakbedekking die vloeibaar is. Je kan er voor kiezen om de vloeibare dakbedekking zelf aan te brengen, of je schakelt een dakdekker in:

 • Zelf vloeibaar dakbedekking aanbrengen
  Op het moment dat je platte dak beschadigd is dan is het in de meeste gevallen redelijk eenvoudig om zelf met een dakbedekking die vloeibaar is het probleem te verhelpen. Eerst maak je de plek die gerepareerd moet worden schoon. Hierna breng je de vloeibare dakbedekking aan met een roller of kwast. Vaak moet je twee lagen dakbedekking aanbrengen. Na het drogen van de eerste laag breng je een laag wapeningsvlies aan. Na het aanbrengen van het wapeningsvlies breng je met de roller of kwast de tweede laag aan. Ook als je op je gehele dak een nieuwe laag dakbedekking wilt aanbrengen kan je dit zelf doen. De werkzaamheden zijn dan vergelijkbaar met de uit te voeren werkzaamheden van een reparatie.
 • Een vakspecialist inhuren
  Het is uitermate belangrijk dat de dakbedekking die vloeibaar is goed wordt aangebracht. Je wilt immers geen last krijgen van lekkages en zo lang mogelijk geen omkijken hebben naar je dak. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een dakdekker in te schakelen. Zeker bij grotere klussen is dit vaak aan te raden. Dakdekkers zijn vakspecialisten die niet alleen opgeleid zijn om dakbedekking aan te brengen, ze hebben vaak ook ruime ervaring. Bovendien hoef je door een dakdekker in te schakelen niet zelf op hoogte te werken en zware materialen en hulpmiddelen naar boven te sjouwen.

Levensduur en onderhoud vloeibaar dakbedekking

Bij de voordelen en nadelen van vloeibare dakbedekking heb je gelezen dat de levensduur van vloeibare dakbedekking een belangrijk nadeel is. De levensduur voor vloeibare bitumen bedraagt tussen de 15 en 25 jaar. De levensduur van polyurethaan dakbedekking is langer, tussen de 25 en 40 jaar. Ter vergelijking: de levensduur van vaste bitumen is gewoonlijk tussen de 30 en 40 jaar en de levensduur van EPDM is minstens 40 jaar.

Het onderhoud is daarentegen vergelijkbaar met het onderhoud dat je moet plegen voor vaste bitumen. Je hoeft het dak uitsluitend vrij te houden van algen en mossen en periodiek bladeren en andere plantenresten van het dak te verwijderen. Dit doe je gemakkelijk met een zachte bezem en wat water.

Offertes aanvragen vloeibaar dakbedekking

Op het moment dat je op zoek bent naar een deskundige vakspecialist die de vloeibare dakbedekking kan aanbrengen, dan kan je gratis meerdere offertes opvragen via homedeal. Door verschillende dakdekker offertes met elkaar te vergelijken weet je zeker dat de kosten van een nieuw dak niet te hoog uitvallen. Daarnaast kan je van deze vakspecialisten nagaan of ze over een keurmerk beschikken en of ze goede recensies ontvangen.

Veelgestelde vragen

Waarom meerdere lagen bitumen aanbrengen?

Zowel bij polyurethaan dakbedekking als bitumen dakbedekking worden normaliter meerdere lagen aangebracht. Dit wordt gedaan om de waterdichtheid van je dak te garanderen. Zo is de kans dat jij op terwijl last krijgt van lekkages zo klein mogelijk.

Kan je vloeibare bitumen over bitumen aanbrengen?

Het is mogelijk om een nieuwe laag vloeibare bitumen aan te brengen over je oude bitumen dakbedekking. Dit om je dak te repareren, kosten te besparen en de levensduur van het dak te verlengen. Voordeel van het aanbrengen van bitumen over bitumen is dat de kosten lager zijn. Je hoeft immers niet de oude dakbedekking te verwijderen.

Waarom wordt vaak een witte coating aangebracht over vloeibare dakbedekking?

Witte coating over donkere dakbedekking zorgt dat het zonlicht gereflecteerd wordt. Een goed aangebrachte coating reflecteert minstens 80% van het zonlicht. Zo wordt het zowel boven als onder het dak minder warm. Dit is fijn in warme zomermaanden.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden