Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakplaten

Dakplaten

Overweeg je om dakplaten te plaatsen, bijvoorbeeld omdat je je dak wil renoveren zonder veel geld uit te geven? Dan kunnen dakplaten een goede oplossing zijn. Een dakplaat is een plaat met dakpannen die eenvoudig en snel op jouw dak geplaatst wordt. Een dakplaat is een kwalitatief hoogwaardig en voordelig alternatief voor losse dakpannen. Overweeg je om dakplaten te laten leggen? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees je meer over dit onderwerp.

Inhoudsopgave

Gemiddeld kosten dakplaten zonder isolatie € 10 – € 50 per m2. Met isolatie kosten dakplaten gemiddeld € 15 – € 70 per m2. De kosten van dakplaten laten leggen zijn afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste bepaalt het materiaal de prijs. Kunststof platen zijn bijvoorbeeld duurder dan dakplaten van staal. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de isolatie. Kies je voor geïsoleerde platen op je dak? Dan ben je logischerwijs wat duurder uit dan wanneer je voor een niet-geïsoleerde optie gaat.

Wat kosten dakplaten?

Maar wat kosten dakplaten dan precies? Je kunt van deze gemiddeldes uit gaan:

Kosten dakplaten zonder isolatie

Dakplaten zonder isolatie zijn de goedkoopste mogelijkheid. Bekijk hieronder de prijzen.

Dakplaat materiaalKosten per m2
Kunststof€ 25 - € 50 per m2
Aluminium€ 15 - € 20 per m2
Staal€ 10 - € 15 per m2

Kosten dakplaten met isolatie

Geïsoleerde dakplaten vallen logischerwijs iets duurder uit dan dakplaten zonder isolatie. Hieronder vind je de gemiddeld prijzen.

Dakplaat materiaalKosten per m2
Kunststof€ 35 - € 70 per m2
Aluminium€ 20 - € 25 per m2
Staal€ 15 - € 20 per m2

Wat kosten dakplaten precies? Vraag offertes aan

De exacte kosten van dakplaten leggen zijn uiteraard ook afhankelijk van de dakdekker. De ene dakdekker is simpelweg goedkoper dan de andere. Daarom is het verstandig om meerdere dakdekker offertes op te vragen als je dakplaten wil laten leggen. Vergelijk de kosten van dakdekkers met elkaar en je weet zeker dat je de dakdekker met de beste prijs-kwaliteitverhouding vindt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Dakplaten leggen

Soorten dakplaten: materialen

Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen voor dakplaten:

 • Kunststof dakplaten (doorzichtige dakplaten)
 • Stalen dakplaten
 • Aluminium dakplaten

Lees hieronder meer over de verschillende dakplaat materialen en eigenschappen. Of bekijk andere soorten dakbedekking.

Kunststof dakplaten

Kunststof dakplaten zijn een type dakbedekking dat gemaakt is van verschillende kunststof materialen, zoals PVC (polyvinylchloride) of polycarbonaat.

Kunststof dakplaten hebben meerdere voordelen:

 • Licht: hierdoor kunnen ze makkelijk worden geplaatst.
 • Duurzaam en weerbestendig: ze over het algemeen bestand tegen corrosie, rot en schimmel, waardoor ze lang meegaan.
 • Doorzichtig: je kunt kiezen voor doorzichtige dakplaten, ze kunnen dan daglicht binnen laten.

Kunststof dakplaten kosten gemiddeld € 25 – € 50 per m2 zonder isolatie, en € 35 – € 70 per m2 met isolatie.

Doorzichtige dakplaten

Doorzichtige dakplaten laten natuurlijk licht binnen, waardoor je een helder verlichte ruimte kunt creëren. Ideale dakplaten voor serres, veranda’s, overkappingen en meer. Voordelen van dit soort dakplaat zijn energiebesparing, comfortabele sfeer en duurzaamheid tegen UV-straling. Doorzichtige dakplaten zijn beschikbaar in verschillende diktes, kleuren en eigenschappen en zijn gemaakt van kunststof. Ze vormen een esthetische en praktische oplossing om daglicht te benutten voor heldere, gezellige en energiezuinige ruimtes.

Metalen dakplaten

Metalen dakplaten zijn in 2 varianten te vinden: stalen dakplaten en aluminium dakplaten. Allebei de materialen hebben verschillende eigenschappen.

Stalen dakplaten

Stalen dakplaten zijn dakbedekking gemaakt van staal en bieden verschillende voordelen voor allerlei bouwprojecten.

De voordelen van stalen dakplaten zijn bijvoorbeeld:

 • Duurzaamheid: Stalen dakplaten zijn zeer robuust en bestand tegen weersinvloeden, zoals wind, regen en hagel, waardoor ze lang meegaan.
 • Snelle installatie: Dankzij hun lichte gewicht en eenvoudig te hanteren formaat, kunnen stalen dakplaten snel en efficiënt worden geïnstalleerd, wat arbeidskosten bespaart.
 • Voordelig: In vergelijking tot kunststof en aluminium dakplaten zijn stalen dakplaten de goedkoopste dakbedekking.

Stalen dakplaten kosten gemiddeld € 10 – € 15 per m2 zonder isolatie en € 15 – € 20 per m2 met isolatie. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Aluminium dakplaten

Aluminium dakplaten bieden unieke voordelen voor diverse dakdekkersprojecten.

De voordelen van aluminium dakplaten zijn onder andere:

 • Lichtgewicht: Dankzij het lichte gewicht zijn aluminium dakplaten uitermate geschikt voor constructies waar alleen lichte dakbedekking gebruikt kan worden, zoals op lichte gebouwen of op daken die niet veel gewicht kunnen dragen.
 • Roestbestendig: Anders dan staal, is aluminium van nature roestbestendig, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebieden met hoge luchtvochtigheid, kustgebieden en andere omstandigheden waar corrosie een probleem kan zijn.
 • Uitstekende geleiding: Aluminium heeft een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het snel warmte kan afvoeren. Dit kan nuttig zijn voor gebouwen waar temperatuurregeling belangrijk is, en het kan energieverbruik verminderen.

Aluminium dakplaten kosten gemiddeld € 15 – € 20 per m2 zonder isolatie en € 20 – € 25 per m2 met isolatie.

dakplaten

Dakpannen of dakplaten?

Twijfel je nog tussen dakpannen of dakplaten? Dan is het goed om je in de voor- en nadelen te verdiepen. Wij zetten de belangrijkste plus- en minpunten hieronder voor je op een rijtje.

De voordelen van dakplaten leggen ten opzichte van dakpannen

Het eerste voordeel van dakplaten is dat deze aanzienlijk goedkoper zijn dan losse dakpannen. Dit komt omdat dakplaten leggen erg eenvoudig is voor een dakdekker. En omdat de klus eenvoudig is, heeft de dakdekker deze sneller geklaard. Hierdoor zijn de kosten voor jou als klant een stuk lager dan wanneer je losse dakpannen laat leggen.

Daarnaast is een dakplaat gladder dan een losse dakpan. Hierdoor kunnen viezigheden zoals mos en algen minder goed hechten. Een dak met dakpanplaten ziet er dan ook altijd erg schoon en netjes uit.

Tot slot zijn dakpanplaten verkrijgbaar in vele materiaalsoorten. Hierdoor kun je jouw dak volledig naar wens laten maken. Je kunt tegenwoordig zelfs geïsoleerde platen laten leggen. Dit is goed voor het milieu, maar ook zeker voor je portemonnee.

De nadelen van dakplaten leggen ten opzichte van dakpannen

Dakpanplaten hebben niet alleen voordelen. Was dit wel het geval, dan zou niemand meer losse dakpannen laten leggen. Het eerste minpunt is dat een dak met platen een minder lange levensduur heeft dan een dak met losse pannen. Waar dakpannen tientallen jaren mee gaan, gaat een dakplaat gemiddeld 15 jaar mee. Dakpannen hoef je dus minder vaak te vervangen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zeker als je van plan bent om langer dan 15 jaar in je huidige woning te wonen.

Daarnaast heb je met dakpanplaten over het algemeen iets meer geluidsoverlast dan met dakpannen. Dit komt omdat de gemiddelde dakpanplaat minder goed geïsoleerd is. Zeker als je kiest voor niet-geïsoleerde dakpanplaten, is dit een minpunt. Regent het? Dan heb je simpelweg meer geluid van de vallende regen op je dak dan wanneer je dakpannen hebt.

Over vocht gesproken: condensvorming kan ook een minpunt zijn van dakpanplaten. Zo kan er condens ontstaan als het buiten vochtig is, maar ook door slechte ventilatie of grote temperatuurverschillen. De oplossing is anti-condensfolie. Je kunt een dakdekker vragen om dit mee te nemen in de offerte. Hierdoor worden de totale kosten van je dakplaat uiteraard wel wat hoger.

Laat dakplaten leggen door een dakdekker

Dakplaten leggen kan een uitdaging zijn. Er moet vaak hoog worden gewerkt en om lekkages te voorkomen moet er precies gewerkt worden. Het is daarom slim om hiervoor een dakdekker in te schakelen. Via Homedeal kun je eenvoudig dakdekkers vergelijken door offertes aan te vragen. Je ontvangt dan offertes van verschillende dakdekkers en kunt gemakkelijk de kosten vergelijken. Zo kun je de beste deal vinden voor jouw project. Benieuwd? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten dakplaten per m2?

De gemiddelde kosten van kunststof platen zonder isolatie zijn 37,50 euro per m2. Voor kunststof platen met isolatie betaal je gemiddeld 52,50 euro. De gemiddelde kosten van aluminium platen zonder isolatie zijn 17,50 euro per m2. Met isolatie ben je hier gemiddeld 22,50 euro per m2 voor kwijt. Stalen dakpanplaten zijn het goedkoopst. Wat kosten dakplaten van staal? De gemiddelde kosten zijn in dit geval 12,50 euro (niet-geïsoleerd) of 17,50 euro (geïsoleerd) per m2. Voor de exacte kosten voor jouw situatie vraag je gratis offertes aan.

Welke soorten dakplaten zijn er?

Je kunt jouw dak laten bedekken met dakpanplaten van kunststof, aluminium of staal. Naast de materiaalsoort, heb je bovendien de keuze tussen geïsoleerde en niet-geïsoleerde platen. Geïsoleerde dakplaten worden ook wel sandwichpanelen genoemd. Dit omdat deze dakplaten uit twee lagen bestaan, met isolatieschuim er tussenin.

Hoe lang gaan dakplaten mee?

Een dakplaat gaat gemiddeld 15 jaar mee. De exacte levensduur is afhankelijk van de materiaalsoort die je kiest, maar ook de weersomstandigheden waar de platen mee te maken krijgen. Je kunt de levensduur van je dakpanplaten verlengen door deze goed te laten onderhouden. Houd er echter rekening mee dat een dakplaat minder lang mee gaat dan een losse dakpan, ook als je deze goed onderhoudt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden