Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Metalen dakplaten

Metalen dakplaten

Metalen dakplaten zijn een duurzame en stijlvolle oplossing voor je dak. Met hun robuuste karakter en moderne uitstraling zijn deze dakplaten een populaire keuze geworden voor zowel woningen als commerciële gebouwen. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over metalen dakplaten, van de kosten en installatie tot de voordelen en isolatie. Lees verder om te ontdekken waarom dakplaten van metaal een slimme investering kunnen zijn voor jouw dakproject.

Inhoudsopgave

De kosten van metalen dakplaten

De kosten van metalen dakplaten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals het type metaal, de afwerking en de oppervlakte van je dak. Geïsoleerde dakplaten zijn meestal iets duurder. Gemiddeld genomen kun je rekenen op prijzen tussen €10 en €25 per vierkante meter. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende soorten dakplaten van metaal:

Type projectKosten per m2
Stalen dakplaten zonder isolatie€10 - €15 per m²
Stalen dakplaten met isolatie€15 – €20 per m²
Aluminium dakplaten zonder isolatie€15 - €20 per m²
Aluminium dakplaten met isolatie€20 - €25 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De verschillende soorten metalen dakplaat

Metalen dakplaten zijn beschikbaar in twee varianten: stalen dakplaten en aluminium dakplaten, elk met unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor diverse bouwprojecten.
Stalen dakplaten bieden een scala aan voordelen voor verschillende toepassingen. Deze dakplaten zijn opmerkelijk duurzaam en kunnen weerstand bieden tegen diverse weersomstandigheden, zoals wind, regen en hagel, waardoor ze een langdurige oplossing zijn. Bovendien staat hun lichte gewicht en handzaam formaat garant voor een snelle en efficiënte installatie, wat op zijn beurt arbeidskosten bespaart. Een aanzienlijk voordeel van stalen dakplaten is hun kostenefficiëntie; in vergelijking met alternatieven zoals kunststof en aluminium, zijn stalen dakplaten vaak de meest economische keuze voor dakbedekking.
Aan de andere kant bieden ook aluminium dakplaten een reeks voordelen die hen onderscheiden. De lichtheid van aluminium maakt deze dakplaten ideaal voor situaties waar alleen lichte dakbedekking mogelijk is, zoals op lichte constructies of op daken met beperkte draagkracht. Bovendien is aluminium van nature bestand tegen roest, wat het een uitstekende optie maakt voor gebieden met hoge luchtvochtigheid, kustregio’s en andere omstandigheden waar corrosie een risico vormt. Een extra pluspunt is het vermogen van aluminium om warmte snel af te voeren door zijn hoge thermische geleidbaarheid, wat bijdraagt aan het verminderen van het energieverbruik.

Isolatie van een dakplaat van metaal

Een essentiële overweging bij het overwegen van een dakplaat van metaal is isolatie, omdat dit kan helpen om twee veelvoorkomende en hinderlijke problemen aan te pakken: warmteverlies en oververhitting. Metaal staat bekend als een uitstekende warmtegeleider, wat betekent dat het warmte overdraagt tijdens zowel koude als warme dagen. Hierdoor kan de binnentemperatuur gemakkelijk dalen tijdens koude periodes, terwijl het dak juist warmte naar binnen doorlaat tijdens warmere dagen. Gelukkig kunnen dakplaten met isolatie dit probleem effectief aanpakken. Er zijn verschillende isolatiemethoden mogelijk voor deze dakbedekking, waarvan twee van de meest gangbare schuimplastic en glaswol zijn.
Schuimplastic is zeer licht van gewicht, betaalbaar en eenvoudig aan te brengen, terwijl glaswol dan weer veerkrachtig, milieuvriendelijk en brandbestendig is. Schuimplastic vereist wel een zorgvuldige plaatsing om schimmelvorming te voorkomen.

Metalen dakplaten

Metalen dakplaten plaatsen

Je metalen dakplaten plaatsen op een correcte manier is een cruciale stap om te zorgen voor de duurzaamheid en waterdichtheid van je dak. Deze taak vereist vakmanschap en precisie om ervoor te zorgen dat de dakplaten stevig en stabiel worden bevestigd. Het proces begint met de voorbereiding van het dakoppervlak, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het substraat vlak en stevig is. Vervolgens worden de dakplaten zorgvuldig geplaatst en bevestigd volgens het aanbevolen bevestigingssysteem. Het is van groot belang dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de juiste overlapping en afdichting van de naden om waterinfiltratie te voorkomen.
Om het beste resultaat te bereiken, wordt ten zeerste aangeraden om een ervaren en gekwalificeerde professional in te schakelen om je metalen dakplaten te plaatsen. Een goed uitgevoerde installatie zal niet alleen de duurzaamheid van je dak verzekeren, maar ook bijdragen aan de algehele uitstraling en waarde van je huis.

Voor- en nadelen van dakplaten van metaal

Voordelen van metalen dakplaten

Metalen dakplaten bieden een reeks aantrekkelijke voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking. Ten eerste staat hun duurzaamheid voorop, waardoor ze bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en lang meegaan. Daarnaast zijn ze licht van gewicht en hebben ze een eenvoudige installatie, wat arbeidskosten kan besparen. Ook is hun weerbestendigheid een pluspunt, en ze zijn verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren, waardoor je ontwerpvrijheid hebt.

Nadelen van metalen dakplaten

Hoewel metalen dakplaten veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen. Een belangrijk nadeel is de initiële kostprijs, die hoger kan zijn dan bij sommige andere materialen. Daarnaast kan een dakplaat van metaal in sommige gevallen lawaai maken tijdens regen of hagel. Het gebrek aan demping kan als storend worden ervaren. Tot slot, hoewel metalen dakplaten over het algemeen weinig onderhoud vereisen, kan er op lange termijn corrosie optreden, vooral in agressieve klimaten.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar dakplaten voor een overkapping, kunnen kunststof dakplaten handiger zijn. Deze zijn vaak doorzichtig, waardoor ze licht binnenlaten.

Offertes aanvragen voor een dakplaat van metaal

Als je overweegt om dakplaten van metaal te laten installeren, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij professionele dakdekkers. Zo kun je prijzen vergelijken en de beste optie voor jouw budget en behoeften kiezen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een metalen dakplaat?

De kosten voor het plaatsen van een metalen dakplaat variëren doorgaans van €10 tot €25 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen type metaal en of er al dan niet isolatie aanwezig is.

Kan je zonnepanelen plaatsen op een metalen dakplaat?

Ja, zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op een metalen dakplaat. Het is echter van essentieel belang dat er specifieke bevestigingsmiddelen worden gebruikt die de bestaande dakbedekking stevig verankeren en voorkomen dat de panelen afglijden als gevolg van het extra gewicht van de installatie.

Hoe moet je metalen dakplaten plaatsen?

Om een dakplaat van metaal te plaatsen, moet je zorgen voor een stevig oppervlak en goede ventilatie. Bevestig de platen volgens fabrikantspecificaties, snijd ze op maat met een knabbelschaar of fijne metaalzaag, en vermijd het gebruik van een slijptol om de coating te beschermen. Overweeg professionele hulp om je metalen dakplaten te plaatsen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden