Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Schuin dak isoleren tussen balken

Schuin dak isoleren tussen balken

Steeds meer woningeigenaren kiezen voor een schuin dak isoleren tussen balken. Bij een schuin dak isoleren horen dan ook diverse voordelen. Wil jij weten welke? Wil jij bovendien alles weten over een schuin dak isoleren tussen balken? Lees dan snel verder!

Waarom schuin dak isoleren tussen balken?

De belangrijkste reden waarom woningeigenaren kiezen om een schuin dak te isoleren is het besparen op energiekosten. Via een schuin dak dat niet is geïsoleerd gaat veel warmte verloren. Een geïsoleerd schuin dak kan leiden tot een energiebesparing van zo’n 30%! Het isoleren van je schuine dak zorgt daarbij ook voor een prettiger binnenklimaat in je woning. De redenen om isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dakbeschot te plaatsen en niet aan de buitenzijde zijn:

 • Makkelijk te plaatsen
  Een schuin dak isoleren tussen balken, dus aan de binnenzijde van het dakbeschot, is gemakkelijk. De dakbedekking hoeft niet verwijderd te worden en het dak hoeft niet te worden betreden.
 • Goedkoop
  Doordat isolatiemateriaal gemakkelijk te plaatsen is aan de binnenzijde van het dakbeschot, is dit ook de goedkoopste manier om een schuin dak te isoleren.

Kosten schuin dak isoleren tussen balken

De hoogte van de kosten van een schuin dak isoleren tussen balken is afhankelijk van het te isoleren oppervlak, het gebruikte isolatiemateriaal en de kosten van de vakspecialist. Onderstaande tabel bevat een indicatie van de kosten van het isoleren van een schuin dak. Voor een exacte prijsindicatie van dakisolatie kosten voor jouw situatie vraag je gratis offertes aan.

Type isolatieKosten per m2
Isolatiedekens (Glaswol of steenwol, per m2) € 20 - € 35
Isolatieplaten (PIR, PUR of EPS per m2) € 20 - € 25
Spuitisolatie (PUR per m2) € 25 - € 30
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Schuin dak isoleren tussen balken: isolatiematerialen

Om een schuin dak te isoleren tussen balken kan je gebruik maken van verschillende isolatiematerialen. Deze isolatiematerialen hebben verschillende voor- en nadelen en worden ieder op een andere wijze geplaatst:

 • Isolatiedekens
  Isolatiedekens zijn gemaakt van minerale wol. Denk aan glas- of steenwol. Het glas- of steenwol wordt geleverd op zachte rollen en hebben een aantal belangrijke voordelen. Isolatiedekens zijn gemakkelijk op maat te maken, hebben een hoge isolatiewaarde, zijn brandwerend en bovendien open voor damp. Daarnaast is minerale wol niet gevoelig voor thermische veroudering. Nadeel is dat isolatiedekens doorgaans dikker zijn dan isolatieplaten.
 • Isolatieplaten
  Isolatieplaten kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Veel voorkomende materialen zijn PIR, EPS en PUR. Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en uitvoeringen. Ook isolatieplaten die relatief dun zijn hebben al een hoge isolatiewaarde. Isolatieplaten zijn daarnaast licht en gemakkelijk te plaatsen. Nadeel van isolatieplaten is dat ook na het aanbrengen van de platen nog gaten en kieren kunnen ontstaan in de isolatielaag.
 • Spuitisolatie
  Tot slot kan je kiezen om je schuin dak te isoleren tussen balken door spuitisolatie aan (te laten) brengen. Spuitisolatie is meestal ook gemaakt van PUR. Voordeel van spuitisolatie is dat het gemakkelijke methode van isoleren is. Daarnaast heeft spuitisolatie van PUR een hoge isolatiewaarde en leidt het tot een naadloze laag isolatie. Spuitisolatie kan je dan ook gebruiken om de kieren en gaten bij isolatieplaten te dichten. Met spuitisolatie kan je ook plekken die moeilijk te bereiken zijn goed isoleren.
Dakdekker isoleert schuin dak tussen balken

Hoe isoleren tussen balken?

De manier waarop je een schuin dak kan isoleren is afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal:

 • Isolatiedekens plaatsen
  Start met het plaatsen van vierkante latten op de balken. De afstand tussen het dakbeschot en de lat moet gelijk zijn aan de dikte van het isolatiemateriaal. Maak het isolatiemateriaal op maat. Dit doe je door het te snijden. Plaats de isolatiedekens tussen de balken van het schuine dak. Zorg dat de isolatiedekens vast komen te zitten door nieuwe latten vast te schroeven op de latten die je als eerste tegen de balken hebt geplaatst. Maak kieren en gaten zo goed mogelijk dicht met restmateriaal. Hierna breng je folie aan over de isolatiedekens. Wat voor folie dit is, is afhankelijk van het type dak dat je hebt. Is het een damp-open dak dan gebruik je spijkerflensdekens of dampremmende folie. Bij andere daken gebruik je klimaatfolie.
 • Isolatieplaten plaatsen
  Zaag de platen op maat. Maak de isolatieplaten vast aan het dakbeschot of de balken. Dit kan je met schroeven of spijkers doen. Werk zo nauwkeurig mogelijk. Kieren en gaten kunnen leiden tot een koudebrug. Eventuele kieren en gaten kan je dan ook het beste opvullen met kleine stukjes isolatieplaat, spuitisolatie, aluminiumtape of kit.
 • Spuitisolatie aanbrengen
  Spuitisolatie aanbrengen is gespecialiseerd werk. Een vakspecialist heeft speciale apparatuur en draagt beschermende kleding. De spuitisolatie wordt letterlijk tussen de balken van het schuine dak gespoten. Door nauwkeurig te werk gaan zorgt de vakspecialist dat de isolatielaag overal even dik is en dat er geen koudebruggen ontstaan.

Tips voor isolatie

Wil je jouw schuine dak isoleren dan is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Dit begint al bij de voorbereiding. Bepaal wat voor dak je hebt, of dit bijvoorbeeld een damp-open dak is, en welk isolatiemateriaal het meest geschikt is om jouw schuine dak te isoleren. Denk tevens aan andere isolatiemogelijkheden. De goedkoopste manier om je huis te isoleren is spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie verdien je snel terug door een lagere energierekening en kan vaak binnen een dag aangebracht worden. De laatste tip is om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor subsidies. De ISDE-subsidie is er speciaal voor energiebesparende maatregelen in je woning.

Offertes schuin dak isoleren tussen balken

Een schuin dak isoleren kan je zelf doen. Vaak is het echter een betere optie om hiervoor een vakspecialist in te schakelen. Door een dakdekker in te schakelen kom je bijvoorbeeld vaak in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Daarnaast voert een vakspecialist de werkzaamheden beter en nauwkeuriger uit dan een doe-het-zelver. Wil je een vakspecialist inschakelen om een schuin dak te isoleren? Dan kan je via Homedeal meerdere dakdekker offertes gratis en vrijblijvend opvragen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Met welke materialen kan je het beste een schuin dak isoleren?

Verschillende materialen kunnen gebruikt worden op een schuin dak te isoleren. Vaak wordt gekozen voor EPS, PUR, PIR, glaswol of steenwol. Al deze materialen hebben verschillende voor- en nadelen. Welk materiaal het meest geschikt is voor de isolatie van jouw dak, is afhankelijk van jouw situatie.

Wat is de goedkoopste dakisolatie?

Voer je de isolatiewerkzaamheden zelf uit dan zijn platen van EPS en glaswol het goedkoopste. Deze materialen hebben de laagste materiaalkosten. Laat je de isolatie uitvoeren door een vakspecialist dan zijn de totale kosten vaak het laagst bij isolatie middels PUR. PUR is snel te plaatsen waardoor de arbeidskosten laag zijn.

Kan ik subsidie krijgen voor dakisolatie?

Voor het aanbrengen van dakisolatie kan je ISDE-subsidie ontvangen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Zo moet het geïsoleerde oppervlak minimaal 20 vierkante meter bedragen en moet het isolatiemateriaal een bepaalde isolatiewaarde hebben. De subsidie bedraagt circa € 15 per vierkante meter.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden