Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking PVC dakbedekking

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is een kunststof dakbedekking die vaak gebruikt wordt op platte daken of daken met een lichte hellingsgraad. Mogelijk is een PVC dak ook iets voor jou. Om dit te kunnen bepalen lees je op deze pagina alles over dit type dakbedekking: je leest over wat PVC dakbedekking precies is, de bijbehorende kosten, hoe het geplaatst moet worden, de voor- en nadelen en nog veel meer.

Wat is PVC dakbedekking

PVC is een afkorting van polyvinylchloride. Dit is een kunststof. Tegenwoordig is de meest bekende toepassing van PVC waarschijnlijk vloerbedekking. Naast vloerbedekking kan je PVC echter ook uitstekend gebruiken als dakbedekking. Het wordt nagenoeg altijd geleverd op rollen. PVC is thermoplastisch, heeft de vorm van een membraan, heeft een laag gewicht en is elastisch.

Kosten PVC dakbedekking

Overweeg jij een PVC dak dan is het fijn om te weten wat de prijzen van PVC dakbedekking zijn. Het is mogelijk om PVC zelf te plaatsen, maar veelal wordt dit uitbesteed en door een vakspecialist gedaan. Onderstaande prijzen zijn dan ook inclusief kosten van een vakspecialist en btw.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs per m2
(inclusief arbeid en btw)
Plaatsen nieuwe PVC€ 50
Vervangen PVC€ 96
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Eigenschappen kunststof dakbedekking

Bij een PVC dakbedekking zijn de nadelen en voordelen met name afhankelijk van de eigenschappen van het materiaal. Ook voor het plaatsen van de dakbedekking is het van belang dat voldoende kennis van de eigenschappen van PVC aanwezig is. Om deze reden is hieronder een opsomming opgenomen van de belangrijkste eigenschappen van PVC dakbedekking:

 • Kan goed tegen chemicaliën;
 • Is elastisch. Hierdoor kan het uitzetten en inkrimpen op het moment dat de temperatuur schommelt;
 • Laag gewicht;
 • Sterk; en
 • Kan niet goed tegen organische middelen;

Voor- en nadelen PVC dakbedekking

Bij PVC dakbedekking zijn de nadelen en voordelen zoals gezegd nauw verbonden met de eigenschappen van PVC. Alle voor- en nadelen zijn in onderstaande opsomming opgenomen, zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken welke soort dakbedekking voor jou het meest geschikt is:

 • Voordeel 1: goed betaalbaar Een dakbedekking van PVC is aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van andere typen dakbedekking.
 • Voordeel 2: PVC dakbedekking levensduur Bij PVC dakbedekking is de levensduur afhankelijk van de dikte van de folie. Bij een foliedikte van 1,5 millimeter is een levensduur van 35 jaar niet ongebruikelijk.
 • Voordeel 3: weinig onderhoud Een PVC dakbedekking heeft een levensduur van vele jaren. Gedurende deze jaren is het onderhoud beperkt. Af en toe reinigen met water is voldoende.
 • Voordeel 4: kan goed tegen weersinvloeden De dakbedekking is niet alleen waterdicht, maar ook uv-bestendig. Het weerkaatst bovendien het zonlicht waardoor je in huis een aangenaam leefklimaat hebt. Doordat het elastisch is scheurt PVC niet als gevolg van temperatuurschommelingen.
 • Voordeel 5: beschikbaar in vele kleuren Het oog wil natuurlijk ook wat. Dakbedekking van PVC is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Zo is er altijd een kleur beschikbaar die past bij jouw woning, schuur of tuinhuis. Daarnaast kun je ook kiezen voor witte dakbedekking met PVC, wat kan helpen om je huis koel te houden.
 • Nadeel 1: arbeidsintensief Bij PVC dakbedekking zijn de nadelen ook verbonden aan de wijze van plaatsen. Dit wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bitumen dakbedekking, niet met een brander gedaan. Dit maakt het plaatsen arbeidsintensief.
 • Nadeel 2: PVC dakbedekking levensduur Bij PVC dakbedekking is de levensduur niet alleen een voordeel maar ook een nadeel. Een levensduur van 35 jaar is dan wel niet ongebruikelijk, dit is korter dan de levensduur van een dakbedekking van EPDM. EPDM kan tot wel 60 jaar meegaan. Hecht je veel waarde aan een langere levensduur dan 35 jaar, dan is EPDM voor jou misschien een betere optie.
 • Nadeel 3: afnemende flexibiliteit Hoe ouder je kunststof dakbedekking wordt, hoe minder flexibel de dakbedekking wordt. Dit komt door het vele uitzetten en inkrimpen in de loop der jaren. De kwaliteit van de dakbedekking wordt dus langzaam minder.
 • Nadeel 4: kan niet op bitumen geplaatst worden Ga je jouw oude dakbedekking vervangen, dan is het goed om te kijken van welk materiaal de oude dakbedekking is gemaakt. Als dit bitumen is dan is het niet mogelijk om jouw PVC dakbedekking hier direct op te plaatsen. Dit omdat bitumen dakbedekking gemaakt is van organische middelen. Wil je PVC over bitumen (laten) plaatsen, dan zal je gebruik moeten maken van een scheidingslaag.

Het is aan jou om te bepalen in hoeverre bij PVC dakbedekking de nadelen opwegen tegen de voordelen.

pvc dakbedekking

Kunststof dakbedekking plaatsen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld bitumen wordt PVC dakbedekking niet aangebracht met een brander. PVC wordt altijd aangebracht met lijm en warme lucht. Deze warme lucht komt uit een föhn. Bij het plaatsen worden de rollen PVC op het dak uitgerold over de gehele lengte van het dak. Hierbij worden de rollen ook op maat gesneden. Op maat snijden is bijvoorbeeld nodig bij obstakels zoals ventilatieroosters. Het juist plaatsen van PVC is niet altijd een gemakkelijke klus. Voor het beste eindresultaat is het dan ook vaak verstandig om een vakspecialist in te huren. Zo is de kans het grootste dat jouw PVC dak ook waterdicht is.

Kunststof dakbedekking repareren

Op het moment dat je kunststof dak beschadigd is dan is het mogelijk om PVC dakbedekking te repareren. Hier hoeft niet de gehele dakbedekking voor te worden vervangen. Blaasjes, naden of scheuren repareer je snel en eenvoudig met een rubbercoating of rubberpasta. Deze pasta is te koop bij iedere bouwmarkt en breng je aan met een plamuurmes of spatel.

Kunststof dakbedekking: levensduur en onderhoud

Bij PVC dakbedekking is de levensduur met name afhankelijk van de dikte van het folie. Hierbij geldt hoe dikker de folie, hoe langer de levensduur. Zoals reeds benoemd bij de voordelen van PVC is de levensduur bij een dikte van 1,5 millimeter zo’n 35 jaar. Deze levensduur wordt gehaald als de dakbedekking goed wordt onderhouden. Dit dakonderhoud bestaat voornamelijk uit het periodiek verwijderen van afzettingen en vuil van het PVC. Dit doe je het beste minimaal een keer per jaar met water en een zachte bezem.

PVC dakbedekking kopen

Wil jij PVC dakbedekking kopen voor op je dak? Dan kan je gemakkelijk via onze website vrijblijvend dakdekker offertes opvragen bij diverse vakspecialisten in jouw buurt. Door verschillende dakdekkers te vergelijken weet je dat je altijd een goede prijs krijgt. Bekijk de mogelijkheden en kosten van dekdekkers en kies de vakspecialist die het best bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: PVC of bitumen?

Wat beter is, is afhankelijk van de voor- en nadelen waar jij het meeste waarde aan hecht. PVC dakbedekking heeft als nadelen onder meer dat het arbeidsintensief is en niet op oude bitumen geplaatst kan worden. Dit maakt dat veel mensen vaak voor bitumen kiezen op het moment dat de oude dakbedekking ook bitumen waren. Hecht je vooral waarde aan de uitstraling van de dakbedekking, dan is PVC mogelijk een betere keuze.

Wat is duurder: PVC of bitumen?

Bij PVC dakbedekking zijn de nadelen ook verbonden aan de wijze van plaatsen. Het is arbeidsintensief om PVC te plaatsen. Dit maakt dat bitumen vaak goedkoper zijn dan een dakbedekking van PVC.

Is EPDM hetzelfde als PVC?

EPDM en PVC zijn niet hetzelfde. De overeenkomsten tussen beide soorten dakbedekking zijn wel groot. Beide soorten dakbedekking zijn gemaakt van een kunststof. Belangrijk verschillen tussen EPDM en PVC zijn dat EPDM op meer ondergronden geplaatst kan worden en een langere levensduur heeft.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden