Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Groendak / sedum dakbedekking

Groendak / sedum dakbedekking

Een groendak, ook wel sedum dak genoemd, is een soort dakbedekking die steeds meer in opkomst is. Dit komt niet alleen doordat de voordelen groot zijn, maar ook doordat steeds meer mensen in Nederland zich bewust zijn van het belang van klimaatadaptatie en duurzaamheid. Misschien is een groendak ook wel iets voor jou. Daarom lees je op deze pagina niet alleen over de mogelijkheden en kosten van groene daken, maar ook over alle voor- en nadelen en subsidiemogelijkheden.

Kosten groendak

De kosten van een groen dak zijn voornamelijk afhankelijk van de begroeiing waar je voor kiest. Meest voorkomende soorten zijn het kruidendak en een sedum dakbedekking. Gemiddeld kost een groendak € 75 per m2. Bekijk de prijzen hieronder.

Type dakbedekkingGemiddelde prijs per m2Gemiddelde kosten bij een
dak van 50 m2 (inclusief arbeid en btw)
Groendak€ 75€ 3.750
EPDM€ 66 € 3.300
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is een groen dak

Een groendak, of sedum dak, is een dakbedekking die is begroeid met planten. Vaak is het een plat dak, maar een licht hellend dak is ook mogelijk. Op een groendak kunnen verschillende soorten planten groeien. Vaak wordt gekozen voor sedum dakbedekking, met name omdat sedum licht is en nauwelijks onderhoud nodig heeft. Hecht je meer waarde aan biodiversiteit dan is sedum niet de meest voor de hand liggende optie. Een meer biodiverse beplanting, met verschillende kruiden en bloemen, kan in dit geval uitkomst bieden. Dit is vaak mooier dan een sedum dak, maar heeft ook meer onderhoud nodig.

Voor- en nadelen groendak

Er zijn verschillende voor- en nadelen van een groendak. Specifieke voordelen kunnen verbonden zijn aan het type beplanting van het groene dak. Zoals gezegd is een specifiek voordeel van een sedum dakbedekking dat het onderhoudsarm is. Daarnaast zijn er echter ook een aantal algemene voordelen met betrekking tot groene daken:

 • Voordeel 1: langere levensduur van je dakbedekking
  Groene daken zijn vaak een goede investering doordat de levensduur van je dakbedekking wordt verlengd. Dit wordt veroorzaakt doordat de dakbedekking beter beschermd is tegen de weersinvloeden. Denk hierbij aan uv-straling.
 • Voordeel 2: goed voor milieu
  Groene daken zijn goed voor het milieu. Sedum dakbedekking trekt hommels en bijen aan. Andere planten trekken andere soorten vlinders, insecten en vogels aan. Daarnaast nemen de planten stikstof en fijne stofdeeltjes op uit de lucht en zet het CO2 om in zuurstof.
 • Voordeel 3: buffer bij extreme regenval
  Een groen dak, of dit nu met sedum dakbedekking of met andere beplanting is, fungeert als buffer op het moment dat het extreem hard regent. De vegetatie werkt als een soort spons en geeft het water langzaam af. Hierdoor wordt het riool minder zwaar belast.
 • Voordeel 4: lagere omgevingstemperatuur
  Planten reflecteren en absorberen zonlicht. Daarnaast slaan groene daken water op dat kan verdampen op het moment dat de temperatuur stijgt. Beide effecten zorgen dat groene daken de omgevingstemperatuur met enkele graden kunnen laten zakken.
 • Voordeel 5: hoger rendement van je zonnepanelen
  Het klinkt misschien raar, maar het is wel waar: als de zon feller schijnt leveren zonnepanelen minder rendement op. Dit wordt veroorzaakt door de hogere temperatuur. Het zonnepaneel werkt dan minder efficiënt. Groene daken zorgen er juist voor dat de omgevingstemperatuur daalt en zijn daarmee een uitstekende combinatie met zonnepanelen.

Aan een begroeid dak zijn vanzelfsprekend ook nadelen verbonden. Het is afhankelijk van jouw specifieke situatie of de voordelen opwegen tegen onderstaande nadelen:

 • Nadeel 1: onderhoud
  Een begroeid dak kwalificeert in de meeste gevallen als onderhoudsarm. Afhankelijk van de exacte beplanting is er echter wel onderhoud nodig. Het belangrijkste is misschien wel het jaarlijks controleren van de afvoer.
 • Nadeel 2: kosten
  Een begroeid dak is een kostenpost. Niet iedereen vindt een dak met begroeiing de investering waard.
 • Nadeel 3: gewicht
  Een dak met begroeiing zorgt voor extra belasting van de draagconstructie. Niet iedere draagconstructie kan dit aan.
groendak of sedum dak

Groendak aanleggen

Daken met begroeiing zijn er in vele soorten en maten. Particulieren kiezen veelal voor sedum dakbedekking. Sedum dakbedekking kan je relatief eenvoudig zelf leggen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld onderstaand stappenplan groendak aanleggen volgen:

 • 1: Schoonmaken Veeg het dak schoon. Doe dit met een zachte bezem. Maak ook de afvoeren goed schoon en plaats hier bol- of bladroosters op.
 • 2: Worteldoek Breng een wortel- of beschermdoek aan. Dit folie of doek plaats je in banen over het gehele dak. Laat de verschillende banen ongeveer 15 centimeter met elkaar overlappen.
 • 3: Filtervlies en drainagelaag Je plaatst eerst een drainagelaag en hier direct overheen het filtervlies. Het filtervlies voorkomt dat er kleine gronddeeltjes in de drainagelaag komen. De drainagelaag bestaat uit noppen. Deze houden overtollig water vast en laten dit geleidelijk weglopen.
 • 4: Substraatlaag Breng de substraatlaag aan. Dit is de basis van jouw groene dak. In deze laag groeien namelijk de wortels en uit deze laag halen de planten hun water, voedingsstoffen en zuurstof. Leg de substraatlaag niet te dicht bij de rand van het dak. Een marge van 30 centimeter is gebruikelijk.
 • 5: Sedumplante Plaats de sedumplanten. Dit is de vegetatielaag van jouw groene dak. Sedum is verkrijgbaar in verschillende vormen. Sedummatten en sedumcassettes zijn veelvoorkomende vormen.
 • 6: Grind Plaats grind langs de randen van de vegetatie.

Groendak subsidie

In veel gevallen is het mogelijk om groendak subsidie te krijgen voor de aanleg van een groendak. Deze subsidies worden veelal verstrekt door lokale overheden zoals gemeenten en provincies. Zij verstrekken deze subsidies met als doel het leveren van een bijdrage aan duurzaamheid en klimaatadaptatie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de voorwaarden van de regeling. Overweeg jij een begroeid dak dan is het verstandig om voor aanleg na te gaan bij jouw gemeente of provincie of er een subsidieregeling van toepassing is. De hoogte van de subsidie bedraagt veelal maximaal 50% van de totale aanlegkosten van het begroeide dak. Voor aanschaf van jouw groene dak moet je goed naar de van toepassing zijnde subsidievoorwaarden kijken. Zo krijg je vaak alleen subsidie op het moment dat het begroeide dak is aangelegd door een erkende dakdekker.

Onderhoud en levensduur groendak

In principe stelt het onderhoud van een groendak niet veel voor. Meestal volstaat het om jaarlijks de afvoer te controleren en dode plantenresten te verwijderen. Het bemesten van jouw sedumdak is vrijwel nooit nodig. Dit komt doordat sedum weinig voedingsstoffen nodig heeft. Voer je het minimale onderhoud uit dat jouw dak nodig heeft dan verleng je de levensduur van jouw dak aanzienlijk. Een levensduur van 50 jaar is goed mogelijk.

Groendak offertes

Benieuwd naar de mogelijkheden van een groendak voor jouw huis? Vraag dan direct via Homedeal dakdekker offertes aan. Door verschillende offertes aan te vragen kun je dakdekkers vergelijken en een goed beeld krijgen van de kosten van een dakdekker.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een extensief en een intensief groendak?

Daken met begroeiing worden onderverdeeld in twee categorieën: extensief en intensief. Sedum dakbedekking is een voorbeeld van een extensief dak. Dit ligt er voor de sier en kan je niet belopen. Een intensief dak kan je wel belopen en kan je goed vergelijken met een daktuin.

Hoe goed isoleert een groen dak?

De isolatiewaarde van een dak wordt uitgedrukt in de R-waarde. De exacte R-waarde van het groene dak is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type beplanting. Een R-waarde van 0,3 is gewoonlijk voor een groen dak.

Kan je lopen op een groen dak?

Op ieder groen dak kan je lopen. Hoe vaak je dit kunt doen is afhankelijk van het type groene dak. Op een intensief groen dak kan je vaker lopen dan op een extensief groen dak. Je kunt in ieder geval op ieder dak met begroeiing incidenteel lopen, bijvoorbeeld om onderhoud uit te voeren of om ramen te wassen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden