Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakpannen

Dakpannen

Dakpannen zijn in Nederland een type dakbedekking dat het meest voorkomt op schuine daken. Dit is niet vreemd, dakpannen als dakbedekking hebben legio voordelen: ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden, hebben weinig onderhoud nodig en de levensduur is lang. Vanwege de populariteit en voordelen van dakpannen krijg je op deze pagina antwoord op veel gestelde vragen met betrekking tot dakpannen.

Inhoudsopgave

Welke verschillende soorten dakpannen zijn er?

Er zijn vele soorten dakpannen. Dakpannen kunnen van verschillende materialen zoals klei, beton, aluminium en staal gemaakt worden. De meest gebruikte grondstoffen zijn beton en klei. Dakpannen van klei worden vaak keramische pannen genoemd. De dakpannen van verschillende materialen worden gemaakt in ontelbaar veel vormen en maten. Daarnaast zijn deze vormen en maten beschikbaar als geglazuurde en geprofileerde dakpannen. Aan verschillende materialen zijn verschillende voor- en nadelen verbonden, waaronder levensduur, uitstraling en prijs. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor keramische dakpannen. Keramische dakpannen worden meestal van zee- of rivierklei gemaakt. Voor de productie wordt de klei in mallen geperst, waarna de dakpannen in een oven worden gebakken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is de levensduur van dakpannen?

Hoelang gaan dakpannen mee? De levensduur van dakpannen is afhankelijk van het materiaal waar de dakpannen van gemaakt zijn. Over het algemeen hebben betonnen dakpannen een levensduur van 40 jaar, keramische dakpannen gaan zelfs nog langer mee: zo’n 75 jaar. Het is echter niet ongebruikelijk dat dakpannen in de praktijk nog veel langer meegaan. Je weet dat je dakpannen aan vervanging toe zijn op het moment dat deze lekkages gaan veroorzaken en poreus worden. Om lekkages te voorkomen kan je de kwaliteit van dakpannen periodiek controleren. Dit doe je door er op te kloppen. Is de klank helder dan zijn de dakpannen nog goed. Is de klank daarentegen dof, dan is dit een teken dat er vocht in de daktegel zit en dat deze aan vervanging toe is. Ook als de daktegel gaat schilferen is dit een teken dat deze aan vervanging toe is.

Hoeveel kosten dakpannen per vierkante meter?

Dakpannen zijn er zoals gezegd in verschillende soorten en maten. Om goed te kunnen vergelijken worden de prijzen van dakpannen vrijwel altijd uitgedrukt per vierkante meter:

Soorten dakpannenPrijzen
Keramische dakpannen€ 40 tot € 70
Aluminium dakpannen€ 30 tot 80
Betonnen dakpannen€ 30 tot 40
Stalen dakpannen€ 15 tot 25

Naast de materiaalkosten heb je natuurlijk nog de kosten van een dakdekker op het moment dat je de dakpannen laat plaatsen. Dakdekkers rekenen vaak een uurtarief tussen de € 35 en € 60 per uur. Ook is het mogelijk dat een tarief per vierkante meter wordt gerekend. In dit geval is een tarief van € 15 per vierkante meter niet ongebruikelijk.

Hoeveel dakpannen liggen er per vierkante meter?

Hoeveel dakpannen je per vierkante meter nodig hebt is vanzelfsprekend afhankelijk van het formaat daktegel dat je gebruikt. Het meest voorkomende formaat daktegel is 42 centimeter lang en 33 centimeter breed. De werkende breedte van deze dakpannen is zo’n 30 centimeter omdat dakpannen gedeeltelijk over elkaar geplaatst worden bij het leggen. Hier moet je dan ook rekening mee houden op het moment dat je gaat uitrekenen hoeveel dakpannen je nodig hebt voor jouw dak. Normaliter gaan er tussen de tien en twintig dakpannen in een vierkante meter.

Hoe kan je dakpannen het beste vervangen?

Ligt er een kapotte daktegel op je dak dan doe je er goed aan om deze zo snel mogelijk te vervangen. Zo voorkom je lekkages en schade aan de dakconstructie. Een enkele kapotte daktegel vervangen is vaak niet zo moeilijk. Je legt deze eenvoudig zelf op de plaats van de oude daktegel, gedeeltelijk over en onder de naastgelegen dakpannen. Werk je liever niet op hoogte of moet het gehele dak vervangen worden? Dan doe je er goed aan om een vakspecialist in te huren. Het vervangen van dakpannen is namelijk een arbeidsintensieve klus die je met zorg en aandacht moet uitvoeren. Ben je geen vakspecialist dan is een foutje zo gemaakt en veroorzaak je misschien lekkages.

Dakpannen leggen

Waar moet je op letten bij het kopen van dakpannen?

Als je nieuwe dakpannen koopt, is het verstandig om op een aantal verschillende zaken te letten:

  • Uitstraling
    Verschillende dakpannen hebben een verschillende uitstraling. Door de grote verscheidenheid aan dakpannen kan je altijd kiezen voor een daktegel die goed past bij de (gewenste) uitstraling van jouw huis. Punten waar je in ieder geval op kunt letten met betrekking tot de uitstraling van de daktegel zijn kleur, glazuur en profiel.
  • Materiaal
    De verschillende materialen hebben een verschillende uitstraling en verschillende eigenschappen. Bepaal wat jij het belangrijkste vindt en kies een daktegel die hierbij past.
  • Prijs
    De kans is groot dat het prijskaartje een rol speelt in jouw keuze voor een bepaalde daktegel. Keramische dakpannen hebben dan wel de langste levensduur, maar hebben ook het hoogste prijskaartje.
  • Keurmerk
    Komo of CE-markering is een keurmerk voor dakpannen. Dit is een teken dat je kwalitatief goede dakpannen koopt.
  • Formaat
    Tot slot kan ook het formaat van de daktegel invloed hebben op jouw keuze. Een grotere daktegel is vaak goedkoper om te laten leggen door een vakspecialist.

Hoe kan je dakpannen het beste leggen?

Als je dakpannen gaat leggen dan is het goed om te onthouden dat je altijd van beneden naar boven moet werken. De onderste rij maak je vast op de panlat en hierna leg je de dakpannen rij voor rij tot je bij de nok bent. De nokpannen zet je vanzelfsprekend stevig vast aan de nok. Je kunt dit ook aan een ervaren dakdekker overlaten, dan weet je zeker dat je dakpannen goed gelegd zijn en er geen lekkages ontstaan.

Dakpannen coaten

Het is zeker mogelijk om dakpannen te coaten. Door een coating aan te brengen op de dakpannen worden deze beschermd tegen algen, schimmels en de weersinvloeden. De coating zorgt er niet alleen voor dat je dak weer een frisse uitstraling heeft, de levensduur van de dakpannen wordt ook nog eens significant verlengd. Zo geniet je langer van je dakbedekking. Coaten kost gemiddeld zo’n € 15 per vierkante meter en kan je alleen doen als de dakpannen nog niet in een al te slechte staat zijn.

Hoe kunnen dakpannen het beste gereinigd worden?

Dakpannen reinigen kan je het beste doen met water. Dit doe je het gemakkelijkste met een hogedrukreiniger. Let hierbij goed op dat je de straal van de hogedrukreiniger niet te hoog zet. Doe je dit wel dan kan je schade toebrengen aan de dakpannen. Bij het reinigen kan je het beste van boven naar beneden werken zodat al het vuil, zoals mos, algen en vogelpoep, naar beneden stroomt. Eventueel kan je een scheutje afwasmiddel toevoegen aan het water, maar dit is meestal niet nodig.

Wat is een alternatief voor dakpannen?

Dakpannen liggen normaliter op een schuin dak. Heb je liever een ander soort dakbedekking dan kan je ook kiezen voor:

  • Riet
    Riet geeft een landelijke uitstraling aan je woning. Het is een type dakbedekking dat al zeer lang wordt gebruikt, maar ook een type dakbedekking met enkele nadelen. Zo is een dak van riet relatief brandgevaarlijk en is de levensduur ten opzichte van dakpannen een stuk korter.
  • Leien
    Bij dit type dakbedekking kan je kiezen tussen natuurleisteen en kunstleien. Leien zijn duurder en lichter dan dakpannen. Leien geven je woning een exclusieve uitstraling en hebben een levensduur tot wel 100 jaar.
  • Dakplaten
    Platen zijn een relatief goedkope dakbedekking. Je kan kiezen voor dakpanplaten of golfplaten van bitumen, kunststof of metaal. De uitstraling hangt voornamelijk af van het gebruikte materiaal.

Vraag dakpannen offertes aan

Wil je nieuwe dakpannen laten leggen en ben je benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Vraag dan dakdekker offertes aan via Homedeal. Zo kun je eenvoudig verschillende dakdekkers vergelijken en de mogelijkheden en kosten van de dakdekker in kaart brengen. Vraag gratis dakdekker offertes aan en start vergelijken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de prijs van dakpannen?

Dakpannen kosten gemiddeld € 30 tot € 80 per m2, afhankelijk van het materiaal. Zo kun je kiezen voor stalen, aluminium, keramische of betonnen dakpannen. Hier komen nog de kosten van een dakdekker bij. Dakdekkers rekenen ongeveer tussen de € 35 en € 60 per uur. Vraag gratis offertes aan om een indicatie te krijgen van de kosten voor jouw situatie.

Wat kost 100 m2 dakpannen?

100 m2 dakpannen kost ongeveer € 3000 tot € 8000, afhankelijk van het materiaal. Je kunt ervan uitgaan dat dakpannen per m2 ongeveer € 30 tot € 80 kosten.

Welke dakpannen worden het meest gebruikt?

Betonnen dakpannen worden het meest gebruikt. Dit type dakpan wordt gemaakt van water, zand en toevoegingen. In vergelijking tot andere dakpannen zijn betonnen dakpannen relatief goedkoop. Ze zijn goed bestand tegen weersinvloeden en gaan ongeveer 40 jaar mee.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden