Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Stalen dakplaten

Stalen dakplaten

Stalen dakplaten zijn populair onder eigenaren van garages, fabrieksgebouwen, stallen en tuinhuisjes. Gezien de vele voordelen van de stalen dakplaat is dit logisch. Dakplaten van staal zijn namelijk goedkoop, hebben een lange levensduur en zijn gemakkelijk en snel te monteren. Overweeg jij ook dakplaten van staal op jouw dak? Of wil je meer weten over stalen dakplaten met isolatie? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Soorten stalen dakplaten

Dakplaten zijn er in allerlei soorten en maten. Stalen dakplaten vallen binnen de categorie metalen dakplaten. Binnen deze categorie vallen ook aluminium dakplaten. De verschillende soorten stalen dakplaten kunnen op een aantal manieren gecategoriseerd worden. Dit kan gedaan worden op profiel. Zo zijn er golfplaten, damwandplaten en dakpanplaten. Stalen dakplaten worden echter normaliter als volgt gecategoriseerd:

 • Sandwichplaten
  Sandwichplaten zijn stalen dakplaten met isolatie. Daarnaast zijn er ook sandwichpanelen voor wanden beschikbaar. Deze dakplaat heet sandwichplaat vanwege de opbouw: de plaat is opgebouwd uit twee lagen staal met in het midden daarvan een laag isolatiemateriaal. Sandwichplaten worden veel gebruikt op agrarische daken en bij renovatie en nieuwbouw van gebouwen met een industriële functie.
 • Stalen dakplaat voor overzetdak
  Deze stalen dakplaten worden vaak dakpanplaten genoemd. Een overzetdak is een dak dat geplaatst wordt over een bestaand dak. Dit wordt vrijwel uitsluitend gedaan in geval van een dakrenovatie. De dakpanplaten zien er uit alsof het dakpannen zijn. Het onderscheid is echter niet alleen dat de platen van staal zijn gemaakt, maar ook dat op een dakplaat het profiel van meerdere dakpannen is aangebracht.
 • Geprofileerde dakplaten van staal
  De geprofileerde stalen dakplaat zie je met name terug op daken van garages en fabrieken, maar ook op overkappingen. Deze platen hebben vaak een damwandprofiel en worden aangebracht met schroeven op een dakconstructie van hout of metaal. Met geprofileerde dakplaten maak je een dak binnen de kortste keren waterdicht.

In tegenstelling tot kunststof dakplaten zijn stalen dakplaten niet doorzichtig. Wanneer je dus op zoek bent naar dakplaten die licht doorlaten, dan zijn kunststof dakplaten wellicht een betere optie.

De kosten van stalen dakplaten

De kosten van stalen platen hangen af van de gebruikte coating, het profiel en de aanwezigheid van eventuele isolatie. Stalen dakplaten met isolatie zijn duurder dan stalen platen zonder isolatie. Dit komt door de grotere hoeveelheden materiaal die benodigd zijn voor geïsoleerde dakplaten. In onderstaande tabel is een indicatie opgenomen van de kosten van de stalen dakplaat:

Type stalen dakplaatGemiddelde kosten per m2
Niet-geïsoleerde stalen dakplaten€ 10 - € 15
Geïsoleerde stalen dakplaten€ 15 - € 20
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Stalen dakplaten monteren

Een belangrijk voordeel van de stalen dakplaat is dat deze gemakkelijk te monteren is. Hiervoor kan je onderstaand stappenplan volgen:

 • Stap 1: voorbereiding
  Bestel indien mogelijk de dakplaten van staal op maat. Dit voorkomt dat je zelf moet bijsnijden. Stel vast dat de dakhelling minimaal 8 graden is. Leg alle benodigde gereedschappen klaar en koop ook een windveer, eindkap, nokstuk en bevestigingsschoreven.
 • Stap 2: tengellaten
  Plaats de tengellaten. Doe dit in de hoogterichting en zorg dat de maximale afstand tussen de afzonderlijke tengellaten maximaal 40 centimeter is.
 • Stap 3: panlatten
  Plaats de panlatten. Doe dit in horizontale richting over de tengellaten. De maximale afstand tussen de afzonderlijke panlatten bedraagt maximaal 70 centimeter. Op de onderste rij worden twee panlatten geplaatst, waarbij de onderste 1 centimeter verder uitsteekt dan de bovenste.
 • Stap 4: plaatsing stalen dakplaat
  Monteer de eerste stalen dakplaat aan de linkerzijde van het dak. Werk vervolgens van links naar rechts. Maak de platen vast met bevestigingsschroeven aan de panlatten. Bij een dakpanplaat doe je dit door de schroeven te plaatsen in het laagste deel van de dakpanplaat. Bij overlappende platen maak je deze aan elkaar vast door deze aan elkaar vast te schroeven.
 • Stap 5: boorresten verwijderen.
  Verwijder de boorresten door de platen schoon te maken met water en een zachte borstel.
Stalen dakplaten

Stalen dakplaten met isolatie

Zoals benoemd onder het kopje ‘Soorten stalen dakplaten’ zijn er platen van staal met en zonder isolatie. Stalen dakplaten met isolatie worden sandwichplaten genoemd. De montage van sandwichplaten is niet wezenlijk anders dan die van andere dakplaten. De voordelen van stalen dakplaten met isolatie zijn:

 • Voordeel 1: thermische isolatie
  Door thermische isolatie ontsnapt warmte niet zomaar uit de ruimte onder het dak van staal. Tegelijkertijd komt warmte van boven het stalen dak moeilijker onder het dak. Dit is ook de reden waarom sandwichplaten veel gebruikt worden op agrarische panden zoals stallen. De isolatie zorgt er voor dat de temperatuur in de stal beter onder controle gehouden kan worden.
 • Voordeel 2: geluidsisolatie isolatie
  Het isolatiemateriaal zorgt tegelijkertijd dat geluidsoverlast wordt voorkomen. Fijn voor de omgeving!
 • Voordeel 3: brandveiligheid
  Sandwichplaten zijn brandveilige dakplaten van staal. Hoe brandveilig precies verschilt van sandwichpaneel tot sandwichpaneel. Hecht je een grote waarde aan de brandveiligheid van dakplaten? Let dan zowel op de punten vlamdichtheid, thermische isolatie en warmtestraling. Sandwichplaten worden op deze drie punten geclassificeerd met betrekking tot brandveiligheid.

Tegenover bovenstaande voordelen staat het nadeel dat geïsoleerde dakplaten duurder zijn dan niet-geïsoleerde dakplaten. Door het extra materiaal, zowel de laag isolatiemateriaal als de extra laag staal, hebben sandwichplaten bovendien een hoger gewicht. Eigenaren van gebouwen kiezen dan ook alleen voor geïsoleerde dakplaten als dit daadwerkelijk nodig is en de dakconstructie het extra gewicht van het isolatiemateriaal kan dragen.

Stalen dakplaten: offertes

Dakplaten van staal zijn een soort dakbedekking dat relatief gemakkelijk te monteren is. Dit met name in vergelijking tot andere soorten dakbedekking zoals EPDM, bitumen of dakpannen. Voor een doe-het-zelver is het strak en waterdicht aanbrengen van een dakbedekking met stalen platen vaak een hele uitdaging. Een professionele dakdekker legt in de praktijk dan ook niet alleen de stalen dakplaten sneller op het dak, hij zorgt ook nog eens voor een beter eindresultaat. Wil jij jouw nieuwe dakbedekking van stalen dakplaten laten plaatsen door een deskundige dakdekker? Dan kan je via Homedeal vrijblijvend en gratis meerdere offertes opvragen bij deskundige en ervaren vakspecialisten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten stalen dakplaten?

De prijs van dakplaten van staal hangen af van het profiel, de gebruikte coating en het gegeven of de dakplaten al dan niet isolatie bevatten. Stalen dakplaten met isolatie kosten tussen de € 15 en € 20 per vierkante meter. Stalen dakplaten zonder isolatie zijn goedkoper. Deze kosten tussen de € 10 en € 15 per vierkatnte meter.

Kun je over stalen dakplaten lopen?

Het is mogelijk om over stalen dakpanplaten te lopen. Dit zal niet tot beschadigingen leiden. Toch is het aan te bevelen om niet met grote regelmaat over de dakpanplaten te lopen. Loop je toch over de platen, doe dit dan alleen in de dalen van de plaat.

Kunnen zonnepanelen op een stalen dak?

Zonnepanelen kunnen zeker geplaatst worden op een stalen dak. Vaak wordt hierbij een constructie gebruikt waarbij het frame van de zonnepanelen met bouten en een montagevoet aan het dak wordt bevestigd. Het is van belang dat zowel het frame, de montagevoet als de bouten extra robuust zijn.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden