Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Kunststof dakplaten

Kunststof dakplaten

Kunststof dakplaten zijn een veelgebruikte dakbedekking, met name voor overkappingen, aanbouwen en serres. Dit komt doordat de voordelen van kunststof dakplaten groot zijn. Maar waarom is het eigenlijk een goed idee om te kiezen voor dakplaten van kunststof? En wat kost een kunststof dakplaat eigenlijk? Op deze pagina krijg jij antwoord op al je vragen over dakplaten van kunststof.

Inhoudsopgave

Waarom kiezen voor kunststof dakplaten?

Mensen kiezen voor dakplaten van kunststof vanwege de voordelen die hieraan zijn verbonden. De twee belangrijkste voordelen van dakplaten zijn:

 • Voordeel 1: gemakkelijk te plaatsen
  Ten opzichte van andere dakbedekking zijn dakplaten gemakkelijk te plaatsen. De platen leg je gemakkelijk op hun plek, de bevestiging is niet complex en je hebt in verhouding weinig platen nodig om een dak te bedekken.
 • Voordeel 2: aantrekkelijk geprijsd
  Dakplaten zijn aantrekkelijk geprijsd. De prijs per vierkante meter aan materiaalkosten is laag, terwijl ook de kosten van installatie laag zijn. Het is dan ook niet vreemd dat je dakplaten ook op tuinhuisjes en dergelijke terug ziet.

Daarnaast zijn er ook nog enkele specifieke voordelen verbonden aan dakplaten die gemaakt zijn van kunststof. Hierover lees je verderop in dit artikel meer.

Kosten dakplaten van kunststof

De kosten van kunststof dakplaten starten vanaf € 8 per m2. Een kunststof dakplaat koop je gewoon bij de bouwmarkt. Dakplaten van kunststof zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren en diktes. Al deze aspecten hebben ook invloed op de prijs in de bouwmarkt. De kosten van een dakdekker liggen tussen de € 35 en € 60 per uur.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Toepassingen van kunststof dakplaten

Kunststof dakplaten hebben velerlei toepassingen. De bekendste toepassingen zijn vermoedelijk voor overkappingen, aanbouwen, serres, carports en veranda’s. Er zijn echter ook kunststof platen voor in je huis. Dit zijn kunststof plafondplaten.

Kunststof dakplaat – binnen

Door middel van plafondplaten van kunststof kan je snel en eenvoudig leidingen of bedradingen wegwerken terwijl je tegelijkertijd een egaal en strak afgewerkt plafond realiseert. De plafondplaten zijn beschikbaar in diverse kleuren en structuren, zijn vochtbestendig, hebben een lange levensduur en het is gemakkelijk om speakers of spotjes in te bouwen. Deze kunststof plafondplaten vormen een betaalbaar alternatief voor het laten stucen van je plafond.

Kunststof dakplaat – buiten

Dakplaten van kunststof voor buiten zijn beschikbaar in verschillende profielen en gemaakt van verschillende materialen. De goedkoopste dakplaten zijn gemaakt van pvc en hebben een golvend profiel. Kunststof dakplaten zijn echter ook verkrijgbaar met het profiel van een damwand of als dakpanplaat. Naast pvc is ook polycarbonaat een veelgebruikt materiaal om kunststof dakplaten mee te maken.

Kunststof dakplaten

Voordelen van kunststof dakplaten

Eerder heb je al gelezen dat dakplaten als voordelen hebben dat deze gemakkelijk te plaatsen zijn en dat ze aantrekkelijk zijn geprijsd. Vanwege de eigenschappen van kunststof zijn er daarnaast ook nog een aantal specifieke voordelen van toepassing op kunststof dakplaten:

 • Voordeel 1: licht gewicht
  Kunststof heeft een laag gewicht. Dit zorgt voor minder belasting op de constructie onder de dakbedekking.
 • Voordeel 2: ook doorzichtige variant
  De kunststof dakplaat is beschikbaar in elke denkbare kleur inclusief een doorzichtige variant. Een doorzichtige dakplaat is uitermate geschikt voor een overkapping. Zo heb je geen last van regen maar geniet je wel van veel lichtinval.
 • Voordeel 3: lange levensduur
  Afhankelijk van het type kunststof dat je kiest is de levensduur vaak meer dan 30 jaar. Een levensduur van 60 jaar is ook niet ongebruikelijk.
 • Voordeel 4: geschikt voor verschillende daktypen
  De dakplaten kunnen op verschillende daken gelegd worden. Stelregel is dat de hellingsgraad minimaal 10 graden moet zijn, dit in verband met de afwatering.
 • Voordeel 5: moderne uitstraling
  Kunststof dakplaten zorgen voor een strakke en moderne uitstraling van je dak.
 • Voordeel 6: minimaal onderhoud
  Tot slot: kenmerkend voor kunststof is dat het nagenoeg geen dakonderhoud nodig heeft. Periodiek schoonmaken met water is in veel gevallen voldoende.

Nadelen van kunststof dakplaten

Vanzelfsprekend zijn er aan dakplaten die zijn gemaakt van kunststof ook nadelen verbonden:

 • Nadeel 1: geluidsoverlast
  In vergelijking met metalen dakplaten of dakbedekking van bitumen kan neerslag op dakplaten die gemaakt zijn van kunststof voor redelijk veel geluid zorgen. Dit kan als hinderlijk worden ervaren.
 • Nadeel 2: verkleuring
  Na verloop van tijd zullen de dakplaten verkleuren en een doffere uitstraling krijgen.
 • Nadeel 3: levensduur
  Genoemd voordeel is de lange levensduur. Er zijn echter verschillende materialen die een nog langere levensduur hebben. Een voorbeeld hiervan is EPDM.

Kunststof dakplaten offertes

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het laten plaatsen van kunststof dakplaten op jouw dak? Vraag dan gratis offertes een en bekijk de mogelijkheden van dakdekkers. Zo krijg je goed inzicht in de kosten van een dakdekker en de mogelijkheden voor kunststof dakplaten op jouw dak.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste kunststof dakpanplaten?

De verscheidenheid aan dakpanplaten die van kunststof zijn gemaakt is groot. Welke het meest geschikt is hangt af van jouw specifieke situatie en wensen. Hierbij speelt ook je beschikbare budget een rol. In zijn algemeenheid zijn dakplaten van kunststof uitermate geschikt voor een schuur of carport. Bekijk alle soorten dakbedekking voor een overzicht van mogelijkheden.

Kan je op kunststof dakplaten lopen?

Op de meeste dakplaten die gemaakt zijn van kunststof kan je lopen op het moment dat de onderconstructie stevig genoeg is. Daarbij is het aan te bevelen om niet in het midden van de plaat te gaan staan, maar juist op de punten waar de dakplaat is bevestigd op de onderconstructie.

Hoe zet ik dakplaten die gemaakt zijn van kunststof vast?

Leg de eerste plaat aan de zijkant van de onderzijde van het dak. Laat deze enkele centimeters uitsteken en bevestig met schroeven. Plaats de volgende platen in de lengte met zeker 15 centimeter overlap. De volgende platen in de breedte plaats je ook met enkele centimeters (of in het geval van een golfplaat een enkele golf) overlap.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden