Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakbedekking hellend / schuin dak

Dakbedekking hellend / schuin dak

De dakbedekking van een hellend dak is periodiek toe aan renovatie, vervanging of grondig onderhoud. Ben jij een woningeigenaar van een woning met een hellend dak, dan is het goed om te weten wat je opties zijn in zo’n situatie. Daarom lees je op deze pagina alles over de dakbedekking voor een hellend dak en mogelijke manieren om dakbedekking voor een schuin dak te isoleren, maar je krijgt ook antwoord op al jouw vragen omtrent hellende daken.

Inhoudsopgave

Mogelijke dakbedekking voor een hellend dak

Als woningeigenaar kan je kiezen uit verschillende soorten dakbedekking voor een hellend dak. Aan deze verschillende soorten dakbedekking voor schuine daken zijn verschillende voor- en nadelen verbonden. In Nederland zijn de materialen die het vaakst worden gebruikt als dakbedekking voor een hellend dak:

 • Dakpannen
  Dakpannen zijn vermoedelijk de bekendste dakbedekking voor een schuin dak. Er bestaat echter niet zoiets als dé dakpan. Er zijn namelijk zowel geglazuurde, geprofileerde, vlakke en klassieke dakpannen. Bovendien wordt er onderscheid gemaakt tussen dakpannen van beton, klei en keramiek. Dakpannen hebben een lange levensduur en de prijzen zijn niet erg hoog. In het geval van een beschadiging aan je dak is het ook mogelijk om enkele dakpannen te vervangen.
 • Riet
  Riet wordt als dakbedekking op een hellend dak met name gebruikt voor boerderijen of woningen met een landelijke uitstraling. Van oudsher is riet een materiaal dat veel gebruikt wordt voor schuine daken, maar de populariteit van deze dakbedekking neemt al enkele tientallen jaren snel af. Dit komt door het verhoogde brandgevaar van rieten dakbedekking, maar ook door de kosten, het benodigde onderhoud en de beperkte levensduur.
 • Leien
  Leien geven een huis een luxe uitstraling. Het plaatsen van leien als dakbedekking op een schuin dak is echt vakwerk en arbeidsintensief. Er zijn zowel natuurleien als kunstleien. Natuurleien hebben de langste levensduur, maar zijn ook duurder en zwaarder. Kunstleien hebben een hoge windweerstand en hebben een beperkte ecologische voetafdruk.
 • Zink
  Tot slot is er de zinken dakbedekking voor een hellend dak. Zink wordt met name gebruikt op woningen met een moderne uitstraling. Zink heeft een levensduur tot wel 125 jaar en is erg flexibel. Hierdoor is zink ook geschikt als dakbedekking op daken met een afwijkende vorm.

Naast bovengenoemde materialen zijn er nog meer soorten dakbedekking voor schuine daken. Denk hierbij aan golfplaten, dakpanplaten en shingles. Deze materialen worden echter niet of nauwelijks op woningen geplaatst. In plaats daarvan zie je deze soorten met name als tuinhuis dakbedekking of dakbedekking voor schuurtjes met een schuin dak. Deze materialen zijn zowel goedkoper als makkelijker te plaatsen dan zowel dakpannen, riet, leien en zink, maar ook van mindere kwaliteit. Dit is dan ook de reden dat je deze materialen in Nederland niet vaak op woningen worden geplaatst.

Kosten dakbedekking hellend dak

De kosten van de dakbedekking van een schuin dak hangen af van het gebruikte materiaal. Daarnaast heb je te maken met arbeidskosten. Arbeidskosten zijn hoger voor specialistisch werk zoals het plaatsen van leien, maar beginnen in zijn algemeenheid rond de € 50 per uur. De prijzen in onderstaande tabel zijn per vierkante meter:

Type dakbedekking hellend dakGemiddelde kosten per m2
Dakpannen (beton)€ 60
Dakpannen (keramisch)€ 75
Riet€ 90
Leien (natuur)€ 110
Leien (kunst)€ 65
Zink€ 60
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hellend dak isoleren

Een hellend dak isoleren is aantrekkelijk voor jou als woningeigenaar. Isolatie van een hellend dak zorgt dat je bespaard op je energiekosten, terwijl je tegelijkertijd ook het wooncomfort van je woning vergroot. Een hellend dak isoleren kan je op twee verschillende manieren doen:

 • De eerste manier: van binnenuit
  Isoleer je de dakbedekking van jouw hellende dak van binnenuit dan kies je voor de makkelijkste en goedkoopste optie. Hierbij wordt isolatiemateriaal, meestal isolatie wol, geplaatst tegen het dakbeschot. Vaak kan het eenvoudig geklemd worden tussen de aanwezige balken. Een schuin dak isoleren tussen de balken is de meest gebruikte manier van een hellend dak isoleren.
 • De tweede manier: vanaf de buitenzijde
  Daar waar isoleren van binnenuit het goedkoopste en makkelijkste is, is isoleren aan de buitenzijde het meest effectief. Isoleren aan de buitenzijde is het meest effectief omdat het isolatiemateriaal zonder onderbrekingen geplaatst wordt. Hierdoor kan er ook geen koudebrug ontstaan. Een tweede voordeel van isoleren aan de buitenzijde is dat je zolder niet kleiner wordt. Kies je voor isoleren vanaf de buitenzijde dan wordt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking van het hellende dak geplaatst. Dit is duur als je gaat na-isoleren, omdat eerst de gehele dakbedekking losgemaakt moet worden.
Dakbedekking hellend / schuin dak

Dakdoorvoer schuin dak

In de dakbedekking van het hellend dak moet nagenoeg altijd ook een dakdoorvoer geplaatst worden. Een dakdoorvoer zorgt immers voor ventilatie, ontluchting, de aanvoer van verse lucht en de afvoer van gassen. Een dakdoorvoer in een hellend dak van dakpannen wordt gevormd door een speciale dakpan. In deze dakpan is een pijp geplaatst voor het ventilatie- of rookkanaal. Ook is het mogelijk dat de dakdoorvoer bestaat uit een ventilatiepijp en glijschaal. Het plaatsen van de dakdoorvoer wordt door de dakdekker gedaan gelijktijdig met het plaatsen van de dakbedekking. Het is van groot belang dat het plaatsen van de dakdoorvoer zorgvuldig gebeurt, zodat de kans op lekkages zo klein mogelijk is. Voor het plaatsen van de dakdoorvoer heeft de dakdekker in ieder geval een flens, buis en stormkraag nodig.

Offertes voor dakbedekking schuin dak

Of je nu op zoek bent naar nieuwe dakbedekking voor een schuin dak, een ander soort dak of een dakdekker die een reparatie uit kan voeren aan de dakbedekking: je doet er goed aan om verschillende offertes bij verschillende vakspecialisten op te vragen. Niet alleen om de laagste prijs te krijgen, maar mogelijk komen de afzonderlijke dakdekkers ook met verschillende technische oplossingen voor jouw dakbedekking. Je kan via Homedeal dakdekker offertes opvragen bij deskundige dakdekkers en aannemers. Dit is geheel vrijblijvend en gratis.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welke dakbedekking voor een schuin dak?

Als dakbedekking op een schuin dak kan je zowel kiezen voor dakpannen, riet, zink en leien. Op schuren worden ook golfplaten, dakpanplaten en shingles geplaatst. Welke dakbedekking het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van zowel de eisen die jij stelt aan de dakbedekking als van je budget.

Wat is de goedkoopste dakbedekking voor een schuin dak?

De goedkoopste dakbedekking voor een hellend dak zijn betonnen dakpannen. Wil je op je tuinhuis met schuin dak een goedkope dakbedekking plaatsen? Dan zijn golfplaten de voordeligste optie. Je kunt besparen op de kosten van dakbedekking door offertes van dakdekkers te vergelijken. Ook is het mogelijk om (voorbereidende) werkzaamheden zelf uit te voeren.

Kan bitumen op een schuin dak?

Het is mogelijk om bitumen op een schuin dak te plaatsen. Vaak hebben bitumen de vorm van shingles op het moment dat ze op een schuin dak geplaatst worden. Bitumen zie je met name terug als dakbedekking op schuren en tuinhuisjes. Op woningen met een schuin dak is bitumen niet gebruikelijk.

Hoe kun je de ruimte onder een schuin dak optimaal benutten?

De ruimte onder jouw schuine dak kun je op verschillende manieren inrichten. Je kunt bijvoorbeeld een kast onder het schuine dak plaatsen. Heb je een slaapkamer onder je schuine dak? Bekijk dan deze top 6 moderne slaapkamer ideeën voor onder een schuin dak.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden