Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Alles over de kast onder een schuin dak

Alles over de kast onder een schuin dak

Een kast onder een schuin dak maakt dat jij de ruimte in jouw woning optimaal kan benutten. Door een schuin dak kan je namelijk in de leefruimte direct onder het schuine dak vaak geen gebruik maken van de ruimte die zich dicht bij de muur onder het schuine dak bevindt. Je kan hier niet staan en geen meubels direct tegen de muur plaatsen. Kasten onder een schuin dak bieden de uitkomst, want de achterkant van deze kasten is schuin. Door het plaatsen van een kast maak je van de ruimte onder het schuine dak bergruimte, waardoor je de ruimte optimaal benut. Op deze pagina lees je alles over de kast onder een schuin dak.

Kast onder schuin dak: de mogelijkheden

De voordelen van een kast voor onder een schuin dak zijn dus duidelijk: je benut loze ruimte op een praktische manier en creëert extra opslagruimte in je woning. Er zijn in de praktijk verschillende mogelijkheden voor een kast onder een schuin dak:

 • Knieschot
  Een knieschot is de meest eenvoudige kast voor onder een schuin dak. Het knieschot ziet er uit als een klein wandje, het is vaak niet meer dan 1 meter hoog. Het is evenwijdig aan de muur geplaatst, bevestigd aan zowel schuin dak als vloer. Hierdoor eindigt het schuine dak niet als scherpe punt op de vloer. De ruimte achter het knieschot fungeert als bergruimte. De deur van de kast bevindt zich echter laag bij de grond en is daarmee niet erg praktisch geplaatst, daarom is het knieschot voor de meeste mensen geen kast voor dagelijks gebruik. Wel is het een geschikte plek om spullen op te bergen die slechts sporadisch gebruikt worden.
 • Schuifdeurkast
  In tegenstelling tot het knieschot is de schuifdeurkast een volwaardige kast onder een schuin dak. Kenmerkend voor de schuifdeurkast is dat de deuren hangen: je opent de kast door de deuren naar links of rechts te schuiven. De schuifdeurkast wordt vaak gebruikt als kledingkast. Doordat de kasten onder een schuin dak staan is de kast niet overal even diep. Dicht bij de grond is de kast dieper. Hierdoor kan je gemakkelijk een schoenenrek of meerdere schoenendozen kwijt op de bodem van de kast.
 • Boekenkast
  Voor een kast onder een schuin dak is de boekenkast niet het meest voor de hand liggend. Een boekenkast is immers een open kast die bestaat uit horizontale planken. Daarom wordt een boekenkast als kast voor onder een schuin dak vaak gecombineerd met een knieschot. Hierbij bevindt aan een van de uiteindes van de ruimte de ingang van het knieschot, terwijl de kast volledig het uiterlijk heeft van een boekenkast.
 • Open kast
  Voor open kasten onder een schuin dak geldt hetzelfde als voor de boekenkast: deze zijn niet het meest ideaal onder een schuin dak. Dit komt doordat de kast niet overal even diep is. Plaats je geen knieschot achter de kast, dan oogt de kast al snel rommelig.
 • Draaideur- of vouwdeurkast
  In feite zijn de draaideurkast en vouwdeurkast twee verschillende soorten kasten. Het verschil zit in de manier waarop de kast wordt geopend: bij een draaideurkast draait de deur open, bij een vouwdeurkast is de deur in feite een combinatie tussen een schuifdeur en een draaideur. De draaideur- of vouwdeurkast is ideaal onder een schuin dak. Diepe spullen kan je kwijt op de bodem van de kast, meer ondiepe spullen kan je ook in het bovenste gedeelte kwijt.

Hoe maak ik een kast onder een schuin dak?

Kenmerkend voor kasten onder een schuin dak is dat iedere situatie anders is. Voor een optimaal gebruik van de ruimte in je woning is een kast uit een woonwinkel dan ook vrijwel nooit geschikt. Voor een kast onder een schuin dak heb je in de praktijk twee opties: zelf maken of een timmerman inhuren. In het geval dat je zelf aan de slag gaat kan je onderstaande instructies volgen voor het maken van een knieschot of een eenvoudig los element op wielen. Technisch gezien zijn dit de twee gemakkelijkste opties om zelf een kast voor onder een schuin dak te maken.

Zelf een kast voor onder een schuin dak maken – knieschot

Zelf kasten onder een schuin dak maken is geen sinecure. Toch is het mogelijk om zelf een eenvoudige kast onder een schuin dak te maken. Hierbij kan je de kast technisch gezien zo moeilijk maken als je zelf wilt. Een knieschot is echter ook door een handige doe-het-zelver te plaatsen. Plaats je zelf een knieschot, dan begin je met het aanbrengen van een driehoekige lat tegen de onderzijde van het schuine dak. Hierop schroef je de liggers welke zijn voorzien van het een afdichtingsband vast. Bepaal vervolgens de onderzijde van het knieschot op de vloer: deze bevindt zich kaarsrecht onder de bovenste ligger. Op deze plek plaats je de onderste ligger. Vervolgens kan je het frame plaatsen. Tegen het frame plaats je een houten plaat, je kan zelf de meest geschikte houtsoort kiezen. Ook kan je zelf bepalen wat voor opening of deur je in het knieschot wilt. Dit kan een schuifdeur of een draaideur zijn, maar vaak wordt ook gekozen voor een luik. Dit luik bestaat uit een houten plaat, vaak van mdf, welke met twee haakjes is bevestigd. De haakjes klik je voor het openen eenvoudig los, waarna je het knieschot kunt bereiken

Zelf een kast voor onder een schuin dak maken – los element op wielen

Kies je voor een los element op wielen als kasten onder een schuin dak, dan maak je in feite een kast die je onder het schuine dak kunt rollen. Je begint uiteraard met nauwkeurig meten van de gewenste hoogte en diepte van de kast. Aan de hand hiervan bepaal je de maten van de afzonderlijke panelen. Zaag deze panelen af in de juiste hoek en maak de zijpanelen vast aan de middenplaat. Dit kan je doen met behulp van schroeven of houtlijm. Bevestig vervolgens ook de bodem, achterwand en het frontpaneel. Tot slot plaats je de wielen onder de kast. Door deze stappen meermaals te herhalen kan je meerdere losse elementen maken. Hierdoor is het niet alleen gemakkelijker om maatwerk te maken, het is ook nog eens makkelijker in het gebruik. Het is immers makkelijker om een klein element te bewegen, dan een grote. Dit is zeker het geval op het moment dat de elementen zijn gevuld met zware spullen.

Voorbeelden kast onder schuin dak

Genoemde soorten kasten onder een schuin dak zie je terug in verschillende ruimtes. In moderne slaapkamers met een schuin dak, werkkamers, maar natuurlijk het vaakst op zolder. Op zolder is immers de plek waar het schuine dak zich in de meeste huizen bevindt. Op zolder is de kast voor onder een schuin dak meestal het knieschot. Simpel, eenvoudig, goedkoop en uiterst functioneel. Meer specialistische kasten vindt je met name terug in kamers die als volwaardige leefruimte worden gebruikt. Denk aan de schuifdeurkast die wordt gebruikt als kledingkast.

Optimaal genieten van je slaapkamer of kamer onder je schuine dak? Vergeet dan de ventilatie niet. Een dakdoorvoer op een schuin dak zorgt voor de aanvoer van verse lucht in je woning.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden