Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Onderhoud groendak

Onderhoud groendak

Nu groene daken steeds gewoner worden in ons straatbeeld, vragen ook meer mensen zich af hoe het zit met het onderhoud van een groendak. Is onderhoud van een groendak nu wel of niet nodig? En zo ja, hoe kan je dit dan het beste uitvoeren? Alles over onderhoud van een groendak lees je op deze pagina.

Inhoudsopgave

Heeft een groendak onderhoud nodig?

Om de vraag te beantwoorden of een groendak onderhoud nodig heeft is het van belang om eerst een onderscheid te maken tussen een extensief en een intensief groen dak:

  • Extensief
    Dit is een dak met planten zoals sedum. Een extensief groen dak bestaat uit verschillende lagen: een worteldoek, substraaglaag en een laag met planten.
  • Intensief
    Een intensief groen dak is een dak met grote planten zoals bomen. Vaak wordt voor een intensief groen dak ook het begrip daktuin gebruikt.

Particulieren kiezen veelal voor een extensief groen dak. Daarom zal het extensieve groene dak op deze pagina ook centraal staan. Een intensief groen dak heeft in de praktijk net zoveel onderhoud nodig als een reguliere tuin. Deze soort dakbedekking heeft nauwelijks onderhoud nodig. Dit komt doordat de planten ook onder extreme omstandigheden kunnen overleven, weinig plantenresten produceren en niet gaan woekeren.

Kosten onderhoud groendak

Het onderhoud van een groendak is zoals gezegd beperkt. Dit is een van de voordelen van groene daken en heeft ook gevolgen voor de kosten: deze zijn laag en in veel gevallen verwaarloosbaar. De kosten van het onderhoud van een groendak kosten gemiddeld € 1 per jaar per m2. De kosten van meststof liggen op circa € 7 per pak (voldoende voor 120 m2).

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Noodzakelijk onderhoud groendak

Een groendak met sedumplanten kwalificeert als onderhoudsarm. Toch is het onvoldoende om helemaal geen onderhoud aan het groendak uit te voeren. De volgende onderhoudswerkzaamheden worden aanbevolen om zo lang mogelijk een gezond groen dak te behouden:

  • Onkruid verwijderen
    Een groen dak is zeer dicht begroeid. Hierdoor heeft onkruid nauwelijks kans om te wortelen op jouw dak. Toch kan het op zijn tijd voorkomen dat onkruid op je groene dak gaat groeien. Het is goed om dit periodiek te verwijderen.
  • Bemesten
    Over de noodzaak om een sedumdak te bemesten bestaat enige discussie. In beginsel heeft sedum namelijk nauwelijks voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen halen zij bovendien uit de substraatlaag. Toch kan het af en toe nodig zijn om de beplanting van het groene dak van meststoffen te voorzien. Dit kan je bijvoorbeeld doen op het moment dat je ziet dat de sedum niet goed groeit.
  • Vrijhouden van de afvoer
    Een belangrijk voordeel van sedum is dat het nauwelijks plantenresten produceert. Deze kunnen de afvoer dan ook niet verstoppen. Toch is het goed om het bladbolrooster periodiek te controleren. Ook aangewaaide bladeren kunnen de afvoer namelijk verstoppen.

Om bovenstaande werkzaamheden uit te voeren hoef je niet vaker dan twee keer per kalenderjaar je dak op te gaan. Dit kan je het beste in het voor- en najaar doen. De kans is groot dat deze onderhoudswerkzaamheden niet meer dan een kwartier kosten.

Onderhoud sedum dak in Nederland

Overig onderhoud groendak

Bij een groendak is onderhoud dus slechts in beperkte mate noodzakelijk. Hierdoor kun je de kosten van een groendak eenvoudiger terugverdienen over de jaren. Overig onderhoud bestaat uit de volgende werkzaamheden:

  • Verwijderen mos
    Zeker als het veel heeft geregend kan er veel mos op je groene dak gaan groeien. Dit is niet wenselijk en gaat ten koste van de sedum. Mos kan je dan ook het beste verwijderen. Doe dit met de hand en in het voorjaar. Zo kan het sedum in de zomer goed aangroeien. Je kan mos ook bestrijden door er kalk over te strooien.
  • Besproeien
    In beginsel hoef je een sedumdak niet te besproeien. Sedum is een sterke plant die geruime tijd zonder water kan. Je moet echter opletten op het moment dat het al meerdere weken niet heeft geregend en het sedum een rode gloed begint te krijgen. Dit betekent dat het sedum uitdroogt. Dit kan een goed moment zijn om je groene dak alsnog te besproeien.

Schade groendak

Door periodiek aan je groendak onderhoud te plegen voorkom je schades. De schades die het vaakst voorkomen leiden al snel tot lekkage. Hiervan zijn er verschillende oorzaken:

  • Onjuist geplaatst worteldoek
    Een worteldoek moet voorkomen dat wortels de dakbedekking beschadigen. Is het worteldoek onjuist geplaatst, dan kan alsnog schade ontstaan aan de dakbedekking.
  • Verstopte afvoer
    Plantenresten kunnen de afvoer van het dak verstoppen. Het water kan dan niet weg waardoor een lekkage ontstaat.
  • Ongewenste planten
    Verschillende zaden verspreiden zich door de lucht. Op het moment dat deze zaden gaan wortelen op jouw groene dak kunnen deze schade aanrichten. Bijvoorbeeld doordat de wortels te stevig en krachtig zijn.

Dakdekker inschakelen?

Een dakdekker weet precies wat jouw groene dak nodig heeft en wat er moet gebeuren wanneer er schade is. Het is daarom goed om je sedumdak regelmatig te laten controleren en onderhouden door een vakspecialist. Zo kunnen eventuele gebreken op tijd worden aangepakt en gaat je groene dak langer mee. Via Homedeal vraag je gratis dakdekker offertes aan. Zo vergelijk je de kosten van dakdekkers voor het onderhoud van jouw sedumdak en kies je de beste deal.

Overweeg je een groendak aan te leggen? Bekijk dan de mogelijkheden voor subsidie voor een groendak.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Groendak onderhoud: heb ik een specialist nodig?

De onderhoudswerkzaamheden zijn dusdanig beperkt dat particulieren in de meeste gevallen geen vakspecialist nodig hebben om onderhoud aan het groene dak te plegen. Voel je je niet comfortabel om op hoogte te werken? Of denk je dat je groene dak schade heeft? Dan kan het verstandig zijn om een dakdekker in te schakelen.

Groendak onderhoud: kan ik het dak betreden?

Een standaard groen dak kan je betreden om onderhoud uit te voeren. Sedum heeft als eigenschap dat het veerkrachtig is. Je kunt er dus goed op lopen. Laat echter geen materialen langdurig op het dak slingeren, dit zal er toe leiden dat de onderliggende planten zullen afsterven.

Wat is de levensduur van een groen dak?

Voer je de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uit dan heeft een groen dak een levensduur tot wel 50 jaar. Na deze 50 jaar is vaak het probleem dat de onderliggende dakbedekking versleten is en niet dat de beplanting afsterft.

Hoe vaak moet je een sedumdak water geven?

In principe kan een sedumdak een maand zonder water, al zullen de planten wel gaan verkleuren. Wanneer het erg droog is kun je het groene dak besproeien met water.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden