Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Voordelen en nadelen groendak

Voordelen en nadelen groendak

Overweeg jij dakbegroeiing op jouw woning en ben je benieuwd wat de voordelen en nadelen van groendaken zijn? In deze blog gaan we daar uitgebreid op in. We behandelen de belangrijkste voordelen en nadelen van groendaken. Hierbij komen ook van sedum dakbedekking de nadelen en voordelen aan bod.

Wat is een groendak?

Een groendak bestaat uit een ondergrond van EPDM of bitumen met daar bovenop een laag met planten. Deze plantenlaag kan bestaan uit vetplanten, mossen, grassen of kruiden. Een dak met een dergelijke lage beplanting staat bekend als een extensief groendak en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Een intensief groendak heeft een dikkere opbouwhoogte dan een extensief groendak en bevat grotere planten, struiken en zelfs bomen. Bij een dergelijk dak is regelmatig onderhoud, zoals bemesting en water geven, noodzakelijk. Groendaken zijn zeer geschikt voor platte daken. Ook toepassing op hellende daken met een maximale hellingshoek van 45 graden is mogelijk.

Voordelen groen dak

We leggen je graag uit welke voordelen en nadelen groendaken hebben. Dit zal je helpen de juiste keuze te maken als je jouw dak wilt vervangen en van nieuwe dakbedekking wilt voorzien. We beginnen met een overzicht van de belangrijkste voordelen van groen op daken.

1. Een groendak verlengt de levensduur van de dakbedekking
Je brengt een extra laag op de dakbedekking aan. Hierdoor veroudert de dakbedekking minder snel, want regen, wind en zon hebben er minder invloed op. Je verlengt de levensduur zo met wel veertig tot vijftig jaar. Dit betekent dat jouw dak minder gauw aan vervanging toe is en zo bespaar je geld. Dit is natuurlijk erg belangrijk als je het over de voordelen en nadelen van groendaken hebt.
2. De planten op het dak nemen CO2 op en zuiveren de lucht
Ook de opname van CO2 en het tegengaan van luchtvervuiling zijn belangrijke voordelen van groen op daken. De plantjes op het dak nemen fijne stofdeeltjes en stikstof uit de omgeving op. Net als andere planten zetten ze CO2 om in zuurstof. Dit is goed voor het milieu.
3. Groene daken bevorderen de biodiversiteit
Met een groendak haal je natuur dichterbij en draag je bij aan de biodiversiteit in jouw stad of dorp. Het dak is een stukje natuur dat insecten, zoals bijen en vlinders, voorziet van voedsel en helpt bij het bestuiven van planten. Je zult zien dat dit ook weer vogels aantrekt.
4. Goed voor je eigen gezondheid
Je krijgt een betere gezondheid van meer groen in je omgeving. Dat is zeker een van de belangrijkste voordelen van groen op daken. De beplanting werkt ontspannend en vermindert stress. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken.
5. Het groene dak houdt regenwater vast
Het feit dat de beplanting water absorbeert, valt ook onder de voordelen van groen op daken. De plantjes hebben water nodig om te groeien. Zodra er regen valt, zullen ze het water opnemen en vasthouden. Hierdoor verdwijnt er minder water het riool in en voorkom je wateroverlast bij hevige stortbuien.
6. Minder opwarming, meer verkoeling
De temperatuur van daken zonder beplanting ligt stukken hoger dan die van groendaken. Zeker als de zon er op schijnt. Met jouw groene dak creëer je vooral in de zomer een koelere omgeving rondom je huis. Dit is mogelijk doordat de begroeiing op het dak het zonlicht absorbeert en reflecteert en regenwater opslaat en weer laat verdampen.
7. Betere isolatie
Bij een groen dak komt er een extra dikke laag op je dak te liggen. Deze laag verbetert zowel de thermische isolatie als de geluidsisolatie van je dak. Je bespaart dus op je energierekening en hebt minder last van geluiden uit de omgeving in vergelijking tot andere soorten dakbedekking.
8. Hoger rendement zonnepanelen
Het rijtje met voordelen van groen op daken sluiten we af met de verhoging van het rendement van de zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen werken namelijk efficiënter op een dak met een lagere temperatuur. Daken zonder planten warmen op zonnige dagen snel op en hierdoor werken de panelen minder goed.
9. Subsidie
In sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor een groendak. Je kunt het best informeren bij jouw gemeente of je hiervoor in aanmerking komt.

Nadelen groendak

Helaas kleven er ook nadelen aan groendaken. We geven je een korte opsomming van de nadelen van groendaken:

 1. Lekkage
  Door bijvoorbeeld wortelgroei is het mogelijk dat je dak gaat lekken. Dit voorkom je door het dak vakkundig aan te brengen en regelmatig te controleren;
 2. Hoge kosten
  De kosten van een groendak zijn een van de grootste nadelen;
 3. De zwaarte
  Ook het hoge gewicht hoort bij de nadelen van groendaken. Dit betekent dat de constructie van je dak hier geschikt voor moet zijn. Laat een bouwkundige dit beoordelen, voordat je een groen dak laat aanbrengen;
 4. De complexiteit
  Het aanbrengen van begroeiing op het dak is ingewikkeld. Het risico op fouten bij de aanleg behoort daarom ook tot de nadelen van groendaken.

Sedum dakbedekking nadelen

Veel mensen kiezen bij de aanleg van een groendak voor een beplanting met sedum. Sedum is een verzamelnaam voor diverse soorten kleine vetplanten. Sedum dakbedekking bestaat uit een mix van vetplantjes in diverse kleuren. Deze plantjes zijn naar wens te combineren met mossen. We krijgen vaak vragen over de voordelen en nadelen van groendaken met sedum. De bovengenoemde zaken zijn ook bij sedum dakbedekking nadelen en voordelen. Een specifiek voordeel van een sedumdak is dat het uit te voeren is met een redelijk laag gewicht. Ook heeft sedum dakbedekking wel nadelen. Zo kunnen bij sedum dakbedekking de nadelen heel persoonlijk zijn. Als je bijvoorbeeld niet van insecten en vogels houdt, kun je beter geen sedumdak uitkiezen. Daarnaast moet je het geen probleem vinden dat je de beplanting tijdens langdurige droogte water moet geven. Aan de andere kant levert sedum geen problemen op met hooikoorts. Samengevat kent sedum dakbedekking wat nadelen, maar vooral veel voordelen.

Voordelen en nadelen groendaken: tips

Heb je alle voordelen en nadelen van groendaken in je opgenomen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een groendak voor jouw dak? Vraag dan dakdekker offertes aan bij erkende vakspecialisten en stel hen ook je vragen over de voordelen en nadelen van groendaken. Een professional kijkt wat er mogelijk is in jouw situatie en geeft je persoonlijk advies over alle voordelen en nadelen van groendaken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden