Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Aluminium dakplaten

Aluminium dakplaten

Veel mensen kiezen voor aluminium dakplaten als dakbedekking op hun tuinhuis, garage, schuur of veranda. Dit komt door de vele voordelen van aluminium dakplaten. Wil jij weten welke soorten aluminium platen er zijn? Wil je daarnaast ook weten wat de kosten hiervan zijn en wat de voor- en nadelen zijn van aluminium platen? Lees dan snel verder!

Soorten aluminium dakplaten

Er zijn verschillende soorten dakplaten. Aluminium dakplaten zijn een soort metalen dakplaat. Binnen metalen dakplaten kun je kiezen voor stalen dakplaten of aluminium dakplaten. Aluminium dakplaat soorten hebben met name betrekking op de vorm van de dakplaat:

 • Golfplaat
  Het profiel van de golfplaat is golvend. Deze vorm is misschien wel de meest bekende vorm dakplaat. De golfplaat is snel en gemakkelijk te plaatsen en voert regenwater goed af.
 • Damwandplaat
  De damwandplaat is een variant op de golfplaat. Kenmerkend voor de damwandplaat is dat de golven van het profiel hoekig zijn. Ook de damwandplaat, die ook wel trapeziumplaat wordt genoemd, kan gemakkelijk je dak waterdicht maken.
 • Dakpanplaten
  De naam zegt het al: dakpanplaten hebben het profiel van dakpannen. Een enkele plaat bevat het profiel van meerdere dakpannen. Door het profiel krijgt je dakbedekking gelijk een strakke uitstraling.

In soorten dakplaten van aluminium wordt echter niet uitsluitend onderscheid gemaakt naar vorm van het profiel. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen geïsoleerde dakplaten en niet-geïsoleerde dakplaten. Geïsoleerde platen worden vanzelfsprekend met name geplaatst op ruimtes die ook als leefruimte worden gebruikt.

Kosten van aluminium dakplaten

De kosten van aluminium dakplaten hangen niet zozeer af van het profiel van de dakplaat. De kosten hangen met name af van het feit of de platen al dan niet zijn geïsoleerd.

Type aluminium dakplatenPrijs per m2
Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten€ 15 - € 20
Geïsoleerde aluminium dakplaten€ 20 - € 25
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Aluminium dakplaten: de voor- en nadelen

Aan aluminium dakplaten zijn diverse voor- en nadelen verbonden. Specifiek voor dakplaten die zijn gemaakt van aluminium geldt dat de volgende voordelen van toepassing zijn:

 • Voordeel 1: lange levensduur
  Aluminium platen hebben een lange levensduur. Een levensduur van 100 jaar is, mits goed onderhouden, zeker mogelijk.
 • Voordeel 2: roesten niet
  Aluminium roest niet. Dit draagt bij aan de lange levensduur van de dakplaten.
 • Voordeel 3: verpulveren niet Aluminium verpulvert ook niet en breekt niet gemakkelijk af. Het is vormvast en raakt niet snel beschadigd. Ook dit heeft een positief effect op de levensduur van de dakplaten.
 • Voordeel 4: iedere gewenste kleur
  De kleur van dakbedekking heeft een grote invloed op de uitstraling van je tuinhuis, schuur of overkapping. Aluminium platen zijn leverbaar in iedere denkbare kleur. Zo kan je altijd kiezen voor een kleur die bij jou past. Hiermee zijn het bijvoorbeeld ideale dakplaten voor een overkapping.
 • Voordeel 5: mogelijkheid om te isoleren
  Wil je de aluminium platen plaatsen op een ruimte die je ook als leefruimte gebruikt? Of wil je dat de temperatuurverschillen in de betreffende ruimte niet te groot worden? Dan is het een belangrijk voordeel dat dakplaten van aluminium ook geïsoleerd kunnen worden.

Vanzelfsprekend zijn er aan dakplaten van aluminium ook enkele nadelen verbonden. Het hangt van jouw specifieke situatie af in hoeverre bovenstaande voordelen opwegen tegen deze nadelen:

 • Nadeel 1: de prijs
  Dakplaten van aluminium zijn dan wel een relatief goedkope dakbedekking, maar niet in vergelijking tot dakplaten van andere materialen zoals bitumen of kunststof. Aluminium platen zijn tot wel drie keer duurder dan platen van genoemde materialen.
 • Nadeel 2: de uitstraling
  Veel mensen vinden dakplaten van aluminium een goedkope uitstraling hebben. Kies je voor een dakbedekking van leien of riet dan is dit veel duurder, maar veel mensen vinden deze soorten dakbedekking wel mooier.
 • Nadeel 3: geluid
  Regen en hagel op dakplaten van aluminium kunnen behoorlijk wat geluid maken. Dit is niet hinderlijk als je tuinhuis ver van je woning staat, maar kan wel als hinderlijk ervaren worden als het geluid dichter bij je woning is.
Aluminium dakplaten op dak

Aluminium dakplaten: isolatie

Op het moment dat je kiest voor geïsoleerde dakpanplaten dan kies je voor dakplaten die aan de binnenzijde zijn voorzien van isolatiemateriaal. De dakplaten zijn enkel- of dubbelwandig en het isolatiemateriaal bestaat vaak uit PIR, PUR of EPS. Deze kunststoffen hebben als voordeel dat ze licht en dun zijn, terwijl ze gelijktijdig een hoge isolatiewaarde hebben.

Aluminium dakplaten: coating

In beginsel zijn alle dakplaten van aluminium voorzien van een coating. De coating van aluminium dakplaten is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van deze platen. Het belang van coating blijkt wel uit de diverse voordelen:

 • 1: onderhoud en levensduur
  Door de coating hebben de dakplaten nauwelijks onderhoud nodig. Gelijktijdig zorgt de coating voor bescherming van het aluminium tegen de elementen, zodat de levensduur van de dakplaten wordt verlengd.
 • 2: kleur
  De coating waarborgt dat de kleur en uitstraling van de dakplaten, ook na verloop van tijd, gelijk blijft. De platen verkleuren dus niet en zullen ook niet mat uitslaan.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten aluminium dakplaten?

De kosten van aluminium dakplaten hangen met name af van het gegeven of deze al dan niet zijn geïsoleerd. Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten zijn goedkoper dan geïsoleerde platen. Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten kosten namelijk € 15 tot € 20 per vierkante meter, daar waar geïsoleerde platen tussen de € 20 en € 25 per vierkante meter kosten.

Wat is goedkoper dakpannen of dakpanplaten?

De materiaalkosten van dakpannen zijn vaak lager dan die van dakpanplaten. Dakpanplaten kunnen echter sneller en makkelijker geplaatst worden. Hierdoor ben je minder kwijt aan arbeidskosten van de dakdekker, waardoor onder de streep dakpanplaten vaak de voordeligste optie zijn.

Wat zijn de goedkoopste dakplaten?

De goedkoopste dakplaten zijn dakplaten die niet zijn geïsoleerd en zijn gemaakt van kunststof. Golfplaten en platen met een trapeziumprofiel zijn in veel gevallen de goedkoopste soorten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden