Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie EPDM dakbedekking over bitumen

EPDM dakbedekking over bitumen

Veel woningeigenaren overwegen momenteel om EPDM dakbedekking over bitumen te plaatsen. Daar waar tegenwoordig EPDM een populaire dakbedekking, werd vanaf ongeveer 1980 steeds meer bitumen op platte daken geplaatst. Deze daken van bitumen naderen nu het einde van hun levensduur en daarom is er de vraag of EPDM dakbedekking over bitumen geplaatst kan worden. Het antwoord op deze vraag krijg je op deze pagina.

Inhoudsopgave

Kan EPDM dakbedekking over bitumen geplaatst worden?

We vallen direct met de deur in huis: het plaatsen van EPDM op een ondergrond van bitumen is in principe mogelijk. We zeggen bewust in principe, omdat het wel nodig is om een enkele kanttekening te plaatsen. EPDM dakbedekking bevestig je met een sterke lijm op de bitumen. Deze lijm hecht minder goed op het moment dat de bitumen nog in een goede staat verkeert. Het folie van het EPDM kan bij bitumen in goede staat namelijk een reactie veroorzaken met de oliën die zich in de bitumen bevinden. Deze chemische reactie kan tot gevolg hebben dat er blaasjes in het EPDM ontstaan, wat ten koste gaat van de kwaliteit van het EPDM. Daarnaast gelden als voorwaarden voor EPDM over bitumen dat de ondergrond schoon en droog moet zijn en dat het dak is voorzien van isolatie. Als het dak niet is geïsoleerd kan condensvorming ontstaan. Deze condens heeft als gevolg dat de EPDM dakbedekking niet goed hecht op de bitumen.

EPDM over bitumen: de voor- en nadelen

Aan het plaatsen van een EPDM dakbedekking over bitumen zijn meerdere voor- en nadelen verbonden:

 • Voordeel 1: minder werk
  Het verwijderen van bitumen gaat lastig. De bitumen zitten vaak nog stevig aan de dakconstructie bevestigd. Het is dan ook een arbeidsintensieve en zware klus om bitumen te moeten verwijderen.
 • Voordeel 2: goedkoper
  Doordat je de EPDM over de bitumen plaatst hoeft de laag bitumen niet verwijderd te worden. Dit scheelt veel werk en daarmee zijn de EPDM dakbedekking kosten lager.
 • Voordeel 3: kleinere kans op schade aan de dakconstructie
  Het verwijderen van de oude laag bitumen brengt het risico met zich mee dat de onderliggende dakconstructie wordt beschadigd. Laat je de bitumen liggen dan loop je dit risico vanzelfsprekend niet.
 • Nadeel 1: niet mogelijk op daken die niet zijn geïsoleerd
  EPDM over bitumen is niet in alle gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld bij een carport is EPDM over bitumen in de meeste gevallen niet mogelijk. Dit omdat het dak van een carport vrijwel nooit is geïsoleerd. EPDM is dampdicht, waardoor een laag vocht tussen de EPDM en bitumen kan ontstaan. Hierdoor hecht de lijm van de EPDM niet meer en laat de dakbedekking langzaam los.
 • Nadeel 2: bitumen moeten al oud zijn
  Vanwege de eigenschappen van bitumen is het niet mogelijk om EPDM over bitumen te plaatsen op het moment dat de bitumen nog niet versleten is. Je kan dus ook niet een kleine reparatie verhelpen met EPDM als de rest van het dak nog in een goede staat verkeert.
 • Nadeel 3: bitumen moeten volledig droog zijn
  Zijn de bitumen niet volledig droog, dan is het eigenlijk niet mogelijk om EPDM dakbedekking aan te brengen. Hierdoor is het lastig om de werkzaamheden uit te voeren in een vochtig seizoen zoals de winter.

EPDM over bitumen: tips

Bij het plaatsen van EPDM over bitumen krijg je het beste resultaat wanneer jij of je dakdekker de volgende tips volgt:

 • Tip 1: zorg dat de ondergrond droog is
  Plaats je EPDM over bitumen dan is het belangrijk dat de ondergrond zeer droog is. De kans is groot dat de bitumen kleine scheurtjes bevatten. Je plaatst immers het EPDM over de bitumen omdat de bitumen aan het eind van haar levensduur is. De kleine scheurtjes in de bitumen kunnen na een stevige regenbui nog dagen vochtig blijven. De zomer is dan ook vaak een geschikte periode om EPDM dakbedekking over bitumen te plaatsen.
 • Tip 2: controleer de isolatie
  Controleer goed of en hoe het dak is geïsoleerd. Is het dak niet of aan de binnenzijde geïsoleerd dan is het niet mogelijk om het EPDM over de bitumen te plaatsen
 • Tip 3: maak het dak goed schoon
  Voor een optimale hechting van de lijm is het belangrijk dat het dak goed schoon is. Dit kan je doen met een zachte bezem.
 • Tip 4: gebruik een goede lijm
  Misschien wel het belangrijkste voor een stevige en waterdichte dakbedekking is dat het EPDM goed hecht aan de bitumen. Bespaar dan ook niet op de lijm en gebruik bodemlijm die speciaal is ontwikkeld voor EPDM.

EPDM over bitumen: offertes opvragen

Tot slot zal je de keuze moeten maken of je het plaatsen van de EPDM zelf gaat doen of dat je een dakdekker inschakelt voor deze klus. Ben je een beetje handig en heb je al ervaring met het leggen van EPDM of een ander soort dakbedekking, dan is de kans groot dat je ook deze klus zelf kunt uitvoeren. Is dit niet zo dan is het wijs om offertes op te vragen voor EPDM dakbedekking op maat bij verschillende vakspecialisten. Dit kan je doen via de website van Homedeal. Door offertes van deskundige dakdekkers vrijblijvend met elkaar te vergelijken profiteer je van een aantal voordelen:

 • Laagste prijs
  Je wilt natuurlijk een eerlijke en zo laag mogelijke prijs betalen voor de klus. Het tarief voor de arbeid van een dakdekker maakt een groot deel uit van de totale kosten. Prijzen kunnen daarom sterk variëren.
 • Beste leveringsvoorwaarden
  Niet iedere dakdekker is snel beschikbaar. Kies een vakspecialist die de klus kan uitvoeren op het moment dat jou goed uitkomt.
 • Ga na of een dakdekker over goede recensies of een keurmerk beschikt.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden