Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Zonnepanelen op rieten dak

Zonnepanelen op rieten dak

Veel huiseigenaren vragen zich af of zonnepanelen op een rieten dak mogelijk zijn. De achtergrond hiervan is duidelijk: huiseigenaren zijn geschrokken van hoge energieprijzen én willen hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Maar zijn zonnepanelen op een rieten dak eigenlijk mogelijk? Hoe moeten deze dan geplaatst worden? En wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen op een rieten dak? Op deze pagina krijg je antwoord op al deze vragen.

Zonnepanelen rieten dak: de mogelijkheden

Zonnepanelen kunnen zowel op een bestaand rieten dak als op een nieuw rieten dak geplaatst worden. Bij een nieuw rieten dak wordt vaak een uitsparing gemaakt in het riet. Op de plek van de uitsparing worden de zonnepanelen geplaatst en is EPDM een veelgebruikte dakbedekking. Op een bestaand riet dak worden de zonnecollectoren veelal op het riet geplaatst, waarbij de panelen bevestigd worden aan de balken van het dak. Zowel bij een nieuw als bij een bestaand dak is het van belang om de zonnepanelen zorgvuldig te plaatsen:

  • De zonnepanelen moeten niet direct tegen het riet aan geplaatst worden. Wordt dit wel gedaan dan gaat dit ten koste van de natuurlijke ventilatie en worden de zonnepanelen warmer. Dit gaat niet alleen ten koste van de efficiëntie van de zonnepanelen maar kan ook leiden tot brandgevaar.
  • Zonnepanelen op een rieten dak mogen niet te diep in het riet geplaatst worden. Het omliggende riet kan dan een schaduw over de zonnepanelen werpen waardoor deze minder efficiënt werken.
  • De zonnepanelen op het rieten dak mogen ook niet te hoog boven het riet geplaatst worden. Dit kan leiden tot vochtophopingen in het dak. Dit effect wordt versterkt doordat riet na verloop van tijd slinkt. Hierdoor komen de zonnepanelen steeds hoger boven het riet te liggen. Iets wat veel mensen ook niet mooi vinden voor hun woning. Een ervaren rietdekkersbedrijf kan inschatten wat het best past bij jouw dak.

Zonnepanelen rieten dak: de manieren van constructie

Het is goed mogelijk om zonnepanelen op een rieten dak te plaatsen. In de praktijk kan de constructie op twee verschillende manieren plaatsvinden:

  • Zonnepanelen rieten dak: plaatsing op het riet
    Zonnepanelen kunnen op het riet geplaatst worden. Dit wordt gedaan door het frame van de collectoren te bevestigen aan de balken onder het riet. Ondanks dat het plaatsen van zonnepanelen op het riet niet alleen de goedkoopste maar ook de snelste manier van plaatsen is, zijn er ook belangrijke nadelen verbonden aan deze manier van plaatsing. Het eerste nadeel is dat onder de zonnepanelen vochtophopingen kunnen ontstaan door een gebrek aan ventilatie. Een tweede nadeel is dat het na plaatsing van de zonnecollectoren niet of nauwelijks meer mogelijk is om het rieten dak onder de collectoren goed te onderhouden.
  • Zonnepanelen rieten dak: plaatsing tussen het riet
    Zonnepanelen op een rieten dak worden meestal geplaatst door de panelen te plaatsen tussen het riet. Dit wordt gedaan door een uitsparing te maken in het riet. Deze manier van plaatsen is niet alleen goed voor het uiterlijk van je woning, maar is ook onderhoudsvriendelijk. Als belangrijkste nadeel geldt dat de panelen erg warm kunnen worden. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot brandgevaar.

Zonnepanelen rieten dak: de voor- en nadelen

Aan zonnepanelen op een rieten dak zijn een aantal belangrijke voor- en nadelen verbonden. Deze hebben wij hier voor jou op een rijtje gezet:

  • Voordeel 1: dubbel zo duurzaam
    Zonnepanelen in combinatie met een rieten dak zijn dubbel zo duurzaam. Riet is een natuurlijk materiaal en zonnepanelen wekken duurzame energie op. Zo lever je met zonnepanelen en een rieten dak een bijdrage aan een beter milieu.
  • Voordeel 2: lagere energierekening
    Je wekt (een deel van) de door jou verbruikte energie zelf op. Dit zorgt voor een lagere maandelijkse energierekening. Zo verdien je de kosten van het rieten dak en de zonnepanelen weer terug. Daarnaast heb je er ook minder last van als energieprijzen plotseling sterk stijgen.
  • Voordeel 3: hogere woningwaarde
    Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Niet alleen profiteer je zelf van een lagere energierekening, je huis wordt ook meer waard. Dit komt ook doordat zonnepanelen leiden tot een gunstiger energielabel van je woning.
  • Voordeel 4: kwaliteit van zonnepanelen is hoog
    De kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds hoger. Dit zorgt niet alleen voor een langere levensduur maar ook voor een hogere productie per zonnepaneel.

Tegenover bovenstaande voordelen staan een aantal nadelen. De belangrijkste zijn:

  • Nadeel 1: vochtproblemen
    Bij een rieten dak is de ventilatie van het riet belangrijk. Is er onvoldoende ventilatie dan kunnen er vochtophopingen in het dak ontstaan. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en levensduur van het dak en kan leiden tot lekkages.
  • Nadeel 2: onderhoud wordt lastiger
    Door zonnepanelen direct op het riet te plaatsen wordt het lastiger om het rieten dak te onderhouden.
  • Nadeel 3: brandgevaar
    Dit is misschien wel het belangrijkste nadeel en het grootste risico van zonnepanelen op een rieten dak. Zonnepanelen kunnen erg warm worden en riet is relatief brandbaar. Het risico op brand neemt dan ook toe door zonnepanelen op een rieten dak te plaatsen.
  • Nadeel 4: moeilijk te verzekeren
    Vanwege het verhoogde risico op brand is het moeilijker om een opstalverzekering af te sluiten. Deze opstalverzekering is vaak een vereiste van je hypotheekverstrekker. Lukt het wel om een opstalverzekering af te sluiten, dan zal de premie hoger zijn vanwege het verhoogde risico.

Zonnepanelen rieten dak: tot slot

Het is dus technisch mogelijk om zonnepanelen op een rieten dak te plaatsen. Zoals je hebt gelezen zijn hier een aantal voor- en nadelen aan verbonden. Wegen de nadelen voor jou zwaarder dan de voordelen? Overweeg dan om, indien je hier de mogelijkheid toe hebt, om de zonnepanelen op een ander dak met een ander type dakbedekking te plaatsen. Denk hierbij aan het dak van je schuur of garage.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden