Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Alles over bitumen dakbedekking aanbrengen op hout en andere ondergronden

Alles over bitumen dakbedekking aanbrengen op hout en andere ondergronden

Wil jij alles weten over bitumen dakbedekking aanbrengen? Voor je dak kan je kiezen uit verschillende soorten dakbedekking. Zo kan je kiezen voor een dakbedekking van dakpannen, kunststof of metaal. Daarnaast kan je ook kiezen voor bitumen, ongeacht of je een plat of een schuin dak hebt. Bitumen wordt ook wel dakleer genoemd. Op deze pagina lees je niet alleen alles over bitumen dakbedekking, maar ook over de techniek van bitumen dakbedekking aanbrengen op hout of een andere ondergrond.

Inhoudsopgave

Wat is bitumineuze dakbedekking?

Bitumen dakbedekking wordt vaak verward met teer. Het belangrijkste verschil tussen teer en bitumen is de grondstof. Teer wordt gemaakt van hout of steenkool, bitumen wordt gemaakt van ruwe olie. Kenmerkend voor bitumen is dat het bij extreme hitte vloeibaar wordt, terwijl het bij normale temperaturen een vaste stof is. Ga je een bitumen dakbedekking aanbrengen dan zorg je voor een waterdichte bedekking van je dak. De kosten van bitumen dakbedekking per m2 liggen relatief laag om te zorgen en zorgen voor een waterdicht dak. Dit is een belangrijke verklaring van de populariteit van bitumen. Het is ook mogelijk om een bitumen dakbedekking onderlaag aan te brengen om een waterdichte en beschermende laag te creëren tussen het dakoppervlak en de dakbedekking.

Bitumen dakbedekking aanbrengen – bitumen op een rol

Als je zelf bitumen dakbedekking wilt aanbrengen, of dakleer wil vervangen, dan is het goed om te beseffen dat er meerdere systemen zijn voor deze dakbedekking. Bitumen worden vaak op een rol geleverd. In dit geval plaats je de bitumen in stroken. Ga je de bitumen dakbedekking aanbrengen dan kan je kiezen voor een enkele laag of voor zowel een onder- als bovenlaag. Mocht er nog oude bitumen dakbedekking liggen dan kun je dat dakleer verwijderen of hierop werken, afhankelijk van de staat ervan. Vervolgens kan je de stroken bitumen dakbedekking aanbrengen met twee verschillende methodes:

 • Branden
  Wil je bitumen dakbedekking aanbrengen op hout of een ander materiaal, dan wordt dit meestal gebrand. Dit is een relatief complexe techniek die normaliter alleen door vakspecialisten wordt toegepast. Door dakleer te branden heeft het een zeer grote kleefkracht. Hier staat echter het risico op blaasvorming in de bitumen tegenover.
 • Lijmen
  Wil je zelf bitumen dakbedekking aanbrengen op hout, dan is het goed om te beseffen dat je bitumen nooit op hout kunt lijmen. Ga je de bitumen dakbedekking aanbrengen op hout door te lijmen, dan krijg je te maken met de uitzettingscoëfficiënt. Hout zet meer uit dan andere soorten ondergrond. In het geval van temperatuurschommelingen kunnen hierdoor scheuren ontstaan in je dakbedekking, waardoor je een grotere kans hebt op lekkages. Ga je bitumen dakbedekking aanbrengen door deze te verlijmen, dan kan je dit het beste doen op een ondergrond van cement of beton. Deze ondergrond kan je namelijk gemakkelijk vooraf bewerken met een bitumenprimer.

Bitumen dakbedekking aanbrengen – shingles

Een bitumen dakbedekking aanbrengen kan je ook doen in de vorm van shingles. Dit is een type dakbedekking van bitumen dat uitermate geschikt is voor tuinhuisjes. Wil je bitumen dakbedekking aanbrengen op het dak van jouw tuinhuis, dan kan je gemakkelijk onderstaand stappenplan volgen:

 • Stap 1: aanbrengen onderlaag
  Breng over het gehele oppervlakte van je dak een onderlaag aan. Zeker als je jouw bitumen dakbedekking gaat aanbrengen op hout is deze stap belangrijk, dit wederom vanwege de uitzettingscoëfficiënt. Je legt de onderlaag evenwijdig aan de dakgoot waarbij de verschillende lagen elkaar zeker vijf centimeter moeten overlappen.
 • Stap 2: gebruik verzinkte daknagels
  De bitumen shingles spijker je vast in het dak met verzinkte daknagels. Sla hierbij de spijker zo recht mogelijk in het dak. Dit is een goede techniek als je bitumen dakbedekking gaat aanbrengen op hout. De juiste plek van de spijker is zo’n twee centimeter bij de randen vandaan. Het aantal spijkers is afhankelijk van de helling van het dak.
 • Stap 3: Insnijden
  Snijd de eerste rij shingles in tot het einde van de bladinsnijding. Voor de opvolgende rijen begin je aan de zijrand. De verschillende rijen snijd je opvolgend in: de ene rij een halve tab, de opeenvolgende rij een hele tab. Zo verspringen de shingles in de verschillende rijen en liggen de stootvoegen niet direct boven elkaar.
 • Stap 4: Inkorten
  Kort de eerste rij vervolgens in. Zorg ervoor dat de eerste rij shingles niet samenvalt met de stootvoeg.
 • Stap 5: Lijmen
  Aan de randen bevestig je de shingles tevens met lijm. Zo bescherm je jouw tuinhuis optimaal tegen de weersomstandigheden.
 • Stap 6: De nok
  Leg je de bitumen dakbedekking van shingles op een schuin dak, dan kom je op een gegeven moment aan bij de nok. Hier is het van belang dat je de shingles op een dusdanige manier legt dat de nokstukken aan beide uiteinden de bovenste rij shingles goed afdekt. De nokstukken leg je in dubbele dekking. Dit is de stevigste manier van bevestigen.

Bitumen dakbedekking laten aanbrengen door een dakdekker

Bitumen dakbedekking kun je laten aanbrengen door een vakspecialist. Dit is altijd aan te raden, omdat je dan zeker weet dat dit goed gebeurt en je dak niet zal lekken. Via Homedeal vergelijk je erkende dakdekkers door verschillende dakdekker offertes aan te vragen. Zo krijg je inzicht in de prijzen van dakdekkers en kun je kiezen welke vakspecialist het beste past bij jouw project. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden