Homedeal.nl Dakbedekking Je huis verbeteren doe je zo: groendak

Je huis verbeteren doe je zo: groendak

Van een dak vol frisse mosplantjes tot een ware tuin op je huis. Je ziet ze steeds meer, de prachtige groene daken. Maar waarom zou je naast het bijzondere uiterlijk voor een groendak kiezen? Lees snel deze 5 briljante redenen.

Groendak

Je dakbedekking gaat veel langer mee zonder problemen

Houd jij tijdens een herfststorm je hart vast of je dak er heelhuids uitkomt? Een groendak wordt op je bestaande dakbedekking geplaatst en vormt daardoor een beschermende laag. Waar felle uv-stralen, flinke windstoten of harde hagelstenen je dakbedekking flink op de proef stellen, vangt een groendak dit zonder enige moeite op. Hierdoor gaat je dakbedekking tot wel 30 jaar mee, afhankelijk van het type dakbedekking.

Je draagt bij aan minder grote regenplassen op de weg

Het rioleringsstelsel in Nederland heeft het steeds moeilijker om al het regenwater weg te laten lopen. Regelmatig ontkom je er niet aan om door een grote plas te rijden omdat de putten overlopen. Planten op het groene dak absorberen regenwater, zetten dit om in zuurstof en verspreiden dat weer de wijde wereld in. Neemt het aantal groendaken in Nederland echt flink toe, dan kan dat zelfs in de toekomst een wapen zijn tegen overstromingen.

Je energierekening gaat omlaag

Wordt het in de zomer onaangenaam warm in huis en voel je in de winter de kou door het dak trekken? Een groendak helpt om ieder seizoen een aangenaam klimaat in huis te creëren. Op een plat dak kan de temperatuur van je dakbedekking in de zomer oplopen tot wel 70 graden. Dit is niet mogelijk als je een groendak hebt. De gemiddelde temperatuur op een groendak is rond de 37 graden waardoor het binnen in huis koeler blijft. In de winter zorgt het groendak er juist voor dat de warmte in huis niet ontsnapt via het dak. Uit onderzoek blijkt dat daardoor een jaarlijkse besparing tot wel € 100 mogelijk is op je energierekening.

Je ademt samen met je buren gezondere lucht in

Termen als fijnstof en CO2 hoor je regelmatig langskomen op het nieuws, en terecht, ze vormen een bedreiging. Fijnstof in de lucht is een groot gevaar voor de gezondheid, het kan zorgen voor hartproblemen en longziektes. Groendaken zijn in staat om deze fijnstof op te nemen. Dit dak vangt ongeveer 1,5 kilo op per hectare. Dit komt neer op ongeveer de capaciteit van een volwassen boom. Daarnaast hebben we CO2, wat een boosdoener is voor de opwarming van de aarde. Planten absorberen ook CO2, waardoor de lucht rondom je huis door het groendak een heel stuk frisser en gezonder wordt.

Je woont in een rustgevende en stressverlagende omgeving

Last but not least: groen in je omgeving werkt rustgevend en stressverlagend. Geniet van de uitstraling van je groene dak en de gezuiverde zuurstofrijke lucht om je woning.

Een groendak aanleggen met subsidie

Wist je dat je voor het aanleggen van een groendak in sommige gevallen in aanmerking komt voor subsidie? Hiervoor gelden een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat je dit dak laat aanleggen door een gecertificeerde dakdekker. Deze vertelt je meer over de subsidievoorwaarden en de kosten en mogelijkheden voor de beplanting van jouw groendak.