Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Dakrenovatie subsidie in 2023

Dakrenovatie subsidie in 2023

Ben jij dan ook benieuwd of je in aanmerking komt voor een dakrenovatie subsidie in 2023 en hoe je subsidie voor een dakrenovatie kunt krijgen? Dan ben je op de juiste webpagina beland. We nemen in dit artikel de verschillende mogelijkheden voor een dakrenovatie subsidie in 2023 onder de loep en hoe je de dakrenovatie kosten kunt verlagen. Na het lezen, weet je precies:

  • welke subsidies voor dakrenovatie er zijn,
  • hoe je die kunt aanvragen,
  • waar je aan moet voldoen om ervoor in aanmerking te komen
  • en hoe hoog de bedragen van een dakrenovatie subsidie in 2023 zijn.

Geen landelijke dakrenovatie subsidie in 2023

Voor een dakrenovatie subsidie ben je in 2023 bij de landelijke overheid helaas niet aan het juiste adres. Er is namelijk geen landelijke regeling van kracht die je helpen met de kosten van een nieuw dak. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen subsidies voor dakrenovatie zijn. Voor een dakrenovatie subsidie in 2023 kun je bijvoorbeeld aankloppen bij de gemeente. Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende regelingen zoals een korting op de btw, een Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) of een Subsidie Voor Verduurzamingsmaatregelen (SVVE).

Gemeentelijke dakrenovatie subsidie in 2023

Sommige gemeenten zijn bereid om subsidie voor een dakrenovatie te verlenen. Meestal is dit gekoppeld aan energiebesparende maatregelen. Elke gemeente bepaalt zijn eigen beleid en of zij wel of geen subsidie geven, maar het loont dus de moeite om eens te informeren bij jouw gemeente of er een potje is voor dakrenovatie subsidie in 2023.

Btw-tarief van 9% op arbeidskosten

Bezit jij een woning die ouder is dan twee jaar? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan geen 21%, maar 9% btw op de arbeidskosten. Deze besparing op de arbeidskosten staat helemaal los van eventuele energiebesparende maatregelen. Wel is het belangrijk dat je in zee gaat met een professionele vakman. Dat is sowieso een voorwaarde als je dakrenovatie subsidie in 2023 wilt ontvangen.

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing

In tegenstelling tot een landelijke dakrenovatie subsidie 2023, kun je wel slim gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Dit is een landelijke subsidie die je sinds 1 januari 2023 al kunt aanvragen wanneer je 1 energiebesparende maatregel laat uitvoeren. Combineer je dakrenovatie bijvoorbeeld met een dakisolatie of ander duurzaam dakonderhoud. In sommige gevallen kun je ook subsidie krijgen voor de kosten van een dakreparatie of het laten plaatsen van nieuwe dakbedekking over de oude. SDE is ook beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers, (hybride) warmtepompen, aansluitingen op het warmtenet en een elektrische kookvoorziening.

Hoogte van de subsidie

  • Dakisolatie € 15 per m2
  • Zoldervloerisolatie € 4 per m2

Meer voordeel bij 2 maatregelen

Vroeger kwam je pas in aanmerking voor subsidie als je minimaal 2 energiebesparende maatregelen liet uitvoeren. Nu kan dit dus al bij 1 isolatiemaatregel. Toch loont het de moeite om 2 maatregelen te koppelen aan je dakrenovatie. Je krijgt dan namelijk ook het dubbele aan subsidie. Bij 1 maatregel moet je denken aan een bedrag van ongeveer 15% van de factuur. Bij 2 maatregelen is dat dus zo’n 30%.

Minimale oppervlakte en isolatiewaarde

Laat je je dak en zoldervloer isoleren, dan moet je er rekening mee houden dat dit minimaal 20 m² moet zijn. Dat is de minimale oppervlakte die nodig is voor een subsidie bij een dakrenovatie. Ook moet er sprake zijn van een minimale isolatiewaarde van 3,5 m² K/W. Je mag ISDE overigens combineren met een eventuele gemeentelijke subsidie voor een dakrenovatie.

Hoe kun je ISDE aanvragen?

Dit doe je maximaal 24 maanden na je dakrenovatie en de daaraan gekoppelde energiebesparende maatregel(en). Voeg de datum van uitvoering, een foto van de werkzaamheden en een bewijs van betaling bij je aanvraag. Let op! Je moet ook informatie geven over de vakman door wie je de werkzaamheden hebt laten uitvoeren. Zorg dus dat dit is gedaan door de erkende vakman.

Subsidie Voor Verduurzamingsmaatregelen (SVVE)

Deze subsidie is bedoeld voor een Vereniging van Eigenaars (VvE), woonverenigingen en wooncoöperaties. Zij kunnen bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen. Voorwaarde is dat de isolatie plaatsvindt in de bestaande omhulling van het gebouw, zoals de muren en het dak. Een dakrenovatie in combinatie met een dakisolatie laten uitvoeren, is dan ook een aantrekkelijke optie. Naast dak- en zoldervloerisolatie, vallen onder andere ook een spouwmuur-, gevel-, vloer- en bodemisolatie onder de regeling.

Maximaal € 20.000 subsidie per woning

Ook hier geldt dat je bij 2 energiebesparende maatregelen meer subsidie per m2 ontvangt dan bij 1 maatregel. Vergeet niet om de dakrenovatie subsidie aan te vragen vóórdat de isolatiemaatregelen van start gaan. Per woning bedraagt de subsidie maximaal € 15.000 voor reguliere maatregelen en € 20.000 voor maatregelen die vallen onder het Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP). Voor een dakisolatie komt dit neer op € 30 per m2.

Dakdekker inhuren?

Door een erkende dakdekker in te huren voor jouw dakrenovatie, kun je in aanmerking komen voor subsidie. Via Homedeal kom je eenvoudig en gratis in contact met ervaren dakdekkers voor al jouw dakbedekking projecten. Vergelijk dakdekkers door verschillende offertes aan te vragen. De kosten van een dakdekker kunnen namelijk variëren per vakspecialist. Lees meer over de mogelijkheden en voordelen van het aanvragen van dakdekker offertes via Homedeal.

Veelgestelde vragen

Is er landelijke dakrenovatie subsidie in 2023?

Nee, in 2023 is geen landelijke dakrenovatie subsidie van kracht. Voor een dakrenovatie kun je echter wel subsidie krijgen via de gemeente.

Hoe hoog is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)?

Voor dakisolatie bedraagt de subsidie € 15 per m2 en voor zoldervloerisolatie € 4 per m2.

Hoe vraag je ISDE aan?

ISDE vraag je maximaal 24 maanden na je dakrenovatie aan. Voeg de datum van uitvoering, een foto van de werkzaamheden en een bewijs van betaling toe. Let op! Je moet ook doorgeven door welke vakman de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Zorg ervoor dat dit is gedaan door de erkende vakman. Via Homedeal kom je eenvoudig in contact met erkende dakdekkers.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden