Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Welke kleur voeg voor je gevel?

Welke kleur voeg voor je gevel?

Vraag jij je af welke kleur voeg voor je gevel een goede keuze is? Lees dan gauw verder, want in deze blog leggen we uit welke kleuren tot de mogelijkheden behoren, wat de kenmerken hiervan zijn en hoe je de juiste kleur voor jouw gevel kiest. Ook vertellen we waarom de kleur van het voegwerk belangrijk is en waar je rekening mee moet houden als je een voegkleur uitkiest.

Voegwerk: het belang van kleur

Welke kleur voeg voor je gevel jij kiest, bepaalt mede het uiterlijk van de gevel van je woning. Het voegwerk neemt namelijk zo’n vijftien tot vijfentwintig procent van het oppervlak van de muur in. Een voeg in een donkere kleur geeft de gevel een donkere uitstraling. Met een lichtere kleur voeg behaal je een lichtere aanblik. Voegwerk in dezelfde kleur als de gevelstenen zorgt ervoor dat de gevel een geheel lijkt; de voegen vallen minder op.

Factoren die de uitstraling van de gevel bepalen

Voor de uitstraling van je huis is het erg belangrijk welke kleur voeg voor je gevel je uitkiest. In combinatie met de gevelstenen bepaalt de kleur van het metselwerk het totaalbeeld. Maar dat is nog niet alles. Er zijn meer aspecten die invloed op de look van je gevel hebben. We geven je een overzicht van de zaken die tezamen het resultaat bepalen:

  • De kleur, het formaat en de textuur van de gevelstenen;
  • De kleur en grootte van de voeg;
  • Het voegtype;
  • Het metselverband;
  • Combinaties met andere materialen.

Welke kleuren voegen voor je gevel zijn mogelijk?

Zoek jij een antwoord op de vraag welke kleur voeg voor je gevel zoal mogelijk is? Het korte antwoord is dat elke kleur een optie is. Voegmortel is namelijk in oneindig veel kleuren verkrijgbaar.

Leveranciers bieden een aantal standaardkleuren aan, zoals kiezelgrijs en beige. Het gaat dan om kant-en-klare gekleurde voegmortel met een bepaald kleurnummer.

Daarnaast is het mogelijk om voegmortel te mengen met cementkleurstof om de gewenste kleur te verkrijgen. Hierbij kan de gebruikte zandsoort in de voegspecie overigens de kleur beïnvloeden. Door voegzand zelf met een kleurstof te mengen is het mogelijk allerlei variaties te maken van iedere kleur, zoals geel, bruin, rood, grijs en blauw. Ook diverse tinten wit en zwart behoren tot de mogelijkheden. Iedere voegkleur heeft een ander effect op de uitstraling van jouw gevel.

Welke kleur voeg gevel

Hoe kies je de juiste voegkleur voor jouw gevel?

Nu je weet welke kleuren de voegen voor je gevel kunnen krijgen, wil je waarschijnlijk weten hoe je een kleur uitkiest. Dit is voor een groot deel een kwestie van smaak.

Tip 1: gebruik een kleurenwaaier

Over het algemeen accentueert een lichte voegkleur de gevelstenen. Een donkere kleur voeg maakt het geheel wat zwaarder. Om je keuze te bepalen kan het handig zijn om een kleurenwaaier of kleurenwijzer te gebruiken.

Tip 2: bekijk bestaande gevels

Daarnaast raden we je aan om bestaande gevels te bekijken en die te fotograferen. Zo kom je er stapsgewijs achter welke voegkleur jij mooi vindt. Op deze manier ontdek je bovendien of je voorkeur uitgaat naar een brede of juist een smalle voeg.

Tip 3: laat je adviseren door een vakspecialist

Verder raden we je aan om advies in te winnen bij vakspecialist. Een gevelspecialist kan in overleg met jou bijvoorbeeld ook een proefvoeg zetten om je te helpen bij je keuze. Via Homedeal kun je gratis en vrijblijvend gevelreiniging offertes van verschillende gevelspecialisten aanvragen.

Tip 4: online muurgenerator

Tot slot is een online muurgenerator een handig hulpmiddel om te bepalen welke kleur voeg voor je gevel de beste keuze is. Hierbij maak je op je computer zelf een virtuele voorstelling van jouw ideale gevel door verschillende combinaties van gevelstenen, metselverbanden en voegen uit te proberen.

De kleur van voegwerk bij nieuwbouw

Welke kleur voeg voor je gevel tot de mogelijkheden behoort, hangt ook af van het soort bouwproject. Bij bepaalde nieuwbouwprojecten is de keuze beperkt.

Soms heb je zelfs helemaal geen keuze en is alles al bepaald. Hier loop je bijvoorbeeld tegenaan als het gaat om de bouw van een serie rijtjeswoningen. De gevels krijgen dan allemaal dezelfde voegkleur.

Bij vrijstaande nieuwbouwwoningen heb je vaak meer mogelijkheden om te bepalen welke kleur voeg je voor je gevel wenst.

Gevelrenovatie: wel of geen bouwvergunning

Heb je een bestaande koopwoning en overweeg je een gevelrenovatie waarbij het voegwerk vervangen moet worden? Laat je dan bij je gemeente informeren welke vergunning je eventueel nodig hebt. In de meeste gevallen zul je geen bouwvergunning nodig hebben.

Als het kleurverschil met het oude voegwerk echter groot is, kan dit een enorm effect hebben op de uitstraling. Dit speelt met name bij voorgevels en dan heb je wellicht toestemming nodig voor een bepaalde voegkleur.

Woon je in een beschermd monument? Dan moet het voegwerk zoveel mogelijk in de originele kleur blijven en bij vervanging dien je het te laten goedkeuren door team monumentenzorg.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden