Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Voegen uithakken

Voegen uithakken

Als je gevel een opfrisbeurt nodig heeft, kan voegen uithakken de oplossing zijn. Het proces van voegen uithakken en opnieuw voegen biedt tal van voordelen, hoewel het voor veel mensen nog een relatief onbekend project is. Ben je benieuwd naar de voegen uithakken m2 prijs of vraag je je af wat kost voegen uithakken en opnieuw voegen precies? Je bent aan het juiste adres! Ontdek hier alles over deze specialistische werkzaamheden en de bijbehorende kosten.

Voegen uithakken: wat is de m2 prijs?

Het antwoord op de vraag “Wat kost voegen uithakken en opnieuw voegen?” hangt onder meer af van het uurtarief dat de vakspecialist in rekening brengt en het soort voegwerk dat wordt gekozen. Je kunt op een gemiddelde prijs van € 30 tot € 45 per m2 rekenen voor het uithakken en € 10 tot € 12 per m2 voor het opnieuw voegen.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs (incl. btw, arbeid en materiaal)
Voegen uithakken€ 30 - € 45 per m²
Gevel opnieuw voegen€ 10 - € 12 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Voegen uithakken

Wat is voegen uithakken?

Het proces van voegen verwijderen staat bekend als uithakken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gereedschappen zoals een hamer en beitel of een elektrische hakhamer. Het doel is om tot de gezonde laag specie te komen, wat vaak betekent dat er zo diep mogelijk wordt gewerkt. Door deze grondige aanpak zorgt de vakspecialist ervoor dat de nieuwe laag voegmortel optimaal hecht en stevig blijft zitten. Dit voorkomt dat de mortel later loskomt of uit de muur valt, wat de duurzaamheid en uitstraling van de gevel ten goede komt.

Wat is de werkwijze bij voegen uithakken?

Bij het uithakken van voegen worden de volgende stappen genomen:

  • Voorbereiding: afhankelijk van de situatie wordt een ladder of steiger geplaatst om te zorgen dat ook hoge delen van de gevel goed bereikbaar worden. De staat van de gevel en voegen wordt geïnspecteerd.
  • Hogedrukspuit: met een hogedrukspuit wordt eerst het loszittende materiaal uit de voegen gespoten.
  • Uithakken horizontaal voegwerk: eerst worden het horizontale voegwerk uitgehakt. Dit wordt zo diep mogelijk gedaan.
  • Uithakken verticaal voegwerk: vervolgens wordt ook het verticale voegwerk uitgehakt. Doordat de horizontale voegen al zijn verwijderd vallen de verticale voegen vaak gemakkelijk uit de muur.

Nadat het voegwerk is uitgehakt kan je de gevel vrijwel direct opnieuw voegen. Hierbij is het wel goed dat de voegen goed schoon zijn, zodat de nieuwe voegmortel optimaal hechten aan de ondergrond

Waarom voegen uithakken?

Voegen uithakken en opnieuw voegen wordt gedaan op het moment dat het voegwerk de technische levensduur heeft bereikt. Dit is na maximaal 50 jaar het geval. Je herkent het moment dat de voegen vervangen moeten worden doordat er scheuren of barsten in de voegen ontstaan. De voegen kunnen ook af gaan brokkelen. Versleten voegen moeten om twee redenen vervangen worden:

Gevelconstructie

De voegen in de gevel zijn belangrijk voor de stabiliteit van de constructie. Zijn de voegen versleten, dan kan dit ten koste gaan van de stabiliteit. De voegen spelen hierin een cruciale rol. Wanneer deze voegen hun kracht verliezen door slijtage, kan dit de stabiliteit van de gehele constructie in gevaar brengen.

Maar dat is niet het enige; voegen hebben ook de taak om je woning te beschermen tegen ongewenst vocht. Een vochtige woning kan leiden tot allerlei problemen, van schimmel tot structurele schade. Door tijdig versleten voegwerk te herkennen, het uit te hakken en vervolgens opnieuw te voegen, waarborg je niet alleen de stabiliteit maar voorkom je ook potentiële vochtproblemen.

Uitstraling van de woning

Het uiterlijk van je huis is een reflectie van jouw smaak en stijl. Voegen die er verouderd uitzien of beginnen af te brokkelen, kunnen de esthetische waarde van je woning drastisch verminderen. Vuil en verweerde voegen kunnen je huis een verwaarloosde uitstraling geven, iets wat je natuurlijk wilt vermijden.

Door te kiezen voor het opnieuw voegen van je gevel, geef je je woning een frisse en verzorgde look. Het is een relatief kleine ingreep met een groot effect: je woning zal er weer als nieuw uitzien, waardoor je met trots naar je huis kunt kijken.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Om een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag “Wat kost voegen uithakken en opnieuw voegen?”, is het van belang om te weten welke factoren de prijs beïnvloeden. Dit zijn onder meer:

  • Bereikbaarheid van de gevel: voegwerk uithakken en opnieuw voegen is gemakkelijker bij een rechte gevel waar geen obstakels voor staan. Is de gevel zeer groot en hoog of staan er obstakels zoals bomen voor, dan is het project moeilijker. In dit geval is voor voegen uithakken de m2 prijs hoger, doordat de vakspecialist meer uur aan het werk is.
  • Kwaliteit van de voegen: voor voegen uithakken is de m2 prijs ook afhankelijk van de huidige staat van de voegen. Hoe slechter de staat van de voegen, hoe gemakkelijker deze uit de muur zullen komen.
  • Manier van voegen: voegwerk kan op verschillende manieren en met verschillende technieken aangebracht worden. De snijvoeg en knipvoeg zijn duurder om aan te brengen dan bijvoorbeeld de gekamde voeg.
  • Het uurtarief van de vakspecialist: tot slot is de totale prijs van voegen uithakken en opnieuw voegen natuurlijk afhankelijk van het uurtarief dat de vakspecialist rekent. De tarieven die vakspecialisten variëren sterk, het vergelijken van offertes is dan ook vaak lonend.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je voegen uithakken?

Dit project kan zowel met de hand gedaan worden, met hamer als beitel, als met een elektrische hakhamer. De essentie van beide methodes is echter gelijk: door de hakbeweging laat de specie los en vallen de voegen uit de muur.

Hoe diep moet je voegen uithakken?

Tijdens dit project is het belangrijk om het eindresultaat in gedachte te houden: de nieuwe laag specie moet voldoende ruimte hebben en goed kunnen hechten. Daarom moet het oude voegwerk minstens uitgehakt worden tot de gezonde laag specie is bereikt. Idealiter wordt de voegmortel zo diep mogelijk uitgehakt.

Wat kost voegen uithakken en opnieuw voegen per m2?

Bij voegen uithakken is de m2 prijs afhankelijk van diverse factoren. Denk aan het totale oppervlak aan te verwijderen voegen en de staat van de oude voegen. Ook de techniek die wordt toegepast voor het nieuwe voegwerk heeft invloed op de totaalprijs van het project. Het antwoord op de vraag “Wat kost voegen uithakken en opnieuw voegen?” is dan ook niet eenduidig te geven, maar je moet in ieder geval rekening houden met minimaal € 40 per m².

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden