Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Knipvoeg

Knipvoeg

Bij een knipvoeg is vakmanschap essentieel. Het is een specifieke techniek die niet elke voeger beheerst. In dit artikel gaan we dieper in op: wat knipvoegen precies zijn, waar het wordt toegepast, hoeveel ze kosten en hoe ze zich onderscheiden van bijvoorbeeld een snijvoeg.

Wat is een knipvoeg?

Kenmerkend voor een knipvoeg is dat het een decoratieve functie heeft. Je ziet ze dan ook vaak terug bij monumentale panden en bij grachtenpanden. Het bijzondere uiterlijk ervan wordt gerealiseerd door speciale technieken toe te passen.

Het specialistische zit hem in de manier waarop de specie of de mortel wordt afgesneden. Dit is werk dat heel precies moet worden uitgevoerd en is bovendien behoorlijk arbeidsintensief. Hiervoor heb je een ervaren en geschoolde vakspecialist nodig. Deze gebruikt hiervoor speciaal gereedschap, zoals een voegijzer en een knipbeugel om de voegen te ‘knippen’.

Knipvoeg

Wat zijn de voordelen van een knipvoeg?

  1. Esthetisch aantrekkelijk. Knipvoegen zien er mooi en strak uit. Dankzij de strakke lijnen en de overal gelijke afstand tussen de stenen ontstaat er een overzichtelijk en geordend geheel. Het feit dat de bakstenen wat dieper liggen, zorgt bovendien voor een ruimtelijk effect.
  2. Traditionele uitstraling. Hoewel enerzijds strak en modern, zorgt dit soort voeg ook voor een traditioneel uiterlijk. Daarom wordt deze techniek vaak toegepast bij historische panden. Op die manier gaat de oorspronkelijke charme niet verloren als de gevel moet worden vervangen.
  3. Duurzaam. Omdat de voeger de specie of mortel uiterst precies aanbrengt en zeer nauwkeurig knipt of snijdt, kun je er vanuit gaan dat knipvoegen wel tegen een stootje kunnen en maar weinig onderhoud nodig hebben.
  4. Waterdicht en vochtregulerend. Dankzij de precieze uitvoering van het voegwerk zijn knipvoegen ook prima in staat om te voorkomen dat er water door de voegen dringt. Daarnaast speelt dit soort voegwerk een rol bij het verbeteren van de vochtregulatie door de hoeveelheid overtollig water te verminderen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe wordt een knipvoeg aangebracht?

Een gespecialiseerde vakspecialist begint met het uithakken en schoonmaken van het gevelvlak. Daarna brengt hij de verdikte voegen horizontaal aan. Horizontale voegen worden ook wel lintvoegen genoemd. Hierna worden de onder- en bovenkant van deze voegen weggesneden. Vervolgens brengt de voeger verticale (stoot)voegen aan. Hiervan worden de buitenste randen afgesneden. Dankzij de strakke belijning en het vakkundig wegwerken van onregelmatigheden ontstaat er een fraai geheel dat zorgt voor een unieke uitstraling.

Wat kost een knipvoeg?

Knipvoegen zijn over het algemeen een stuk duurder dan bijvoorbeeld een standaardvoeg. De prijzen variëren van ongeveer € 60 tot € 100 per m2. Dit heeft alles te maken met het vereiste vakmanschap, de speciale methode en het feit dat het behoorlijk arbeidsintensief is. Hou er ook rekening mee dat eerst de oude voegen moeten worden verwijderd. Hiervoor worden ook kosten berekend.

WerkzaamhedenGemiddelde prijzen (incl. btw, arbeid en materiaal)
Knipvoegen aanbrengen€ 60 - € 110 per m²
Voegen uithakken€ 30 - € 40 per m²
Voegen uitslijpen€ 35 - € 50 per m²

Knip- en snijvoegen zijn geschikt voor monumentale panden

Knip- en snijvoegen worden nogal weleens met elkaar verward. Dit komt onder meer omdat er grotendeels dezelfde soort technieken worden gebruikt zoals het schuin afsnijden van de voeg. Beide soort voegen behoren ook tot de duurdere klasse en vergen meer tijd en vakmanschap om ze te realiseren. Door deze manier van werken zijn ze beiden uitermate geschikt voor de gevels van monumentale en oude grachtenpanden. Beide technieken worden daarom regelmatig toegepast bij restauratiewerkzaamheden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is een knipvoeg?

Simpel gezegd, is dit een voeg die wat uitsteekt ten opzichte van de stenen. Ze worden daarom ook wel verdikte voegen genoemd. Kenmerkend is de strakke belijning.

Wat is het verschil tussen een knipvoeg en een snijvoeg?

Waar knipvoegen wat uitsteken ten opzichte van de bakstenen, geldt voor snijvoegen juist dat zij daarmee gelijk lopen. Omdat de snijvoegen naar binnen zijn afgesneden hebben ze een wat meer ingetogen uitstraling. Knipvoegen zijn wat uitbundiger en vallen juist op door de strakke belijning en het perfect wegwerken van onregelmatigheden. Daarom springen ze wat meer in het oog dan de snijvoeg.

Waarom een knipvoeg?

Deze manier van voegen zorgt voor een een strak en modern uiterlijk. De belijning heeft bovendien een ruimtelijke uitstraling tot resultaat. Het ambachtelijke werk komt helemaal tot zijn recht op een monumentaal pand.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden