Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Voegen

Voegen

Iedere gemetselde muur of gevel heeft ze: voegen. Een muur of gevel voegen is dan ook belangrijk voor de stabiliteit en stevigheid van de muur. Toch zijn veel mensen niet of nauwelijks bekend met wat voegwerk precies is, hoe dit aangebracht wordt en welke verschillende soorten er zijn. Lees hier alles wat je moet weten over voegwerk.

Werkwijze: muur voegen

Om een gevel te voegen kan je onderstaand stappenplan volgen:

 • Stap 1: schoonmaken. Verwijder stof en vuil met een zachte borstel. Dit zorgt voor een betere hechting van de mortel en een stabielere muur.
 • Stap 2: aanmaken voegmortel.Volg de instructies op de verpakking en meng met water. De mix is goed wanneer je er een stevige bal van kunt vormen. Zorg dat het mengsel niet te vloeibaar is; dit bemoeilijkt het werk en kan het eindresultaat beïnvloeden.
 • Stap 3: lintvoegen. Gebruik een spaanbord om de mortel horizontaal aan te brengen. Strijk het mengsel met een spijker in de horizontale naden.
 • Stap 4: stootvoegen. Vorm kleine balletjes van het mengsel en druk deze met de hand of een spijker in de verticale naden.
 • Stap 5: afwerken. Rond het werk af op de manier die jou het meest aanspreekt.
 • Stap 6: droogtijd.Geef de mortel voldoende tijd om uit te harden. Een veelgestelde vraag is: “Hoe lang moet voegwerk drogen?” Reserveer minimaal 24 uur om zeker te zijn van een stevige uitharding.
 • Stap 7: borstelen. Reinig de muur opnieuw met een zachte borstel.
Voegen

Het belang van voegwerk

Een voeg is de overgang in een muur, vloer of ander oppervlak tussen twee losse elementen. Deze elementen kunnen bijvoorbeeld tegels of bakstenen zijn. Het voegwerk wordt opgevuld met een ander materiaal dan de omliggende tegels of bakstenen. Dit kan bestaan uit diverse materialen zoals specie en voegmortel.

Voegwerk heeft diverse functies. Door een muur te voegen is deze stabieler en beter beschermd tegen vocht. Daarnaast kunnen ze ook een decoratieve functie hebben indien de kleur van de voeg is afgestemd op de uitstraling van de muur of woning.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soort voegwerk is er?

Er zijn verschillende soorten voegen. De populairste opties zijn:

 • Gladde voeg, platvol: deze afwerking is strak en ligt gelijk met het omringende metselwerk, wat zorgt voor een naadloze overgang.
 • Gekamde of geborstelde voeg, platvol: net als de gladde platvolle variant, ligt deze gelijk met het metselwerk. Wat het onderscheidt, is de gekamde of geborstelde textuur, wat bijdraagt aan een unieke uitstraling.
 • Gladde voeg, verdiept: dit type is dieper uitgehakt, waardoor het zich onder het niveau van het metselwerk bevindt. Dit zorgt voor een schaduweffect en geeft diepte aan de gevel.
 • Snijvoeg: de snijvoeg is strak opgevuld, waardoor de muur een volledig gladde look krijgt. Hierbij is de mortel gelijk met het metselwerk, wat zorgt voor een naadloze uitstraling.
 • Knipvoeg: het aanbrengen van een knipvoeg vereist specialistische vaardigheden. Het unieke hieraan is dat de mortel iets boven het metselwerk uitsteekt, wat de gevel een ruimtelijk effect geeft.
 • Open stootvoeg: de open stootvoeg combineert functionaliteit met esthetiek. Door specifieke openingen tussen stenen bevordert het de ventilatie, vooral voor de achterliggende spouw. Tegelijkertijd zorgt het voor een unieke en speelse uitstraling van de gevel.

Gevel opnieuw voegen of repareren?

Er komt een moment waarop je gevel toe is aan een gevelrenovatie. Voegwerk kent een levensduur van 30 tot 50 jaar, maar externe factoren zoals het weer kunnen dit beïnvloeden. Wanneer deze levensduur nadert, sta je voor een beslissing: ga je het voegwerk repareren, of kies je voor voegen vervangen?

Het proces van voegen vervangen omvat vaak het uitslijpen of uithakken van het oude voegwerk. De keuze tussen deze methoden en repareren hangt af van de staat van je gevel. Bij plaatselijke problemen is voegen repareren vaak de beste keuze. Maar als de gehele gevel een opfrisbeurt nodig heeft, dan is het oude voegwerk uithakken of uitslijpen en vervolgens opnieuw voegen meestal de meest effectieve aanpak.

Wat kost voegen?

Gemiddeld gezien liggen de kosten van voegen tussen de € 10 en € 100 per m2. De kosten van voegwerk zijn grotendeels afhankelijk van het soort voegwerk. Hierdoor kunnen de prijzen sterk variëren. In onderstaande tabel is een indicatie opgenomen van de kosten van een muur voegen:

Schakel een vakspecialist via Homedeal in

Het voegen van je gevel is een precisieklus waarbij vakmanschap essentieel is. Wil je zeker zijn van een strak en duurzaam resultaat? Schakel dan een gevelspecialist van Homedeal in. De voegbedrijven die aangesloten zijn bij Homedeal hebben worden gecontroleerd op keurmerken en staan allemaal ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Met een vakspecialist van Homedeal ben je verzekerd van kwaliteit.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat gebruik je om te voegen?

Allereerst gebruik je voegmortel. Dit is een mengsel van cement, zand en water. Daarnaast heb je een mixer, kuip, voegenkrabber, voegspaan, spons, sponsbak en kitspuit nodig.

Hoe snel sponzen na voegen?

Heb je tegels gevoegd, dan moet je hierna sponzen. Dit sponzen doe je ongeveer een uur nadat je klaar bent met voegen. Idealiter doe je het sponzen in twee keer: voorsponzen en nasponzen. Hierbij moeten alle voegen geraakt worden.

Kan ik oude voegen weer opnieuw voegen?

Het is in de praktijk goed mogelijk om oude naden opnieuw te voegen. Dit kan je doen door een voegcoating aan te brengen of door voegenvuller te gebruiken. Een andere optie is het volledig verwijderen van de oude voeg met een voegenkrabber. Hierna kunnen ze opnieuw gevoegd worden.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden