Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Open stootvoeg

Open stootvoeg

Open stootvoegen zijn de smalle open ruimtes tussen de bakstenen van een muur, waarin geen voegsel is aangebracht. Deze techniek van gleuven in het metselwerk heeft de functie om de spouwruimte tussen de bakstenen en de binnenmuur te ventileren en om water af te voeren uit de spouw. Zo droogt de gevel sneller en voorkom je vochtoverlast in huis. Lees hier meer over de kosten van deze ventilatiegleuven, waar ze zich bevinden en wanneer ze wel of niet nodig zijn.

Wat is een open stootvoeg?

Bij metselwerk is er sprake van lintvoegen (horizontale voegen) en stootvoegen (verticale voegen). Bij een open stootvoeg gaat het meestal om de staande, verticale opening tussen twee stenen, die niet met voegspecie is opgevuld.

De functie

De open stootvoeg is een functionele opening voor ventilatie en waterafvoer. Deze voeg kan echter ook een decoratieve functie hebben. In dit laatste geval zijn de open ruimtes soms wat breder en in een opvallend patroon aangebracht. Open voegen met een esthetische functie hebben tegelijkertijd een ventilerende functie. Bij openingen die groter zijn dan de afmeting van een voeg, is de benaming officieel ‘traangat’ of ‘weep hole’.

Wanneer kies je voor een open stootvoeg?

Je vindt open stootvoegen niet alleen bij oudere woningen, maar ook bij nieuwbouwwoningen. Ook voor nieuwe woningen geldt dat een spouw ventilatie nodig heeft om droog te blijven. Met het aanbrengen van ventilatieopeningen voorkom je vochtophoping en schimmel in de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Na het isoleren van een spouwmuur is het meestal nodig om enkele open stootvoegen open te houden, zodat binnengedrongen water er weer uit kan.

Open stootvoeg
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe vaak laat je ruimte open tussen de stenen?

Het is gebruikelijk dat in de bovenkant en onderkant van de spouwmuur één stootvoeg per drie tot vier strekken open is. Een strek, een term uit de huizenbouw, verwijst naar de lange kant van een baksteen. Vlak boven de fundering is het een goede keuze om één opening per twee strekken aan te brengen. De breedte van een open stootvoeg is maximaal 2,5 cm.

Waar in de gevel worden open stootvoegen aangebracht?

De plekken waar de vakspecialist doorgaans open voegen aanbrengt voor een goede ontwatering zijn:

  • Vlak onder het dak;
  • Onder of boven een gevelopening, zoals een deur of een kozijn;
  • Vlak boven de grond;
  • Boven ingemetselde waterkeringen.

Hoe bescherm je de open stootvoegen tegen ongedierte?

Ruimtes tussen het metselwerk die open zijn trekken insecten en knaagdieren aan, zoals muizen.

Stootvoegroosters voorkomen de doorgang van deze ongewenste dieren. Dergelijke voegroosters zorgen ervoor dat de ventilatie voldoende blijft, maar dat muizen, ratten, marters, slakken en insecten niet meer binnenkomen.

Er zijn ventilatieroosters van kunststof, maar deze zijn niet altijd goed bestand tegen de weersomstandigheden en knagende muizen of ratten. Roosters van roestvrij staal hebben een langere levensduur. Roestvrijstalen bijenbekjes houden ook klein ongedierte, zoals bijen en spinnen, goed tegen.

Open stootvoegen en isolatie

Bij de isolatie van spouwmuren is het een belangrijke vraag of je de open stootvoegen dicht kan kitten of open moet laten. De gevelspecialist weet wanneer dit het geval is. De keuze hangt onder meer af van het type steen, de gekozen isolatiewijze en het soort voegwerk. Ook de mate van regenbelasting speelt een rol. De algemene richtlijnen zijn:

  • Bij afwezigheid van isolatie van de spouwmuur laat je ze open.
  • Als de isolatie niet de hele spouw vult en luchtruimte overlaat, dan blijven ze eveneens open.
  • De gevelspecialist mag de ventilatieopeningen onder het dak dichtmaken, als de spouwmuurisolatie de hele spouw vult. De overige open stootvoegen laat hij wel open.

Is een stootvoegloze muur mogelijk?

Als je de gevel laat voegen is het niet altijd nodig om stootvoegen aan te brengen. Dit is het geval als de voeger een dunne lijmlaag gebruikt in plaats van mortel. De bakstenen liggen dan met een open structuur tegen elkaar aan. Ventilatie en afvoer van water vinden zo vanzelf plaats.

Het nadeel van deze methode is dat de kans op regenwater in de spouw toeneemt. Ook moeten de stenen precies dezelfde maat hebben en moet de voeger heel nauwgezet zijn werk verrichten.

Wat kosten open stootvoegen?

Het aanbrengen van open stootvoegen is een specifiek project waarbij de prijs afhankelijk is van diverse factoren, zoals het oppervlak van de gevel en de tarieven van de gevelspecialist. Gemiddeld gezien kosten open stootvoegen ongeveer € 10 per m2.

Type open stootvoegenGemiddelde prijzen (incl. btw, arbeid en materiaal)
Platvolle voeg met open stootvoeg€ 10 - € 12
Knipvoeg met open stootvoeg€ 60 - € 100
Snijvoeg met open stootvoeg€ 60 - € 100
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Waarom is een open stootvoeg nodig?

Open voegen tussen de stenen van het metselwerk zorgen voor de beluchting van de spouw. De openingen hebben daarnaast de functie van uitlaat voor water naar buiten. Zo is de gevel sneller droog en voorkom je vochtplekken op de gevel of vocht en schimmel binnenshuis.

Hoe breed is een open stootvoeg?

De ongevulde opening tussen twee stenen van het metselwerk is maximaal 2,5 cm breed.

Op welke plek plaats je open stootvoegen?

De voeger plaatst de open stootvoegen bij de horizontale beëindigingen van de gemetselde muur. Bijvoorbeeld boven een raamkozijn, bij een aansluiting op een plat dak, op het grensvlak tussen grond en lucht en boven waterkeringen in het gevelmetselwerk.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden