Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Buitenmuur impregneren

Buitenmuur impregneren

Je buitenmuur impregneren heeft vele voordelen. Het impregneren zorgt voor een langere levensduur van je gevel, waarbij jij bovendien gelijktijdig geniet van een hoger wooncomfort. Maar, waarom wordt een buitenmuur eigenlijk geïmpregneerd? En wat zijn hierbij de benodigdheden? Op deze pagina lees jij alles over het impregneren van je buitenmuur.

Redenen om je buitenmuur te impregneren

Het impregneren van je buitenmuur doe je om de volgende voordelen te realiseren:

  1. Waterafstotende muur: door je buitenmuur te impregneren kan vocht niet in de muur trekken.
  2. Schimmelwerende muur: algen en schimmels groeien moeilijker op een geïmpregneerde muur. Hierdoor wordt niet alleen de levensduur van je gevel verlengd, maar ook de uitstraling van je gevel gewaarborgd.
  3. Muur blijft lang schoon: algen en schimmels groeien niet alleen moeilijker op een geïmpregneerde muur, het is ook makkelijker om de muur schoon te maken op het moment dat er alsnog algen gaan groeien.
  4. Energiebesparing: een droge muur isoleert beter dan een natte muur. Doordat vocht niet in de muur kan trekken verlies je daarom minder warmte en bespaar je energie.
  5. Bescherming tegen vorst: is je gevel nat en gaat het vriezen dan kunnen er scheuren in de gevel komen. Doordat de stenen niet meer nat worden verklein je dus ook het risico op vorstschade.
Buitenmuur impregneren
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wanneer kan ik mijn buitenmuur het beste impregneren?

Het impregneren van je buitenmuur is verstandig om te doen op het moment dat er veel algen, mossen en schimmels op je buitenmuur groeien. Heb je met regelmaat last van doorslaand vocht in de buitenmuur dan is het impregneren van de buitenmuur ook een uitkomst.

Het is een preventieve maatregel die je ook kunt nemen voordat deze problemen zich voordoen; voorkomen is immers beter dan genezen. Als je overweegt om een gevelrenovatie uit te voeren, is het aan te raden om het impregneren van de buitenmuur in hetzelfde traject mee te nemen. Zo zorg je voor een duurzaam en langdurig resultaat.

Het beste moment in het jaar om de buitenmuur te impregneren is in zomermaanden. Voordat je gevel geïmpregneerd kan worden moet deze namelijk schoon en droog zijn. Ook heeft het impregneermiddel een droogtijd van zo’n vijf uur. Het impregneren van je buitenmuur kan je dan ook het beste doen op een warme dag waarop het niet gaat regenen.

Wat heb je nodig voor het impregneren van een buitenmuur?

Voor het impregneren van je buitenmuur heb je een aantal zaken nodig:

  • Een ladder of steiger: door hiervan gebruik te maken kan het impregneermiddel goed aangebracht worden op hoge en moeilijk bereikbare plekken.
  • Afdekmateriaal zoals vuilniszakken, tape en oude kranten: je wilt natuurlijk dat het impregneermiddel alleen op je buitenmuur komt en niet op je kozijnen en ramen. Afdekmateriaal helpt je hierbij.
  • Verfroller en/ of drukspuit: in beginsel wordt impregneermiddel aangebracht met een drukspuit. Een verfroller kan echter ook uitkomst bieden, met name op plekken die niet goed bereikbaar zijn met de drukspuit.
  • Impregneermiddel: bereken vooraf goed hoeveel impregneermiddel je nodig hebt. Voor verschillende ondergronden zijn verschillende soorten impregneermiddel verkrijgbaar. Het is afhankelijk van de ondergrond hoeveel impregneermiddel je per vierkante meter nodig hebt.

Buitenmuur impregneren: een stappenplan

Ben je klaar om zelf je buitenmuur te impregneren? Volg dan dit overzichtelijke stappenplan om het proces soepel te laten verlopen:

Stap 1: Schoonmaken
Begin met het grondig schoonmaken van je gevel. Verwijder alle plantenresten, mossen en ander vuil.

Stap 2: Afplakken
Zorg ervoor dat alle kozijnen en ramen goed zijn afgeplakt. Zo voorkom je dat er impregneermiddel op deze oppervlakken terechtkomt.

Stap 3: Afstellen Drukspuit
Stel de drukspuit correct af. Afhankelijk van het type steen heb je een verschillende hoeveelheid impregneermiddel per vierkante meter nodig. Pas de spuit hierop aan.

Stap 4: Aanbrengen Impregneermiddel
Breng het impregneermiddel aan van beneden naar boven. Zorg dat het oppervlak goed verzadigd is. Voor het beste resultaat breng je twee lagen aan. De tweede laag breng je aan voordat de eerste laag volledig is opgedroogd.

Stap 5: Laten Drogen
Laat de muur minimaal 5 uur drogen. Kies een dag uit waarop er geen regen wordt verwacht om de werkzaamheden uit te voeren.

De kosten van je buitenmuur impregneren

Het impregneren van je buitenmuur kan je zelf doen, maar je kan hier ook een vakspecialist voor inschakelen. Als je een vakspecialist inschakelt betaal je gemiddeld € 7 per m2. Het voordeel hiervan is dat de werkzaamheden vaak sneller en beter uitgevoerd worden. Bekijk hieronder een vergelijking van de kosten tussen het zelf impregneren en het inschakelen van een gevelspecialist.

Buitenmuur impregnerenGemiddelde prijzen (incl. btw)
Impregneermiddel (5 liter)Vanaf € 30
Vakspecialist inhuren€ 7 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan je zelf een buitenmuur impregneren?

Het is goed mogelijk om zelf je buitenmuur te impregneren. Hiervoor kan je bovenstaand stappenplan volgen. Weet wel dat het van belang is om secuur te werken, je moet beslist geen delen van de gevel overslaan. Ook moet je bereid zijn om op een ladder of steiger op hoogte te werken.

Hoe vaak moet je een buitenmuur impregneren?

De levensduur van impregneermiddel is lang. Hierdoor hoeft het impregneermiddel slechts een keer in de 10 jaar opnieuw aangebracht te worden.

Wat kost een buitenmuur laten impregneren?

De kosten van een gevel impregneren liggen op zo’n € 7 per m² op het moment dat je dit laat doen door een vakspecialist. Voer je de werkzaamheden zelf uit dan zijn de kosten vanzelfsprekend lager. Voor 5 liter impregneermiddel betaal je ongeveer € 30. Hiermee kan je, afhankelijk van de ondergrond, vaak minimaal 20 m² buitenmuur van impregneermiddel voorzien.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden