Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Hoe lang moet voeg drogen?

Hoe lang moet voeg drogen?

Hoe lang moet een voeg drogen? Dat is een veelgestelde vraag bij het metselen van nieuwe muren en een gevelrenovatie. In deze blog kom je te weten wat de droogtijd van voegen is en waarom het belangrijk is dat je voegwerk goed laat drogen.

Hoe lang moet voeg drogen?

Hoe lang voeg moet drogen is afhankelijk van de toepassing. Bekijk hieronder de droogtijd van voegwerk in 3 verschillende situaties:

  1. Hoe lang moet voegwerk drogen in de buitenmuur?
  2. Hoe lang moet voegwerk drogen voordat je kan impregneren?
  3. Hoe lang moet voegwerk drogen voordat je kan gaan schilderen?

Hoe lang moet voeg drogen: in de buitenmuur

Als je vraagt hoe lang moeten voegen drogen, dan is het antwoord 28 dagen. Na deze droogtijd zijn de voegen helemaal uitgehard. Voornamelijk de temperatuur speelt tijdens en vlak na het voegen een grote rol.

Het mag niet te warm of te koud zijn, want dit is funest voor het goede verloop van het droogproces. Zo mag het binnen 24 uur na het voegen niet vriezen. Het verse voegwerk zou dan namelijk kunnen bevriezen. Hierdoor kan vorstschade ontstaan. Bij kans op vorst moet je dus niet buitenmuren voegen. Je kan het beste voegen bij een temperatuur die ligt tussen de 15 en 20 graden.

Hoe lang moet voeg drogen: voor het impregneren

Ben jij van plan je nieuwe gevel te laten impregneren? Dan is het belangrijk om de droogtijd van het voegwerk serieus te nemen.

Als je een pas gemetselde muur wilt impregneren, bijvoorbeeld om deze waterafstotend te maken, dient het nieuwe voegwerk minstens twee weken te drogen voordat je aan de slag kunt. Na het impregneren gaat het droogproces van de voegen nog door.

Hoe lang moet voeg drogen: voor het schilderen

‘Hoe lang moet het voegwerk drogen voordat ik de muur kan schilderen?’ Bij het schilderen van een buitenmuur is het verstandig om te wachten totdat de nieuwe voegen helemaal droog zijn.

Het antwoord op de vraag hoe lang moet de voeg drogen, is in dit geval: wacht vier weken voordat je de muur schildert.

Hoe lang moet voeg drogen

Waarom is de droogtijd belangrijk?

Nieuwe voegen moeten goed drogen, omdat je hiermee bereikt dat de muur de gewenste stevigheid krijgt en er geen vocht in de muur kan trekken. Als je voegen niet lang genoeg laat drogen, is het mogelijk dat ze afbrokkelen en dat er scheuren in het voegwerk ontstaan. Daarnaast loop je het risico op schade aan de muur, bijvoorbeeld uitslag op de bakstenen, en schimmelvorming.

Het laten uitharden van voegen in de gevel

Een gevel die net gevoegd is, moet langzaam maar zeker drogen. Je creëert optimale omstandigheden voor het geleidelijke drogen door te voorkomen dat het verse voegwerk afwisselend te nat of te droog wordt. Dit betekent dat je het moet beschermen tegen hevige regenval en felle zon. Voegen die te snel drogen kunnen als het ware ‘verbranden’. Dan verpulveren ze en vallen ze uit de muur.

Vraag je je af hoe lang een voeg moet drogen voor een optimaal resultaat? Dan speelt dus de juiste nabehandeling een grote rol. Deze bestaat uit twee zaken:

  • Nanevelen. Vers voegwerk mag niet te snel drogen en daarom moet je de muur tot een week na het voegen regelmatig bevochtigen door het met een fijne waternevel te besproeien. In elk geval tijdens de eerste en tweede dag doe je dit meerdere keren per dag. Doordat de voegspecie zo langzamer droogt, verbeter je het uiteindelijke resultaat;
  • Beschermen tegen regen en zonlicht. Hang folie voor het verse voegwerk om te voorkomen dat de natte voegen uitspoelen door regenbuien of te snel uitharden door de drogende werking van de zon. Ook dient het afdekken ter voorkoming van het ontstaan van kalkuitslag op de gevel.

Hoe lang moet voeg drogen: richtlijnen vanuit de KNB

In de Uitvoeringsrichtlijn baksteen metselwerk van de branchevereniging KNB (Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek) staan een aantal richtlijnen voor voegwerk.

Deze richtlijn stelt dat je vers voegwerk minstens 48 uur goed moet beschermen tegen inwatering, opspattend water en uitdroging. Dit doe je om cementsluier, hechtingsverlies en uitslag te voorkomen. Daarnaast spelen er nog een aantal andere zaken.

Zo is het van belang dat de voegen op de juiste manier aangebracht worden met voegmortel van goede kwaliteit en dat er wordt gewerkt onder gunstige omstandigheden. Ook dient de muur een dag voor het voegen royaal bevochtigd te worden met water. Voor een goed resultaat is het verder essentieel dat de muur op een vakkundige wijze gemetseld is.

Ben je benieuwd wat de droogtijd is van het voegwerk voor jouw specifieke project ? De vakspecialist geeft je graag advies over alles wat met voegen te maken heeft. Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan om in contact te komen met diverse gevelspecialisten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden