Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Stoomreiniging

Stoomreiniging

Door met stoomreiniging je gevel schoon te maken ziet je gevel er in een mum van tijd weer als nieuw uit. Toch zijn veel mensen vaak niet bekend met stoomreinigen. Wil jij een schone gevel en wil je weten of je gevel met stoom reinigen een optie voor jou is? Ben je daarnaast benieuwd naar de werkwijze van stoomcleanen is en wat hier de voor- en nadelen van zijn? Lees dan vooral verder.

Hoe gaat stoomreinigen in z’n werk?

De naam verklapt het al: bij stoomreiniging wordt je gevel gereinigd met stoom. Dit doet een vakspecialist door met behulp van een stoomgenerator stoom tegen de gevel te spuiten. Hierbij spuit de stoomgenerator met lage druk, terwijl de stoom tot maximaal 160 graden Celsius verwarmd wordt. Deze combinatie van hoge temperatuur, vocht, en druk zorgen dat het vuil loslaat van de gevel en wegspoelt. Bij stoomreiniging van een gevel is het van belang om aandacht te besteden aan de volgende drie aspecten:

 • Voorspoelen. Voordat de stoom tegen de gevel gespoten wordt, wordt de gevel eerst volledig bevochtigd. Doel van dit bevochtigen is het laten voorweken van het op de gevel aanwezige vuil.
 • Waterdruk. De waterdruk van de stoomgenerator moet bij het stoomcleanen niet te hoog of te laag worden ingesteld. Bij een te lage waterdruk komt het vuil niet goed los, bij een te hoge waterdruk kan de gevel beschadigd raken. Wat de ideale waterdruk is, is afhankelijk van het materiaal waar de geval van is gemaakt. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat meestal een waterdruk tussen de 2 en 6 bar wordt gebruikt.
 • Afwezigheid van chemicaliën. Bij stoomreiniging worden geen chemicaliën of schoonmaakmiddelen toegevoegd aan het water.

Stoomreinigen is een effectieve methode om een gevel schoon te maken, doordat de stoom condenseert op het moment dat het in contact komt met de gevel. Bij dit proces van condensatie lost het aanwezige vuil op. Na het stoomcleanen van de gehele gevel wordt deze nog een keer volledig afgespoeld met een ruime hoeveelheid water.

Stoomreiniging

De kosten van stoomreiniging

De kosten van een gevel met stoom reinigen bestaan voornamelijk uit arbeidskosten. Gemiddeld kost het € 5 per m2. De materiaalkosten zijn minimaal op het moment dat de benodigde gereedschappen eenmaal zijn aangeschaft, bij stoomreiniging wordt immers uitsluitend gebruik gemaakt van water.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs (incl. btw, arbeid en materiaal)Toelichting
Gevel stoomreinigen€ 5 - € 10 per m²Afhankelijk van de situatie, bereikbaarheid van de woning en de conditie van de gevel.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten gevels zijn geschikt voor stoomreiniging?

Niet iedere gevel is geschikt om met stoom te reinigen. Gevels moeten aan onderstaande voorwaarden voldoen om met stoom gereinigd te kunnen worden:

 • In goede staat: de gevel moet in goede staat verkeren. Is dit niet het geval, dan kan schade aan de gevel ontstaan als je alsnog met stoom de gevel reinigt. De oorzaak hiervan is dat bepaalde materialen kunnen barsten op het moment dat deze in aanraking komen met plotselinge temperatuurverschillen.
 • Vervuiling niet te diep: stoomreiniging verwijdert uitsluitend oppervlakkig vuil, zoals algen, mossen en schimmels. Vervuiling die al in de gevel is getrokken zal vermoedelijk niet verwijderd kunnen worden met stoom.
 • Geen fijne elementen: is je gevel afgewerkt met fijne elementen, dan wordt afgeraden om deze met stoom te reinigen. Dit vanwege de kwetsbaarheid van deze elementen.

Voor- en nadelen van stoomreiniging

Denk je eraan om je gevel een opfrisbeurt te geven met stoomreiniging? Dat kan een uitstekende keuze zijn! Bekijk hieronder de verschillende voor- en nadelen.

Voordelen

Stoomreiniging van de gevel biedt meerdere voordelen:

 1. Goedkoop: je gevel reinigen met stoom is uiterst goedkoop. De kosten bedragen gemiddeld genomen zo’n € 5 per m².
 2. Milieuvriendelijk: chemicaliën hoeven niet toegevoegd te worden aan het water.
 3. Weinig belasting voor de gevel: in tegenstelling tot andere methodes van gevelreiniging wordt de gevel slechts beperkt belast.

Nadelen

Stoomreinigen is niet voor iedereen de perfecte oplossing. Er zijn ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. Lees verder om te zien of stoomreiniging echt bij jou past.

 1. Niet voor iedere gevel: stoomreiniging is niet geschikt als je gevel in een slechte staat bevindt of veel fijne elementen bevat.
 2. Niet voor grondige vervuiling: is het vuil hardnekkig en diep in de gevel getrokken? Dan wordt dit normaliter niet schoon na stoomreinigen.
 3. Geen klus voor een doe-het-zelver: stoomreinigen is een project waar je professionele apparatuur voor nodig hebt en waarbij je aandacht moet besteden aan diverse aspecten. Hierdoor is het voor een doe-het-zelver niet gemakkelijk om met deze techniek een gevel te reinigen.

Wat zijn de wettelijke eisen van stoomcleanen

Aan stoomreiniging zijn diverse wettelijke voorwaarden verbonden. De belangrijkste zijn:

 • 1: voorkomen van geluidsoverlast. Bij het reinigen met stoom mag niet te veel geluid vrij komen.
 • 2: opvangen van water. Al het water dat is gebruikt bij het stoom reinigen moet opgevangen en gereinigd worden.

Deze wettelijke vereisten maken dat stoom reinigen in de praktijk alleen uitgevoerd kan worden met professionele apparatuur door een vakspecialist. Wil je jouw gevel laten reinigen met stoom? Dan doe je er dus goed aan om hiervoor een gevelreiniger in te huren.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kun je allemaal schoonmaken met een stoomreiniger?

Stoomreinigers zijn multifunctioneel. Je kan er dan ook veel verschillende zaken mee schoonmaken. Denk hierbij aan vloeren en badkamers, maar ook aan de gevel van je woning.

Is een stoomreiniger nuttig?

Voor het reinigen van je gevel is een stoomreiniger uiterst nuttig. Stoomcleanen is namelijk een uiterst snelle, goedkope en efficiënte manier om je gevel schoon te maken.

Wat is het voordeel van een stoomreiniger?

Aan het gebruik van een stoomreiniger voor je gevel zijn diverse voordelen verbonden. Denk hierbij aan de lage kosten, de snelheid van schoonmaken maar ook aan de lage milieubelasting.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden