Vind de beste gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Gevel impregneren

Gevel impregneren

Wil je voor langere tijd genieten van je gereinigde gevel? Kies er dan voor om je gevel te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Het impregneren van de buitenmuur zorgt ervoor dat je gevel plantengroei tegengaat en water- en vuilafstotend is. Zo blijft je gevel langer schoon en heb je minder kans op beschadigingen. Ben je benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Lees dan verder. 

Wat zijn de kosten van gevel impregneren? 

Gemiddeld gezien kost gevel impregneren € 7 per m². De prijs is afhankelijk van de oppervlakte van de gevel. Bij een rijtjeshuis met een gevel van 60 m² ben je ongeveer € 420 kwijt voor het impregneren. Het impregneren van de buitenmuur kun je ook combineren met andere werkzaamheden. Kijk voor de verschillende mogelijkheden en prijzen in onderstaand overzicht. 

Gevelreiniging projectGemiddelde prijs per m² (incl. btw en arbeidskosten)
Gevel impregneren€ 7 per m²
Gevel reinigen + impregneren € 12 - € 29 per m²
Gevel reinigen + voegwerk vervangen + impregneren € 22 - € 129 per m²

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Gevel impregneren

Wat is gevel impregneren? 

Wanneer je jouw gevel laat impregneren bescherm je de gevel tegen vorst, zure regen en schimmel. Er wordt dan een impregneermiddel aangebracht die in de poriën van de stenen trekt en een waterafstotende beschermlaag vormt. Hierdoor blijft je gevel langer schoon en wordt de isolatiewaarde ook nog eens verhoogd. 

Voordat de gevel wordt geïmpregneerd is het erg belangrijk dat deze schoon is. Het reinigen van de gevel kun je evenals het impregneren zelf doen of uitbesteden aan de gevelspecialist. Als je dit uitbesteedt zal de vakspecialist de gevel ook controleren op gebreken zoals scheuren in de stenen of beschadigingen in het voegwerk. Wanneer er iets beschadigd is kan dit verholpen worden door een gevelrenovatie.

Welke impregneermiddelen zijn er?

Er zijn verschillende middelen waarmee de gevel geïmpregneerd kan worden. Deze middelen zijn onder te verdelen in drie soorten: 

 • Watergedragen middelen 
 • Oplosmiddelhoudende middelen
 • Crèmes

Watergedragen middelen 

Een impregneermiddel op waterbasis is het meest voorkomend. Dit middel stoot naast water en vuil ook mos en algen af. Bij eventueel knoeien op de ramen of kozijnen kan dit gemakkelijk gecorrigeerd worden met water en sop of ontvetter. Doe dit wel direct, want anders wordt het lastiger om het te verwijderen. 

Hou er rekening mee dat watergedragen middelen maar één keer kunnen worden aangebracht. Als het er eenmaal op zit laat het geen vloeistoffen meer door en dus ook geen watergedragen impregneermiddel. 

Oplosmiddelhoudende middelen 

Oplosmiddelhoudende middelen zijn in tegenstelling tot watergedragen middelen niet alleen toe te passen op niet-geïmpregneerde gevels, maar ook op geïmpregneerde gevels. Wanneer je niet weet of de gevel eerder al eens is geïmpregneerd kan dit een handige keuze zijn. Dit impregneermiddel is lastig schoon te maken bij knoeien, dus wacht niet en maak het gelijk schoon. 

Crèmes

Voor kleinere oppervlakken worden vaak crèmes gebruikt. Deze zijn gemakkelijk aan te brengen met een roller of een kwast. De crème is gemakkelijk uit te smeren en je hoeft hiervoor niks af te plakken. Houd er wel rekening mee dat met grotere oppervlakken het aanbrengen van een crème vrij veel werk is. In dat geval kun je beter kiezen voor een spuitbaar impregneermiddel zoals watergedragen of oplosmiddelhoudende middelen.

Kun je zelf je gevel impregneren? 

Met het juiste materiaal is het mogelijk om zelf je gevel te impregneren. Toch raden we je aan om dit door een professionele vakspecialist te laten doen. Het is namelijk van belang dat het impregneermiddel gelijkmatig wordt aangebracht op de gevel en aangezien het impregneermiddel transparant is kun je dit vaak lastig zien. 

Wanneer je besluit om het toch zelf te doen kun je de volgende stappen volgen: 

 1. Houd allereerst rekening met de temperatuur. Bij een temperatuur onder de 5 graden wordt het afgeraden om aan de slag te gaan met impregneermiddel. Bij lagere temperaturen wordt het impregneermiddel namelijk minder goed opgenomen. 
 2. Controleer of de gevel en het voegwerk in orde is. Zo niet, laat dan eerst de gevel of het voegwerk repareren
 3. Zorg dat je gevel goed gereinigd, droog en stofvrij is. 
 4. Plak of dek alle onderdelen die niet geïmpregneerd worden af zoals kozijnen, deuren en ramen. 
 5. Begin bovenaan de gevel met het aanbrengen van het impregneermiddel en werk zo naar beneden. 
 6. Spuit het in banen van ongeveer 1 meter, totdat de muur volledig nat is. 
 7. Het afdekmateriaal en eventuele vlekken kunnen hierna verwijderd worden. Laat de gevel vervolgens volledig drogen.

Wat zijn de voor- en nadelen van gevel impregneren? 

Gevel impregneren biedt veel verschillende voordelen waar je gemiddeld wel 10 jaar profijt van kunt hebben. Toch zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee dient te houden. Bekijk onderstaand overzicht om een beeld te krijgen van de voor- en nadelen van het impregneren van de buitenmuur.  

Voordelen 

 • De gevel is beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals vocht, zure regen en schimmel. 
 • De levensduur van de gevel wordt verlengd. 
 • De woning zal in waarde stijgen. 
 • De gevel blijft langer schoon. 
 • De woning is beter geïsoleerd. 
 • In sommige gevallen is het impregneermiddel brandwerend. Dit verhoogt de brandveiligheid van de woning.

Nadelen

 • Voorafgaand aan het impregneren moet de gevel gereinigd en volledig in orde zijn. Wanneer dit niet het geval is kan dit extra kosten met zich meebrengen. 
 • Een geïmpregneerde gevel kan niet meer worden geverfd. 
 • Na 10 jaar zal de gevel opnieuw geïmpregneerd moeten worden.

Homedeal tips 

Wanneer je de gevel gaat impregneren zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Homedeal geeft je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. 

Controleer je gevel 

Zorg ervoor dat je voorafgaand aan het gevel impregneren je buitenmuur controleert. Kijk goed of er geen beschadigingen in de gevel of het voegwerk zitten. Zijn die er wel? Laat dan eerst je gevel renoveren. Anders kan het impregneermiddel namelijk niet goed in de poriën van de stenen trekken.  

Let op keurmerken

Om verzekerd te zijn dat er kwaliteit geleverd wordt kun je letten op een aantal keurmerken. Het Keurmerk Schoon garandeert dat de vakspecialisten met dit keurmerk op een betrouwbare manier zaken doen en kwaliteit leveren. Daarnaast heb je ook nog het keurmerk BouwGarant. BouwGarant garandeert dat vakspecialisten met hun keurmerk een goed bedrijf zijn met een degelijke klachtenregeling en een sterk garantieproduct. 

Meerdere offertes aanvragen 

Vraag meerdere gevelreiniging offertes aan om een goed beeld te krijgen van de prijzen en mogelijkheden. Leg de offertes naast elkaar en vergelijk ze op prijs, keurmerken, tijdsplanning en andere zaken die jij belangrijk vindt. Kies de beste uit en geniet van een langdurig schone gevel. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden