Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Gevelrestauratie

Gevelrestauratie

Een gevelrestauratie kan nodig zijn op het moment dat het voeg- en metselwerk van jouw woning loslaat of als de gevel vanwege andere redenen het einde van zijn levensduur nadert. Maar, wat is gevelrestauratie eigenlijk? Wat zijn bij gevelrestauratie de kosten? En hoe gaat het restaureren van een gevel in zijn werk? Je leest op deze pagina alles over het restaureren van de gevel van je woning.

Wat zijn de gevelrestauratie kosten?

Bij een gevelrestauratie zijn de kosten afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. De prijzen starten vanaf € 5 per m2. Voor een volledige restauratie moeten namelijk verschillende werkzaamheden uitgevoerd worden. In deze tabel staan de kosten op het moment dat de gevelrestauratie wordt uitgevoerd door een vakspecialist.

Gevelrestauratie werkzaamhedenGemiddelde prijs (incl. btw, arbeid en materiaal)
Reinigen van de gevelVanaf € 5 per m²
Impregneren van de gevelVanaf € 8 per m²
Herstellen voegwerkVanaf € 35 per m²
Vervangen van stenen€ 10 per stuk
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Gevelrestauratie

Wat is het verschil tussen een gevelrestauratie en gevelrenovatie?

Nu je weet wat bij gevelrestauratie de kosten zijn, is het goed om te weten dat het renoveren van je gevel niet hetzelfde is als het restaureren van je gevel. De overeenkomst tussen beide is dat beide werkzaamheden tot doel hebben om de gevel te herstellen.

Dit wordt bij gevelrenovatie echter gedaan met nieuwe methoden en materialen. Hierdoor is het mogelijk dat je gevel een volledig nieuwe uitstraling krijgt.

Restauratie is er daarentegen juist op gericht om de gevel te herstellen in de oorspronkelijke staat. Hiertoe wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van oorspronkelijke methoden en materialen.

Wanneer kies je voor een gevelrestauratie?

Er wordt vaak gekozen voor een restauratie van de gevel op het moment dat deze beschadigingen bevat of aan het eind van zijn levensduur zit. Hierbij wordt gekozen voor restauratie omdat:

  1. Behouden van de uitstraling van de woning: door de gevel te restaureren blijft de oorspronkelijke uitstraling van de gevel behouden. Hier wordt met name waarde aan gehecht op het moment dat de woning de status van monument heeft, of als de woning om een andere reden een waardevolle of authentieke uitstraling heeft.
  2. Verlengen van de levensduur van de gevel: restauratie van de gevel gaat echter niet uitsluitend om de uitstraling van de woning. Vaak gaat de restauratie zelf met name om het functioneel nut: het verhelpen van een beschadiging of verlengen van de levensduur van de gevel. Door een gevel te restaureren voorkom je bijvoorbeeld dat je last krijgt van vochtproblemen in zowel je gevel als in je woning.

Hoe gaat een gevelrestauratie in zijn werk?

Hoe een gevelrestauratie in zijn werk gaat is afhankelijk van het aard en het type van de gevel en van de restauratie. In veel gevallen van restauratie worden echter de volgende stappen doorlopen:

  1. Verwijderen beschadigde elementen: alle elementen die duidelijk beschadigd zijn worden verwijderd. Dit kunnen zowel voegen als bakstenen zijn. Beschadigde elementen zijn de zwakke plekken in een gevel. Deze elementen worden dan ook weggehakt of uitgeslepen.
  2. Reinigen: de gevel wordt grondig gereinigd. Dit kan met verschillende technieken gedaan worden. Denk aan zandstralen, stoomreinigen of chemisch reinigen. Door de gevel te reinigen wordt direct zichtbaar waar welke restauratiewerkzaamheden uitgevoerd zullen moeten worden. Daarnaast heeft het reinigen als functie dat het nieuw geplaatste voegwerk goed kan hechten aan de ondergrond. Dit is goed voor de stevigheid van de gevel.
  3. Restauratie: vervolgens kunnen de daadwerkelijke restauratiewerkzaamheden beginnen. Deze bestaan vaak uit het vervangen van voeg- en metselwerk. Welke techniek hierbij wordt gebruikt is afhankelijk van de uitstraling van de woning.
  4. Impregneren: na de daadwerkelijk restauratiewerkzaamheden wordt tot slot de gevel geïmpregneerd. Het impregneren zorgt er voor dat mos, vuil en schimmel geen kans maakt. Zo blijft niet alleen de gerestaureerde uitstraling van de gevel zo lang mogelijk behouden, maar voorkom je ook toekomstige vochtproblemen.

Gevelrestauratie bij een monumentaal pand

Gevelrestauratie zal met name uitgevoerd worden bij panden met de status van een monument. Bij gevelrestauratie zijn de kosten namelijk vaak hoger dan bij gevelrenovatie. De restauratiewerkzaamheden worden vaak uitgevoerd volgens bovenstaand stappenplan, waarbij je bij een monumentaal pand aandacht moet besteden aan wat is toegestaan.

Hiervoor kan je de richtlijnen volgen van de monumentenlijst van jouw gemeente. Het is bij een monument namelijk niet toegestaan om het aangezicht van je woning wezenlijk te veranderen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een gevelrestauratie?

Bij gevelrestauratie zijn de kosten afhankelijk van de precieze aard van de restauratiewerkzaamheden. Hoe meer werkzaamheden je laat uitvoeren, hoe hoger de kosten. Ter indicatie: het reinigen van een gevel kost minimaal € 5 per m², het vervangen van stenen zo’n € 10 per stuk.

Heb je een vergunning nodig voor een gevelrestauratie?

Of je een vergunning nodig hebt hangt af van je gemeente en of je in een monumentaal pand woont. Woon je niet in een monumentaal pand, dan heb je geen vergunning nodig. Ten tweede heb je te maken met de regels in jouw gemeente, deze zijn bij iedere gemeente anders. Controleer de regels en richtlijnen voor het restaureren van een gevel dus bij jouw gemeente als je in een monumentaal woont.

Wat is een gevelrenovatie?

Ook gevelrenovatie is een vorm van gevelherstel. Het doel is dan ook om de levensduur van je gevel te verlengen en de uitstraling van je woning te verbeteren. Het belangrijkste verschil met restauratie van je gevel is dat het doel bij renovatie niet het herstellen in oorspronkelijke staat is. Je huis kan bij gevelrenovatie dan ook een volledig nieuwe uitstraling krijgen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden