Vind de beste vloerverwarming specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming Vloerverwarming kosten

Vloerverwarming kosten

Minimale kosten
€ 850
Gemiddelde kosten
€ 3.500
Maximale kosten
€ 6.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.400 - € 4.800

Je wilt graag vloerverwarming aanleggen in je huis. Welke verschillende vormen vloerverwarming zijn er en wat zijn de vloerverwarming kosten? Homedeal neemt je mee in deze verschillende opties en geeft je een helder overzicht van de prijs voor het aanleggen van vloerverwarming.

Wat kost vloerverwarming?

De kosten van vloerverwarming lopen gemiddeld van € 850 tot € 6.400, afhankelijk van het aantal m2 vloerverwarming en of je voor hoofd- of bijverwarming kiest. Deze prijs is inclusief montage door een specialist. Behoud je je radiator, dan kies je voor vloerverwarming als bijverwarming waarbij de buizen iets verder uit elkaar liggen. Moet de vloerverwarming de hele kamer verwarmen, dan kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming waarbij de buizen dichter bij elkaar liggen.

Bekijk onderstaand wat de gemiddelde vloerverwarming kosten zijn voor het aantal m2 in jouw woning:

Hoofdverwarming
(H.O.H. afstand 10 cm)
Uitgebreide Bijverwarming
(H.O.H. afstand 15 cm)
Bijverwarming
(H.O.H. afstand 20 cm)
Aantal groepenGemiddelde kosten
tot 10 m2tot 15 m2tot 20 m21€ 850
tot 20 m2tot 30 m2tot 40 m22€ 1.600
tot 30 m2tot 45 m2tot 60 m23€ 2.400
tot 40 m2tot 60 m2tot 80 m24€ 3.200
tot 50 m2tot 75 m2tot 100 m25€ 4.000
tot 60 m2tot 90 m2tot 120 m26€ 4.800
tot 70 m2tot 105 m2tot 140 m27€ 5.600
tot 80 m2tot 120 m2tot 160 m28€ 6.400

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

In de tabel hierboven staat ook het aantal groepen aangegeven per oppervlakte. De stukken leiding van de vloerverwarming worden verdeeld in groepen, omdat één leiding maximaal 120 meter mag zijn. Met een buis die langer dan 120 meter is, heb je kans op drukverlies en dat belemmert een goede werking van de vloerverwarming. Bovendien wordt de warmte evenrediger verdeeld als er meerdere groepen zijn aangesloten. Hoe groter het oppervlak van de vloerverwarming, hoe meer verschillende groepen wenselijk zijn.

vloerverwarming prijs

Goedkoopste:
Je wilt een relatief klein oppervlak, zoals een keuken of badkamer voorzien van vloerverwarming. Je kiest ervoor om de vloerverwarming op een cv installatie aan te sluiten. De vloerverwarming is slechts bedoeld voor extra comfort en maakt geen deel uit van de hoofdverwarming. De buizen mogen in dit geval een stuk verder uit elkaar liggen en dit scheelt in de prijs. Reken voor een relatief kleine oppervlakte van 20 m2 tot 40 m2 gemiddeld op een vloerverwarming prijs van € 850 tot € 1.600, inclusief montage.

Gemiddeld:
Wil je heerlijk op blote voeten door de woonkamer lopen in de winter? Dit is mogelijk door de woonkamer van uitgebreide bijverwarming te voorzien. De H.O.H. afstand is in dit geval ongeveer 15 cm. Bij een oppervlak van 45 tot 75 m2 houd je rekening met een vloerverwarming prijs van gemiddeld € 2.400 tot € 3.200, inclusief montage.

Luxe:
Je hebt een woning die je compleet wilt voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. Er wordt naast deze vloerverwarming geen gebruik gemaakt van radiatoren. De H.O.H. afstand bedraagt dan ongeveer 10 cm. Je kiest de optie om de vloerverwarming aan te sluiten op de cv installatie. Bij een oppervlakte van 80 tot 100 m2 is de vloerverwarming prijs gemiddeld € 6.400 tot € 8.000, inclusief montage, materialen en eventuele infreeswerkzaamheden.

Hoe is deze prijs opgebouwd?

Kostenverdeling vloerverwarming prijs

Houd ook rekening met eventuele afvoerkosten van radiatoren. Bij de meeste installateurs zit dit bij de prijs inbegrepen, maar vraag hier altijd van tevoren naar.

Welke keuzes zijn van invloed op de vloerverwarming prijs?

Keuze 1: Elektrische of traditionele vloerverwarming

Het verschil tussen deze twee soorten vloerverwarming:

  • Traditionele vloerverwarming
    Traditionele vloerverwarming is watergevoede vloerverwarming aangesloten op een cv installatie. Deze klassieke vloerverwarming wordt veruit het meest ingezet, omdat het energieverbruik minder groot is dan bij elektrische vloerverwarming. Daarnaast is een dergelijke installatie betrouwbaarder dan een elektrische installatie. Het is sterk aan te raden om dit type vloerverwarming door een specialist aan te laten leggen. Een fout is snel gemaakt en een vloer openbreken door een lekkage of foutieve aanleg wil je uiteraard voorkomen.
  • Elektrische vloerverwarming
    Elektrische vloerverwarming werkt met gloeiende draden in plaats van verwarmde buizen, zoals bij traditionele vloerverwarming. Deze draden zitten in matten die onder de vloer gelegd worden. Elektrische vloerverwarming is in vergelijking tot traditionele vloerverwarming redelijk eenvoudig zelf aan te leggen en wordt meestal gebruikt als comfort- of bijverwarming.
Wat kost vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is in aanschaf goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden. Ook mag elektrische vloerverwarming niet onder elk type vloerbedekking geplaatst worden. Keramische tegels als vloerbedekking zijn het meest geschikt voor elektrische vloerverwarming, aangezien tegels de warmte goed geleiden. Bij hout of zeil is dit minder, waardoor deze soorten vloerbedekking niet goed combineren met elektrische vloerverwarming. Hieronder een indicatie van de kosten van elektrische vloerverwarming. De prijzen zijn exclusief montage weergeven, gezien het meestal als doe-het-zelf pakket wordt aangeboden.

Elektrische vloerverwarming
(Totaal vermogen)
Gemiddelde prijs vloerverwarming(exclusief montage)Verwarmingsdraden H.O.H. afstand
(12 cm)
Verwarmingsdraden H.O.H afstand
(18 cm)
320 Watt€ 902 m23 m2
520 Watt€ 1104 m26 m2
730 Watt€ 1255 m27,5 m2
930 Watt€ 1456 m29 m2
1080 Watt€ 1658 m212 m2
1760 Watt€ 19513 m219 m2
2070 Watt€ 240
16 m224 m2
2350 Watt€ 30020 m230 m2

Keuze 2: Hoofdverwarming of bijverwarming
De hart op hart (H.O.H.) afstand is een bepalende factor voor de prijs van vloerverwarming. Hoofdverwarming behoeft een hogere intensiteit aan buizen dan bijverwarming. Bij een hogere intensiteit aan buizen is de H.O.H. afstand kleiner en de prijs dus hoger. Een H.O.H. afstand van 10 cm is bijna twee keer zo duur als vloerverwarming met een H.O.H. van 20 cm. Zo betaal je voor 60 m2 traditionele hoofdverwarming gemiddeld € 4.800 en voor 60 m2 traditionele bijverwarming gemiddeld € 2.400.

Keuze 3: Extra opties
Indien je kiest voor een vloerverwarming die wordt aangesloten op de cv installatie dan heb je de keuze uit een aantal extra opties. In het overzicht hieronder staan deze opties met de bijhorende prijzen weergeven.

Extra opties vloerverwarming aangesloten op cv installatieGemiddelde prijs per extra optie (inclusief materiaal, montage en btw)Toelichting
Pompschakelaar€ 65 – € 100Iedere vloerverwarming heeft een pomp om het water door de leidingen te laten stromen. Deze pompen staan vaak 24/7 te draaien terwijl de verwarming niet altijd aan is. Een pompschakelaar brengt energiebesparing doordat de pomp niet meer fulltime hoeft te draaien. De pomp draait alleen als de pomp van de cv installatie ook draait.
Aansluiten op stadsverwarming€ 75Indien de woning van warmte voorzien wordt middels stadsverwarming is het aansluiten van de vloerverwarming iets complexer. De installateur brengt hier vaak een meerprijs voor in rekening.
Isolatiefolie€ 1 (per m2)Isolatiemateriaal onder de vloerverwarming, zodat warmte niet verloren gaat.
Verwijderen van radiatoren€ 20 – € 30Het weghalen en afvoeren van oude radiatoren.
Bypass-ventiel montere€ 45 – € 70Een bypass-ventiel laat de doorstroom naar cv ketel rustiger verlopen en voorkomt overbelasting van de pomp.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Meerdere projecten

Het aanleggen van vloerverwarming wordt meestal uitgevoerd door een installateur. Heb je een verouderde cv installatie die je wilt vervangen? Dan is het aan te raden om dit alles in één keer te laten doen. Zo bespaar je tot wel € 40 euro aan extra voorrijkosten.

Onderhandel over de prijs

In de meeste gevallen vraagt de installateur een totaalprijs voor het aanleggen van vloerverwarming. Indien een groot oppervlak van vloerverwarming voorzien dient te worden is het aan te raden om over de prijs te onderhandelen. Bij de meeste installateurs is de hoogte van de prijs bij grote projecten te bespreken.

Help mee

In het geval dat de installateur een uurloon hanteert is het nuttig om mee te helpen waar mogelijk. Vaak zijn er relatief simpele werkzaamheden die je makkelijk zelf kunt uitvoeren, zoals opruimwerkzaamheden of buizen doorvoeren. Vraag de installateur daarom altijd naar wat je zelf kan doen.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden