Vergelijk vloerverwarming offertes
Vind dé vloerverwarming specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming Vloerverwarming kosten

Vloerverwarming kosten

Minimale kosten
€ 850
Gemiddelde kosten
€ 3.500
Maximale kosten
€ 6.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.400 - € 4.800

Ben je benieuwd naar de kosten van vloerverwarming per m2? De vloerverwarming kosten worden grotendeels bepaald door het vloerverwarmingssysteem en of je voor hoofd- of bijverwarming kiest. Bekijk hier hoe de verschillende vormen van vloerverwarming de vloerverwarming prijs beïnvloeden. Homedeal neemt je mee in deze verschillende opties en geeft je een helder overzicht van de prijs voor het aanleggen van vloerverwarming.

Wat zijn de vloerverwarming kosten?

De kosten van vloerverwarming lopen gemiddeld van € 850 tot € 6.400, afhankelijk van het aantal m2 vloerverwarming en of je voor hoofd- of bijverwarming kiest. Deze prijs is inclusief montage door een vakspecialist. Behoud je je radiator, dan kies je voor vloerverwarming als bijverwarming waarbij de buizen iets verder uit elkaar liggen. Moet de vloerverwarming de hele kamer verwarmen, dan kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming waarbij de buizen dichter bij elkaar liggen.

Hoofdverwarming
(H.O.H. afstand 10 cm)
Uitgebreide Bijverwarming
(H.O.H. afstand 15 cm)
Bijverwarming
(H.O.H. afstand 20 cm)
Aantal groepenGemiddelde kosten
tot 10 m2tot 15 m2tot 20 m21€ 850
tot 20 m2tot 30 m2tot 40 m22€ 1.600
tot 30 m2tot 45 m2tot 60 m23€ 2.400
tot 40 m2tot 60 m2tot 80 m24€ 3.200
tot 50 m2tot 75 m2tot 100 m25€ 4.000
tot 60 m2tot 90 m2tot 120 m26€ 4.800
tot 70 m2tot 105 m2tot 140 m27€ 5.600
tot 80 m2tot 120 m2tot 160 m28€ 6.400

In de tabel hierboven staat ook het aantal groepen aangegeven per oppervlakte. De stukken leiding van de vloerverwarming worden verdeeld in groepen, omdat één leiding maximaal 120 meter mag zijn. Met een buis die langer dan 120 meter is, heb je kans op drukverlies en dat belemmert een goede werking van de vloerverwarming. Bovendien wordt de warmte evenrediger verdeeld als er meerdere groepen zijn aangesloten. Hoe groter het oppervlak van de vloerverwarming, hoe meer verschillende groepen wenselijk zijn.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vloerverwarming kosten

Vloerverwarming kosten: prijsvoorbeelden

Nu je de kosten van vloerverwarming weet per m2 is het handig om naar een aantal prijsvoorbeelden te kijken van veelvoorkomende projecten om een beeld te krijgen van de totale kosten.

Goedkoopste

Je wilt een relatief klein oppervlak, zoals een keuken of badkamer voorzien van vloerverwarming. Je kiest ervoor om de vloerverwarming op een cv installatie aan te sluiten. De vloerverwarming is slechts bedoeld voor extra comfort en maakt geen deel uit van de hoofdverwarming. De buizen mogen in dit geval een stuk verder uit elkaar liggen en dit scheelt in de prijs.

Reken voor een relatief kleine oppervlakte van 20 m2 tot 40 m2 gemiddeld op vloerverwarming kosten van € 850 tot € 1.600, inclusief montage.

Gemiddeld

Wil je heerlijk op blote voeten door de woonkamer lopen in de winter? Dit is mogelijk door de woonkamer van uitgebreide bijverwarming te voorzien. De H.O.H. afstand is in dit geval ongeveer 15 cm.

Bij een oppervlak van 45 tot 75 m2 houd je rekening met vloerverwarming kosten van gemiddeld € 2.400 tot € 3.200, inclusief montage.

Luxe

Je hebt een woning die je compleet wilt voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. Er wordt naast deze vloerverwarming geen gebruik gemaakt van radiatoren. De H.O.H. afstand bedraagt dan ongeveer 10 cm. Je kiest de optie om de vloerverwarming aan te sluiten op de cv installatie.

Bij een oppervlakte van 80 tot 100 m2 is de vloerverwarming prijs gemiddeld € 6.400 tot € 8.000, inclusief montage, materialen en eventuele infreeswerkzaamheden.

Opbouw van de vloerverwarming kosten

Kostenverdeling vloerverwarming prijs

Houd ook rekening met eventuele afvoerkosten van radiatoren. Bij de meeste vakspecialisten zit dit bij de prijs inbegrepen, maar vraag hier altijd van tevoren naar.

Welke keuzes zijn van invloed op de vloerverwarming kosten?

Als je overweegt vloerverwarming in je huis te installeren, is het belangrijk te begrijpen welke factoren de kosten beïnvloeden. Je staat voor verschillende keuzes die elk een impact hebben op de uiteindelijke prijs. In dit gedeelte verkennen we de belangrijkste keuzes en hoe deze de kosten van jouw vloerverwarming beïnvloeden.

Keuze 1: het vloerverwarmingssyteem

De keuze voor het type vloerverwarmingssysteem is cruciaal voor zowel de prestaties als de kosten. Er zijn verschillende systemen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. We bekijken hier de meest voorkomende soorten en hun impact op je budget.

Traditionele vloerverwarming

De traditionele vloerverwarming, die werkt met warm water, is een populaire keuze. Deze optie wordt vaak gekozen vanwege de efficiëntie en de gelijkmatige warmteverdeling. Deze klassieke vloerverwarming wordt veruit het meest ingezet, omdat het energieverbruik minder groot is dan bij elektrische vloerverwarming. Het is sterk aan te raden om dit type vloerverwarming door een vakspecialist aan te laten leggen. Een fout is snel gemaakt en een vloer openbreken door een lekkage of foutieve aanleg wil je uiteraard voorkomen.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een uitstekende keuze voor renovatieprojecten, omdat het minder intensief is om te installeren dan traditionele systemen. Dit systeem gebruikt elektrische matten of kabels die onder de vloeroppervlakte worden geplaatst.

De installatiekosten zijn over het algemeen lager, maar de kosten van het verbruik kunnen hoger zijn, afhankelijk van de elektriciteitsprijzen. Dit type vloerverwarming is zeer geschikt voor kleinere ruimtes zoals badkamers of keukens en biedt de flexibiliteit om per kamer te worden geregeld, wat kan helpen bij het besparen van energie.

FactorenGemiddelde kosten (incl. btw)Toelichting
Materiaalkosten€ 45 - € 100 per m²folies, matten of kabels
Installatiekosten€ 10 - € 20 per m²

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is een relatief nieuwe technologie en werkt door het uitstralen van infrarood warmte direct vanuit de vloer. Dit type verwarming is bijzonder energie-efficiënt omdat het objecten in de kamer verwarmt in plaats van de lucht.

De installatie is relatief eenvoudig en kan worden gedaan onder verschillende soorten vloerbedekkingen, waaronder tegels, hout en zelfs tapijt. Het systeem reageert snel en is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke en kosteneffectieve verwarmingsoplossing.

Keuze 2: Hoofdverwarming of bijverwarming

Een andere belangrijke overweging is of je de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming wilt gebruiken. Deze keuze beïnvloedt niet alleen de kosten van installatie en onderhoud, maar ook hoe effectief de vloerverwarming zal zijn in jouw ruimte.

De hart op hart (H.O.H.) afstand is een bepalende factor voor de prijs van vloerverwarming. Hoofdverwarming behoeft een hogere intensiteit aan buizen dan bijverwarming. Bij een hogere intensiteit aan buizen is de H.O.H. afstand kleiner en de prijs dus hoger. Een H.O.H. afstand van 10 cm is bijna twee keer zo duur als vloerverwarming met een H.O.H. van 20 cm. Zo betaal je voor 60 m2 traditionele hoofdverwarming gemiddeld € 4.800 en voor 60 m2 traditionele bijverwarming gemiddeld € 2.400.

Keuze 3: Extra opties

Naast het basis systeem kun je ook kiezen voor extra opties die het comfort en de efficiëntie van je vloerverwarming kunnen verbeteren. Deze extra’s kunnen de kosten verhogen, maar bieden vaak voordelen op lange termijn. Hieronder kun je deze opties eens nader bekijken.

Extra opties vloerverwarming aangesloten op cv installatieGemiddelde prijs per extra optie (inclusief materiaal, montage en btw)Toelichting
Pompschakelaar€ 65 – € 100Iedere vloerverwarming heeft een pomp om het water door de leidingen te laten stromen. Deze pompen staan vaak 24/7 te draaien terwijl de verwarming niet altijd aan is. Een pompschakelaar brengt energiebesparing doordat de pomp niet meer fulltime hoeft te draaien. De pomp draait alleen als de pomp van de cv installatie ook draait.
Aansluiten op stadsverwarming€ 75Indien de woning van warmte voorzien wordt middels stadsverwarming is het aansluiten van de vloerverwarming iets complexer. De installateur brengt hier vaak een meerprijs voor in rekening.
Isolatiefolie€ 1 (per m2)Isolatiemateriaal onder de vloerverwarming, zodat warmte niet verloren gaat.
Verwijderen van radiatoren€ 20 – € 30Het weghalen en afvoeren van oude radiatoren.
Bypass-ventiel montere€ 45 – € 70Een bypass-ventiel laat de doorstroom naar cv ketel rustiger verlopen en voorkomt overbelasting van de pomp.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is vloerverwarming nog rendabel?

Ja, vloerverwarming is rendabel, vooral op lange termijn door zijn efficiëntie en gelijkmatige warmteverdeling. Het verlaagt de energiekosten en is duurzaam, vooral in combinatie met groene energiebronnen.

Is vloerverwarming goedkoper dan gas?

De kostenvergelijking tussen vloerverwarming en gasverwarming hangt af van meerdere factoren zoals het type systeem en energieprijzen. Over het algemeen kan vloerverwarming op de lange termijn goedkoper zijn dan gas, dankzij de hogere efficiëntie.

Wat kost vloerverwarming inclusief installatie?

De kosten voor vloerverwarming inclusief installatie variëren, afhankelijk van het type systeem en de omvang van het project, en liggen gemiddeld tussen de € 850 en € 6.400. Voor een nauwkeurige schatting is een offerte van een vakspecialist aanbevolen.

Homedeal bespaartips

Meerdere projecten

Het aanleggen van vloerverwarming wordt meestal uitgevoerd door een vakspecialist. Heb je een verouderde cv installatie die je wilt vervangen? Dan is het aan te raden om dit alles in één keer te laten doen. Zo bespaar je tot wel € 40 euro aan extra voorrijkosten.

Onderhandel over de prijs

In de meeste gevallen vraagt de vakspecialist een totaalprijs voor het aanleggen van vloerverwarming. Indien een groot oppervlak van vloerverwarming voorzien dient te worden is het aan te raden om over de prijs te onderhandelen. Bij de meeste vakspecialisten is de hoogte van de prijs bij grote projecten te bespreken.

Help mee

In het geval dat de vakspecialist een uurloon hanteert is het nuttig om mee te helpen waar mogelijk. Vaak zijn er relatief simpele werkzaamheden die je makkelijk zelf kunt uitvoeren, zoals opruimwerkzaamheden of buizen doorvoeren. Vraag de vloerverwarming specialist daarom altijd naar wat je zelf kan doen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden